Last news in Fakti

18 Септември, 2021 18:48 4 559 8

Най-ефективната диета за дълголетие

  • диета-
  • храна-
  • здравословно хранене-
  • полезно-
  • дълголетие-
  • здраве

Учените съветват да се избягват въглехидратите за по-добро здраве и дълголетие

Най-ефективната диета за дълголетие - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Института за изследване на стареенето в САЩ откриха диета, която може значително да увеличи продължителността на живота, пише Дарик, позовавайки се на Express.

Според лекарите прекомерната консумация на въглехидрати създава твърде голямо метаболитно натоварване на организма. Постоянното повишаване на нивата на кръвната захар води до покачване на теглото, влошаване на метаболизма и риск от сърдечно-съдови заболявания. Излишъкът от инсулин в кръвта води до високо кръвно налягане, натрупване на холестерол и рак.

Според американски учени поради това трябва да се придържате към нисковъглехидратна диета. Наричаха го „еликсирът на младостта“ и дълголетието. Биолозите са заключили, че е най-добре да се спазва кетогенна или кето диета (диета с високо съдържание на мазнини и много ниско съдържание на въглехидрати).

Според тях този режим допринася за запазването на паметта, двигателните функции, а също така увеличава продължителността на живота. Диетата има положителен ефект и върху състоянието на доброволците, пациенти с диабет тип 2: те успяват да отслабнат и да понижат нивата на кръвната си захар.

Второто важно правило за дълголетието, учените съветват за увеличаване на количеството растителни храни в диетата. Например любителите на растителна храна са имали 16 % по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания по време на проследяването. Те включват инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хектор

    21 4 Отговор
    От както почнах да пия домашна ракия вечер спя като къпан непробудно.
    Съня е много важен препоръчвам.

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Виталия Ражнатович

    4 0 Отговор
    Диета не спазвам. Модел "зеленчуков хищник" и месце, а и зеленчуци консумирам.
  • 3 Ей, братче

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хектор":

    Имаш ли идея колко такива като с твоята диета съм изпратил. Всички наспали се бяха. Внимавай много.

    Коментиран от #7

  • 4 Рошко

    1 0 Отговор
    Колкото каквото и да (не) ядем пак ще си умрем някой ден
  • 5 dietologa

    2 0 Отговор
    Интересното е, че се препоръчва избягването на въглехидрати, а на снимката са дадени храни само с въглехидрати. Доста странно хрумване на автора. Иначе съм съгласен с написаното и то е известно от доста години. На всички е втълпено, че от мазнините се пълнее и че трябва да се тъпчем с въглехидрати, но е точно обратното. От мазнините се слабее, а от въглехидратите се пълнее. Въглехидратите са 2 вида: бързи и бавни, прости и сложни. Яжте бавни и сложни въглехидрати, за да сте здрави и то умерено без да прекалявате. Повече белтъчини и мазнини трябва да се консумират. Кето диетата е доста сложна и тежка и се прави само под лекарско наблюдение и кръвни изследвания на 2-3 седмици, защото много бързо можете да се прецакате. Там хормоните заиграват яко, изпадате в кетоза и променяте енергийния баланс и коарате мозъка да се храни вместо с въглехидрати с мазнини. Променяте функциите на черния дроб и мн. други. Много, много внимателно с подобни диети. Не препоръчвам на никой да я прави, освен, ако наистина не се налага и пак повтарям под стриктен медицински контрол. Истина е, че с кето диетата може да преборите диабета, високото кръвно и високия холестерол, но не я правете просто ей така от прочетено или казано от някой. Много опасна диета е! И то е диета, а по-добре е да не правите диета, а да си направите хранителен режим. Примерно да ограничите въглехидратите до 20-25%, мазнините да са около 50% и белтъчините около 25%. Разбира се трябва да сте в калориен дефицит
  • 6 доктора

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хектор":

    Доста измамно е да си мислиш, че алкохола ти подобрява съня. Точно обратното е. Запознай се с фазите на съня, защото явно не ги знаеш. Алкохола влияе доста негативно. Може да те накара да заспиш по-бързо, защото има отпускащ ефект, но съня не е дълбок, както ти си мислиш и няма как да бъде. Алкохола е невротоксин и влияе на мозъчната дейност докато спиш, както и на много други процеси в тялото. Има много изследвания по въпроса. С алкохол не се постига дълбок сън през който регенерацията на тялото се случва, както и много други процеси. Липсата на дълбок сън води до рак и мн.др.заболявания. Алкохола те лишава от него. Доказано е! Освен всичко, алкохола е наркотик и се пристрастяваш. Не го усещаш, но в един момент няма да можеш да не пиеш и ще увеличаваш дозата, за да получиш успокояващия ефект, който търсиш. Много внимателно с алкохола! Може по някое питие, но да не е всеки ден и да е с мярка, ама мярката да не е до напиване. 1-2 малки ракии, 2-3 чаши вино или 2-3 бири, ама не да ги мешите!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.