9 Октомври, 2021 07:04 3 352 45

Д-р Александър Носиков: Първи сме по инсулти в ЕС

  • д-р александър носиков-
  • кардиолог-
  • инсулти-
  • инфаркти-
  • коронавирус-
  • смъртност

Коронавирусът е третата причина за високата смъртност, заяви кардиологът

Д-р Александър Носиков: Първи сме по инсулти в ЕС - 1
Снимка: acibademcityclinic.bg

"Всеки пациент кара тази инфекция различно. Има пациенти, които изобщо не я усещат, има пациенти, които я карат изключително тежко и имат последствия върху сърцето, които могат да бъдат най-разнообразни. Може да се засегне сърдечният мускул, може да се засегне торбичката около сърцето".

Това каза по отношение на коронавируса кардиологът д-р Александър Носиков в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че голяма част от тежко прекаралите имат и тромботични усложнения - белодробна емболия, инфакрт, запушване на съдове и т.н.

Д-р Носиков посочи, че вирусът е трета причина за високата смъртност по света, включително в България. А нещото, от което умират най-много хора, са сърдечно-съдовите заболявания. На второ място са онкологичните заболявания.

Попитан има ли връзка между миокардита и ваксините, и защо в Европа няколко държави преустановиха имунизацията с препарата на Moderna, д-р Носиков отговори: "В момента в Скандинавските държави има само по няколко стотин случая на ден, смъртността е изключително. Те имат около 70-80% ваксинирани. И този лист от миокардит при младите хора, особено при момчетата - не си струва да го поемаме. Има компромисно решение и то се прилага при децата в Обединеното кралство. То е да се прилага една доза, защото миокардитът настъпва след втората доза."

По думите му миокардитът като усложнение е изключително рядък.

"Най-често се среща при тийнейджъри момчета. Може би най-високата заболеваемост, за която е съобщава, е около 150-160 на милион ваксинирани. То е няколко дни след втората доза. Но голяма част от тези младежи имат нужда от хоспитализация. Младите момчета между 12 и 18 години са най-рискови. Случаите не са характерни само за Moderna, характерни са и за Pfizer. Който иска да се ваксинира - се е ваксинирал. Съветвам всички пациенти, които са прекарали Ковид-19, да минат през специалист, който има опит с това заболяване", подчерта кардиологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

И допълни, че сърдечно-съдовите проблеми са изключително често срещани.

"Най-често те са безобидни, дължат се на нарушения в тонуса на автономната нервна система, парасимпатикуса на симпатикуса, но без да ги прегледаме тези пациенти - ние няма как да бъдем категорични за какво става дума. Има хора, които прекарват Ковид-19 и започват да излизат от ритъм, имат нужда от допълнителни лекарства. Връзката между прекаран Ковид-19 и диабет е категорична. Пациентите с диабет и затлъстяване, особено мъжете, са с много по-висок риск за тежко прекарване на Ковид", подчерта специалистът.

"Ние сме първи по инсулти в ЕС. Нещата с инфарктите стоят добре, имаме изключително добри клиники, които се справят добре с това нещо. Но като цяло сме една от най-високо рисковите държави да получиш и да умреш от инфаркт, инсулт. Това се дължи на начина на живот. Има хора, които имат много високо кръвно, но не го усещат.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 9 Отговор
    а има много ХОРА гаврещи се с болни ХОРА и в ФОРУМА ме гаврят поеже съм с инсулт редно ли е

    Коментиран от #3

  • 2 Раданч Татлъту

    5 8 Отговор
    Тва ,че сме първи е от коронавирусъ,не ли?🐵☠🐵☠🐵
  • 3 Ти защо им позволяваш

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Има един ром от кв.Умата, Лом - той те обижда.
  • 4 5та Градска Болница!! Интензивното

    30 2 Отговор
    Отделение след Инсулти!! "Ада на Земята, пълно безхабирие, болните през ноща, оставени на Произвола на съдбата!! Няма звънци да се звънне ако има проблем през Ноща, персонала всичко спи, Тргедия!! 5 стая на партера!! Персонала непрекъснато рови под възглавници те, да взема телефоните на болните!! Клиника за животни, не Болница!! 1от 5 оцеляват в тази стая!! Аз съм Оцелял!!!

    Коментиран от #6, #9, #37

  • 5 123

    20 9 Отговор
    Инсултите са тромбозната ваксина. Тоя платен помияp кой лъже?
  • 6 Интензивното

    23 1 Отговор

    До коментар #4 от "5та Градска Болница!! Интензивното":

    Честито,вие печелите да продължите напред.Съжаляваме за неудобството,но сме в намален състав повечето избягаха в чужбина останахме само най-мотивираните за 600лв на месец.За толкова пари на запад си седят в къщи без да работят нищо.Още ли мислите,че ковида е най-страшното в България?Някои мислят.Както сам споменахте "клиника за животни"това е самата истина и жалкото е че в близките 20 години няма да има промяна а само подмяна
  • 7 Инсулти, инфаркти и белодробни

    3 10 Отговор
    емболии са нерядко срещани усложнения при преболедували ковид пациенти. Особено ако и преди ковид са имали сърдечно съдови проблеми, хипертония, диабет. Много по-рядко се срещат при ваксинирани. Известно е, че при младежи някои ваксини предизвикват преходен миокардит, затова трябва да се преразледа съотношението полза /риск при тях или да се ваксинират с по-малки дози евентуално. Уместно е да се направят подробни изследвания на младежи в тази група, за да се установи какво е общото между хората, които развиват подобни усложнения след ваксинация.По принцип преди ваксиниране е редно да се направят доста изследвания, но би било скъпо и не се прави масово никъде по света.
  • 8 Текстът е пълен с грешки

    8 1 Отговор
    Коригирайте го.
  • 9 Пиши по-грамотно и без излишни

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "5та Градска Болница!! Интензивното":

    главни букви." Нощта" се пише, а не "ноща". Нощ е дума от женски род и при членуване се добавя "та". Иначе за описаното от теб съм склонен да ти вярвам. За съжаление в немалко болници картината е подобна на описаната от теб. И колкото повече пациенти има, толкова по-малко внимание получават. Персоналът често е недостатъчен, а най - лошото е, че въобще не му пука за пациентите. Затова има толкова много смъртни случаи.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 📌🇧🇬

    6 5 Отговор
    Това което се случва в България е Трагедия в истинският смисъл на думата.
    Към днес, Смъртност причинена Ковид-19: България - 4.16% ; Сев. Македония - 3.5% ; Косово - 1.85% ; Сърбия - 0.87% ; Румъния - 2.92% ; Гърция - 2.24% ; Албания - 1:58%
    Във България сме на първо място по Смъртност, инсулти, високо кръвно и какво ли не още, поради лош/неправилен начин на живот, Алкохол, бира + “твърд алкохол” се продава на всеки ъгъл, “твърд алкохол” трябва да се продава само в Специализирани Магазини, в Събота и Неделя, за продажба на Алкохол трябва да има ограничение и продажба не по рано от 11 часа сутринта.

    Коментиран от #15, #17

  • 12 ФАТМАЦИ ВЪН

    5 3 Отговор
    ПРИ ТИЯ ЦЕНИ И ТАЯ МИЗЕРИЯ....НОРМАЛНО
  • 13 Гост

    9 2 Отговор
    ДОБРО УТРО...НАЙ ПОСЛЕ НЯКОЙ ЗАПОЧНА ДА ГОВОРИ ИСТИНАТА,НЕ ДА ,,ОБЛЪЧВА,, С ГРИПА
  • 14 📌🇧🇬

    2 4 Отговор
    С ето и смъртноста от Ковид - 19 в Русия , там нещата са много зле но даже и в Русия смъртноста причинена от Ковид - 19 е по малка от България!
    Руска Федерация - 2.78% ; Германия - 2.2% ; Холандия - 0.91% ; Дания - 0.73% ; Швеция - 1.29% ; Италия - 2.79% ; Франция - 1.65% ; Финландия - 0.75%
  • 15 Как изчисли %за Румъния?

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "📌🇧🇬":

    За последното денонощие имат по-висока смъртност на милион души от нас на пациенти с ковид. Ние 81 души, те над 350.Населението им е около 3 пъти по-голямо. Не гледай броя новозаразени. Той предхожда смъртността с 2 седмици средно. А у нас броят заразени, който се регистрира с тестовете е силно занижен, въпреки че на много хора не им се вярва, че е така. Антигенните тестове често са фалшиво отрицателни, а PCR тестовете също могат да са отрицателни, дори когато пациентът вече е с напълно поразени дробове и със сатурация под 60.
  • 16 📌🇧🇬

    0 4 Отговор
    :) Не съм изчислявал нищо! Това което в Световната Здравна Организация!

    Коментиран от #19

  • 17 Не вярвай на данните за смъртността

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "📌🇧🇬":

    от ковид в Русия. Занижени са около 2,5-3 пъти поне.А ти как изчисляваш %-те?Обясни по-подробно ако обичаш. В Унгария смъртността на милион души от /с ковид доскоро поне беше по-висока от тази в България. А е възможно и още да не сме ги подминали. Ще проверя след малко в worldometers. info. Но там в момента има много ниска дневна смъртност за разлика от тази у нас, в Румъния и Русия.
  • 18 📌🇧🇬

    0 2 Отговор
    :) Още веднъж за “професорите по всичкология”,
    това което е в Световната Здравна Организация към днес.
  • 19 Все още сме с по-ниска смъртност

    2 6 Отговор

    До коментар #16 от "📌🇧🇬":

    от ковид от Унгария например. Там са с 3 144 починали на милион население, а ние сме с 3 137.Но още днес(т. е. с данните за утре) най-вероятно ще ги минем. Защото те имат в момента поне 10 пъти по-малко починали на милион души на дневна база от нас. Скоро май и на Северна Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина ще започнем да водим по смъртност. На първо място по този показател смъртност на милион души в момента е Перу. И засега е недостижим черният им рекорд от над 5000 умрели на милион души население. По този показател май сме в първата 5-ца в света, или поне до дни ще бъдем. А до седмици ако продължаваме така ще бъдем втори в света след Перу. Продължавайте да не се ваксинирате и скоро ще е факт това.

    Коментиран от #20, #38

  • 20 📌🇧🇬

    0 4 Отговор

    До коментар #19 от "Все още сме с по-ниска смъртност":

    Не не сме! К -19 Унгария - 3.66%

    Коментиран от #33

  • 21 Механик

    1 1 Отговор
    А ти защо си мислиш, че хората тук те подиграват, понеже си инвалид? Може би има нещо друго, не мислиш ли?
  • 22 аха аха

    11 2 Отговор
    "като цяло сме една от най-високо рисковите държави да получиш и да умреш от инфаркт, инсулт. Това се дължи на начина на живот."

    Докато каруцата се впряга пред коня, ще сме все така. Начинът на живот на американеца, рупащ чипс, пица и бургери пред телевизора не е по-качествен. Но там има реална спешна помощ, съответно инфаркт и инсулт не е смъртна присъда като в България.

    Имали сме добри клиники? Къде - във Видин и Малко Търново ли? Нямаме един пиклив хеликоптер да извози хората в рамките на важните три, четири часа до тези клиники. И седнал да да ми блещи дивотии, с такива доктори - такава смъртност. Да не дава Господ, да влизаш в българска болница - това е все едно да си грешник в ада.

    Коментиран от #24, #26, #39

  • 23 📌🇧🇬

    0 2 Отговор
    Това което е в Пресата “онлайн” и Вестници е пропаганда и димна завеса, колко зле било в Русия, Сърбия, Румъния, :) най - важното е да не се обсъжда ситуацията в България! Без да съм проверил мога да се заложа 100 лв. за това че България е номер 1 по смъртност на Европейският Континент.
  • 24 📌🇧🇬

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "аха аха":

    Не е точно така, :) всъщност Американците се грижат много повече за собственото си Здраве.
  • 25 ФАТМАЦИ ВЪН

    0 2 Отговор
    ШЕ УМОРИТЕ НАРОДА......с тия цени и с тая мизерия

    Коментиран от #28

  • 26 Не е така

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "аха аха":

    В Америка хората са спокойни, няма го този стрес през деня, тази злоба, няма го това притеснение всеки ден да се чудиш кой за какво ше те излъже. Спазват се правилата и при шофиране, защото глобите и законите са по-строги и от Съветския съюз. Малко хора осъзнават, че българите освен бедни са преди всичко и много нервни и стресирани и водят скотски живот, нищо общо с този на бял човек.
    Освен това западняцитре не носят на алкохол като нас и не се наливат с твърдо така както правим тук.
  • 27 📌:)🏴‍☠️🇧🇬

    0 4 Отговор
    Кацаров, здравният министър е пълен !диот!
  • 28 Така е

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "ФАТМАЦИ ВЪН":

    НАРОДА ЦЪФТЕ ПРИ ТОЛУПА !!!

    Коментиран от #40

  • 29 📌:) 🇧🇬

    0 1 Отговор
    Какво да очаква човек от Чалга Партията ИТН, и нейният здравен министър. Пфу!
  • 30 📌🇧🇬

    0 1 Отговор
    :)🏴‍☠️🃏Политиката не е за Аматьори, особено, здравната администрация.
  • 31 📌🇧🇬

    3 3 Отговор
    Прехвалените немци са 2.2% К -19 смъртност, и там :) в Немция мислят че “Американците го чипират”. Пропагандата не е измислил някой друг, а лично и персонално Гьобелс. Пфу!
  • 32 mi6osp

    2 4 Отговор
    Логика: След като се ваксинираш, след години получаваш тромби и те ще са точно от ваксината. Ако не се ваксинираш и се разболееш тежко, получаваш тромби веднага, но те не са от болестта, защото болестта е измислена.Очертаваме се като най-"умната" нация в света, която се бои много повече от ваксина, отколкото от смъртоносна болест. Във високоваксинираните държави премахват ограниченията от ковид, а в България разширяваме гробищата заради ковид. Злорадстваме заради жертвите при други нации, а не гледаме, че в България като процент жертвите са двойно повече. Презрително наричаме специалистите "професори" , като нямаме понятие какво говорят, но знаем, че само нашето мнение е вярното.

    Коментиран от #35

  • 33 Аз следя worldometes. info

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "📌🇧🇬":

    А не изнформацията от СЗО. Така съм си избрал. Не мога да следя няколко източника едновременно. Там информацията е много пригледно и достъпно представена. Може да се разглежда таблицата и по континенти и за ден, два назад. Информацията към сайта се подава от надеждни източници. Поне за България данните са тези, които се обявяват и у нас. Ако има лъжа(то тя е на местно ниво). В Беларус например е доказано, че данните за смъртността са многократно занижени, но това са данните подавани от официалните власти и влизат като информация така както са били обявени от съответните служби в конкретната държава. Според други сайтове още преди дни е мината границата от 5 милиона починали в света от ковид, но на мен този ми харесва и тъй като зная френски, английски и руски на доста прилично ниво виждам, че данните които се подават от държавите, които следя съвпадат напълно с тези в местните източници на информация. И въобще не ми пука какво мислят по въпроса форумните "разбирачи".

    Коментиран от #36

  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    От думите му излиза сентенцията,че само Лекар има опит с това заболяване........За простосмъртните срещнали НЕЩОТО,опит не остава от тази среща с него...Само лекарите...те вероятно... са ......друга каста!
  • 35 📌🇧🇬

    1 5 Отговор

    До коментар #32 от "mi6osp":

    :) Българина го е страх от сянката си! Исторически погледнато е разбираемо но абсолютно контрапродуктивно. Пфу!
  • 36 📌🇧🇬

    0 3 Отговор

    До коментар #33 от "Аз следя worldometes. info":

    Разлика м/у СЗО и “урълдометър” няма, там ползват данни които и СЗО ползва.

    Коментиран от #42

  • 37 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "5та Градска Болница!! Интензивното":

    Три дни бях там!Сестрите бяха знаещи и можещи,лекарите....Много искаха кардиография и стенд....вероятно няколко.....Отговорих им с притчи,които едва ли са разбрали....от тогава на лекар не ходя!Контактувам само с личната лекарка за направление кръв и за Беталог зок!Ефикасно лекарство срещу стрес хормоните влияещи на сърцето!когато забелязах,че с годините ми намалява пулса под 53 при ставане от сън го намалих сам от 5на 2,5 на ден!Пия го вечер!От пасмината наричана доктори , се самообразовах за лекар-медицинска сестра!Ако ви кажа от какво го получих ще разберете защо знам и толкова за тромби и създаването им.
  • 38 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Все още сме с по-ниска смъртност":

    Вие лично вярвате ли на бг-статистика???Ако имаше такова масово заболяване и смърт мерките щяха да бъдат -Крути,а не мимикрия на мерки!В бг властите разиграват 2г театър за да прибират пара от евросъюза и англосаксонците.онези печатат хартия и раздават!Хартията им има по малка стойност от а...ко..то на пилетата.....При 11,412% смятате ли,че Няма да се разболее тежко недосегаем и да....???А,то само възрастни и сега започнаха да пишат за деца и бременни!Доказано е от Статистиката Бременни и деца не боледуват ,а ако са преносители на "Нещото", то не им причинява тежки поражения,камо ли смърт!Тази аксиома не е валидна за бг....

    Коментиран от #43

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ФАТМАЦИ ВЪН

    0 4 Отговор

    До коментар #28 от "Така е":

    С КВО СЕ СПРАВИХТЕ, ЧЕ НЕ СЕ РАЗБРА.....ВДИГНАХТЕ ЦЕНИТЕ.....БРАВО ДРУГАРИ
  • 41 Верно ли

    4 2 Отговор
    Опаааа. Най-накрая статия за миокардитът като екстра от "тези прекрасни РНК ваксини", а гледам тука "специалистите" пак говорят за смъртност и всякакви други философски размисли и страсти! Но все пак добре, че има и такива статии. Ама кой ли чете!
  • 42 Явно има разлика, защото смъртността

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "📌🇧🇬":

    в Германия е доста по-ниска от посочената от теб, която уж си открил в сайта на СЗО. Каква е абревиатурата на английски за СЗО? Дай линк, за да не изглеждат процентите ти като напълно съчинени.Кой по-точно ти е истинския източник на информация?

    Коментиран от #44

  • 43 Абсолютно вярвам. А мерки няма да

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    има, защото не са по вкуса на много потенциални гласоподаватели, които не биха гласували за Радев ако се въведат такива. Толкова е просто... Опитват се да устискат до изборите без драстични мерки, които да се въвеждат от служебния кабинет. Ако има такива те се въвеждат на местно ниво тук - там в България. Отделни общини, отделни висши учебни заведения, отделни училища. А смъртността не намалява ни най-малко. Но поне не расте толкова стремглаво като в Румъния броят на заразените. Поне официалният брой. Иначе сме пълна трагедия. Малко ваксинирани, много антиваксъри, лошо здравеопазване и много болнав народ. Една твърде смъртоносна комбинация.
  • 44 📌🇧🇬

    0 3 Отговор

    До коментар #42 от "Явно има разлика, защото смъртността":

    Линк не мога да дам, имам програма/Апп на телефона данните са сигурни на 100%. Смятам въпроса за приключен.
  • 45 Как не го е срам този "доктор"

    3 1 Отговор
    Едва ли не с гордост съобщава, че сме първи по инсулти. За високата смъртност естествено са виновни пациентите и лошият начин на живот. А КОЙ Е ВИНОВЕН ЗАТОВА. Съветва всички преминали това заболяване да минат през специалист.Не казва обаче дали ще бъдат прегледани безплатно или ще трябва да заплатят.Това интервю не е нищо друго освен "копие пейст" на интервютата на стотици лекари повтарящи едно и също. Те поне трябва да са на ясно , че българинът е ужасен от здравната система, силно се страхува не за здравето си, а за живота си и трудно ще се остави да бъде сугестиран.