Last news in Fakti

7 Септември, 2021 06:14 2 245 7

В сряда решават окончателно за мерките в училищата

  • професор николай денков-
  • министър-
  • образование-
  • мерки-
  • училища-
  • коронавирус

Няма да има наедро затваряне в страната, заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков

В сряда решават окончателно за мерките в училищата - 1
Снимка: БГНЕС

В сряда ще имаме окончателния вариант на противоепидемичните мерки, които се налага да се спазват в училищата. Това обяви служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, перд NOVA NEWS.

„В него ще има малки промени спрямо това, което вече сме обявили. Мерките ще са свързани най-вече с носеното на маски, известно облекчаване за децата от 1 до 4-ти клас. Те ще трябва да се носят маски, но по време на междучасията, когато се срещат с деца от друга паралелка”, каза той в студиото на „Социална мрежа”.

„Ясно е, че присъственото обучение не може да бъде заменено с електронното. В едни нормални условия електронното образование може да допълва присъственото, но не може да бъде алтернатива. Ние обаче не сме в нормални условия и трябваше да потърсим максимални възможности за присъствено обучение”, посочи още Денков.

„Променихме философията на насоките, които са публикувани на сайта на МОН – максимално присъствено обучение, като затварянето ще бъде само при взимане на необходими медицински мерки. Няма да има наедро затваряне в страната.

По думите му е важно да се разбере, че ако има разпореждане за затваряне, то идва изцяло от здравните власти. „Ние следим дали има локален проблем в дадено училище – ако има 10% отсъстващи по причини, свързани COVID-19 или ако има едно разболяло се дете – трябва да се затвори паралелката, но това пак не засяга цялото училище и цялата област”, каза служебният министър на образованието и науката.

„Миналата сряда по време на Министерския съвет имахме подробно обсъждане какъв ще е подходът тази година. Обединихме се около това, че училищата ще се затварят последни и ще отварят първи – нещо, което е доста различно от миналата година”, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кръпела

    12 3 Отговор
    Заради едно дете в клас карантинират паталеклата и после казваш, че отсъстват 10% и затваряш училището. Голям умник бил тоз гущер.
  • 2 Гост

    13 4 Отговор
    Лично министърът ходи без маска но налага децата да носят.
  • 3 Какво

    16 2 Отговор
    Как децата ще носят маски по 6-7 часа в училище, мозък? Ти ходил ли си 6 часа без да сваляш твоята? Или на чужд гръб, бил той и детски, и 100 тояги са малко.
  • 4 Дори

    14 4 Отговор
    В Гърция взеха решение да пращат паралелка вкъщи при 50% заболеваемост в нея. А тук- едно дете. И да се махаш с тия маски за децата, да не участваш нещо в търговия и няма кой да купува?

    Коментиран от #6

  • 5 Мислещ

    7 2 Отговор
    Разумни мерки, но към тях трябва да се добави задължително и затвор за всички погазващи конституцията фашисти.
  • 6 Мислещ

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дори":

    Родителите се вкараха (Или ги вкараха, като чета за разни соросоидни фейс-групи на уж загрижени родители) в капан, предупреждавах аз, че не трябва в тази лудост да протестират точно с искане за присъствено обучение, но...е, още не е късно, на 11-и имат шанс да поискат нормално присъствено обучение.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.