17 Юни, 2021 20:26 3 978 10

"Новавакс" разработи ваксина срещу COVID-19, която е ефикасна и при грип

  • новавакс-
  • ваксина-
  • covid-19-
  • британски щам

Тя действа на принципа на ваксините срещу хепатит В и тетанус

"Новавакс" разработи ваксина срещу COVID-19, която е ефикасна и при грип - 1
Снимка: БГНЕС

90% е ефективността на нов вид ваксина срещу Ковид-19, разработена от фармацевтичната компания Novavax. Тя е ефективна, лесна за транспортиране и съхранение. Освен това много бързо могат да бъдат произведени големи количества от препарата.

По данни на Novavax тяхната ваксина показва ефективност от 90,4%. От изпитанията става ясно, че след поставянето на втората доза са отчетени 90% по-малко заболявания с Ковид-19. Срещу средно тежко и тежко протичане на болестта защитата е 100%.

Ваксината е ефективна срещу британския вариант на вируса, съобщава "Дойче Веле".

Ваксината на Novavax не е нито векторна като AstraZeneca и Johnson&Johnson, нито иРНК като BioNTech/Pfizer и Moderna.Тя работи на същия принцип като ваксините срещу хепатит В и тетанус: имунната система реагира на протеините в препарата. Имунната реакция е много по-бърза.

От препарата на Novavax ще са необходими две дози. Ако резултатите от проучванията се запазят така оптимистични, Novavax ще кандидатства за одобрение в САЩ и Европа.

От компанията съобщиха, че могат да произвеждат първоначално по 100, а на по-късен етап и по 150 милиона дози на месец.

Ваксината може едновременно да предпазва от Ковид-19 и от сезонен грип. Според института "Роберт Кох", всички обичайни ваксинации могат да се комбинират и прилагат едновременно.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    5 2 Отговор
    "Тя работи на същия принцип като ваксините срещу хепатит В и тетанус: имунната система реагира на протеините в препарата."

    На ганщайните ще им трябват няколко минути да родят някаква нова простотия сега. И да почнат пак "Уаааааа...МиМиМиМиМи"
    ХАХАХАХАХАХАХА
    Нямам търпение.

    Коментиран от #3

  • 2 Госあ

    15 3 Отговор
    С такава ваксина отдавна ваксинират в комунистически Китай и Русия. Най безопасните. Експерименталните и векторните ваксини са изцяло политическо решение в полза на олигархията и за сметка на населението. Робърт Гало и Константин Чумаков отдавна алармират за това. Но в демократичният запад, кой слуша доказани учени ? М ?
  • 3 Госあ

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "asd":

    Пак не те разбирам бацка.
  • 4 Е МИ ТО СИ Е ГРИП! !

    10 1 Отговор
    САМО ЧЕ ДОБРЕ УСЪВЪРШЕНСТВАН. .В ЛАБОРАТОРИЯТА НА САЩ. .
  • 5 Лекарство

    6 0 Отговор
    Дано скоро да пуснат лекарство, защото има хора, на които ваксините не им понасят.
  • 6 БАЙ КУРТИ

    10 2 Отговор
    Сега е момента балъците да се редят на опашка . Краварите откриха топлата вода .А че тези ваксини
    Руската и Китайската са на този принцип от самото им създаване това не го казват . Да живее демокрацията .

    Коментиран от #10

  • 7 Милен

    9 2 Отговор
    Абе тази зима, че и миналата грип нещо няма, защо ли?
  • 8 Сандо

    7 0 Отговор
    И ще я одобрят,преди руските.А калпавите ще препоръчат да се използват за всички възрасти.А пък тия,с изтекъл срок ще ги изпратят на бедните страни,като Украйна,за да разберат колко добър и хуманен е демократичния,богат и самодоволен Запад.
  • 9 Тони

    3 0 Отговор
    Не се заблуждавайте ! Не може един живот да бъде сравнен с една ваканция или с едно работно място. Ако става въпрос за тетанус - има си ваксина , изпробвана и ефикасна.
  • 10 Мноо разбирачи

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "БАЙ КУРТИ":

    Курти, вземи се ограмоти първо. Новавакс е протеинова ваксина обвита в мастни наночастици. Няма векторен вирус, няма РНК, и няма нужда неграмотните ти клетки да произвеждат вируси или протеини. Новавакс, е напълно различна от глобално провалилия се Спутник 5.