3 Ноември, 2021 11:44 4 513 27

Д-р Денчева: Проспахме бум на туберкулозата

  • туберкулоза-
  • болница

Туберкулозата е заразно заболяване и един недиагностициран и неизолиран болен разнася безконтролно заразата

Д-р Денчева: Проспахме бум на туберкулозата - 1

Рязко се увеличават болните с туберкулоза, предупреди пулмологът д-р Стела Денчева, управител на Белодробната болница във Велико Търново. Болниците нямат средства за нормално съществуване, затова не финансират и не провеждат скринингови програми за откриване на туберкулоза. По думите на д-р Денчева, белодробните болници не срещат за това подкрепа и от Министерството на здравеопазването.
„Следващата вълна след Covid ще е от туберкулоза“, предупреди пред БНР д-р Стела Денчева.

Средногодишно във Великотърновска област се откриват поне по 40 болни с туберкулоза. При започването на Covid вълната случаите рязко намаляха, посочи пулмологът и управител на болницата за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман“ във Велико Търново д-р Стела Денчева:
„В началото на календарната година пациентите с туберкулоза изчезнаха. Причините за това са няколко. Първо – огромен страх сред хората от Covid, които спряха да търсят медицинска помощ. Второ – заради пандемията, ограничените контакти и страшно голямото натоварване в лечебното заведение. Заради Covid, ние спряхме профилактичните прегледи и активното издирване на пациенти с туберкулоза, поради което в началото на календарната година имахме двама или трима за първото шестмесечие. Но не е така реално. След това, когато намаляха болните с Covid, в началото на юни изведнъж пациентите започнаха д търсят медицинска помощ. Оказа се, че започнаха да се появяват едни затлачени случаи, които са се самолекували, самоукрили, страдали тихомълком в продължение на 6-7 месеца. Тези пациенти започнаха да се появяват даже огнищно, цели семейства“.

От юли до октомври тази година новооткритите случаи на туберкулоза в област Велико Търново са 22-а. Капацитетът на фтизиатричното отделение в Белодробната болница „Д-р Трейман“ е за 20 туберкулозно болни. При преструктурирането, заради пациентите с коронавирусна инфекция, отделението е останало с 10 легла. В момента в него на лечение с тежка форма на туберкулоза са 9 пациенти на възраст от 40 до 60 години.

Туберкулозата е заразно заболяване и един недиагностициран и неизолиран болен разнася безконтролно заразата, предупреждава д-р Стела Денчева:

„Доста може да зарази и това зависи от контактите му. Добрата новина е, че заразността при туберкулозата е по-ниска отколкото заразността примерно при Covid, но въпреки всичко става дума за заразно заболяване. Един човек, който отделя бактерии, т.е. който е заразен, и който непрекъснато контактува с хора, е предпоставка да зарази всички, с които той е контактувал, особено тези, които са в тесен контакт с него като например семейството, близките, колегите му. Ние това и наблюдавахме“.

Ако не се вземат спешни мерки от здравните власти и не се заостри вниманието на обществото, положението ще стане много тежко, предупреди д-р Денчева:

„Следващата вълна ще е туберкулбозна, няма да е Covid. Рисковете от това, ще се движат свободно в обществото хора, които са бацилоотделители, са точно такива, каквито са, когато ковидно болни се движат в обществото. Това е заразно заболяване. Това, че човек е провел един, два или пет контакта с туберкулозно болен, не означава че ще се зарази на 100 %, но има вероятност. Той влиза в така наречената категория контактни и в минали времена ние активно ги издирвахме. За жалост, сега ситуацията е по-различна, на-малкото защото ресурсът е пренасочен за обслужване на пациенти с Covid, които са много тежки“.

Covid болните се лекуват няколко месеца с усложненията, но лечението на туберкулозно болните продължава многократно повече. Проблемът с издирването на болните с туберкулоза е организационен и финансов. Държавата трябва активно да се намеси, защото скрининговите програми вече са за сметка на болниците, а те издишат, предупреди управителката на Белодробната болница във Велико Търново:

„Това е един много комплициран проблем, първо защото в момента Министерството чува само Covid и имаме много сериозен натиск за увеличаване още на леглата, на които се обгрижват пациенти с Covid, което означава, че това ще бъде пак за сметка на фтизиатрични или неспецифични заболявания. Но в края на краищата заболеваемостта е сериозна. Освен това Глобалният фонд за туберкулоза и СПИН се изтегли от България през 2019 година, поради което рязко спадна финансирането. Това означава, че ние вече нямаме ресурс, освен ако не го заделим със собствени средства, за да провеждаме профилактични прегледи, изследвания и т.н. като се има предвид сериозното финансово състояние, пред което болницата се изправи, заради напускането на лекарите, покрай Covid пандемията всичко поскъпна неимоверно много, ние нямаме финансов ресурс да съществуваме, какво остава да заделяме такъв свободен ресурс. В началото на миналата година се обадиха представители на една фирма, които казаха, че са спечелили обществена поръчка на министерството именно за осъществяване на такива дейности. Попитаха работим ли туберкулоза, ние отговорихме, че това всъщност е единственото лечебно заведение в областта, което работи туберкулоза. Заявиха желание по телефона да работим заедно и нещата приключиха до там. В момента за Министерството на здравеопазването туберкулозата не е приоритет. Аз мисля, че в един добър или лош момент това ще изиграе много лоша шега на цялото общество“.

Въпреки затрудненото положение и липсата на финансиране, ако някой гражданин има съмнения, че е заразен с туберкулоза, може безплатно да бъде прегледан, тестван и диагностициран в белодробните болници, подчерта д-р Стела Денчева, управител на болницата за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    49 4 Отговор
    Е ТОВА ВЕЧЕ Е СЕРИОЗНА И СМЪРТОНОСНА БОЛЕСТ,И МНОГО ЗАРАЗНА.....ковидистериците да се замислят

    Коментиран от #24

  • 2 Сега

    22 2 Отговор
    и туберкулоза ?
  • 3 Жоро

    17 10 Отговор
    Туберколозата е болест на бедните от еднообразна храна

    Коментиран от #4

  • 4 Бойко Разбойко

    26 5 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    Благодарение на ГЕРБ!
  • 5 Черната

    10 4 Отговор
    гостенка .
  • 6 😷😷😷

    34 5 Отговор
    Ами то всичко врче е ковид, докторите завършват само ковид и работят само ковид!? Други болести не съществуват !?
  • 7 !!!?

    9 26 Отговор
    "Радев-21" - най-смъртоностният щам на COVID-19 за българите ! Народе ????

    Коментиран от #11

  • 8 555

    32 5 Отговор
    Туберкулозата изобщо не е болест на бедните.
    Вече е доста мутирала и познавам много хора с висок стандарт на живот, които са се заразили през тази и миналата година.
    Аз също, въпреки добрия начин на живот се заразих, и то с рядка форма на туберкулозата.
    И благодарение на Ковид мерките лечението ми бе неправилно, отложено и доведе до непоправими последствия.
    Пазете се, защото в цял свят има бум на туберкулоза. Само за 2020 в САЩ са заболели почти 3 милиона души а тази болест е много по-страшна от К-19.
    Не разчитайте на БЦЖ ваксината, тя не спасява от мутиралите видове туберкулоза.

    Коментиран от #15

  • 9 Мъни

    9 19 Отговор
    Я сега да видим антиваксъите какво ще се изходят по въпроса за бцж?

    Коментиран от #10, #13, #16

  • 10 сила

    17 6 Отговор

    До коментар #9 от "Мъни":

    НЕ СЕ ПРАЙ НА ЛУД,ТОВА СА СЪВСЕМ РАЗЛИЧНИ НЕЩА.....манипулаторче мамино
  • 11 !!!

    11 6 Отговор

    До коментар #7 от "!!!?":

    Вирусът Боко IQ2 е в пъти по опасен, убийствено прост! Народеее ???
  • 12 Бедни Българи

    23 2 Отговор
    Докато ви ограбват и избиват покрай фашистките репресии с новото име на Настинката, ЖЪЛТАТА ГОСТЕНКА СЕ ЗАВРЪЩА!!!

    Историята от преди век се повтаря...
  • 13 555

    19 2 Отговор

    До коментар #9 от "Мъни":

    Трябва да направите разлика от БЦЖ и ваксината за Ковид.
    БЦЖ ваксина, в която има умъртвен туберкулозен бактерии mycobacterium tuberculosis. Още при раждането тези мъртви бактерии се инжектират и се изгражда имунитет, който се тества с проба манту. Давността на този имунитет е 60-65 години зависи от организма.
    Ваксината за ковид първо е иРНК ваксина а не векторна и второ е срещу вирус. Нямат нищо общо.

    Коментиран от #22

  • 14 Рошко

    9 7 Отговор
    Бцж ваксината е за туберкулоза, не им се връзвайте всичко е пак психология за да се чипирате
  • 15 Истина е

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "555":

    Особена тежка е новата форма на резистентна туберколоза. Която е резистентна към всички известни антибиотици.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 555

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Истина е":

    Да, резистентна е дори към най-силната форма на лечение, с четири антибиотика
    Изонид
    Пиразинамид
    Тубоцин
    Етамбутол
    Още по-страшното е, че вече почти не се среща в белия дроб, както е обичайно.
    Очна туберкулоза, стомашна, бъбречна и най-рядката лимфо-жлезна, която преживях и ще нося последствията цял живот...
    Не знам защо никой не казва по медиите за бума на тази болест...

    Коментиран от #21, #23

  • 18 Тубер К

    5 4 Отговор
    Организмът на човека е перфектно създадена машина. Тя може да се справи с всичко, като единственото условие е да съществува в природата. Има и механизъм за обучение, който може да анализира и оценя нови вещества, изградени по познати модели. Внасянето на субстанции, директно в кръвта, без да е вдигната алармата за нараняване обаче, заобикаля голяма част от защитата на човека, поставена му от Създателя. Всички системи за анализ работят на 100%, системата за защита чака отговор и команда за действие и в този случай има огромно значение, какво ще попадне заедно с неизвестната субстанция. Собствената ти защита може да те убие с алергичен шок, да създаде огромни проблеми на цялостната работа, заради грешка в анализа. Не, Господ не е объркал, но от глупост не пази! Информирано не се самоубивайте, чрез познати болести и непознати субстанции!
  • 19 Ventura

    6 3 Отговор
    Ха така докторе, кажи им го на ковидарите, че другите болести не са се изпарили.
  • 20 Трап

    4 3 Отговор
    Тая па. Вече няма туберколоза, защото има само ковидка. Кашлят, защото това е симптом на ковидката. Не са се ваксали с пета доза.
  • 21 Истина е

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "555":

    Знам за какво пишеш . Имам роднина който работи такава медицинска специалност "Пулмолог. Та от него научавам за починали хора които имат висок жизнен стандарт .
  • 22 Мъни

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "555":

    Съжелявам, че сте я изкарали. А знам каква е раликата между ваксините, но антиваксърите не знаят. Антиваксърите отричат всички ваксини, не си ваксинират децата и затова се връщат такива болести като туберкулоза, детски паралич и прочие! А тези по-горе дето се пенят за ковида, къде видяхте в моя пост думата ковид?
    Благодаря за пожеланията да ви се връщат тъпкано.

    Коментиран от #27

  • 23 Истина е

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "555":

    Никой не говори защото здравната ни система от много години не функционира, тя просто е във будна кома . И не се прави профилактика ,и ще дойдат и старите болести . Като Малария ,Лаишманиоза.
  • 24 ДокторЪт

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Да но здравната пътека на Ковид-а се заплаща по-добре. Така че Не мЪ интересува Туберколозата, не носи кинти!
  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор
    карай да вървят маските...Вие туберкулоза,аз само екзема от маските...важно е да се носят маски карай да върви..Как е кунчев една съседка без комп ме пита?Преди година ми имате писанията за маските и туберкулозата,ама вие не помните какво сте яли преди час,а аз искам да помните преди година и нещо..Как е белязания плащате ли му редовно??
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор
    Пак плашите-Туберкулозата е МНОГО Слабо заразна!В момента се лекува с антибиотици,но има протокол несложен и основно е силна качественна ДОМАШНА храна!От маските ви получих за 3ти път инфекция.Потта ми както и урината е серт и когато се потиш под маската после някой ,като мен получават екзема,а толупите отиват на туберкулоза...
  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Мъни":

    От устата и мислите на хората направо в ...Уши..Внимавай не кълни!Злобатата ти ще се върне към теб!Дано те подмине и туберкулозата и ковидко,но си гледай холестерола и кръвната захар!При тези нерви сигур качваш кръвно,като Машенка баир...