16 Август, 2024 14:58 6 978 11

Онколог: Има едно общо нещо между всеки болен от рак под 45 г.

  • храна-
  • рак-
  • онкология-
  • онкоболни-
  • здравословно хранене-
  • ултрапреработени храни-
  • преработени храни-
  • вредна храна

Начинът на живот и особено храненето се оказват особено важни за превенцията на рака

Онколог: Има едно общо нещо между всеки болен от рак под 45 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Специалист онколог разкри, че има скок на случаите на рак сред младите хора, като твърди, че всеки нов пациент, който идва в неговата клиника, е под 45-годишен.

Д-р Никълъс Де Вито, онколог от университета Дюк в Северна Каролина, каза, че той и колегата му са забелязали промяна в хората, влизащи през вратите на тяхната клиника през последните години. Увеличаването на младите хора, посещаващи клиниката, се дължи на нездравословна храна, твърди докторът.

Близо 75% от храната, консумирана от хората в САЩ, се счита за свръхпреработена и е пълна с добавки и потенциално вредни съставки. Редица проучвания са установили връзка между диетите с високо съдържание на ултрапреработени храни и повече от 30 състояния, включително множество видове рак.

Пишейки за STAT News, той каза: „Желанието да се защитят американците от вещества, които причиняват рак и други заболявания, трябва да надхвърли партийната принадлежност и политическата мотивация, за да се преодолеят усилията за индустриално лобиране. Това беше възможно с тютюна и е възможно с храната."

Той добави: „Разбира се, това ще изисква от американците да направят различен избор за това какво ядат, за да дадат приоритет на здравето си пред печалбите на корпорациите и понякога дори пред собственото си удобство.“

Ранните проучвания показват, че ултрапреработените храни могат също да променят стомашния микробиом, колекцията от здрави бактерии в телата ни. Освен това е доказано, че храните дразнят чревните стени и могат да причинят хронично възпаление, като всичко това допринася за повишен риск от рак.

В световен мащаб броят на случаите на рак при млади хора е нараснал с удивителните 79%, като смъртните случаи са се увеличили с 28%. САЩ също имат шестият най-висок процент на ракови заболявания с ранно начало, с 87 случая на 100 000 души под 50-годишна възраст.

Също така се изчислява, че диагнозите на ракови заболявания с ранно начало ще се увеличат с 31%, а смъртните случаи с 21%. Но се смята, че 40% от раковите заболявания в САЩ са причинени от фактори, които могат да бъдат променени, установи проучване на Американското дружество за борба с рака.

Факторите, които могат да бъдат променени, включват консумация на алкохол, тютюнопушене, липса на активност и консумация на ултрапреработени храни. През 2023 г. в списанието Clinical Nutrition е публикувано проучване, което открива „постоянна значима връзка между приема на ултрапреработени храни и риска от няколко вида рак“.

Д-р Де Вито продължи: „Храната може да играе важна роля тук. Хората трябва да са запознати със съставките, американската хранителна система и как това, което ядат, влияе върху тялото им. То е от решаващо значение за намаляване на заболеваемостта от рак.“

Той сравни високата консумация на ултрапреработени храни с тютюна, който беше регулиран едва през 2009 г., но сега няма регулация за тези храни. Той също така твърди, че обединяването на усилия от организации и здравни експерти може да има голямо въздействие върху пазара на ултрапреработени храни и потенциално да намали смъртните случаи, свързани с рака.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минимален пенсюнер хляб добруджа 1/4

    10 8 Отговор
    От КВО да умра..
    От рак с пороци
    Или
    От глад....
    ТОВА Е ВЪПРОСА..☝

    Коментиран от #9

  • 2 ФАКТИ

    9 6 Отговор
    ИМА ГРОБАРИ НЕ ОНКОЛОЗИ.

    Коментиран от #11

  • 3 Ултрапреработени храни

    20 2 Отговор
    Като се хвърлят на готовите боклуци, щото от мързел така са свикнали, аз да одя да им сготвя ли. И продуктите не са баш безопасни, ама ония готовите с хиляда е-та ме-та са убийствени.
  • 4 Слави

    11 5 Отговор
    В неговата клиника, как звучи. 95% от лечението на рак от на БГ престилките клиниките завършва с летален край. Да не говорим ,че ще ви свалят кожата.
  • 5 странични ефекти

    22 4 Отговор
    Някакси изпускат други ,масово прилагани субстанции преди две-три години........ Но не вярвам да бъде проучено влияние и връзка между ваксини с/у корона и последващи страдания на популацията !
  • 6 Селянин

    24 7 Отговор
    Съвсем нормално след ваксинацията. Следя статистиките за смъртноста в Европа и от година насам е най-висока в най-ваксинираните страни и най-ниска в България, Румъния и Унгария. Може всеки да го провери с три клика на мишката.
    Мой роднина почина на 48 от скоротечен рак в Германия, без да яде такива боклуци, спортист човек. Неофициално лекуващият онколог каза на семейството, че навероятно е от ваксината и, че в Германия в момента има дум на рак сред сравнително млади хора, който не се повлиява от никаква терапия.
  • 7 САЩ

    15 2 Отговор
    На бригада съм в САЩ за 5 месеца и наистина картината е ужасяваща.Жените масово не могат да готвят, постоянно опашки по веригите гиганти за бързо хранене, храната няма този вкус като в България и много висок процент от хората са с наднормено тегло.Повечето храни са пакетирани или така да се изразя хората предпочитат масово замразените полуфабрикати да си ги метнат в микровълновата фурна за 5 минутки и да си направят манджа.За плодове и зеленчуци няма да споменавам колко са натурални.
  • 8 Геро

    12 1 Отговор
    Младите хора се хранят с ГМО продукти + консерванти, пият съмнителни течности, обездвижени са. Облъчването с ЕМИ от телефони, телевизори, различните 4-5G станции, замърсената околна среда, стреса - всичко това обединено води до тези заболявания.
  • 9 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Минимален пенсюнер хляб добруджа 1/4":

    Няма страшно старите имате добър еко старт в живота , и по рядко умирате от рак,тук се акцентира ,че младите свикнали с преработени храни хамбургери,джобове,пици и др.са застрашени.Не съм видял пенсионер да ръфа хамбургер(има заможни и сред тях)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 онколози с лопати

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ФАКТИ":

    като те хване рака, ще дойдеш - да видим тогава, ще те лекуваме или ще те копаме