Last news in Fakti

21 Май, 2021 17:06 2 864 24

Кметът на Москва шокиран от масовия отказ от ваксинация

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия

Властите дори въведоха някои стимули, за да насърчат хората да се имунизират, включително малки парични плащания на възрастните хора

Кметът на Москва шокиран от масовия отказ от ваксинация - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кметът на Москва се оплака от "изумителния" брой хора, отказващи да бъдат ваксинирани срещу коронавируса въпреки продължаващите заболявания и жертви, информира "Франс прес".

Русия регистрира първата в света ваксина срещу коронавируса "Спутник V" през август 2020 г., но скептицизмът към ваксините е голям проблем в Москва и други руски градове.

"Продължаваме да се разболяваме, хора продължават да умират, но те не искат да се ваксинират", подчерта кметът на Москва Сергей Собянин във видео, публикувано днес.

"Процентът на ваксинираните в Москва е по-нисък в сравнение с който и да е европейски град", настоя още градоначалникът.

Собянин посочи, че Москва била първата световна столица, която стартира масова кампания за ваксиниране, но че от около 12 млн. нейни жители, само 1,3 млн. са били ваксинирани.

В столицата ваксините, произведени в Русия, са безплатни за всеки, който ги иска, с центрове за ваксинация, създадени на известни места, включително търговски центрове и паркове.

Властите дори въведоха някои стимули, за да насърчат хората да се имунизират, включително малки парични плащания на възрастните хора.

Но по-голямата част от руснаците не планират да се ваксинират срещу коронавируса, казват социологическите агенции, подчертавайки трудностите на имунизационната кампания в страната.

Според неотдавнашно допитване на водещата руска независима социологическа агенция "Левада-Център" 62 процента от руснаците не са склонни да бъдат имунизирани с ваксината "Спутник V", рекламирана от президента Владимир Путин като "най-добрата в света".

"Левада" посочва още, че 56 процента от руснаците не се страхуват да се заразят с коронавируса.

68-годишният Путин многократно призовава руснаците да се имунизират и твърди, че самият той е бил ваксиниран насаме.

Русия отмени почти всички ограничения, свързани с COVID-19, а много руснаци отказват да носят маски в обществения транспорт и на други обществени места.

Русия е сред страните, които са най-силно засегнати от COVID-19, а някои експерти твърдят, че властите значително подценяват смъртните случаи от коронавирус.

Към петък руските здравни власти са съобщили за над 4,9 млн. заразени, от които са починали повече от 117 000 души.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    52 5 Отговор
    Ей ,това са ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ!! БРАВО

    Коментиран от #3

  • 2 Прави са хората

    25 41 Отговор
    Ами на всеки му е мил живота!
    Да се ваксинираш с руска ваксина, все едно вместо кафе да пиеш НОВИЧОК!

    Коментиран от #17

  • 3 Squad

    8 25 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Ако беше при Сталин който не иска ваксинация в Сибир а при Тодор Живков щеше да ни пращат в Белене, добре че дойде либералния демократичен глобализъв в Русия иначе щеше да има мосово чистки като в Северна Корея, и после от страх сами ще ходят да лъскат обувките на Путин
  • 4 хау

    20 23 Отговор
    Пратете я тук на вашите братя русофилистици, всеки ден ще се ваксинират щом е спукник въ.
  • 5 Безпутник 5

    26 18 Отговор
    Другари, каква станя тя - защо руския народ не иска руската ваксина, когато тя стана обект на големи препирни из цяла Европа. Цяла Сърбия се имунизира, на тях и ... да им дадат пак ще рискуват. А русите са песимисти, защото знаят о чем идет реч !

    Коментиран от #10

  • 6 Кака Мара

    19 5 Отговор
    Абе дайте я сакам да я нафраскаме на другарите и другарките, че опищяха света- ке умрем за нея , както се пее в една реклама
  • 7 Москва с бюджет 33 Милярда $

    4 8 Отговор
    Ню Йорк с 212 Милярда $
    София 1 Милярда $

    Коментиран от #8

  • 8 Squad

    28 6 Отговор

    До коментар #7 от "Москва с бюджет 33 Милярда $":

    В Москва живеят 12 милиона от които повечето бели етнически руснаци и пак като им видиш улиците не са населени и гъсти и с много богаташи, а Ню Йорк малък по територия с пет големи африкански гета с 2 трилиона брутев вътрешен продукт заради корпорациите които се намират там а жителите им бедни, докато там има ширеща престъпност джендъризъм и равноправие между 32 та пола то Москва свети и имат много паркове и пълно с бели красиви рускинки

    Коментиран от #16

  • 9 Решение

    14 19 Отговор
    Много е уместно нашите русофили да бъдат имунизирани със Спутник. Всички органи веднага да съдействат. Така ще се постигнат две цели - първо ще се преброят тези които са искрени русофили и тези, които са русопаразити, второ - на оцелелите да им се даде руския орден Дружба на народите и безплатна почивка в Татарстан, там да се срещнат с булгарите на Котраг.
  • 10 no name no face no number

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "Безпутник 5":

    Името на ваксината и производителят нямат голямо значение за мен всички са едни л...а
  • 11 Руски еничарин

    6 7 Отговор
    Скоро и поробените от московските бандити ще ги огрее....Прoизвoдитeлитe нa вaкcини "Пфaйзeр"/"Биoнтeх", "Мoдeрнa" и "Джoнcън и Джoнcън" пoeхa aнгaжимeнт нa фoрумa дa дocтaвят нa прoизвoдcтвeни или нa пo-ниcки oт пaзaрнитe цeни 3,5 милиaрдa дoзи нa нaй-бeднитe cтрaни ....
  • 12 Серьога

    18 9 Отговор
    Като чета някои постове и тези с минусите окончателно се убеждавам, че нашите русофили са по-големи руснаци от руснаците.
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 5 Отговор
    Днес с очите си видях-Чернодрешковец по руската тв да казва,че който не се ваксинира не е Християнин......Християните обичали ближния си и ваксинирани нямало....да го заразяват!Тези ги мислех за по нормални и морални в момента от Джоновците.....Сега разбирам Дълбоката Българска мъдрост!И похвала,че ваксинацията тук върви......Яваш яваш!По МЪЖки е да срещнете Нещото,защото Среща с него ще има всеки!Уверявам Ви не е по опасно от Ваксина-Статистически!
  • 14 Отново

    16 4 Отговор
    Пак опит за манипулиране. Руснаците отказват масово да се ваксинират против ковид. Без въобще да става дума от вида ваксини, които в Русия са три. Но тук се втълпява, че отказват със Спутник V.
  • 15 Хаха

    10 7 Отговор
    И с право има скептицизъм спрямо руските ваксини, направени за 2 седмици за да се угоди на Путин.
  • 16 Ахааа

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Squad":

    И като се събуди беше ли се начишкал.
  • 17 Тоя пък

    12 9 Отговор

    До коментар #2 от "Прави са хората":

    Абе умник, майка ти, баща ти и кой се сетиш около теб от бебета още са ваксинирани с 90 процента руски ваксини :)), половин Европа също, както отговори и унгарския външен министър на подобен въпрос, той на 48 г 90 процента ваксиниран с руски ваксини, Русия в областта на ваксини те е като в космонавтиката, те и тези от наса сигурно карат немски коли, ама в космоса последните 11г летят на руски кораби и ползват руски двигатели, Мъск ги отсрами малко с 3 старта с хора, ама бая има да навакса, а и не случайно иска да говори с Путин :)

    Коментиран от #19

  • 18 Еми

    11 7 Отговор
    В такива моменти проличава реалното доверие към правителството и Путин, а не във фалшивите соц. проучвания и бутафорните им избори.
  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "Тоя пък":

    Хората не са идеееео....ти ТЕ НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ,а в РУСИЯ не искат с РУСКИ!!!ПОНЕ ЧЕТИ и ГЛЕдай,мисли!Никой не ти казва за други ваксини има ваксини за всичко!Колко са добри,нали имаш очи....Виждаш Раково болните как падна възраста!Явно за спутник там знаят повече...Ако ще ви стане по добре сислагайте по няколко игли на ден!
  • 20 Защо не искат ваксина рашите

    7 5 Отговор
    Причината е, че когато те ваксинират не трябва да се пие алкохол поне 1 месец!
    Е как си представяте това руснака да го спазва😂😂😂
  • 21 Браво на Братята

    5 3 Отговор
    Каква по хубава новина от това. Вдигнаха ми настроението.
  • 22 Сещинг

    3 6 Отговор
    Нали знаят че ще ги ваксинират с Чудна ваксина Спутник пят
  • 23 Масква Слезам

    5 2 Отговор
    Ами руснаците разбрали че Спутник 5 е на принципа на Астра Зенека и вероятно води до тромбози. Политиците им също се ваксинираха тайно, най вероятно с Пфайзър. А в САЩ се ваксинираха публично и се знае с коя ваксина. Затова в САЩ има масова имунизация, а в Русия не. Пратете Пфайзър в Масква и ще се ваксинират.
  • 24 ТръндЮ

    0 0 Отговор
    Кмете, предлагай я заедно с стаканЧик водка бе!
    Ама после да знаеш ще трябва да пускаш извънаредно ваксини!