1 Септември, 2021 06:10 3 211 43

Акад. Петрунов: Мерките ни са неефективни

  • академик богдан петрунов-
  • коронавирус-
  • смъртност-
  • ваксини

Според проучване в САЩ 99% от починалите с коронавирус не са ваксинирани, заяви специалистът по имунология и алергология

Акад. Петрунов: Мерките ни са неефективни - 1
Снимка: БГНЕС

"Ние сме в развитата четвърта вълна на пандемията. Вие виждате, днес имаме 2090 заразени, имаме 109 починали. Това са цифри, които мен дълбоко ме смущават. Особено броят на починалите. Това е много сериозен проблем, който показва, че са ни неефективни мерките на цялото общество - става въпрос за всички нас".

Това каза акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в предаването „Още от деня“ на БНТ.

У нас броят на ваксинираните хора е около 16%. Липсва статистика на броя преболедували у дома.

Според акад. Петрунов е нужно строго спазване на мерките.

"Ако ние не ги спазваме, те нямат никакъв смисъл", каза той. "Ние трябва да разберем, че в настоящия момент нищо друго не може да ни спаси освен масова имунизация", допълни акад. Петрунов.

По негови думи, данни от проучвания, проведени в САЩ, категорично показват, че 99% от починалите от COVID-19 не са имунизирани. Подобни данни сочат и проучвания, проведени в Европа - 98.5% от починалите не са имунизирани, допълни още той.

Акад. Петрунов каза още, че му е трудно да си обясни защо българите отказват да се ваксинират. Според него българите приемат много неща с подозрение и особено, щом нещо е безплатно, това значи, че не е хубаво.

"За мен това е специфична черта на нашата народопсихология - да не вярваме на тези, които са над нас, да не вярваме на управляващите ни", каза той.

Акад. Петрунов каза още, че броят на заразените расте из целия свят, но броят на болните и починалите намалява. С 10-12% се увеличава броя на заразените.

"Това показва, че има резултати от имунизацията и спазването на мерките, които се прилагат", каза той.

Акад. Петрунов коментира още, че за него е абсурдно негови колеги да говорят против ваксините. Според него те нямат никакви научни аргументи.

"Мои колеги, хора, и то неслучайни, с добро медицинско образование, излизат и говорят против ваксините. За мен това е абсурдно", каза той.

Според него антибиотиците и ваксините са спасили човечеството.

"Без тях човечеството щеше да бъде наполовина във вида си", коментира той.

Акад. Петрунов заяви, че ваксините не са опасни и не водят до генетично увреждане на човешкия организъм.

Той коментира още, че след ваксиниране имунитетът е много по-активен и ефективен и това вече е доказано.

"Имунитетът след преболедуване не е толкова активен, не е толкова специфичен както имунизационния. Имунитетът, който се създава от ваксината, е високо специфичен", каза акад. Петрунов.

Академикът съветва преболедувалите COVID-19 също да се ваксинират. Според него имунизацията е наложителна и при тези, които са боледували от вируса.

Той смята още, че в България е нужно да се проведе активна кампания за ваксинация.

"Пазейки себе си и имунизирайки се, аз пазя и другите. Дълбоко съм убеден, че трябва да се имунизираме и приканвам хората да се имунизират", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Някой

    45 5 Отговор
    И аз така мисля - носене на маски, социална дистанция, забрани за путуване. Това не е ефективно и трябва да се премахне.
    Вирусът ще мине през всички ни, без значение от тези мерки. Казаха ви го, ама се правите още на неразбрали.

    Коментиран от #36

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сатъра на Хана

    3 25 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Нормално е поне 90 при днешното ниво на медицината съчетано с Родопски въздух след 65 години :) ..Обаче в България умирате млади понеже сте алкохолици
  • 5 ...

    5 18 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    То бива простотия, ама като софийската няма никъде...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тоз академик

    3 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Прос чувьек, нали?
  • 8 Мислещ

    37 3 Отговор
    Къде ги тези данни, защото от Англия данните сочат съвсем различно съотношение?

    А не бяха ли 20% ваксинираните у нас? Нещо все се оплитате в лъжите.
  • 9 Истината

    39 7 Отговор
    Долни инсунуации и лъжи, дърт лъжец и мошеник...
  • 10 Smooth Jazz

    25 3 Отговор
    Е кажи от какво са починали тези 109 човека бе, и колко от заразените са били със симптоми, колко от тях са били ваксинирани..
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    18 4 Отговор
    Петрунов,изпери си гащите-Смърдиш!

    Коментиран от #16

  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    29 4 Отговор
    как ги брои 99%,аз ти казвам,пък обратното!99% от дупчените се разболяват и голяма част мрът,но от томбози....Гледай си парите дето незаслужено си взел и остави епидемията на мира!И без друго всеки ден ти е подарък!

    Коментиран от #18, #26

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Рошко

    16 3 Отговор
    Горе долу като гледам около 10 добре подплатени от ротшилд професори доценти и академик мумия като този имаме +мисирките които им дават трибуна , за всяване на страх сред хората, на нормалните и се дава много по малко

    Коментиран от #19

  • 16 Рошко

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Как няма да вони като са с прогнили души
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 НАТО ВЕЦ

    10 1 Отговор
    Скрий се някъде, че като знам по себе си, колко разбираш от алергология, представям си колко разбираш от инфекции. Айде със здраве, че без малко да вземеш моето. Добре, че има и "прости" доктори.
  • 21 БАН

    12 1 Отговор
    Специалистът имунолог и сътрудник на ДС! Страшно его има тези академици
  • 22 Анонимен

    7 2 Отговор
    Кари Мълис, изобретателят на PCR test, беше учен. Той никога не говореше като глобалист и веднъж, когато беше обвинен, че прави изявления за ХИВ (че не причинява СПИН), които могат да застрашат чужди животи, каза следното запомнящо се нещо: „Аз съм учен. Не съм телохранител.“ Това е много важен вододел. Всеки, който обикаля наоколо и крещи, че „спасява животи“, трябва да бъде смятан за много опасно животно и вие трябва да бягате в обратна посока, когато го срещнете. Оръжието на такива е страхът, а любимата им мантра е „би могло“. Те ви хващат в капана на един био-дълг, създавайки симулации за всякакви въображаеми неща, които „биха могли“ да се случат, но все още не са. Бил Гейтс дълго чакаше вирус с толкова много, както той каза, „пандемичен потенциал“. Но Гейтс има проблем и той се нарича PCR. В САЩ ние направо сме зарязали класическата диагностична медицина, в полза на биотехнологията или лабораторната медицина. Това се случва от доста време насам и представлява опасен завой. „Корона тестът“ е наименуван с характерен техно-жаргон: „CDC 2019-nCoV Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel“. Това означава в превод, че е тест, който търси игла в куп ДНК сено. PCR тест. Намира фрагменти, нуклеинови киселини. В един имейл от Кари Мълис, писан на 7 май 2013 г. до вдовицата на боксьора Томи Морисън, кариерата и животът на която бяха унищожени от „тест за ХИВ“ и която години наред стръвно се бореше за компенсация от производители на тестове, четем: „PCR открива много м

    Коментиран от #24, #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Анонимен

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "Анонимен":

    „PCR открива много малък сегмент от нуклеиновата киселина, която е част от вирус. Откритият специфичен фрагмент се определя от донякъде произволния избор на използваните ДНК праймери, които застават в краищата на амплифицирания умножения фрагмент.“ Ако нещата се направят, както трябва, е твърде рано да се говори за „заразяване“ при положителен PCR тест. Трябва да имате огромно количество от всеки организъм, за да предизвикате симптоми. Огромни количества от него — заявява д-р Дейвид Расник, биохимик, разработчик на протеази и бивш основател на ЕМ лаборатория, наречена Viral Forensics. — Не започвате с тестване; започвате със слушане на белите дробове. Скептичен съм, че PCR тестът винаги е верен. Това е чудесен инструмент за научни изследвания. Но е ужасно средство за клинична медицина. 30% от заразените ви клетки са били убити преди въобще да проявите симптоми. Докато покажете симптоми… тези мъртви клетки генерират симптомите.“
  • 25 Антиваксър Вуте

    10 1 Отговор
    Бялата мафия е виновна,че не може да ни изликува от несъществуващ вирус!!
  • 26 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Евалата добре , че сте ти и Рошко!!!! Борци за свобода във факти!!!
  • 27 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Анонимен":

    Пълни глупости

    Коментиран от #28

  • 28 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    Щом за тебе Кари Мълис изобретил ПЦР и получил нобелова награда за това е глупак - значи е безспорно така! Ти си форумния експерт! Приятен ден ти желая, "експерте"!

    Коментиран от #29

  • 29 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Анонимен":

    Отново пълни глупости. И не Кари Мълис е глупака. Между другото, преди него са Оказаки и Кленов. Все видни американци.

    Коментиран от #32

  • 30 ИВО

    8 1 Отговор
    НАЙ ГОЛЕМИЯ СМЕШНИК И ПЛАТЕН СЛУГА НА САТАНИСТИТЕ ПРАВИ ИЗКАЗВАНИЯ!!!!! ПЪЛЕН БОКЛУК!!!!!!
  • 31 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    На опена в ню йорк,маски няма и не се спазва отстояние!Единственно играчите ,когато ходят до съблекалните си слагат маски...
  • 32 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Имах теб предвид! Не Мълис и други! Ама като ти е прекъсната жицата на реотана - няма и как да загрееш! Приятен и полезен ден на всички!

    Коментиран от #33

  • 33 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #32 от "Анонимен":

    Братчед,с PCR се влиза и излиза от затвора и ставаш баща. Ама тебе не могат да те тестват за вирус, А ? Освен това има поне 10 разновидности на метода и в случая се ползва най точния. Мултиплексен с вътрешен стандарт
  • 34 Анонимен

    4 1 Отговор
    Сигурно сте роднини с Имунолог - същата логорея! Логореята е признак и ще е добре да се консултираш с личния лекар!
  • 35 Анонимен

    2 2 Отговор
    В Узбeкиcтaн вeчe ca нaпрaвили ГМO-дoмaт-вaкcинa! Пиeш cи вeчeрнo врeмe рaкийкaтa, боцваш дoмaтчe и cи имaш aнтиКOВИДтeлa бeз "бoц" и дoри бeз дa бoлeдувaш! Насам на узбекските домати! Евтино - по два за лев ги дават!
  • 36 Ако удари родителите ти?!?

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Ще мине и колко ще отнесе минавайки?!Ако удари твоето семейство така ли ще говориш?!

    Коментиран от #37

  • 37 Д-р Хаус

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "Ако удари родителите ти?!?":

    А не е ли АБСУРДНО,че тая тъпа тиква е "академик???

    Коментиран от #38

  • 38 Анонимен

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Д-р Хаус":

    Доколкото знам академиците би следвало да се пенсионират от 65 до 70 години, а този е на 86 и няма значение какво му е взел Алцхаймер!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор
    Петрунов, жал ми е за Вас...
  • 41 Юлиан Вучков

    7 0 Отговор
    Гледам и не вярвам на ушите си!! Цял академик...медик...имунолог,а говори соросоидни опорки. Имунизационният имунитет бил по- силен от естествения..след преболедуване!!!! Боже!!!! Освен това....за какви "ваксини" става дума?! Това са ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ПРЕПАРАТИ с недоказана безопастност! Иначе защо ще се подписва информирано съгласие?! Тоест..тоя дядка да ходи сам да се прегледа при колега-психоаналитик.
  • 42 СусБе

    1 0 Отговор
    Cъпругaтa ми при пoceщeниe зa дoлeчeниe нa caнaтoриумa в Oвчa Мoгилa ce прибрa c нeщo кaтo нacтинкa и oтпaднaлocт. Липcвaхa признaци зa зaгубa нa вкуc и oбoняниe + виcoкa тeмпeрaтурa хaрaктeрнa зa Кoвид чумaтa. Oтдaдoхмe гo нa рeaкциятa oт cилнaтa минeрaлнa бaня c кoятo тя мaй e прeкaлилa. При пoceщeниe нa личния лeкaр д-р Хриcтoфoрoв и е нaзнaчeнo изcлeдвaнe нa кръв... a в пocлeдcтвиe нe ми cтaнa яcнo пo кaкъв нaчин и "убeждeниe" e нaпрaвeн (cъмнитeн зa мeн!) тecт и e изкaрaнa бoлнa oт Кoвид-a. Aз нe cъм c кaквитo и дa e признaци нa зaрaзa дo ceгa a cъм пocтaвeн пoд кaрaнтинa принудитeлнo.

    Въпрoc: - При мoe cъмнeниe зa нeпрaвилнa и умишлeнa злoупoтрeбa cъc тecт КЪДE, КAК и КOГA мoгa дa прeдизвикaм ПOВТOРEН ТECТ нa мeн и cъпругaтa ми зa уcтaнoвявaнe нa иcтинaтa?! Aкo имa в дeйcтвитeлнocт нeщo тo ЗAЩO caнaтoриумa във Oвчa Мoгилa рaбoти oщe нa пълни oбoрoти?! Дaли зaщoтo e пoд шaпкaтa нa coфиянци кoитo ca изocтaвили лeкувaщитe ce пo здрaвнa кaca в мизeрни уcлoвия?! Мeн ми миришe нa нeщo зa рaзcлeдвaнe и oбщecтвeнa нaмeca зa кoeтo щe ce пoгрижa!

    Чaкaм бърз и кoмпeтeнтeн oтгoвoр зaщoтo имaм нaмeрeниe дa пoвдигнa въпрoca и дo мeдии и aдвoкaт зa уcтaнoвявaнe нa иcтинaтa. Тия 1000 лeвa ca зacлeпили мнoгo хoрa кoитo зa мeн вeчe ca caмo EДНOЛИЧНИ ТЪРГOВЦИ НA ЗДРAВE И ЛEКAРCТВA. Нa вceки кoйтo кaжa ce изумявa чe при Кoвид-a ce изпиcвa ТAЙЛOЛ ХOТ и някaви нoви хaпчeтии c рeклaмeн привкуc a нe тeзи зa кoитo гoвoрихa и пиcaхa нaдългo-нaширoкo!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.