Last news in Fakti

21 Септември, 2021 15:21 1 837 15

Има увеличение на онкологичната смъртност заради пандемията

  • проф. петранка троянова-
  • онкоболни

Пациентите идват в по-напреднал стадий на рак

Има увеличение на онкологичната смъртност заради пандемията - 1

„По време на пандемията особено в началото, голяма част от онкоболните трябваше да отложат своето лечение. Всъщност пандемията се отрази върху профилактиката на злокачествените заболявания, върху скрининга, диагностиката и лечението“, каза пред БНР проф. Петранка Троянова от Медицински университет – София.

„За съжаление бяха отложени различни диагностични мероприятия във връзка с уточняване на онкологичните заболявания. В един период бяха спрени плановите операции и отложени, лъчелечението и системната терапия.

Това доведе в един момент на спад на броя на заболелите, а след това този брой нарасна. И се оказа, че пациентите идват в по-напреднал стадий на рак, за съжаление.

Увеличиха се случаите на трети стадий на рак на гърдата, това доведе до трудности в лечението и очакваме да се увеличи онкологичната смъртност заради пандемията“, посочи още проф. Троянова.

По думите ѝ положителното е, че последните 20 години има доста таргетни терапии в онкологията. Тези таргетни медикаменти повлияват благоприятно заболяването:

"Много от тези таргети са свързани с генетични дефекти, и тези генетични изследвания ни позволяват да открием дефекта, или таргета, така че те имат огромно приложение в областта на онкологията", заяви още проф. Троянова по време на 20 - то издание на форума на фондацията - "Медии, общество, семейство, традиции".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    16 7 Отговор
    Световен онколог изнесе факти ,че след инжектирането има 220 пъти увеличение на ракови заболявания...ТОВА Е РЕЗУЛТАТЪТ..

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Рошко

    19 1 Отговор
    Ами че как иначе, ше надувате ковид починалите то да са само те, от операции преплетени черва язви всичко е ковид, а починалите от обикновен грип туберкулоза и пневмония направо си изчезнаха
  • 4 Мислещ

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Да, и това, но и това от статията си е сериозен фактор. Убиват хората по всевъзможни начини, ама някои зомбита още "вярват в науката".

    Коментиран от #11

  • 5 Рошко

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Прост Руснак":

    Кой от каквото се гътне все ще е корона, ти също няма да си изключение
  • 6 Бай Грую

    17 1 Отговор
    Болестите идват от ядове. Ядовете идват от гадове!
  • 7 asd

    14 0 Отговор
    "трябваше да отложат своето лечение"

    Нормално за Тиквостан. Те за Тиква повече от 10 години гласуват... Аборигени, Сър.
  • 8 гадно

    18 0 Отговор
    Някога ще бъде ли потърсена сметка на тиквата и НОЩните разбойници които "успешно" бореха вируса.

    Коментиран от #10

  • 9 Ха ха ха

    8 0 Отговор
    За какви други болести говорите Не разбрахтели.че вски да болни и умират от ковид Престанете да на правите на глупаци Глупаците сте вие които се предадохте като Юда за няколко сребреника
  • 10 БАЙЧО

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "гадно":

    Ще има само, ако народа изземе власта от ръцете на гешефта!
  • 11 INDIANEC

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мислещ":

    А ти в индианските метофи ли вярваш?
  • 12 Аз съм

    4 0 Отговор
    "Таргет", зная какво означава тази английска дума. Има българска равнозначна дума. България, велика британска колония ли е? Не, не е, но ние се гърчеем, турчеем, а сега се британчим! Без тези небългарски думи не може да звучиш като професор!
  • 13 Калмук

    5 0 Отговор
    Г-жо Професор, "таргетна терапия" = "целева терапия" ... "таргетна група" = "целева група" ... По- български - "слаб 2". Седнете !
  • 14 Точка

    0 0 Отговор
    Правилно бай Грую така е!
  • 15 Грульо

    4 0 Отговор
    Всички виновни от НОЩ, политици и участвници в ковит пропагандата на съд за убийство чрез мерки за възпрепятстване на лечение и стрес.