22 Март, 2021 19:42 4 004 49

Проф. Богов: Бедни сме! Не бихме издържали локдаун от месец - два

  • коронавирус-
  • проф. богов

Лекарите вече не влизат в ковид-отделенията, въпреки заплащането, каза шефът на „Александровска“

Проф. Богов: Бедни сме! Не бихме издържали локдаун от месец - два - 1
Снимка: Архив

От медицинска гледна точка, може би не 10, а 20 дни. Определено подозирам, че ще бъде удължен този срок. Всичко е въпрос на числа, на цифри, които към днешна дата виждате какъв е процентът на новозаразените, едва ли след 10 дни този брой ще бъде по-малък.

Не бих искал да коментирам политически теми, например изборите. Те идват и си отиват. Има много други неща, които създават напрежение в обществото. Тези 10 дни засягат много хора, да не кажа всички. Само преди няколко дни някои от секторите отвориха, учениците се върнаха на училище... Може би, малко по-леко се приема, когато се чуе цифрата 10...

Не се ли политизира темата с коронавируса? Трябваше ли да отваряме?

Темата отдавна е политизирана. Ковид-19 отдавна е в политиката. Не само в България, а в световен мащаб. Това е една пандемия, която обърка света по отношение на здравето и по отношение на икономиката. На много икономики им предстои фалит.

Защо мерките при нас бяха по-либерални?

България е бедна страна. Не можем да си позволим пълен локдаун 1 или 2 месеца, защото ще фалират сектори. България не е в качеството си на големите европейски страни, каквито са Франция, Германия, Австрия, въпреки че по население сме близки... Това може би е единственият проблем, поради който у нас никога не е имало пълен локдаун.

Не си ли научихме урока от ноемврийския ужас?

Българинът е опортюнистично настроен. Каквото се казва, той прави наопаки. Колко пъти се говори едно и също - спазвайте дистанция, носете маски... Никой не спазва мерките. И защо? Напук.

Трябваше ли да се подготвим?

Няма как да има само ковид-болници. Иска се персонал за това. Искат се хора, които са анестезиолози, реаниматори - това е една атрактивна специалност и колегите са доста малко. И те не са добре платени. Никой не е добре платен. Колеги, които влизат да работят в ковид-отделенията са допълнително финансирани от европейски програми с 1000 лева заради ситуацията. Трябва да ви кажа, че сега в третата вълна, вече не желаят да влизат в отделенията, въпреки тези 1000 лева. Ако 1000 лева в началото са били достатъчни, то вече не са.

Как намерихте доброволци?

Разчитаме на студенти по медицина – 4-ти или 5-ти курс или по-малки. Александровска болница е основното звено на Медицинския университет, най-голямата болница. Имаме вече желаещи, всеки ден идват по 2-ма или 3-ма колеги, които питат и се интересуват от това, дали да влязат или не.

Какъв е капацитетът на ковид-отделението на "Александровска болница"?

До миналата седмица 300 легла, сега вече е 360 легла по заповед на директора на РЗИ. От тези 360 легла, 312 са за средно тежки случаи и 48 са интензивни.

Колко са тежките случаи към момента, които са на апаратна вентилация?

На апаратна вентилация са 32-ма, средно тежките са около 142-ма. Може да са станали и повече.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съдник

    62 13 Отговор
    Няма ковид. Има крадливи джипкаджии и техните еврейски господари. споко, иде Видьов ден.

    Коментиран от #30

  • 2 Съвет

    4 26 Отговор
    САЩ и Йенс Натовски ще помогнат на България.
  • 3 rusnak

    71 2 Отговор
    Кой е беден бе? Гробарите и кръговете им държат десетки милиарди, народа кучета го яли.
  • 4 Богат/беден

    34 0 Отговор
    Наистина ли сме бедни ???

    Коментиран от #9, #18

  • 5 тошибиян

    36 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Франция, Германия, Австрия, въпреки че по население сме близки...ко ре4и хахахахах бегето я има 5 милиона я не онея страни са над 50 милиона като махнем австрия но и те е по голяма като 4исленост
  • 6 Не само бедни

    45 1 Отговор
    Но много , много бедни. А не беше така. За 10г сме обеднели с над 20 пъти по зле от преди.
  • 7 Алфа Ромео

    39 1 Отговор
    Бе откъде изпълзяват всеки ден Ковид-орки! Професоре, я разкажи за писмото което Пасков показа, от СЗО до българската НЗОК. Кво беше всички грипове код 104, 48 и всички остри респираторни заболявания да се диагностицират като Ковид-19, независимо от причината за ОРЗ. Писмото е с дата 30.03.2020 г., влиза в сила, забележете от 13.03.2020 г., началото на първото затваряне!

    Коментиран от #46

  • 8 Ван дер Любе

    44 0 Отговор
    Ние сме бедни, но Борисов не е! Там е проблемът. Една мутра окрала парите от Европа за България, а ние пак сме бедни. Да ти дадат 100 милиарда за хората, а ти да отклониш към аверите. Да се държиш просташки към народа и дори към своите хора. Специално за здравеопазването да се сетим за безобразията на Борисов от последните 10 години, подигравките към медицинските сестри миналата година. Ето от къде идва бедността и мизерията в България.
  • 9 А не бе

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "Богат/беден":

    Ти, ако в магазина на 1,30 кисело мляко и 1,70 хляб се чувстваш богат, то добре, ама аз не се чувствам!!!
  • 10 Напук

    8 7 Отговор
    Племето освен, че действа напук, то е и уникално тъпо.

    Коментиран от #34

  • 11 Локдаун

    7 3 Отговор
    Зулусите пак се юрнаха за тоалетна хартия
  • 12 Да,бе

    35 0 Отговор
    Не сме бедни, а сме волски търпеливи щом такива, като това нещо могат да се показват и да ръсят глупости.Лекарите не влизали в отделенията !?!Все едно пожарникар да не влиза в огъня / е има един, но работи тулуп/.Който не си върши работата е аут и по закон губи и права за такава работа.Другото е само приказки за нискоинтелигентен.
  • 13 Абе...

    25 2 Отговор
    Тия докторчета не са ли подали Хипократовата клетва? Не искат да се занимават с болните хора, щото им били малко парите? Еми да 'одят да стават програмисти.
  • 14 СЛОНА

    18 0 Отговор
    И ТОЗИ Е ГЕРБАДЖИИСКИ ТЪРЛЪК
  • 15 Давид

    18 0 Отговор
    Факти призовава . Излез и гласувай за партиите на Сорос . Само Корнелия изгони последователите на инстамбулската конвенция . Факт .
  • 16 xaxaxa

    13 0 Отговор
    Преди всичко сте прости и необразовани.

    Тиква Имбецилка е светъл пример за това.
  • 17 Fen

    13 0 Отговор
    142 заети легла от 312 на български означава, че болницата е пълна !!!!
  • 18 Хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Богат/беден":

    Не, не сте. Духом не сте бедни. Да не ви обиждат.
  • 19 Беден

    6 4 Отговор
    си ти другарьо , на възпитание , морал и ценностна система и не слагай всички в кюпа !
  • 20 Богати сме......

    6 1 Отговор
    Богати сме......
  • 21 Далаверата

    25 0 Отговор
    Не сме бедни! Раздута администрация, щуробаджанащина, корупция, слабо ефективна работа! Всеки гледа да се докопа до добре платена работа, никой не носи НИКАКВА отговорност, дисциплина нула, масова некомпетентност, много вожд (експерти, учени, легенди и пр.) - индианци няма!!! Ниска квалификация! И всеки краде, защото са налице горните признаци!!!
  • 22 Обесен Язовец

    21 1 Отговор
    Що да сме бедни? Статистиката показа, че при не работеща икономика България бълва нови и нови милионери! Как да повярва запада, че сме бедни?
  • 23 Далаверата

    18 3 Отговор
    Пак съм аз - " Лекарите вече не влизат в ковид-отделенията, въпреки заплащането"
    Разбирате ли какви ги плещи този - няма Хипократова клетва, няма хуманност . Не знам тоя как е станал професор и по какво. И кому служи!?
  • 24 Гост

    13 0 Отговор
    По повод че докторите не искали да влизат в ковид отделенията ами аз ако кажа на шефа на искам съм на борсата!! Ами напускайте и са знаеме , че ви няма !!! Поне като сме първи по смъртност в Европа( не само от корона) да се знае защо е така !! А не само са обалужвате интересите на известни/политици а нас да ни подхвърляте на ляво на дясно!! За отношението да пиша ли , всички знаеме 90% кви сте до момента в който не заговорят парите е естествено при тия дето имат другите да мрът по стълбите!!!
  • 25 Даниел

    16 1 Отговор
    Ами да мине оня идиот с джипката да раздаде 20-30-50-100 милиона, ама той само обещава. Ако се спрат кражбите няма да сме толкова бедни. Нека Г-н Гешев както разкри руските шпиони, да разкрие и кой краде от здравната каса в Правителствена болница например. Също така видяхме, че прокуратурата са велики специалисти по фалшиви пари и арестуване на едни нещастни хорица, да се стегнат и да дадат някакво обяснение и за ония пари в онова шкафче.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хахаха..

    10 0 Отговор
    Бедни сме,ама кои? И тоя господин бузест се наслагва..
  • 28 Анонимен

    2 1 Отговор
    Аз покрай чекмеджето изобщо не се чувствам беден, а около мене всички са доволно богати.
  • 29 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Проф. Богов: Бедни сме! Не бихме издържали локдаун от месец - два! Тоя каквито ги е издръстил - по-зле е от бай Шиле!
    УЯЖАСТ! тоя со кого се е++++++ва!
    Нямам правописни грешки! Всичко е преднамерено, каквото и да значи преднамерено!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Пцр и антигенните тестовете

    7 1 Отговор
    Са доказателството за измамата Ковид. Възмездие в крайна сметка ще има. Рано или късно всички ще излезе наяве.
  • 32 СМОТАНЯК

    4 0 Отговор
    Кога стана калайджия,кога му почерня задника
  • 33 Дебелянов

    13 0 Отговор
    Сега си представете - гениалният ни поет Димчо Дебелянов отива доброволец на фронта заради майка България бива убит! и не иска 1000 лева, за да отиде на фронта. За това е Димчо Дебелянов в народната памет, да не говорим за стихотворенията му. Тук ще спра, за да не кажа резки думи, а между лекарите има и доста свестни!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Всеки сопол

    4 1 Отговор
    Всеки сопол = ковид! Бързо да се ваксинира!
  • 36 Пускайте

    7 1 Отговор
    ВИРУСА ДА СИ Живее на свобода и който го е страх от Мечката да не влиза в гората че в Гората ядат хора като вирусите и комарите като ви ухапят няма спасение

    Коментиран от #39

  • 37 е ми

    6 0 Отговор
    то нали това е целта да не издържите,те едни хора точно това чакат
  • 38 Българин

    5 2 Отговор
    Ей мършляци, никой не е махал маската си а заразените се увеличават според вас. Говорите каквото ви отърва. Гледате как да завъртате нещата че да ви е удобно на местенцата. Вашта м.... ца Събирани с лъжица.
  • 39 Комарите са

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Пускайте":

    Най големите убийци ама отърване от тях няма -и да пръскат против комари отърване няма а вирусите могат да се избият с ядрен взрив и Хората трябва да са на Луната
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Dgtyu

    3 0 Отговор
    И този ".проф." легна на герб. Къде беше в началото на Март тази година, а сега реве? Когато Боко отвори всичко?
  • 42 Draco

    1 0 Отговор
    НЕ СМЕ БЕДНИ !
    НЕ СМЕ !
    Щом като всички реват ,че краят на Света настъпва със затварянето на РЕСТОРАНТИТЕ
  • 43 Врачка

    1 0 Отговор
    Лекар да отказва лечение ? Когато учиха безплатно медицина добре има беше,когато за един преглед ни съдират кожите пак им е добре.Но когато дойде момента да те лекуват докторите отказват,ти да видиш.После да не реват Що ги бият в махалите.
  • 44 Анархист

    1 0 Отговор
    КОВИД пандемията ни показа,че нямаме нужда от доктори—маргинали.
    През последната година те са диагностицирали 99.9% от клиентите си с КОВИД диагноза.По този начин те са милионери източили Здравната каса.Политици също не ни трябват,те не направиха нищо освен да трупат държавни дългове,които изкрадоха.
    Ами решението е едно,Д-Р Гилотен на жълтите павета.
  • 45 chi

    1 0 Отговор
    Бедни сме щото от всякъде ни грабят!
  • 46 Една

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Алфа Ромео":

    дайте това писмо да го видим

    Коментиран от #47

  • 47 Алфа Ромео

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Една":

    Пишеш в Тюба Пламен Пасков, пишеш "Странни документи на НЗОК, Астра Зенека, Пфайзер, Алберт Бурла, колегата" това е цялото заглавие на клипа, може да се види и на сайта на НЗОК доколкото разбрах.
  • 48 Васил

    1 0 Отговор
    А за какво взимат бонуси лекарите при положение че България е първа по смъртност?
  • 49 боклук професор

    1 0 Отговор
    Бог да си прибира версиите с тебе Богов дето плещиш та се не чуваш ! Българите сме първо хора, а не само пациенти за който бълнуваш пари!