21 Януари, 2022 15:53 39 176 14

Строго забраняват тази храна на болните от рак

  • храна-
  • забрана-
  • забранено-
  • рак-
  • онкоболни-
  • палмово масло-
  • вредна храна

Палмовото масло доказано храни метастазите и увеличава разпространението на ракови клетки в тялото

Строго забраняват тази храна на болните от рак - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Института за биомедицински изследвания (IRB) в Барселона доказаха, че съдържаща се в палмовото масло мастна молекула, наречена палмитинова киселина, променя генома на рака и увеличава вероятността от разпространение на раковите клетки в организма, пише zdrave.to.

Образуването на метастази е основната причина за настъпване на смърт при раково болните пациенти, тъй като повечето пациенти с метастази не се лекуват. Предполага се, че на тях се дължат 90 процента от всички смъртни случаи при раково болните - около 9 милиона души умират в света всяка година след метастазирал рак.

Според резултатите от изследването, публикувани в специализираното списание Nature, при опити с мишки палмитиновата киселина в палмовото масло е подсилила създаването на метастази на карциномите в устната кухина и на меланома.

Други мастни киселини като олеиновата (съдържаща се например в зехтина) или пък линоловата киселина (в лененото семе) не са показали подобно действие.

"Огромен пробив"

Авторите на изследването са успели да идентифицират няколко туморни маркери, които остават в раковите клетки. Те променят клетките по такъв начин, че месеци след като са били изложени на действието на палмитиновата киселина, запазват способността си да произвеждат метастази.

Но не само съдържащата се в палмовото масло палмитинова киселина облагодетелства разпространението на рака. Още през 2016 година изследователите от Барселона установиха, че метастазиралите туморни клетки разполагат с чувствителен на мазнини рецептор.

Протеинът CD36 снабдява раковите клетки с необходимата храна, така че те да могат да оцелеят дори и когато са се отдалечили достатъчно от тумора. Този ефект на CD36 дотук е потвърден при рака на яйчниците, пикочния мехур и на белите дробове.

Резултатите от това изследване представляват "огромен пробив по отношение на разбирането ни за връзката между начина на хранене и рака", казва ръководителката на Worldwide Cancer Research д-р Хелън Рипон. Тези нови знания биха могли да бъдат използвани за разработването на нови методи за лечение на рака, добавя тя.

Тази година ще стартира първото клинично изследване на нова терапия, казва професор Салвадор Азнар-Бенита, старши ръководител IRB и един от водещите автори на въпросното изследване. "Мисля, че е още рано да правим изводи относно това как трябва да се хранят пациентите с ракови метастази, за да забавим процеса.

Въз основа на резултатите от нашите усилия можем да приемем, че бедното на палмитинови киселини хранене може да забави образуването на метастази, но се нуждаем от още изследвания", казва той.

Колко вредно е палмовото масло?

Отдавна се подозира, че консумацията на палмово масло е сред причините за различни заболявания, сред които диабет и рак. Това, от една страна, се дължи на високия дял на наситени мастни киселини. А от друга - на това, че при промишлената обработка на палмовото масло могат да се образуват канцерогенни вещества.

Така например при силно загряване на палмово масло се образуват естери на мастните киселини на 3-MCPD и на глицидола, които германският Федерален институт за оценка на риска (BfR) класифицира като причиняващи рак.

Плантациите за палмово масло водят до обезлесяване с ужасяващи размери и унищожаване на екосистеми.

Въпреки това палмовото масло все още се съдържа в редица видове течен шоколад, шоколади и шоколадови бонбони, в чипс и шоколадови десерти, в съставки на мюсли и в бисквити, в маргарина, бебешките храни и полуготовите храни.

Освен това палмово масло се използва също и за производството на перилни препарати и козметика, в сапуните и свещите за горене. Основната причина е, че то е значително по-евтино от слънчогледовото или рапичното олио.

Но който непременно иска да избегне палмовото масло, лесно може да открие алтернативни продукти, които не го съдържат. Това е добре не само за собственото ви здраве, но и за природата, тъй като много често за създаването на плантации за добив на палмово масло се изсичат тропически гори и се унищожават важни екосистеми.

Заради изсичането на палмовите гори например видът на орангутана е заплашен от изчезване. Хиляди животни са избити при унищожаването на естествения им хабитат, или умират, защото не могат да си намерят нов дом.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал Тъпоне

    46 2 Отговор
    Палмовото масло храни най-вече тези, които го продават!
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    29 4 Отговор
    Ядки,зехтин,зеленчуци и много плодове....Много рядко морска риба печена или варена на пара.чесън и люто...5години да се храните само така.възможно е на седмицата веднъж кисело мляко заквасено с живи дрожди,но по добре избягвайте!Гореописаното ще спре или силно намали развитието на раковите клетки.освен това и много движение и положителни емоции!
  • 3 антидържавата

    48 3 Отговор
    При положение че от годни се знае за вредите от хидрогенизираните мазнини, защо все още не са забранени се чудя... или по-скоро колко ще трябва да чакаме, за да ги забранят като титаниевия диоксид!

    Коментиран от #7, #9, #14

  • 4 Рошко

    43 1 Отговор
    Откриха топлата вода и те, ама всички учени защо мълчат за гмо-то, подарено на света пак от кой от обора. Земята е достатъчно голяма да нахрани всички хора но прекалено малка да засити алчните за печалби корпорации
  • 5 Васик Атанасова

    10 1 Отговор
    Събина обичам те.
    Оправи ми настроението днес
    Мерси ))))))
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Не само хидрогенизираните мазнини...

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "антидържавата":

    Почти няма захарни, тестени изделия, шоколадови десерти и хляб БЕЗ соя!!! Включително слагат СОЕВО брашно и в багетите, произвеждани в хранителните вериги (пише си го на етикетите, залепени на самия щанд под всеки вид неопакован хляб). Соево брашно има дори и в хляб, произведен в някои традиционни бг пекарни. Разбира се, на етикета си пише, че съдържа соя (не следи от соя, а СОЯ), но кой да чете. На кого му хрумва да търси с лупата от джоба соя в хляба, който купува... Трагедия е целия ЕС, трагедия. Мой близък от около година се оплакваше от подуване на стомаха. Когато започнахме да следим СЛЕД прием на кои храни се случва това, 1-та съмнителна храна, която хванахме, бе багета. И когато й видях състава, не повярвах на очите си: наред с многото съставки, се мъдреше и соево брашно. Оказа се трудна задача да попаднем на хляб без соя. Така разбрахме, че соя се слага в захарни, тестени и т.н. Все пак след дълго лутане и проучване на пазара, успяхме да намерим продукти без соя. Обаче вече без лупа не тръгвам никъде.

    Коментиран от #11

  • 8 tato

    11 1 Отговор
    Я някой да звънне в Нестлето и да видите как ще му обяснят че тяхната е най-пречистената (явно за тях спецялно я дестилират 2-3 пъти като водка) - и затова е добра храна и дъбър живот. Послание за телета
  • 9 Иначе институциите контролират

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "антидържавата":

    Иначе РЗИ и БАБХ работят и контролират...
  • 10 химик

    7 1 Отговор
    "съдържаща се в палмовото масло мастна молекула, наречена палмитинова киселина" Охххх,аман вече от всезнайковци! Палмитиновата киселина в палмовото масло не е само една молекула,а стотици милиарди! Среща се и в други продукти-млечни и месни. Неразтворима е във вода. В алкохол и етер е слаборазтворима. Със стеариновата киселина може да се използва за направата на сапун и свещи.

    Коментиран от #12

  • 11 един

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Не само хидрогенизираните мазнини...":

    Всичката соя е ГМО. Също така, ГМО е царевицата, пшеницата, слънчогледа, доматите, краставиците и т.н . А какво да кажем за газираните напитки, които в БГ съдържат глюкозо-фруктозен сироп, който е една от причините за проблемите с черния дроб, затлъстяването и диабета? А консервантите в храните, които водят до убиване на нормалната чревна флора и от там - с пъти повишават риска за рак на дебелото черво?
  • 12 Казано по друг начин

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "химик":

    "Не е добре да се натрупва в организма, дори и в малки количества. Разграждането на палмовото масло става от 37 -39 градуса нагоре, а рядко човек вдига такава температура. То се натрупва като едва ли не пластелин по кръвоносната система. Съчетанието на палмовото масло с графенов оксид, който се намира в човешкото тяло води до смърт." По тази теза съгласен ли сте!
  • 13 незнайко

    7 0 Отговор
    Всичко което е измисленно ката хранителни добавки след 1985 година са вредни за здравето !!! Естественните храни ги нямат тези вещества !!! Генно модифицираните са пълни с ОТРОВИ !!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.