Last news in Fakti

27 Октомври, 2021 12:05 1 922 37

Доц. Гломб: Кривата на заболеваемостта хвърчи нагоре като ракета

  • гломб-
  • коронавирус-
  • мерки

„Делта“ вариантът продължава да доминира

Доц. Гломб: Кривата на заболеваемостта хвърчи нагоре като ракета - 1
Снимка: БГНЕС

„Кривата на заболеваемостта от COVID-19 хвърчи нагоре буквално като ракета“, заяви доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите ѝ това, което отличава четвъртата вълна, която е предизвикана от „Делта“ варианта на коронавируса, е че се засягат в много по-голяма степен децата от 0 до 19 години.

„Делта“ вариантът продължава да доминира, от 500 проби седмично, които се секвенират, всички са такива“ обясни тя.

„За децата най-подходящи са тестовете за самотестване, така родителите ще бъдат спокойни. Децата от 1 до 4 клас ще се нуждаят от помощта на родителите, но другите ще се справят и сами““, посочи тя по повод въвеждането на тестове, за да се върнат учениците на училище.

Според доц. Гломб наличието на антитела доказва че ние сме преминали през вируса, но това не означава че сме защитени напълно от повторно заболяване.

„Тези антитела, които гарантират, че съответният индивид е предпазен от заболяване, са вирус неутрализиращите антитела. Доказването им се прави с вирус неутрализираща реакция, тя е единственият метод, обясни вирусологът.

След боледуване сертификатът важи 6 месеца, а сертификатът след ваксина е една година, но се препоръча и трета доза, припомни тя.

„От край време е известно, че коронавирусните инфекции повтарят. Сертификат след първа доза от вирусологична гледна точка не е много добре издържано, но от прагматична все пак е нещо“, смята доц. Любомира Гломб.

„Локдауните не са лошо нещо, но вече има и по-модерни начини за справяне с кризата. Това е мярка от средновековието, още когато са въведени карантинни мерки“, коментира тя.

Според нея модерната мярка е ваксинирането. „Ваксините са създадени, вече мина година и половина, тяхното приложение сред населението е широко, милиарди са ваксинирани срещу COVID-19, нито една ваксина не е подлагана на такива дълбоки проучвания какво се случва след прилагането й“, каза доц. Гломб.

Според нея, където няма ваксинационно покритие, изходът е ограничаване на събирания и на излизане.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    38 2 Отговор
    Каква крива, процента на положителни тестове си е все тоя.

    Коментиран от #14

  • 2 От мизерия е,како

    30 2 Отговор
    не е от вашата хрема..
  • 3 а на мен

    35 2 Отговор
    като й видя изкривената очно-лицева траектория,ракетата ми хвърчи надолу!
  • 4 русенец

    28 2 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Според доц. Гломб наличието на антитела доказва че ние сме преминали през вируса, но това не означава че сме защитени напълно от повторно заболяване."
    ...
    Защо тогава казват примерно, че 20% от лекарите са ваксинирани , а останалите са преболедували? Според написаното антителата на преболедувалия не го пази от това, да се разболее отново.

    Коментиран от #10

  • 5 БАЙ Х@Й‼

    32 3 Отговор
    Кривата "фърчи нагори" , начи ФАКсинираните си вършат работата добре‼️
  • 6 Гломб се римува

    33 2 Отговор
    С тромб стига с тези шарлатани които плашат, и по този начин принуждават хората да се ваксинират!
  • 7 ssss

    25 2 Отговор
    Много е жалко да се продадеш заради пари, слава или каквото е там..
  • 8 Госあ

    2 13 Отговор
    Да се ваксинират и децата от 0-19г, но само с файзер и модерна 😂
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Лекуват с антитела

    30 1 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Взимат кръв от преболедували и след обработка се прелива като плазма! Ако помните колко призива имаше да се дарява кръв от преболедували! Така антителата на преболедували се преливат на болния за да се справи по - лесно с болестта! А сега ни казват, че нямало смисъл от тях!
  • 11 Мислещ

    3 6 Отговор
    Хвърчи, ами. Ето признание на една от главните слуги защо и по-точно кой я вдига:
    "Това, което се промени през последните две седмици е, че ние вдигнахме рязко нивото на заболеваемост в България, като цяло, в пъти. И също така нивото на заболеваемост на децата и младежите от 0 до 20 години. От 15 септември до миналата седмица за децата повишихме заболеваемостта пет пъти, обясни Денков затварянето на училищата."

    Коментиран от #23

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 3333

    22 1 Отговор
    Да не ти спре в задния двор таз ракета, през ден се появяваш да ръсиш глупости.
  • 14 Ааааа ужааас

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Така изглежда вампир, който се е ваксинирал с 3та игла! Какъв ужасен гломб !
  • 15 Доцент Тромб

    17 1 Отговор
    Тромбозите хвърчат нагоре като ракета!
  • 16 Лекар

    11 0 Отговор
    Гломб допуска грешка. Сертификата за преболедували е удължен от 7 месеца на 1 година. Има Заповед на МЗ. Да чете повече и да не прави непремерени изказвания!

    Коментиран от #17

  • 17 Лекар

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Лекар":

    Поправка: От 6 месеца на 1 година.

    Коментиран от #19

  • 18 Гост

    10 1 Отговор
    Тая още ли продължава да дрънка глупости по студията, за които и плащат? По болниците нямало лекари... А я виж колко нищоправещи чантаджии се чудят кви глупости да дрънкат по цял ден, вместо да помагат на колегите си в Ковид отделенията - тази, кака Радка, бай Шиле, симидчиев, паро от Берн, ботокса, Балтов, акъдемиешапката Петрунов, Кунчеффф /който напоследък не се изявява, щото боца го е "опазил"/ и т.н.
  • 19 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Лекар":

    Нищо не е удължено. Имам резултат от положителен антигенен тест от лаборатория от 07.12.20 г.,но никой не ми го признава, щото от там не са го изпратили да го регистрират за зелен незнамкво си, не знам къде си...
  • 20 Механик

    9 1 Отговор
    и преди го казах. От еврейка, акъл не искам.
  • 21 Пътека

    7 1 Отговор
    За пусти клинични пътеки от по 1400 лева, всяка хрема го пращат в болница.
  • 22 Лекар

    5 2 Отговор
    Напуснах защото аз не мога да лъжа.Ковид е човешко оръжие.Медицината реално не лекува а забавя донякъде необратимите болести.Целта е държавите да печелят на гърба на хората а че диабет ,Стефелококи,Псевдомонос,Протеус,Е коли и много други не се лекуват на никой не му пука.Ще ви кажа само че при СтефелококиПсевдомонос Протеус. Е коли патогени дори на магнитен резонанс няма да излезнат поражения.Лъжват ви мислете не идете на лекари.

    Коментиран от #29

  • 23 Ами ...

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мислещ":

    Хвъчи, ама друг път. Ясно се вижда, че броя "случаи" зависи от броя тестове - много тестове, много "случаи". Ами нормално. Но за да определим заболеваемостта с такъв примитивен метод, ще трябва да изтестваме цялото население на България, за един ден. Понеже не е правено представително проучване, пряко за заболеваемостта нищо не знаем. Можем да съдим единствено по изменението на броя тежки случаи. Те си стоят около 600. Значи нищо не хвърчи и само се наследява паника.
  • 24 На тази са и сбъркали името...

    5 1 Отговор
    Не е Гломб ,а тромб..
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Таня

    4 0 Отговор
    При леките случай антителата намаляват, но остава клетъчен имунитет, който при нужда изработва нови антитела. Линк не ми позволяват модераторите. Потърсете Good news: Mild COVID-19 induces lasting antibody protection, People who have had mild illness develop antibody-producing cells that can last lifetime
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Напусна

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Лекар":

    ... и сега - частна практичка?
  • 30 Тра-ла-ла

    2 1 Отговор
    Да хваща ракетата и да отлита.
  • 31 факти

    4 0 Отговор
    Преди I св.в. шест еврейски фамилии /щестте лъча на звездата/ финансират въоръжаването на Франция и Германия. Избухва войната - умират десетки милиони. Виновни са изкарани „лошите капиталисти” .Тези фамилии печелят милиарди. От следвоенно финансиране на Европа – още милиарди. САЩ от незнайна краварска държава стават първа икономическа сила в света. Същите фамилии през 1917 г. финансират сифилистика Ленин за революцията. Те прибират царските авоари за милиарди в своите банки, а в Русия и Украйна умират от глад 40 млн. Виновни са изкарани „лошите комунисти”. Преди II св. индустриалния капитал в Германия, свързан с тези фамилии, финансира идването на Хитлер на власт. Той избива милиони евреи, а средствата им отиват в шестте лъча на техните съграждани. Виновни са изкарани „лошите фашисти”. След войната същите фамилии финансират възстановяването на Европа – още десетки милиарди. 2007-2017 г. те финансират създаването на нов вирус и ваксина за него. До 2021 г. от вируса и ваксината общо са измрели 5 млн. - предимно пенсионери. От пенсии в държавите /т.е. банките на шестте фамилии/ остават 300 млрд. От ваксини при 80% покритие / само 1 доза/ същите фамилии печелят 140 млрд. Това е. Така че, нека разни мисирки не бъркат фактите с конспирациите, а да се готвят за пета бустерна доза.
  • 32 Тра-ла-ла

    4 1 Отговор
    Стига сте плашили хората с тази жена!

    Коментиран от #36

  • 33 Пипи Чорапчето

    3 0 Отговор
    Хвърчи на баба ти хвърчилото.
    Има графики за м.10 - погледни ги, де , най- после и ти- даже и днешния "ужасно висок ръст" в %-но отношение спрямо броя тестове, е 13, 5.
  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Слушах я,докато чистех ябълки за изстисквачката.От 3та вълна повтаря едно и също.най смешно е ,че повтаря нагло ваксинираните имат по силен имунитет срещу нещото от преболедувалите..За да е убедителна казва-според уучените!като и видите лицето...И начинът ..Макиажът,който си прави с тази дяволска физиономийка и червилцето....да е жива и здрава!НЕщото ще застане и пред ......Всеки!колкото до обонянието.В момента обонянието ,което ми липсваше половин година и се появи Април тази,сега става все по силно.Това означава,че ЦНС е убеден в липсата на враг и пуска странични нишки!Мошенниците,които ви облъчват всеки ден,могат да спрат вълната,като предните 2-3,като намалят ТЕСТуууууването.Затъжих се за оня шоп с многото титли ментаджийски!Имам 40м почивка.Сам си я давам.Да ви прочета....
  • 35 Дъртата

    3 0 Отговор
    хазарка е толкова готина, че за нейния хелоин не й трябват маска и костюм. Глобалистски демон.
  • 36 Тра ла ла

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Тра-ла-ла":

    Аз съм дебилен клептоман. В мене се борят много бесове. Много съм гнусен. Как ще живея така за напред?
  • 37 ИВАН

    0 0 Отговор
    Да щипне бабето паричките, а хората - кучета ги яли .... ся ша плашим народа и той нали е прост - 30 год. му промивахме акъла, ще се хукне да се боде с нашите отровни и вредни ваксини