Last news in Fakti

4 Октомври, 2021 17:59 1 540 5

Откриха 14 гена, които водят до затлъстяване

  • гени-
  • затлъстяване-
  • мазнии-
  • човешко тяло-
  • изследване-
  • трупане на килограми

Те могат да регулират съхраняването на мазнините и количествата, които се изгарят

Откриха 14 гена, които водят до затлъстяване - 1
Снимка: shutterstock

Американски учени откриха 14 гена, които предизвикват затлъстяване, съобщи електронното издание EurikAlert!

Изследването е на специалисти от университета на Вирджиния, ръководени от доктор Айлийн О'Рурк. Те са установили също наличието и на три гена, предотвратяващи трупането на излишни килограми.

Учените са идентифицирали стотици гени, свързани със затлъстяването, но предизвикателството е да се установи кои от тях играят причинно-следствена роля, като пряко насърчават наднорменото тегло или му пречат.

Новото изследване помага да бъдат установени пресечните точки между затлъстяването, хранителния режим и ДНК. Трупането на излишни килограми е пандемия, предизвикана в голяма степен от калорични храни, съдържащи захар и високофруктозен царевичен сироп. Заседналият начин на живот също оказва влияние.

И гените играят важна роля, тъй като могат да регулират съхраняването на мазнините и количествата, които се изгарят. Акцентът на проучването на експертите от университета на Вирджиния е точно върху това. Те анализират червеи от вида C. elegans, за които е установено, че споделят около 70% от човешките гени и подобно на хората трупат излишни килограми, когато консумират големи количества захар.

Учените изследват 293 гена при червеите, за които се смята, че са свързани с наднорменото тегло при хората.Те разработват модел на затлъстяване, като част от животните получават обичайна храна, а друга - продукти с високо съдържание на фруктоза.

На базата на модела заедно с контролни тестове и високотехнологични изследвания специалистите откриват 14 гена, които водят до затлъстяване.

Учените казват, че данните са обнадеждаващи за откриване на подходящо лечение, въпреки че трябва да бъдат направени още доста проучвания.

Блокирането на един от гените при опити с лабораторни мишки, например, води до понижаване на теглото, подобрява инсулиновата чувствителност и намалява нивата на кръвната захар.

Данните от изследването са публикувани в изданието "Public Library of science genetics".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гений

    7 0 Отговор
    Като се гледам в огледалото, трябва да съм ударил джакпота, с пълната им бройка.
  • 2 ГруЮ

    5 0 Отговор
    Най-опасният от тези гени е…този на лакомията.
    Щото, да сте виждали дебел концлагерист?
  • 3 някой

    3 0 Отговор
    Гени ли ?Ала-бала.Системата инсулин-глюкагон е в дъното на всичко. Няма как да ръбаш хляб/зърно/,картофи,ориз,захар и да обвиняваш някакви гени. И докато ги ръбаш,лежиш пред телевизора, както и поливайки пицата с газирани напитки тип,,кола", Немазно месо,повечко риба,зелени зеленчуци, вода, хляб...по една коричка на хранене максимум, някои плодове,най-добре ягода,малини,боровинки,зимата ги има и замразени, и никакви гени няма да ви застрашават.
  • 4 Плашимир

    4 0 Отговор
    Учените откриха: най добрата храна е яденето!
  • 5 afadfa

    0 0 Отговор
    Гумените тикви излезли с "откритие". Все нещо трябва да открият тия заплати за какво им ги плащат?
    Докато един се ограничава и спортува друг се тъпче пък после гена бил виновен.