Last news in Fakti

31 Октомври, 2021 15:54 19 104 3

Хората с тази кръвна група по-рядко получават инфаркт

  • кръвна група-
  • кръв-
  • инфарк-
  • инсулт-
  • съсиреци-
  • изследване

Те са по-малко склонни да образуват кръвни съсиреци

Хората с тази кръвна група по-рядко получават инфаркт - 1
Снимка: shutterstock

Кръвната група може да повлияе на склонността към развитие на сърдечносъдови заболявания. Според специалисти по хематология, хората с първата кръвна група - нулева - имат най-малък риск от развитие на тромбоза и сърдечни заболявания.

Причината е, че те имат по-малко протромботични агенти от осмия коагулационен фактор и факторите на Вилебранд - показатели, които играят важна роля в процесите на коагулация на кръвта. Когато са изложени на определени тригери, те са по-малко склонни да образуват кръвни съсиреци, инфаркт или инсулт, пише сайтът Zdrave.to.

Поддържат ли световните изследвания тази теория?

Учени от различни страни по света от няколко години изучават ефекта на кръвната група върху риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Повечето от тях са съгласни, че по-рядко инсулт и инфаркт се срещат при хора с нулева кръвна група, а най-често – при тези с АВ група.

През 2012 г. специалисти от Харвардското училище за обществено здраве изучават данни от две дългосрочни проучвания, включващи 89,5 хиляди души. Анализ на информацията, получена в продължение на 20 години, показва, че пациентите с четвъртата кръвна група – АВ - са с 23% по-висок риск от развитие на сърдечносъдови заболявания от останалите. При хората с третата кръвна група – В група- тази опасност е била с 11% по-висока, а при представителите на А кръвна група - с 5%. Най-ниският риск е бил при участниците в проучвания с нулева кръвна група.

Тогава авторите на изследването отбелязват, че за да се предотвратят сърдечни заболявания, хората трябва не само да проверяват нивата на холестерола си в кръвта си и да измерват кръвното си налягане, но и да знаят кръвната си група. Ако сте наясно с повишения риск, можете да го намалите, като се ориентирате към по-здравословен начин на живот. Това е правилното хранене, физическата активност и забраната за пушене, отбелязват учените.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 16 Отговор
    Миналата седмица погребахме една позната.Инсулт след ваксинация.

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    1 1 Отговор
    Да и ще умрът от рак ми честито, аз лично искам от инфаркт. Така де ако ще правиш нещо търсиш най лесния начин, е рака е най трудния:(
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.