Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 07:58 1 838 23

Проф. Александрова: Грипът не е изчезнал

  • проф. александрова-
  • грип-
  • изчезнал

С разхлабването на мерките той би могъл да се завърне, каза вирусологът 

Проф. Александрова: Грипът не е изчезнал  - 1
Снимка: БГНЕС

Това, че грипният вирус привидно се е „скрил“, не означава, че е изчезнал. Тай засяга доста животински видове и те са негов своеобразен резервоар в природата. Това обясни пред "Монитор" проф. Радостина Александрова, д-р по вирусология към БАН. Тя изтъкна, че с разхлабването на мерките грипът би могъл да се завърне. "Ако не сега, то в някакъв следващ момент. А това да не сме били изложени на действието му един или дори два последователни сезона си има и своята отрицателна страна. И експертите се питат колко добре продължава да го помни имунната ни система, какво е състоянието на колективната защита на населението срещу него", коментира експертът.
Проф. Александрова обясни, че дори да не сме го забравили, са се натрупали повече хора, които никога преди това не са се срещали с грипния вирус. "Дали това няма да помогне дори на един „скромен“ грипен вирус да предизвика по-сериозна епидемия. Освен това природата обича равновесието и не търпи празно пространство. Което поражда въпроса дали невъзможността на грипния вирус да стигне до хората няма да активизира движението му сред животните, включително при онези видове, които имат значение за появата на потенциално опасни за човека грипни вируси", каза още експертът. Грипният сезон за тази година в Южното полукълбо всъщност вече е към края си. Според данни на СЗО нивата на вируса са много по-ниски от типичните за тази част на годината. В същото време Центърът за контрол на заболяванията в САЩ препоръчва противогрипна ваксина на всички, включително на децата, за които разполагаме с разрешена такава.
По данни на СЗО последният грипен сезон – лятото на 2020 г., в Южното полукълбо (грипният сезон там е от май до октомври) и 2020/2021 г. в Северното полукълбо (сезонът продължава от октомври до април) е най-лекият, откакто се провежда проследяване на това заболяване – т.е. от 70 години насам. В Австралия през 2019 г. са регистрирани официално 214 377 случая, през 2020 г. те са 21 266, а до 24 август 2021 г. броят им е едва 435. "Противоепидемичните мерки срещу COVID-19 силно ограничиха разпространението и на други респираторни вируси, включително на грипния. Това е добра новина, защото едновременното циркулиране на два силни играча – грипният вирус и SARS-CoV-2, би затруднило изключително много здравната система. Двата вируса вече се засякоха и се разпространяваха едновременно през 2019/2020 година, в самото начало на пандемията, преди да бъдат наложени ограниченията. Опитът показа, че съвместната инфекция с тях не е изключена. Има данни, че двата вируса дори могат да си „помагат“, коментира проф. Александрова. Тя обясни, че инфекцията с грипния вирус повишава изявата на рецептора АСЕ2, който служи за входна врата на SARS-CoV-2 в клетката и така улеснява разпространението му, а вероятно и тежестта на клиничната картина. "Всеки вирус прилага стратегии, с които потиска имунния отговор на организма. Два вируса биха се справили по-успешно от един. Ако нещо разбрахме в хода на пандемията, то е, че не сме сами на Земята. И светът на вирусите си заслужава да бъде изучаван – не за да се плашим от тях, а за да ги опознаваме и да бъдем подготвени за изненади", каза още експертът.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    0 24 Отговор
    сега има корона вирос учакваме да измрат много хора хората предопредиха че ште стане ат ако не се ваксинирваме ако не се пазиме да има хегиена но никои не спазва мерките

    Коментиран от #16

  • 2 КОВИД ГЕНОЦИД

    28 1 Отговор
    Изчезна - грипът изчезна. Парцалчетата го убиха. Всичко е ковид!!!!!!!!! :D
  • 3 КОТарАК

    38 1 Отговор
    абе да ви дам по една мотика и на полето от рано сабален-само на професори и гриполози ще ми станете
  • 4 БУЦИфал

    26 0 Отговор
    таа кога бачка ве, то от студио в студио де го МЪНГЪРЧЕТО - ИСТИНСКИЯ ДОКТОР
  • 5 Айдеее

    24 0 Отговор
    Сега пак старата песен с грипа,хахаха.Тия са отвратителни,до кога ще ги търпим?
  • 6 Професор Дебеланова

    16 0 Отговор
    Много ми разбира главата, ама не ме слуша.
  • 7 Умен

    8 0 Отговор
    Където е текло, пак ще тече. На грипа пак ще му дойде времето !
  • 8 дядко

    10 0 Отговор
    ооооо на дядааа - мазното лоено топче
  • 9 Чичо Гошо

    18 0 Отговор
    Грипа, който се разпространява като covid изчезна, защото се пазим от could. Едновременно с това Covid се разпространява, защото не се пазим от него...?!?

    Коментиран от #11

  • 10 Механик

    4 1 Отговор
    "Лицето е огледало на душата" са казали мъдрите и са били много прави.
    Родителите ми са ме учили, че не е възпитано да сочиш с пръст или да се подиграваш на някого заради физически недъг.
    Явно не са успели да ме донаучат, щото когато видя ТАЯ, делян пеевски, Искра Фидосова, Цецка Цачева и още много други "герои", не мога да се въздържа да не ги посоча с пръст, умирайки от смях в това време.

    Коментиран от #13

  • 11 Механик

    17 0 Отговор

    До коментар #9 от "Чичо Гошо":

    Не търси логика у набедени доктор-ковидари. Те не мислят. Те повтарят мантрите за който са им платили.
    Това човекоподобно от снимката, в живота си никога не се е чувствало толкова значимо и никога не е получавало толкова пари, колкото му дават ковидарите. Как си представяш ТОВА да спре да дрънка по телевизията? Никак.

    Коментиран от #19

  • 12 Просветен илюминат

    14 1 Отговор
    А рака изчезна ли както и много други заболявания?
    За един приятел питам,че само за Ковид се говори и пише,а и ако умират от друго освен от корона така представени бройките,като се добави и от другите болести как за 2г не се стопихме като нация?
    Ние като сме от село не ядем доматите с колците .
  • 13 Просветен илюминат

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Когато сочиш някой с пръст виж колко пръста сочат към теб!
    Японците не сочат с пръст,а с цяла длан.
  • 14 sam66

    12 0 Отговор
    Луди за връзване.
    “Мерките за КОВИД ни опазиха от Грип.”
    “Мерките масово не се спазват.”
    Ха сега де…
  • 15 Просветен илюминат

    5 0 Отговор
    Пациент при психиатъра:
    - Лекарят в службата ме посъветва да се обърна към вас, макар, че не мога да разбера защо. Имам прекрасен брак, сигурна работа, много приятели, никакви грижи...
    - Хм... И от колко време сте в това състояние?
  • 16 Флин

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечо":

    Факти трият неудобните и "неправилните" коментари, но неграмотните тролове винаги са добре дошли /няма значение, че дори и имената си пишат със затруднения /, важното е да се "говори" в правилната посока

    Коментиран от #18

  • 17 Просветен илюминат

    2 0 Отговор
    Няма човек,няма проблем. Много шизофрения вече започва да излиза от цялата тази пандемия в действия и разсъждения. След като от години има цикли на войни кризи и пандемии и се продължава по един и същи път да се върви и действа как очаквате промяна и подобрение? Да вършиш едно и също нещо и да очакваш различни действия не е ли лудост?
  • 18 Просветен илюминат

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Флин":

    Един ден ще имат нужда от сериозно лечение от това четене,подсъзнанието попива всичко и после какво става не искам да коментирам......
  • 19 Чичо Гошо

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Механик":

    По-точно нямаше как да го кажете.
  • 20 Рошко

    3 0 Отговор
    Докато има такива гладни алчни и (с) грозни характери професори ще има и болестти
  • 21 Чиба т8ар

    3 0 Отговор
    Къде се е скрил ма лойке, дълбоко в продажните ви г..ве ли?
  • 22 Просветен илюминат

    4 0 Отговор
    Според изискванията за отстояние в затворено пространство не е ли вече тесен парламента за 240 депутата през 1.50м един от друг? Там проверяват ли ги за спазване на мерките?
  • 23 таке даскалот

    4 0 Отговор
    ГЕНИАЛНО ОТКРИТИЕ !!! Най-сетне налъмите цъфнаха !!! НОБЕЛ !!!