7 Септември, 2021 17:55 4 682 4

Проблем с очите вещае, че сте застрашени от Алцхаймер

  • алцхаймер-
  • болка-
  • сомптоми-
  • болест

Този симптом може да помогне за ранното диагностициране на болестта

Проблем с очите вещае, че сте застрашени от Алцхаймер - 1
Снимка: Shutterstock

Ранните симптоми на болестта на Алцхаймер включват проблеми със запомнянето, концентрацията или трудности при вземането на решения, които засягат ежедневните дейности. Това дегенеративно заболяване може сериозно да наруши живота на човек, застрашавайки неговата независимост. Според нови проучвания симптом с очите може да сигнализира за началото на заболяването, пише actualno.com.

Образуването на амилоидна плака първоначално може да засегне ретината. Амилоидната плака представлява токсични протеинови отлагания, локализирани между мозъчните клетки. Тя е един от отличителните белези на болестта на Алцхаймер. На фона на усилията на лекарите за намиране на лек за това заболяване фокусът им е изцяло върху предотвратяването на образуването на амилоиди.

Проучване на учени от Калифорнийския университет в Сан Диего показва, че амилоидните отлагания могат да се образуват в ретината на пациенти с диагноза Алцхаймер. Те сравняват резултатите от ретиналните и мозъчните амилоидни тестове при различни пациенти. Учените стигат до извода, че наличието на ретинални петна в очите корелира с високите нива на церебрален амилоид, отговорен за болестта на Алцхаймер. Според тях тази констатация трябва да се използва като биомаркер за идентифициране на риска от деменция в ранен стадий.

Старшият автор на изследването д-р Робърт Рисман споделя, че резултатите са обнадеждаващи, тъй като предполагат, че разпространението и морфологията на болестта на Алцхаймер могат да бъдат определени, като се използва образна диагностика на ретината, а не сложни и скъпи изследвания на мозъка чрез скенер.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    10 4 Отговор
    Хайде, бе! Не може да бъде?! Че то остана ли друга болест освен КОВИД???
  • 2 Смърфиета

    7 4 Отговор
    Морфологията на отлагането на амилоидни отпадъчни продукти, т.е. симптоматиката на заболяването. Аман от селски фелдшери като Сома и Ботокса. Затова сме на това дередже най-бедни и с най-висока смъртност, а в щкафчето кюлчета и пачки.
  • 3 123

    7 0 Отговор
    Тровят ни с храни които предизвикват всякакви болести.
  • 4 1234

    4 0 Отговор
    Кокво от това че ще бъде диагностициран бързо, следкато няма лечение за болестта?