Last news in Fakti

3 Ноември, 2021 05:54 1 862 14

Най-големите болници в София спряха плановия прием

  • софия-
  • болници-
  • планов прием

Лекари отчитат наплив към лечебните заведения, които все още приемат и такива болни

Най-големите болници в София спряха плановия прием - 1
Снимка: БГНЕС

Най-големите болници в София до една спряха плановия прием, предаде NOVA. заради притесненията от новото затваряне на болниците за плановите пациенти, лекари отчитат наплив към лечебните заведения, които все още приемат и такива болни. В кардиологичното отделение, в което работи проф. Петров, все още приемат и пациенти за планови интервенции. Отскоро отчитат интерес на болни, лекувани в други болници, в които вече не се примат неспешните случаи. В същото време обаче работят с 20 процента намален капацитет.

“И сестрите, и колегите, и лекарите, които стандартно работят в отделенията, класическите, така да кажем, на график се въртят и дават един казармен термин „наряд” в отделението”, твърди проф. Иво Петров, мед. директор на "Аджибадем Сити Клиник".

Въпреки по-малкия брой лекари, тук все още опитват да правят същия брой манипулации, както преди пандемията. И са против спирането на плановия прием тъй като опита от предните вълни показал, че много от нелекуваните така наречени "неспешни случаи" , завършили фатално. В едно от отделенията на болницата има 11 пациенти. Нито един от тях не се води планов. Лекарите обаче споделиха, че в много от случаите хората могат да чакат най-много до 2-3 седмици, след което вече и те влизат в графата спешни. „Доколко един сърдечно-съдов проблем е планов и доколко е спешен, границата понякога е много трудна. И например - един пациент с миортен проблем е много голяма част от тях, ако не се лекуват планово, те стават отчайващо спешни”, категоричен е професор Петров.

Проверка на NOVA показа, че отделенията, които спират плановия прием стават все повече – и в София, и в страната. „Има изключително голямо напрежение. Колкото увеличаваме в едно отделение персонала, толкова го редуцираме в другите. Така се увеличава и смъртността, нека да го кажем”, заяви Андрей Марков, управител на УМБАЛ "Аджибадем Сити Клиник".

Сред най-притеснени са пациентките с гинекологични проблеми, за които дори забавянето на плановото лечение може да се окаже фатално. Проверка на NOVA показа, че към момента АГ болниците са най-малко засегнати от COVID кризата, а приемът е почти същия като преди пандемията. И там обаче следят ситуацията с притеснение.

„Нещата към момента все още вървят в един много нормален ритъм, характерен за периода и въпреки COVID ситуацията. Oтражението при предишните спирания на планов прием беше предимно за гинекологичните пациентки тъй като акушерските си диагнози са най-вече спешни”, посочва проф. Виолета Димитрова, началник клиника "Патология на бременността", "Майчин дом".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost

    5 1 Отговор
    Ам, нали писахте миналата седмица, че го спряха. Сега пак ли?!
  • 2 нашия

    21 1 Отговор
    който е нареди това безумие -да бъдат спяни плановите операции- е за съд....като /ако/ има вирус дай сега да уморим и тези които нямат вирус ...ей така превантивно да ги уморим тези без вируса да не би да вземат да се заразят.....пълна тъъъъпня

    Коментиран от #6, #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ъъъъъ

    3 25 Отговор
    Неваксинираните са виновни. Продължават да всяват паника с техните страхове.

    Коментиран от #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 КОВИИДИОТ

    4 5 Отговор
    КАЦАРОВ, ИСКАМ ДА МЪ ЛИКУВАТ В ГЕРМАНИЯ....РАЗБРА ЛИ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 По Мутафчийски

    6 3 Отговор
    Ей сега "яко ще се мре".
  • 10 Пешо

    5 2 Отговор
    Айде бе Иво как ще печели иначе чичо ти и пиле градус??!
  • 11 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "нашия":

    Саминси го направихме…
  • 12 АНОНИМЕН

    1 1 Отговор
    ТОЗИ КАЗАРМЕН ДЕН Е ЗА ДА СЕ СЕЕ ЗАРАЗАТА НАВСЯКЪДЕ С БЪРЗИ ТЕМПОВЕ...
  • 13 И после

    4 1 Отговор
    Защо умирали хора.Гледайте само ковида .Медици търговци.
  • 14 ей тъпук

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ъъъъъ":

    ти нали си ваксиниран и удовлетвори твоите страхове? защо коментираш останалите? или.....малко се понабута май а....?