Last news in Fakti

26 Септември, 2021 11:27 2 143 27

Ангел Кунчев: На този етап няма нужда от масова реимунизация

  • ангел кунчев-
  • няма нужда-
  • масова-
  • реимунизация-
  • коронавирус

Ако през следващите две седмици започне лек спад, това би било добър вариант, казва главният здравен инспектор 

Ангел Кунчев: На този етап няма нужда от масова реимунизация  - 1
Снимка: БГНЕС

Засега масова реимунизация срещу COVID-19 не е необходима. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНР.

„Общото мнение на специалистите е, че в масовия случай при човек, който е реагирал нормално на антигенното дразнене, трета доза не е необходима. Само че в медицината 2 и 2 не винаги е 4. Всеки реагира на база на собствения организъм. При хора, които по някакви причини имат по-ниско ниво на антителата, което предполага изследване на антитела и на клетъчен имунитет, може да се препоръча трета доза. Подробностите са важни – каква ваксина да бъде направена, в какъв срок, какви изследвания трябва да направят хората. Искаше ми се да има единно европейско решение, но няма смисъл да чакаме, интересът е голям. Това ще се случва минимум 6 месеца след завършения цикъл на ваксиниране”, каза той.

Здравният инспектор посочи, че хора, които са изградили имунитет по време на боледуване, за което не са разбрали, е нормално да притежават сертификат. Срокът на ваксинационните паспорти според него ще бъде автоматично удължен.

„Свидетели сме на поредната COVID вълна. Процентът на положителните проби се движи в тесни граници между 8 и 9,5%, което не е малко, защото продължава да се увеличава броят на приетите за лечение, а това поставя здравната система на натиск”, посочи главният държавен здравен инспектор.

По думите му, ако през следващите две седмици започне лек спад, това би било добър вариант. „Не трябва да гледаме на този процес като на някакво чисто природно явление, в което сме просто наблюдатели, защото другите данни, които имаме от различните страни показват, че общества, които реагират единно и изпълняват указанията на експертите, преминават много леко през тази четвърта вълна”, каза той. И допълни: „Колкото по-малко имунизирани имаме, толкова по-интензивна е вълната, толкова повече хора с в болница, съответно процентът на починалите е по-голям”.

Според него у нас антиваксърството е толкова активно заради социални явления. „При 6 млрд. направени ваксини до момента да твърдиш, че има неясноти, е безумно“. Доц. Ангел Кунчев поясни, че другата седмица ще бъде коригирано ограничението за публиката на спортни събития.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кумчев

    31 5 Отговор
    Масова кастрация.
  • 2 Както

    19 3 Отговор
    и от теб !
  • 3 Враг

    33 4 Отговор
    Този направи изказването неподготвен в спорт. Каквото и да говори, не съм съгласен с него, дори да стане неочаквано антиваксър, за да спаси кожичката.
  • 4 ТаУмВзе

    31 3 Отговор
    Затвор си трябва, гербераст долен!
  • 5 Госあ

    17 0 Отговор
    Ива Христова говори за трета игла, тоо разправя че няма нужда. Не са добре за продажбите такива противоречия. Освен това, при 6 млрд дози не виждам промяна в кривата нито на заразените, нито на починалите. Изключение са Китай, Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея, ама то и при тях няма промяна с тая разлика, че не е нарастваща. И от тези милиарди дози, какъв процент са с истински деактивирани ваксини ? Не е малък.
  • 6 Мнение

    34 3 Отговор
    Айде стига с тия "ваксини". Баща ми си замина в много кратък период след "втората доза".Заврете си ши.ба.ните ваксини знаете къде

    Коментиран от #9, #13

  • 7 Кунчев каза-

    15 1 Отговор
    "на 15 октомври ни очакват 7000 болни на ден",остана малко,ще видите,че това ще е поредната лъжа.
  • 8 Чук и Гек

    27 1 Отговор
    Водещият му задава въпрос от слушател - Трябва ли да се ваксинира човек, който никога не е страдал от вируса, но при направените тестове и изследвания показват, че се е срещал с него и има достатъчно антитела! Ще получи ли сертификат, че е безопасен!? Кунчев нищоне можа да каже и измърмори, че това е един от въпросите, който трябва да получи решение....! Иначе, много словохотлив когато трябва да ви залости и ваксинира!
  • 9 Чук и Гек

    7 20 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    Баща ти си отиде, понеже не можа да понесе твоите безобразия и ваксината е невинна! Това е официалното становище на СЗО!
  • 10 Фери

    12 1 Отговор
    Няма нужда от ваксина,защото няма нужда от нея.хората умират от отровата на Бил4589
  • 11 Когато си

    16 1 Отговор
    взел пари и си поел ангажименти е така.
  • 12 ИДЕ ИДЕ

    4 4 Отговор
    ТРЕТИО ШПРИЦ💉
  • 13 Тошко

    0 7 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    Лъжеш ама айде..

    Коментиран от #22

  • 14 Майна

    16 0 Отговор
    Тези са толкова НЕАДЕКВАТНО ИЗПЪЛНЯВАЩИ ИНСТРУКЦИИТЕ НА ГЛАВНИТЕ ИЗРОДИ, че още в петък онези обявиха, че налагат вето над ,,бустерните дози,, ,щото имало някакви странични ефекти ...и не било доказано нуждата от тях...АМА БЪЛГАРСКИТЕ СЪУЧАСТНИЦИ ДОРИ ГИ МЪРЗИ ДА СЕ ИНФОРМИРАТ...ЦЕЛТА Е НА ГЕЙТС И ФАУЧИ ВСИЧКИ ДА СЕ НАДУПЧАТ ,ЩОТО СЛЕД БУСТЕРИТЕ ЗАПОЧВА ТОТАЛНО ПОВАЛЯНЕ И ДРУГИТЕ, НЕИМУНИЗИРАНИ ЩЕ СКОЧАТ...НАД ПОЛОВИНАТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА НЕ СА ИНЖЕКТИРАНИ!
  • 15 провинциалист от провинция Тракия

    11 0 Отговор
    "да твърдиш, че има неясноти, е безумно" и четем в сайта на ЕМА колко трае ефектът от ваксата: "It is not currently known how long protection given by Comirnaty lasts." Има и графа "Каква информация още се чака"... неам повече въпроси.

    Коментиран от #24

  • 16 Витанов

    13 0 Отговор
    Две и две е 4,80 с ДДС, а коренът не е квадратен, а тъпоъгълен.
  • 17 Ха сега

    12 0 Отговор
    Г-н Кунчев каза:""Само че в медицината 2 и 2 не винаги е 4."" Тогава какъв е смисълът на математици да смятат медицински случай? Никакъв!! Тия от толкова много лъжи които изрекоха и написаха, че почнаха да се оплитат в собствената си мрежа. Измислената пандемия...
  • 18 Мунчев

    11 0 Отговор
    -няма неясноти за нас българите-и затова не си слагаме вещества с неизвестен състав Пък нали който трябва сгъна лева така че сгъвайте катуна
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 0 Отговор
    Българи, хора, пазете се от докторите!!!
  • 20 ГуньоАдвокатина

    12 0 Отговор
    Кунчев накара доста хора да се съмняват във възможностите на вируса, ваксините и въобще в пандемията.
  • 21 Така де

    9 0 Отговор
    При 6 млрд. направени ваксини и драстично увеличение на заразените в най ваксинираните страни да твърдиш, че има ефект, е не само безумно, но и малоумно.
  • 22 Тогава

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тошко":

    се набождай и пътувай. И без това от такива като тебе няма полза. Безполезни са за себе си и ненужен товар на хората.
  • 23 Анонимен

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Проф. Ива Христова: Третата доза ваксина повишава многократно повече имунитета
    Вчера тази професорка и заместничка на Кантарджиев каза това! Днес Кунчев казва обратното! Крайно време е да се направи тийм билдинг на всичките академици, професори, доценти, математици, имунолози, вирусолози и прочеееруптиращи по темата! Да ги затворят като кардиналите при избор на папа! И като излязат да говорят едно и също! Щото народа слуша единия, после другия, третия и си вика наум : а бе що не си тра-ла-ла и хъм-тръм-тараръм таковата и на таковата таковата!
  • 24 Анонимен

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "провинциалист от провинция Тракия":

    И в листовката на български си е написано, че комирнати на Пфайзер е за лица над 16 години! И се чуди оня щурав баща защо отказват да ваксинират 12 годишния му син преди началото на учебната година!
  • 25 селтак

    4 1 Отговор
    Как да нема нужда бе? Витанката каза че, другия месец яко ше се мре!
  • 26 МмАаНн

    1 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Здравният инспектор посочи, че хора, които са изградили имунитет по време на боледуване, за което не са разбрали, е нормално да притежават сертификат".
    Помните ли, в началото, когато се обсъждаше зеления сертификат, един от вариантите беше и за хора с доказани антитела, които са изкарали вируса без дори да разберат, т.е. асимптоматично. После то тихо-мълком отпадна. А защо ли?

    Коментиран от #27

  • 27 Един от многото

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "МмАаНн":

    Това е, щото ако мислиш иначе от това, дето ти казват МЗ, СЗО и прочие тапири, си виновен до доказване на противното. А да го докажеш това, и Марковски не може да ти помогне, щото тия насреща задействат системата и това е. Ама има нещо положително в това, че ни бъзикат управниците цял живот. Това ни изгражда имунитет на втория етаж. Щото говорих с мои познати чужденци от Запада и там са тоталка промити мозъци. Тръгват да ти обясняват, че всички данни говорят за това колко са убави ваксините. Контрата ми беше: а кой ти дава тия данни?