Last news in Fakti

30 Май, 2021 15:36 2 636 53

Все по-малко заразени в Европа. Задава ли се почти "нормално лято"?

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Германия улеснява пътуването за жителите на още няколко европейски държави

Все по-малко заразени в Европа. Задава ли се почти "нормално лято"? - 1
Снимка: shutterstock

Все повече ваксинирани хора в Европа, все по-малко новозаразени и все по-леки мерки. Ще имаме "до голяма степен нормално лято", каза австрийският канцлер Курц. Ето каква е ситуацията в любимите дестинации на германците:

Във все повече европейски държави процентът на ваксинираните срещу коронавирус расте, а броят на новозаразените спада. Затова редица правителства обявиха разхлабване на противоепидемичните мерки. Каква е ситуацията в любимите ваканционни дестинации на германците? Къде и кои мерки отпадат?

В Нидерландия дори "червените фенери" заработиха

Нидерландското правителство обяви "край на локдауна". На 5 юни врати ще отворят закритите помещения в заведенията, както и музеите и кината. "Поемаме добре пресметнат риск", обясни министър-председателят Марк Рюте. "Ако в следващата седмица числата отново тръгнат нагоре, ситуацията ще се промени." Според неговия експертен екип обаче това е "малко вероятно".

Още в края на април в Нидерландия външните маси в ресторантите и кафенетата бяха отворени. Силно оспорваната забрана за излизане също беше отменена тогава. От месец май пък зоопарковете пак посрещат гости. Дори и проститутките получиха право отново да работят. Още обаче е неясно кога Нидерландия ще отмени изискването за поставяне под карантина на пристигащите в страната.

Културата във Виена се събужда от дълбок сън

От юли Австрия отново ще напълни стадионите, концертните зали и театрите. Горната граница за посетители на събития - както навън, така и вътре - също ще отпадне. За посещение на културни и спортни събития ще се изисква обаче тест, ваксина или доказателство за прекаран Ковид-19, а носенето на маски няма да е задължително условие. Маските обаче ще останат задължителни в супермаркетите, както и в обществения транспорт.

Канцлерът Себастиан Курц аргументира разхлабването с благоприятното развитие в Австрия: броят на новозаразените е нисък, а в отделенията за пациенти с Ковид-19 има все повече свободни легла. Заради бързите темпове на имунизационната кампания не се очаква ситуацията отново да се влоши. Курц не скри радостта си, че обещанието за едно "относително нормално лято" ще бъде спазено. Същевременно от министерството на туризма обявиха, че броят на резервациите е на много добро ниво още от празничните дни в края на май.

"Бели зони" в Италия

И Италия разхлабва ограниченията - в някои региони на страната властите искат да заложат на по-бързо премахване на строгите мерки. Още идния понеделник, 31 май, адриатическият регион Молизе, популярният ваканционен остров Сардиния, както и областта Фриули-Венеция Джулия в Североизточна Италия ще бъдат обявени за "бели зони" поради спокойната ситуация. Там например ще отпадне вечерният час, а увеселителните паркове и културните центрове ще могат да отворят.

Задължително условие за участие в различни празненства и по-масови прояви ще бъде представянето на негативен тест за коронавирус, пълна ваксинация или прекаран Ковид-19. Задължението за носене на защитни маски остава.

Майорка е "отворена" за туристи, но с ограничения

На остров Майорка отварят все повече хотели. Около 300 къщи за гости - или 40 процента от всички - отново работят. Това представлява ръст с 65 процента за последните две седмици.

Въпреки че възможностите за туризъм на Балеарските острови растат, туристите там ще трябва да продължат да се съобразяват с някои правила. Между полунощ и 6 часа сутринта продължава да важи забраната за излизане. Вътрешните помещения в заведенията работят само до 18 часа. На една маса не могат да сядат повече от четирима клиенти.

България вече не е рискова територия за Германия

Германия улеснява пътуването за жителите на още няколко европейски държави. От неделя пътуващите от Нидерландия и Кипър ще могат да влизат във Федералната република с негативен тест и по този начин да се освободят от задължителната 10-дневна карантина.

България, Полша и Унгария пък изцяло отпадат от списъка на рисковите райони. Влизащите от тези три държави с автомобил, влак или автобус няма нужда да се тестват при пристигането си в Германия. Пристигащите със самолет обаче все още трябва да предоставят отрицателен резултат от вече проведен тест.

А в самата Германия?

В самата Германия броят на новозаразените също спада. Заболелите на седемдневна база към събота - 29 май - са 37,5 на 100 000. Преди седмица те бяха 66,8. На много места магазините вече са отворени без да се изискват отрицателни тестове. А външните зони на заведенията в редица градове заработиха. Отворени бяха и много басейни, зоологически градини, увеселителни паркове. В различните провинции и градове обаче изискванията за предоставянето на тестове се различават и променят бързо. Носенето на маски в обществения транспорт и магазините остава задължително.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    14 7 Отговор
    Хората проумяха за какво иде реч ! Тва е !

    Коментиран от #3

  • 2 Майна

    26 6 Отговор
    Нищо подобно, отпускат ни малко за да видят реакцията ни и се готвят официално за нов ,,тотален локдаун,, ...НЕЩО ОТ АМЕРИКА ,,Въпреки че човешкото тяло е напълно оборудвано от Бог с имунна система, способна да предпазва от болести - да, дори болест, която е произведена от Китайската комунистическа партия (ККП) с пари, предоставени от Антъни Фаучи - FDA казва, че Big Pharma химикали са по-добри, когато става въпрос за изграждане на имунитет.

    Това противоречи на твърденията на епидемиолога от Йейлския университет д-р Харви Риш, който казва, че израелско проучване установи, че хората, които се заразяват с китайския вирус, естествено развиват дълготраен имунитет, който не изисква никакъв вид ваксинация.

    Коментиран от #4, #7

  • 3 asd

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    "за какво иде реч ! Тва е "

    ХАХАХАХАХАХААХАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХАХА

    Трябваше да е "за кво" само... и тиквоскотската идилия щеше да е пълна.
  • 4 asd

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    А ето го и лъжливия шофЕр.

    Точно на време си шофЕр. Почвай пак с измислици-премислиците от фейсбукЯ/ютюба.
    "Фейся" и "тубътъ" както ги наричате тиквоскотските игнорамуси.

    Хахахахахахахахахахаха. Няма образУвание, но всичко знае шофЕра.
  • 5 Врачка

    8 4 Отговор
    Зависи от гледната точка.Задайте този въпрос на производителите на ваксина,маски,дезинфектанти ,лаборатории и т.н по веригата.Тогава ще получите правилният отговор на заглавието
  • 6 Майна

    18 3 Отговор
    И в Германия ,и в САЩ не признават ,антителата, които придобиваме след преболедуване...ИЗИСКВАТ ТОТАЛНО ,,ВАКСИНИРАНЕ ,,С ТЕРАПИИ , КОИТО СА В ИЗПИТАЕЛЕН СРОК..ТОВА НЕ СА ВАКСИНИ....НАРОЧНО НИ ОБЯВЯАТ ЗА ,,АНТИВАКСЪРИ,...НИКОЙ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА, ЧЕ СМЕ СЕ СЪГЛАСИЛИ ДА НИ ГИ ПОСТАВЯТ

    Коментиран от #10, #12, #13

  • 7 asd

    4 10 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Кажи и "какво бил казал" Люк Монпелие. То е като шлагер. Не омръзва такава фейсбукърска простотия.
  • 8 Гюнтер

    10 1 Отговор
    Не виждам кой ще спре милионите Туркоезични Немци от традиционното пътуване от Дойчланд към Анадола през юли и август.
  • 9 азът

    7 3 Отговор
    Като всеки грип и този си дава почивка. Предполагам, че не е изненада. Грипчето има от години.
  • 10 asd

    6 8 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    " КОИТО СА В ИЗПИТАЕЛЕН СРОК "
    Какъв "срок" шофер? Гаранционен?

    Хахахахахахахахаха

    Не били ваксини казва ви шофЕра! Слушайте го малко, че пука хемориоди от зор вече!
    Руснаците и те лъжат... Да патентоват ваксина срещу еболата (теост като Спутник)... Не е "ваксина" ви казва шофЕра!
  • 11 Майна

    13 4 Отговор
    Много малка част от ,,дейността на Гейтс,,...Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" проведе неоторизирани клинични проучвания върху някои от най-бедните и най-уязвими деца в Индия, като ги изложи на неизвестна вреда. Нито на децата, нито на техните родители беше съобщено за свързаните рискове и също така никога не беше разкрито, че ударите са част от клинично изпитване.

    Както се очакваше, много от децата се разболяха тежко или умряха благодарение на Гейтс. Парламентарна комисия, която беше натоварена с разследването на скандала, определи, че фондация "Бил и Мелинда Гейтс" е извършила грубо "насилие над деца", представяйки множество доказателства в подкрепа на това сериозно твърдение.....Между другото Пфайзер е осъден за над един милиард и нещо...ИСКАТЕ ЛИ ДА РИСКУВАТЕ С ТЕЗИ ,,ДОКАЗАНИ ВИРУСУЛОЗИ,,

    Коментиран от #16

  • 12 asd

    5 8 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    "Лъжите за френския вирусолог Люк Монтание се разпространяват онлайн, след като статия, публикувана в RAIR Foundation USA. Активистите на социалните медии разпространяват порочен слух.
    Не е ясно дали слухът е пуснат като циничен опит за дискредитиране на проф. Монтание или това е направено, за да се наблегне на опасността от ваксината. "

    Да не ти пука шофЕр! Те само завиждат колко си умен!
  • 13 Пръц

    2 20 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Ако искаш да пътуваш и работиш в екип ще се вакснеш.Гледай позитивно на нещата.Аз имам две дози “Астра—Зенека”,което ми гарантира преминаване през границите без карантина.Може и да е грешен избор но съм го направил защото рано или късно всички ще минат през иглата.

    Коментиран от #17, #19

  • 14 Незнам

    15 3 Отговор
    Дали сте забелязали, но откакто Буци уволни НОЩ, ковидясалите, рязко тръгнаха надолу.
  • 15 5555

    15 4 Отговор
    Странно, при нас заразените спадат, а сме много малко боцнати
  • 16 asd

    5 10 Отговор

    До коментар #11 от "Майна":

    Кажи си сега за Монтание, шофЕр! Да просветиш малко населението! Хич и не обръщай внимание, че не ти вярват.

    Коментиран от #18

  • 17 44344

    11 4 Отговор

    До коментар #13 от "Пръц":

    Рано или късно вакснатите ще измират

    Коментиран от #21, #22, #53

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 оФчарката

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пръц":

    И едно куче тича около екипа и ви събира......
  • 20 asd

    5 7 Отговор

    До коментар #18 от "Рттръ":

    Не е. Слушал съм интервюто на френски.
    Значи ти лъжеш като най-обикновен патладжан.
    Чаткаш ли тиквоскот облъчен??

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

    Ама ти даже и френски не знаеш де...като Тиквата си тоест!

    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАА

    Коментиран от #24, #27

  • 21 asd

    4 10 Отговор

    До коментар #17 от "44344":

    В блатото освен че сте кухи и необразовани, сте започнали и масло да бутате а?
    Ку-ку ку-ку?
    ХАХАХАХАХАХАХАХАХА

    Нормално нормално... То и психиатри не ви останаха много.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 dfu

    3 1 Отговор
    " В Нидерландия дори "червените фенери" заработиха"

    Досега нямали ли са пари да си платят тока? :D
  • 24 55555

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "asd":

    Тиквите сте ваксърите. Срещу вас протестирахме. А сега с аспиринче чакай тромбите

    Коментиран от #26

  • 25 4444

    7 3 Отговор

    До коментар #22 от "asd":

    Първо се научи да пишеш бе измет.

    Коментиран от #28

  • 26 asd

    4 7 Отговор

    До коментар #24 от "55555":

    Ето ги и делюзиите на антиваксърските дебилопитеци...
    Хахахахаха... Нормално като няма психиатри...

    Как е с 2-та пръста челце, тиквоскот?
    Аз да съм казвал някой да се ваксинира или не?
    Това е приоритет на такива биологични отпадъци като теб.
    Същите които имат Тиква да ги управлява повече от 10 години.

    ХАХАХАХАХААХАХА

    Коментиран от #29

  • 27 Рърхг

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "asd":

    Слушал си на френски мадуури

    Коментиран от #32

  • 28 asd

    4 4 Отговор

    До коментар #25 от "4444":

    ...речИ слабоумния тиквоскот, след овърклок-а на единствената си "мозъчна" клетка.

    Я кажи сега какво пише "у Фейся", тиквопитек!
    Само леко да не счупиш пак тъпомера.

    Коментиран от #31

  • 29 Тррт

    7 5 Отговор

    До коментар #26 от "asd":

    Тромбичка или съсирек, какво избираш тиквераст гербав?
  • 30 Русия

    6 7 Отговор
    В Русия алармират за пик и нова вълна, а тука се готвят да посрещат туристи.
  • 31 5555

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "asd":

    Фейс нямам, там е вожда ви Бойку и севдето

    Коментиран от #33

  • 32 asd

    4 6 Отговор

    До коментар #27 от "Рърхг":

    ...изгрухтя човекоподобното недоразумение на природата... в безсилието си...

    Че те останалите да не са толкова прости и безполезни като теб бе, оборник? Интервюто си е добре разпространено!
    Това да не е само да се пулиш във "Фейся" бе игнорамус?
  • 33 asd

    3 4 Отговор

    До коментар #31 от "5555":

    Виж как знаеш за любимите ти тикви. Не случайно им лижеш дирниците нонстоп.
    Такова ти е местобитанието на теб, тиквоскот!
    "Фейся" и "тубътъ"... необразованата пасмина сте там!

    Коментиран от #35

  • 34 asd

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Рттръ":

    Кажи пак за Монтание, гомновоз!
    Това не омръзва! Такава простотия само такива гъби като теб могат да плямпат.

    Хахахаххаххаха

    Коментиран от #36

  • 35 5555

    4 3 Отговор

    До коментар #33 от "asd":

    Тромба, съсирек, тромбичка, съсирек. Приготвям аспирина
  • 36 5555

    7 3 Отговор

    До коментар #34 от "asd":

    Ма защо се страхуваш, защо се напиняш нали ваксините са безопасни? Дращиш тук от сутрин до вечер.

    Коментиран от #37, #38, #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 asd

    3 5 Отговор

    До коментар #36 от "5555":

    Така като гледам, ти си този с кафявите гащи, тиквопитек необразован.
    Собствените си страхове и кафяви гащи развява наляво надясно... Явно за да не се окаже накрая, че ти си най-окендзан и най-страхлив!

    Давай още антиваксър одрищян! Напъъъъъвай...така и така гащите са ти отписани вече.

    Коментиран от #41, #42

  • 39 Dsa

    6 4 Отговор
    Малко заразени, каква трагедия за проваксърите. За пореден път ще хвърлят ваксини.
  • 40 Майна

    8 4 Отговор

    До коментар #36 от "5555":

    Мале, мале...Виждаш ли този докъде са го довели ,,ваксините,, ..Той един италиански психолог беше казал, че тази ковидофанзива,, води до делириум и той е необратим, този е ,,нагледен пример,, ...

    Коментиран от #45

  • 41 5555

    6 4 Отговор

    До коментар #38 от "asd":

    От какво се страхуваш нали си бооооцнат баклук?

    Коментиран от #43

  • 42 Dsa

    5 4 Отговор

    До коментар #38 от "asd":

    Има една система vaers там може да видиш, колко ваксъри измреха.

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Майна

    2 4 Отговор

    До коментар #42 от "Dsa":

    Ако е на ,,френски,,...щото той само това чете....,французойче се има..

    Коментиран от #46, #47

  • 45 asd

    3 4 Отговор

    До коментар #40 от "Майна":

    ... речи шофЕра без орбазование и плямпащ като латерна фейсбукърските и ютюбърските си откровения.

    Давай още шофЕр! Кажи сега Монтание какво бил казал в телефонния си разговор с теб...на френски...

    И ти какво? "Мъ аз имъм торта...Сахер"?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 asd

    1 3 Отговор

    До коментар #44 от "Майна":

    Aз ce cпрaвям c 5 eзикa, тиквocкoт.
    А нa тeб ти e труднo даже и с 1.

    Хaхaхaaхaхaхaхaхaaхaхaхa

    Нoрмaлнo зa биологичен отпадък кaтo тeб. Давай още мaймунджулъци, шeбeк!
  • 48 Реалист

    9 1 Отговор
    То всичко си е нормално, хората разбраха че с0vid Е ИЗМАМА ❗❗❗❗❗❗❗
  • 49 Гост

    9 1 Отговор
    Как па същия сценарий от лято 2020!? Сега ще ни пуснат малко да дишаме, да изхарчим каквото сме събрали и октомври новата вълна! 1 към 1 с миналото лято
  • 50 Историк

    3 1 Отговор
    Лятото идва, ама хората в целият свят обедняха много. Туризъм и партитата след 3-4 години.В най-добрият случай...
  • 51 Питеци

    2 6 Отговор
    Човечеството пак е на път да докаже колко е тъпо. Случаите намаляха заради мерките, не за друго. Ваксинираните проценти са все още ниски за да са от значение, с изкл на малко страни като Израел, Великобритания и САЩ. Лятото подтиска вирусът, но само Юли, Август. Народът обаче пак решил че е "станало чудо" и вирусът го е оставил, без логика, причина, или връзка с главния мозък. Маймуни да бяха, досега щяха да са разбрали че без мерки вирусът пердаши, но това са хора ...
  • 52 Империя

    3 0 Отговор
    След като една година се шегуваха с хората сега изведнъш за тяхно удобство спря пандемията,
  • 53 Пръц

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "44344":

    Никой не е безсмъртен пич.Явно не си хванал моя поинт.Аз постоянно пътувам по света,затова е.