Last news in Fakti

15 Септември, 2021 15:55 2 309 30

Криза в Гърция! Не достигат медици след отстраняването на неваксинираните

  • гърция-
  • коронавирус-
  • медици-
  • ваксина

Официалните представители са достатъчно разтревожени, за да обмислят разхлабване на мерките за отстраняване, така че да бъде позволено на служители, които са получили дори само първата ваксина, да могат да се върнат на работа

Криза в Гърция! Не достигат медици след отстраняването на неваксинираните - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Отстраняването от работа на неваксинираните лекари и други здравни работници, което е в сила в Гърция от 1 септември и има за цел да стимулира ваксинацията, доведе до недостиг на персонал в държавната здравна система, пише в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Според министерството на здравеопазването около 5500 здравни служители и друг персонал в държавните болници са временно отстранени, а на други 1000 им е забранено да работят в центровете за първична медицинска помощ.

Проблемите са особено остри на местата, където изначално има малоброен здравен персонал, като някои от островите, посочва профсъюзът на служителите в държавните болници. Например на остров Наксос и двамата хирурзи, един от двамата микробиолози, двама от петимата лаборанти и пет от 30-те медицински сестри са отстранени. На по-малкия остров Аморгос четирима от осемте служители не ходят на работа.

Новоназначеният здравен министър Танос Плеврис заяви в отговор на въпрос на депутат от опозиционната СИРИЗА, че очаква тези проблеми скоро да бъдат решени.

"Има определени дисфункции, но те са поправими", заяви министърът. "Смятаме, че с времето персоналът, който се ваксинира, ще възобнови дейността си и с активирането на тримесечните договори (със служители от сектора на частните здравни услуги) тези дисфункции ще бъдат премахнати".

Всъщност официалните представители са достатъчно разтревожени, за да обмислят разхлабване на мерките за отстраняване, така че да бъде позволено на служители, които са получили дори само първата от необходимите две дози ваксина, да могат да се върнат на работа. Окончателно решение по този въпрос все още не е взето, отбелязва "Катимерини".

Изданието посочва, че проблемът със здравните служители насочва вниманието към по-общия въпрос за нежеланието на хората да се ваксинират. Въпреки всички стимули и постоянните призиви едва 56% от населението са напълно ваксинирани. Този дял спада до 49% във възрастовата група 18-24 години, които все по-често се разболяват от Делта варианта на коронавируса.

В училищата, които отвориха в понеделник и съществуват опасения, че ще се превърнат в нови източници за разпространение на вируса, по-малко от един на четирима във възрастовата група 12-17 години е ваксиниран, отбелязва вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като тук

    50 4 Отговор
    Психодесните са еднакви в цял свят, не мислят за хората, ако изобщо тази функция се е запазила в празните им глави.

    Коментиран от #10, #14

  • 2 Епаа

    50 2 Отговор
    Да вкарват ваксинирани афганистанци.
  • 3 ????

    69 2 Отговор
    Че защо криза? Да вървят ваксинираните политици да медиицинстват! На сила хубост не става.!
  • 4 Мдаа

    40 1 Отговор
    Само с инат и борба ще има резултат
  • 5 Псевдоним

    33 1 Отговор
    Както казваме у наше село: "Ти ли ме бутна, или сам паднах?"
  • 6 ПЕНЦИОНЕР

    14 4 Отговор
    ..................УРСУЛА КАЗА ЧЕ У БАЛГАРИА ША СА СРЕШНЕ САМО С БАТ БОЙКО .....И НИКОИ ДРУГ ....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 7 провинциалист

    35 1 Отговор
    Яааа, изненадааа
  • 8 Стоян Александров

    40 2 Отговор
    Колко сте жалки гърците. План трябва да изпълнявате. Жалки сте. Сами се оправяте не Ви трябват соросоиди. А уж сте вековна нация. Е на Ви. Роби. Това сте : РОБИ. И за Вас нямам думи. Жалки роби.

    Коментиран от #15, #23

  • 9 Майна

    52 2 Отговор
    На вас не са ви нужни лекари, превърнахте болниците в..морги, лекувате всичко живо с ремдезивир,миозин и дексаметазон, което ви спуснаха , а това е убийствено, събира се вода, поради остра бъбречна недостатъчност, получават белодробен оток, вследствие на което не могат да дишат и ги...довършвате с вентилатори!
  • 10 Рамбо Силек

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Като тук":

    Що,ти неолиберал ли си?Ако си такъв марш от форума.
  • 11 гадно

    41 2 Отговор
    И там като у нас властите се правят на разсеяни и не дават обяснение защо медиците които в случая са най-грамотни отказват да се ваксинират??? Как при този факт можеш да очакваш другите да тичат да ги дупчат?
  • 12 ТЪПИ НАЙ

    30 2 Отговор
    ТЪПИ ОТ ТЪПИТЕ.... ПРЕДИ ДА ИЗДАДЕШ ТЪПА ЗАПОВЕД ПОМИСЛИ.
  • 13 Мислещ

    11 2 Отговор
    Е, както установихме от самото начало, за ковид фашистите колкото повече мрат яко, толкова по-добре. Стига да не е от коронавирус. Не, че са направили нещо и за последното, де.
  • 14 Гого

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Като тук":

    Ма ви закво му слагате плюсове на тоя-реториката му е обвинение към лекарите отказали ваксината,мислете бе хора...
  • 15 Механик

    16 1 Отговор

    До коментар #8 от "Стоян Александров":

    В тия, сегашните гърци има 10% гръцка кръв. Това са марокано-верейски мелези и почти нямат нищо общо с древните гърци. Точно толкова имат, колкото сегашните италианци с древните римляни.
  • 16 Уса

    27 1 Отговор
    Гърците клекнаха на ковид идиотите и сега ще видят истинска криза.Същото ги очаква и американците с фашиста Байдон.Масово болници и бизнеси ще изпаднат в кома.Сметките криви май
  • 17 Истина

    15 0 Отговор
    Ако бе мирно седяло не би чудо видяли
  • 18 Мухаха

    16 1 Отговор
    Тапите гърчове са отстранили и ваксваните с първа доза?Е нема такива тапаци
  • 19 dfu

    20 0 Отговор
    То това им е целта - да уморят болните, като не им осигурят навременно лечение. Миналата година и у нас спряха планови операции и уплашиха хората да не ходят на лекар.

    Коментиран от #22

  • 20 Ксеркс Мицотакис vs медиците Спартанци

    27 1 Отговор
    Това не са "стимули", а РЕКЕТ и ИЗНУДВАНЕ! Важното е медиците да не се подават на политиците - бизнесмени и слуги на глобални интереси да им дават наклон на иглата ! Дръжте се !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Уса

    19 3 Отговор

    До коментар #19 от "dfu":

    Точно така.Американците доизтребват всичко над 80 по старческите домове с медикаменти а не с ковид.Тук в сащ като почине някой го пишат От ковид а не С ковид.Така освобождават държавата от финансовото бреме,което се полага на тези хора,но не и според фашистите.Затова в сащ има АНТИФА организация,която само чака момента да изгрее,като партия.И това ще стане,както станаха много други неочаквани неща.Рептилите имат враг и не могат да завземат върха на хранителната верига,защото природата не го допуска

    Коментиран от #25, #28

  • 23 Рошко

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "Стоян Александров":

    То да са само те, светът се управлява от евреи, навсякъде където видиш макдоналдс и молове е еврейско, на това му викат модерно робство
  • 24 111111

    17 0 Отговор
    ЗНАЧИ, РЕШАВАТЕ ЕДНА КРИЗА С ДРУГА, ПО-ГОЛЯМА? ЧЕ КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ ПСИХОПАТИ И ГЛОБАЛИСТКИ ОТРЕПКИ! И ТОВА ОТ ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО НИ, ПРЕДПОЛАГАМ?1
  • 25 Ти си

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "Уса":

    крайно объркан субект бе-имаш ли представа какво е Антифа..това са крайни анархисти отричащи всичко нормално в света и подкрепящи неолиберализма,нищо не знаеш но пишеш кплкото за участие...
  • 26 Госあ

    14 1 Отговор
    Чеей ве нали гърците са над 70% със онова нещо с 98% ефективност ? Как така здравната им система не издържа ? Чудна работа.

    Коментиран от #29

  • 27 За овце

    18 1 Отговор
    Щом гониш медици, значи не ти трябват. Как така сега имали недостиг?! Това е шизофрения.
  • 28 Мунчо

    7 1 Отговор

    До коментар #22 от "Уса":

    Май бъркаш с Кю- анон. Това е много тайна международна организация против глобализма. Нещо подобно вече има и в Русия, казва се НОД, макар че те по скоро се борят за самата Русия да се отърве от външния контрол.
  • 29 Мара

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    Ам чи то същото и на Албиона бе. Вапцаните са 80,% а болниците претъпкани. Днес Борето казал че ще има локдаун макар че витамините били много ефективни и яко пазели.
  • 30 Просветен илюминат

    14 1 Отговор
    Масово ако се случва това по света и хората са смели,ще настъпи голяма криза за глобалистите.
    Иска се да имате яки топки за това.
    Австралийци се радват,че са в България и казват,че в родината им е геноцид.