18 Юни, 2021 15:20 1 468 2

ЕС официално премахна ограниченията за пътуване от САЩ

  • пътуване-
  • сащ-
  • ес-
  • самолети-
  • коронавирус-
  • ограничения-
  • визи-
  • чужденци

Всяка държава от ЕС ще има право да преценява какви мерки да налага за пристигащите чужденци

ЕС официално премахна ограниченията за пътуване от САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за разширяване на списъка с държави, за чиито граждани отпадат ограниченията за пътуване по несъществени поводи, предаде БТА.

Разширеният списък включва Албания, Австралия, Израел, Япония, Ливан, Нова Зеландия, Република Северна Македония, Руанда, Сърбия, Сингапур, Южна Корея, Тайланд и САЩ. Списъкът ще бъде преразглеждан на две седмици и е препоръчителен. Съветът на ЕС по-рано препоръча несъществените пътувания да бъдат разрешени за ваксинирани с одобрен от ЕС или СЗО препарат чужденци, от чиято имунизация са изминали поне 14 дни. Държавите от ЕС си запазват правото за внезапно възобновяване на ограниченията при необходимост.

Говорител на Европейската комисия поясни, че днешното решение открива възможността за несъществени пътувания и на неваксинираните чужденци от изброените държави, но не определя условията за пресичане на границите. Той отбеляза, че всяка държава от ЕС ще има право да преценява какви мерки да налага за пристигащите чужденци, включително признаване на ваксинационно състояние, изследване или налагане на карантина.

По неговите думи ЕС се стреми да осигури същите облекчения и за пътуванията на европейските граждани до чуждите страни от списъка. Той посочи, че на тазседмичната среща ЕС-САЩ Вашингтон е изразил готовност скоро да се намери решение. Говорителят добави, че за днес е предвидено първото заседание на двустранна работна група между ЕС и САЩ по тези въпроси.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GnG

    5 2 Отговор
    Съветът на ЕС, ПРЕДИ да премахна ограниченията за пътуване от САЩ, ТРАБВАШЕ да ИЗИСКВА визова РЕЦИПРОЧНОСТ за няколко държави от ЕС, гражданите на които могат да пътуват до САЩ след, като се снабдят с ВИЗИ !

    "Гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния все още не могат да влизат на територията на САЩ без виза, докато гражданите на САЩ могат да пътуват безвизово във всички държави членки на ЕС."


    "Според механизма за визова реципрочност, ако трета страна не отмени изискването за виза в рамките на 24 месеца от получаване на уведомление за липса на реципрочност, Комисията трябва да приеме делегиран акт за суспендиране на безвизовия режим за граждани на съответната страна за период от 12 месеца. Парламентът и Съветът могат да възразят на такъв акт"

    Коментиран от #2

  • 2 Перо

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "GnG":

    Интереса клати феса,а не правилата. Засегнатите страни да обявят реципрочност.