23 Март, 2021 06:54 4 405 24

Проф. Генка Петрова: Засега у нас можем само да опаковаме ваксини

  • проф.генка петрова-
  • ваксини-
  • коронавирус

Темпото на ваксинирането в България е много бавно и опасността за здравето на хората е все още твърде висока, заяви ръководителят на Катедра по организация и икономика на фармацията в Медицинския университет в София

Проф. Генка Петрова: Засега у нас можем само да опаковаме ваксини - 1
Снимка: Кадър от bTV

"На този етап е възможно единствено т.нар. третично производство на ваксини. Единият начин е да пристигат готови ваксини - в България да ги опаковаме и да им слагаме листовки и етикети. Другият е - да идва готов разтвор, който да се пълни и опакова. И двата вида производство изискват много високи стандарти на хигиена и по-добра производствена практика".

Това каза пред БНР проф. Генка Петрова, ръководител на Катедра по организация и икономика на фармацията в Медицинския университет в София, в коментар на заявената от премиера готовност страната ни да произвежда ваксини в новопостроен завод в Разград.

По думите на проф. Петрова при наличие на изградени мощности и осигурени условия за производство - 16 месеца са реалистичен срок, ако ваксината има разрешение за употреба и ако единствено я опаковаме. Тя уточни, че и това изисква разрешение за производство. Припомни, че ЕК е имала планове да направи хъбове, които да разпределят готовите спринцовки, да се опаковат и да се поставят листовки на съответните езици:

"Дори тези хъбове изискват разрешение за третично производство на стерилни биотехнологични лекарствени продукти".

Проф. Петрова коментира в предаването "12+3" и случаите, довели преди дни до временно прекратяване на ваксинирането с "АстраЗенека" в редица европейски страни:

"На фона на милиони дози, използвани в Европа, съобщения за 5-6 случая са с много ниска честота. Когато се появят съобщения за тежки случаи, законодателството позволява няколко варианта за промени във вече издаденото разрешение за употреба. Единият вариант е се променят указанията в кратката характеристика на продукта. Другият - да се спре продуктът или да се ограничи неговата употреба. Третият вариант е да се направят специални предупреждения за определени групи. В случая ЕК е взела решение да се допълни кратката характеристика на продукта, че има риск от тромбози при жени на възраст между 19 и 55 години".

Според нея по случая с ваксината на "АстраЗенека" има още много информация да се събира. Тя подчерта, че здравните власти трябва да се съобразяват с европейската препоръка и да предлагат ваксината на гражданите.

"Трябва да се засили позитивното съобщение от здравните власти към неваксинираните лица", каза тя и посочи, че ползите от ваксините са много големи.

Темпото на ваксинирането в България е много бавно и опасността за здравето на хората е все още твърде висока, обобщи проф. Петрова и категорично акцентира, че само ваксинирането може да помогне за овладяване на епидемията.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хехе

    23 3 Отговор
    А да разопаковате не можете ли, в същност не можете, защото сте толкова некадърни, че и ваксини не можете да доставите

    Коментиран от #22

  • 2 Възнегодувал

    33 3 Отговор
    Е, нали Тиквата щеше да ги произвежда - тиква
  • 3 Абритус

    24 3 Отговор
    В Разград да уточним иде реч за Хювето Фарма на Домус Ага. Егати човека но ке се разчекне между Лудогорец , КРИБ и Поръчките на Борисов.
  • 4 Иван

    24 3 Отговор
    Ми все отнякъде трябва да се почне. Пари трябва да се усвояват. Опаковката може да е по-скъпа от ваксината.
  • 5 Name

    16 0 Отговор
    И какво значи риск само за жените от 19 до 55 години
  • 6 Пурко

    8 6 Отговор
    Е па на теб ли да вярвам? Вярвам само на вожда. Такива като теб пречат на Бойко и му поливат вода.
  • 7 ПРОФЕСОРКАТА ИСКА ДА КАЖЕ ЧЕ

    18 2 Отговор
    НА ТОВА НИВО СМЕ ОБРАЗОВАНИ И УБОРУДВАНИ САМО ДА СЛАГАМЕ ЕТИКЕТИ НА ОПАКОВКИТЕ ЗА ВАКСИНИТЕ..ОСВЕН ПУТИН АКО НЕ СЕ СМИЛИ ПОРАДИ РУСОФОБСКИТЕ НАСТРОЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ И РЕШИ ДА ПОМОГНЕ СЪС СПУТНИКА..!!ХА ХА
  • 8 Д-р Хаус

    32 1 Отговор
    Недей тъй ма, професорке, Боко каза, че ще ги произвеждаме! Щом той казва, значи е вярно.Сега да не стане тъй, че Каскета да ти образува едно дело за тия думи? Миналата пролет погнаха шефката на аптекарския съюз, която публично опроверга Тиквата за наличието на маски и предпазни костюми в болниците и сега още я влачат по съдилищата. Боко хич не обича някой да му казва, че лъже
  • 9 антрашпиц

    19 0 Отговор
    Не съм съгласен.Вече даже и надписа на шишенцата неможем да изпишем правилно.........

    Коментиран от #15

  • 10 Гошо

    14 2 Отговор
    Таа ПП коя е бе, бащицата каза, че ще ги произвеждаме и даже ще изнасяме! Гешев да си прати копоите да я проверят!
  • 11 Редор

    11 1 Отговор
    А онзи толупа, щял да ги произвежда.
  • 12 Мозъчен тръст БГ

    12 0 Отговор
    В момента сме заети чудим се как да напъхаме четвърта чушка в чушкопека.

    Коментиран от #13

  • 13 Бачо Киро

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мозъчен тръст БГ":

    Тая не е питала Баце преди да говори. Баце шъ прай заводи за наша ваксина... Същото кат автомобилните заводи, дето накрая правят.... кабели...
    Иначе трябва да престанат да се чудят с тая Астра Зенека, сума случаи има, които не се съобщават въобще. Вчера в Плевен почина съпругът на първа братовчедка на бащата два дни след имунизацията с тромбове в мозъка. От ковид нямаме смъртни случаи в родата, от ваксина имаме.
  • 14 чевръсти пръсти

    7 0 Отговор
    За да опаковаме трябва мармот, а не Мара се мота...
  • 15 ни се плаши

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "антрашпиц":

    Цар Киро ше помогне.
  • 16 въпросче

    4 0 Отговор
    Откъде ще ги вземате,та ще ги опаковате? Отгоре панделки ще им слагате ли?Като за подарък.
  • 17 COCO

    4 0 Отговор
    Аз бих приел за вярно мнението на проф Петрова. Верояно в Книгата, прочетена от нашия Вожд не включва раздел GMP (а и да сме политически коректни няма да правим връзка с Едрата шарка и смъртността при индиянците). Като извод - производство на Тиквено пюре - още от 04.04.2021, но ваксини - след 16 месеца, като е по-вероятно ваксините да се правят в завода на Фолксваген - цех Моноинжекции!
  • 18 Лост

    5 0 Отговор
    Затова и дават дума в БНР. Защото в БНТ, БТВ, НОВА и др. трябва да говориш:Слава на ГЕРБ новото БКП.
  • 19 Рошко

    1 0 Отговор
    Още един професор от сороския, и как да го разбираме, и у нас можем да опаковаме ваксини, аман от простоти и то от "професори"
  • 20 Ха така

    3 0 Отговор
    Всичко е казано с последните думи - само ВАКСИНИТЕ, уважаеми българи, ще ви спасят и ще хилядите. Това ви каза накратко женицата.
  • 21 Радан

    1 0 Отговор
    Ние можем само да крадем и рушим.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.