Last news in Fakti

19 Юни, 2021 10:00 5 617 63

Фатален ефект в Русия: Трета вълна, а властите са безпомощни

  • русия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • спутник v

В тази собственоръчно създадена криза особено остро се чувства липсата на доверие към властите, която не може да се преодолее нито с добро, нито с лошо

Фатален ефект в Русия: Трета вълна, а властите са безпомощни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Няма как руските телевизии постоянно да говорят за "чипиране" на хора, за вирус, който бил уж измислен, и за смъртоносния ефект от западните ваксини, а после да искат от руснаците да се имунизират. И ефектът не закъсня.

Повече от година измина от първите официални ограничения, които властите в Русия наложиха заради епидемията от коронавирус. Най-строгите мерки бяха въведени в Москва, но те постоянно бяха отменяни и видоизменяни в зависимост от политическата конюнктура. Дори и сега там повтарят почти всички грешки, допуснати през 2020 година.

Властите на всички нива - и федерални, и регионални - продължават да действат непоследователно и да твърдят, че Русия се справя с коронавируса по-добре от всяка друга държава и че страната е победила заразата. Именно тези мантри се повтаряха безспир през цялата минала година от всевъзможни пропагандисти и чиновници.

Половинчати и закъснели мерки

Властите грижливо избягват думата „карантина“, въвеждайки най-различни половинчати и закъснели ограничения. Някои от изискванията на московските власти, като например за носене на ръкавици в обществения транспорт, изглеждат единствено и само начин за събиране на глоби - Световната здравна организация например не споменава и дума за ръкавици в своите препоръки за сигурност.

От миналата година насам в Русия е актуална мярката за ползване на „неработни дни“. В случая не става дума нито за отпуск, нито за празници, нито за карантина - неясно остава какво точно се крие зад това понятие. Сега въпросните „неработни дни“ бяха обявени и от кмета Сергей Собянин, но повечето предприятия продължават да си работят, а градските власти не предлагат никаква помощ на бизнеса.

А какво може да се каже за отношението на властта към гражданите в тази ситуация? От една страна на руснаците денонощно им се повтаря как коронавирусът е победен, от друга - периодически се отправят апели към всички да си стоят вкъщи и да носят маски на обществени места.

Тези взаимоизключващи се методи се проявяват като гротеска: в парка „Лужники“ има фен-зона за Европейското първенство по футбол, но същевременно има и глоба за сядане на пейките в парка от 4000 рубли (90 лева). Кметът на Москва ту казва, че нови ограничения няма да има, ту изведнъж обявява неработни дни. А градските власти изобщо не бързат да затворят ресторантите и клубовете. Въведени са само ограничения от 23 до 6 ч.

Най-болезнената тема си остава ваксинацията - властите така и не могат да убедят руснаците, че тя е необходима. Собянин успя да спечели за каузата някои пенсионери чрез отпускането на извънредни карти за почивка, но това беше всичко. Сега градските власти се опитват да примамят хората чрез томболи, в които може да се спечели автомобил. Предприеманите мерки изглеждат все по-хаотично и безпомощно.

Криза на доверието

В тази собственоръчно създадена криза особено остро се чувства липсата на доверие към властите, която не може да се преодолее нито с добро, нито с лошо. Няма как цяла година да разправяш от телевизионния екран за чипиране на хора, за вирус, който бил уж измислен и други небивалици, а след това да очакваш от руснаците да се имунизират. Пропагандата, която подчертаваше „ужасните“ странични явления от вносните ваксини, постига само едно - хората изобщо вече не желаят да се ваксинират.

Даже президентът, който на няколко пъти се изказа в полза на ваксините, продължава да се явява на различни места без маска, демонстрирайки пълно пренебрежение към мерките за сигурност. Затова е трудно да си представим, че руснаците изведнъж ще осъзнаят опасността от сегашната трета вълна на пандемията, след като приоритетни се оказват всички други интереси, но не и защитата на здравето на гражданите.

Освен това предстоят избори, затова борбата срещу коронавируса отново отстъпва на заден план. Имайки предвид опита от миналата година, със сигурност може да се каже, че Русия ще победи коронавируса през септември - точно когато Кремъл ще трябва да организира масовото гласуване в полза на управляващата партия.

*Татяна Фелгенгауер е журналистка от радиостанция "Ехото на Москва" и авторка на колонка за Дойче Веле.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВОВА, КВО СТАВА

    35 60 Отговор
    СПУТНИК V ...МАЙ НЕ ДЕЙСТВА.....ЩОМ ЛЯТОТО НАТРЪШКА МУЖИЦИТЕ, ЗА ЗИМАТА НЕ МИ СЕ МИСЛИ

    Коментиран от #13

  • 2 Васил

    17 57 Отговор
    Как мислите и нас ни чака това с това бавно темпове на ваксинация.

    Коментиран от #45

  • 3 Ивайло

    94 28 Отговор
    Само като видя, че източникът е дойче веле и ми става ясно колко е "обективна" статията

    Коментиран от #11, #47

  • 4 русенец

    30 60 Отговор
    То и нашите мисирки основно на Мангъровци даваха трибуна, сега се чудят защо никой не иска да се ваксинира.
  • 5 Дойче веле

    56 9 Отговор
    Ех тая Русия. Такъв чеп ни в набила. Пък и четвъртит- няма измъкване.
  • 6 ВОВА, КВО СТАВА.....

    11 35 Отговор
    ЗАТВАРЯЙ ГИ ЧЕ ТИЯ ШЕ.....ИЗПУКАТ
  • 7 ДЖО КЪМ ВОВА

    9 28 Отговор
    ПРАЩАМ ТИ 50 000 000 ПФАЙЗЕРА ЗА БОРБА С КОВИТО

    Коментиран от #8

  • 8 ПО ДОБРЕ ПРАТИ

    25 5 Отговор

    До коментар #7 от "ДЖО КЪМ ВОВА":

    50 000 000 СМИРНОФ....
  • 9 другарят

    51 22 Отговор
    Алооо.. Гьобелсовите нацисти от рейха! Грухтете си в кочината и не давайте акъл на руснаците! Скоро ислямистите ще започнат да ви оправят!

    Коментиран от #15

  • 10 мангърче

    25 5 Отговор
    е,поне сега ще разберем дали стадния имунитет действа
  • 11 реалиста

    19 14 Отговор

    До коментар #3 от "Ивайло":

    дам...А като пишат за корупцията във България,за шиши бокич тогава русофилите
    мълчат за дойче веле
  • 12 Евпейския Съюз🇪🇺

    25 6 Отговор
    Ваксинирайте се чичо Сорос има нужда от пари!

    Коментиран от #14

  • 13 ЛОГИЧНО

    18 39 Отговор

    До коментар #1 от "ВОВА, КВО СТАВА":

    Кочината Русия вече прилича на Нигерия, но покрита със сняг.
    Във "велика" Русия, в миризливите комуналки още клечат на турски клекала.

    Коментиран от #18

  • 14 РУСИЯ

    10 10 Отговор

    До коментар #12 от "Евпейския Съюз🇪🇺":

    ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ....ЧЕ И ТАМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПЪЛНЯТ ШКАФЧЕТА
  • 15 Правильна

    16 15 Отговор

    До коментар #9 от "другарят":

    Руснакът не ще акъл!
    Руснакът иска водка!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 mi6osp

    12 10 Отговор
    Руснаците не желаят да се ваксинират, независимо, че качествената ваксина Спутник V се произвежда в достатъчни количества. Страх ги е от странични ефекти, макар че те са много повече при Pfizer, Astra Zeneca, Johnson&Johnson. Ще се наложи властите да въведат задължително ваксиниране. Тогава ще видим какво и как ще коментира DW Ехото на Москва. .
  • 18 Байдън

    24 8 Отговор

    До коментар #13 от "ЛОГИЧНО":

    Ти май не си ходил в БГ провинцията, та да видиш къде са клекалата и външните кенефи!

    Коментиран от #30

  • 19 яяяяя

    14 5 Отговор

    До коментар #16 от "избирател":

    Бюлетината на обратните, соросоиди, негодници и баща им иван костоф !
  • 20 хахаха

    14 7 Отговор
    Много са се активизирали русофобите, явно са си получили дозата вазелин !

    Коментиран от #48

  • 21 3333

    17 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: *Татяна Фелгенгауер е журналистка от радиостанция "Ехото на Москва" и авторка на колонка за Дойче Веле.... Ясно, тя Татянчето е доказала, че ваксините са 100% работещи и безвредни. Айде да почака поне до 2023 да приключат клиничните проучвания и после поне още 10 год за дългосрочни странични ефекти и да пропагандира тогава.
  • 22 До DW

    5 3 Отговор
    ..........................!

    Коментиран от #38

  • 23 Татяна Фелгенгауер

    23 5 Отговор
    Не ми обръщайте внимание...!Малко преекспонирах нещата в Русия,ама какво да правя...и аз трябва хляб да ям...!Работодателя ми от ,,Дойче Веле" е толкова взискателен...!Освен това чипа в главата,не ми дава мира да пиша и говоря непрекъснато срещу Русия...!Моля Ви...разберете ме...😭😭😭
  • 24 Пламен

    10 17 Отговор
    В русия,всичко винаги е било лъжа и никой на никого за нищо не вярва.Ваксината им е пълен фалш.

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 111

    6 10 Отговор
    Като я обичате толкова, тая Русия отидете да живеете там, може да ви хареса още повече. А за другите любители им пожелавам в БГ, руснаци съседи да им дойдат, даже повечко от тях е тогава ще видим дали ги харесвате.

    Коментиран от #27

  • 27 Разликата

    4 7 Отговор

    До коментар #26 от "111":

    между циганите и руснаците е в цвета !

    Коментиран от #57

  • 28 Бре,бре,бреее...

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "Пламен":

    ...я виж ти какъв спец по Русия и ваксините имало тук...?!Колеги на Кантарджиев...,моля ви не тъжете за него,този специалист достойно ще го замести...!
  • 29 "Ехото на Москва" платените от запада

    11 3 Отговор
    Плювачи по Русия, тези не са Достоверен источник, на издръжка са на посолства и чужди слюжби

    Коментиран от #31

  • 30 Сталин

    16 1 Отговор

    До коментар #18 от "Байдън":

    няма по просто същество от това което плюе по роднините си и по РОДИНАТА СИ!
  • 31 Друг прочит

    6 14 Отговор

    До коментар #29 от ""Ехото на Москва" платените от запада":

    Всеки, който не лази достатъчно ниско пред кремълската банда, оставяйки слузеста следа след себе си, не изпълнява безропотно всички заповеди на господаря си е платен и предател !
  • 32 Заключение по темата

    1 0 Отговор
    Виж коментар 5
  • 33 †††

    10 1 Отговор
    Сатанистите водят война срещу православието.
  • 34 Матей

    7 4 Отговор
    Пропагандната антируска машина е пусната на пълни обороти.Корона -диверсията е много удобна за хвърляне на кал,в руските медии няма такива панически изявления,а тук се твърди ,че в Русия се обсъждало и насилствена ваксинация.По бнр блъскат отвратителни внушения,особено за срещата Путин-Байдън и като няма за какво да се захванат и току дрън-дрън --демокрация,пак дрънкат нещо за решимосттта на Байдън и пак дрън-дрън--демокрация.Изливат едно почти несвързано бръщолевене и помия.И Китай не подминават,постоянно внушават ,че уж оттам бил пуснат вируса.
  • 35 Вълко Червенков

    6 7 Отговор
    Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина е тоталитарна дупка в която лъжата е издигната в ранг на официална държавна политика.Там се надуват фанфари,бият барабани и се веят лозунги за измислени успехи и несъществуващи заплахи.В същото време репресивният апарат е впрегнат в борбата с всеки опит да се извади истината на повърхноста на океана от лъжи,които денонощно бълва Кремълската пропаганда.

    Коментиран от #50

  • 36 Ваксиниран1403

    4 7 Отговор
    И нас ни чака това.
    Всеки трезво мислещ човек при първа възможност се ваксинира така е в цял свят с малки изключения. Разликата при нас и при руснаците е,че трезво мислещите хора невярващи на търтите терори е в пъти по-малак отколкото в другите страни. Хроничното липса на доверие към властта води до съмнение и отричане на ваксинацията. Това от своя стана е идеалната почва за разпространение на глупави и неоснователни теории, че ваксините били “най-голямото зло” За съжаление всички плащаме за това.
  • 37 АУУУУУ

    4 2 Отговор
    Няма страшно, щом все още не са започнали да падат по улиците от КОВИД както падат наквасени с водка. ... НОВО КОГАТО ДОЙДЕ ТОЗИ МОМЕНТ ,МОЛЯ ЗА ВИДЕО ЧЕ ДА СЕ ПОСМЕЕМ 😂😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #62

  • 38 3.14К

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "До DW":

    Тези, които са съгласни с теб ги разбирам, но тези с минусите с какво не са съгласни, не разбирам. Ще ми е интересно да напишат някой аргумент.
  • 39 D W Пишете как са Вълните, Щамовете в

    5 4 Отговор
    Германия?? Няма информация!! За Русия пишете редовно, знаевме всичко!
  • 40 КгБ

    3 3 Отговор
    Като чуя дойче веле и ми става ясно що за мнение ще е....скапани немски пропагандатори,ползващи прийомите на 3-тия райх и по-точно-гьобелсови методи...пак ще гледаме червеното знаме,но този път върху бялата къща във вашингтон...
  • 41 дидо

    1 2 Отговор
    ваксините са световен заговор.....независимо дали руска или западна зад ВСИЧКИ производители седи пряко или с посредник фонда на бил и мелинда геитс....две и две може ли да съберете ?

    Коментиран от #46

  • 42 urod

    2 2 Отговор
    Авторката Татяна е мислела едни неща, ама след като е сттанала ФеленГауер, си е сменила мнението рязко.
    Който плаща, той поръчва музиката...
  • 43 ДаЗдраПерМа

    3 2 Отговор
    същата тази Татяна Филкенгауер плю по руската ваксина обаче отиде и се ваксинира с нея, след това от американското посолство казаха че това е недопустимо и е трябвало да помоли те да я ваксинират, и сега трябва да пише как и е лошо, повръща и се и т.н. от руската ваксина. Преди няколко години един я одраска с нож по шията такъв шум се вдигна до небесата едва ли не путин е поръчал убийството и...
  • 44 ДаЗдраПерМа

    0 2 Отговор
    по скоро Путин си исползва хората за оказване на натиск. трябва от 22 да отворят Турция и от 28 България не му се ще да рипат по чужбина и надува черната статистиката ние да си затворим границите за руснаци сиреч не той е виновен а ние
  • 45 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Васил":

    Цирка,който разиграват там е за да НАКАРАТ ХОРАТА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ!Ваксиниран ще срещнеш НЕЩОТО...Нещото ще премине през ВСЕКИ ЖИВ ОРГАНИЗЪМ!Желая Ти Успех,Когато Нещото се изправи пред Теб!Аз Срещнах НЕЩОТО!Фамилията в бг Срещна НЕщото,КОтаракът ми СРещна НЕЩОТО!Живи сме и сме по ЗДРАВИ ОТ ПРеди!НЕ Посетихме белодрешковците,може Човек да Живее и Без лекари бг!
  • 46 Ваксиниран1403

    1 4 Отговор

    До коментар #41 от "дидо":

    Рекордната смъртност е за 2020 година през която реално ваксинация нямаше, но за сметка на това имаше епидемия от корона вирус. Тогава твърдяхте, че е епидемия нямало манипулация било всичко. Тогава масово се разпространяваха лъжи как болниците били празни и се въртяха клипове като “сигурни доказателства” за “грандиозната лъжа” в която участвал целия свят. Истината излезе на яве рекордната смъртност е факт и то не само в Италия така и в Българи и в другите страни. Сега отново твърдите поредните глупости за ваксините които били “най-голямото зло на света”. Истината вече излиза на яве все по-малко са наивниците които вярват на глупостите ви особено в другите страни. Там хората се ваксинират масово и ще си решат проблема. За огромно съжаление в нашата страна наивниците са в пъти в повече и не искат да се ваксинират, защото си мислят, че са много хитри, а другите се минават. Скоро и те ще се убедят, но по трудния начин. Противниците на ваксините ще разберат колко са сгрешили и колко са били наивни, но ще е късно и ще си платим много солено за глупавата постъпка като общество. За икономическата криза и рецесията която ще ни осигурите чрез масовия отказ от ваксина за огромно съжаление ще плащаме всички и то с десетилетия.

    Коментиран от #52

  • 47 Мдаа

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ивайло":

    Аз пък само като видя заглавието и знам, че източникът е ДВ.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Българин

    5 1 Отговор
    Руската пета колона от безродници и национални предатели непрекъснато квичи, че искала Спутник. Нека се запитат какво е правото на избор на ваксина на рбратушките им! И дали ако можеха да избират между Пфайзер, Модерна и Спутник биха избрали Спутник?
  • 50 ПРАВ СИ

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Вълко Червенков":

    Но РУСОФИЛИТЕ няма да го разберат ТЕ затова се мажат с вазе лин като ОНЯ хъхъхъ
  • 51 УВОДНАТА ЧАСТ ОТ СТАТИЯТА

    1 0 Отговор
    Се отнася 100% И ЗА българия

    Коментиран от #53

  • 52 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "Ваксиниран1403":

    тази женица каза,че рекордна смъртност 2020г била с 125% по голяма от 2019,2018,2017....Не ви карам да смятате,защото вероятно ви е трудно и с калкулатор!Искам да отворите и да дадете данните за 2020г .....после да отидете и дадете данни за 2019г!И аз ще тегля калема...В бг никога е нямало пандемия,това бе измислица на властите,а медиите бяха тези,които преекспонираха нещата!Само не ми казвайте как ваши познати са гушнали букета,и как трябвало да отида до ковид отделение!Такива ,като болниците направиха пари от тази мошия и сега си броят пачките!

    Коментиран от #54, #56

  • 53 оня с коня

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "УВОДНАТА ЧАСТ ОТ СТАТИЯТА":

    Ами кажи го това на Президента РАДЕВ,защото Правителството му Нито с Пандемията се справя,нито с Организирането на Изборите.Което пък изобщо не му пречи да се Кандидатира най-нагло и безцеремонно за Втори мандат!
  • 54 Ваксиниран1403

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Въпроса е в това че общата смъртност е увеличена. За 2020 година починалите са 126568. А предходните години са 107815,108205,109320,107031. Тоест само за миналата година има около 20 хиляди повече починали. Още по показателно е че това увеличени е съсредоточено главно в последните месеци на годината когато епидемията беше в разгара си Аналогично изглеждат нещата за пролетта тази година.
    Познавам лично обаче 12 човека които се разболяха от ковид някои с много леки симптоми други с по-тежки някои с много тежки. За съжаление и един които почина. Познавам лично и 29 човека които са се ваксинирали. От тях нито един не е имал някакви сериозни оплаквания след ваксинацията, огромната част даже и никакви. От тези 29 човека нито един не се разболял от ковид за мен личната статистика е най-показателната добре е човек да вярва първо на това което вижда с очите си около себе си, а след това на безумни спекулации тиражирани масово.

    Коментиран от #58

  • 55 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ШВАЙНЕ -ШВЕЛЕ -ДОЙЧЕ - С ОПИТ ЗА ХИБРИД АТАК !?!?!?ЛЕЛЕ ШВЕЛЕ --ЛЕЛЕ ШВАЙНЕ - САЩ ЗАТЪВА И ЕВРЕИТЕ ЩЕ СИ ПЛАТЯТ !?!?
  • 56 яко ни лъжат

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ НА КОЕ ДА ВЯРВАМЕ???? САМОЛЕТИТЕ ТРЪГВАТ ОТ РУСИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ ИЛИ Фатален ефект в Русия: Трета вълна, а властите са безпомощни. КОЕ Е ВЕРНО ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ????
  • 57 хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Разликата":

    а разлика между българите и циганите и в цвета няма...
  • 58 значи

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Ваксиниран1403":

    от твоите познати за годин и кусур умрял ЕДИН... от моите познати и приятели двама го изкараха тежко и няма ни един починал...смъртността в България стана факт заради страха и некадърността на лекарите...мога да дам десетина примера...
  • 59 ха ха

    1 0 Отговор
    Василчо пиле шарено, ти нали се ваксинира къв х@й търсиш още?! Не разбираш ли с пилешкия си мозък каква пропаганда тече!? Единствено вярното в горната статия е, че руснаците не искат да се ваксинират и има защо! Пусни си блутуута на телефона и ще разбереш защо, ама вече е късно за теб...
  • 60 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    2 0 Отговор
    Кажете, че Русия е на 7мо място по брой на заразени от КВ19??? Повтаряте еда и съща лъжа 100пъти,като вашия, сънародник докторГЬОБЕЛС!!
  • 61 да бе

    1 0 Отговор
    Въбоще не ги обсъждайте ние сме същите като тях, Тома неверни и ние ще ядем сопата още в края на лятото.
  • 62 мааууу

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "АУУУУУ":

    гледай се в огледалото и се смей!
  • 63 Без Негри в БГ

    1 0 Отговор
    ДВ основно анти-христка организация. Това, че има нещо добро в нея служи за заблуда.