3 Ноември, 2021 18:54 3 276 6

Мандарините са бомба от витамини и минерали

  • мандарини-
  • витамини-
  • минерали-
  • полезно-
  • здравословно хранене

Плодът, който сме свикнали да ядем през зимата, е пълен с полезни вещества за няколко различни системи в тялото

Мандарините са бомба от витамини и минерали - 1
Снимка: Shutterstock

Сезонът на мандарините настъпва, така че лекари и ценители съветват да консумирате този вкусен цитрусов плод всеки ден, пише БГНЕС.

На първо място, мандарините са богати на витамини А, В и С, на калий, фолиева киселина, магнезий, калций и желязо - и всичко това укрепва имунитета и предпазва от настинки и грип. Ако имате проблеми с храносмилането може да увеличите количеството на мандарините, съветва „Локално“. Те помагат и при стрес, тъй като действат отпускащо на нервната и дихателната система.

Този плод е полезен за сърцето и кръвоносната система, тъй като е богат източник на калий, който понижава кръвното налягане и нормализира сърдечния ритъм. В допълнение, мандарините съдържат хранителни вещества, които предотвратяват натрупването на лош холестерол в артериите, което може да доведе до сърдечен удар.

Мандарината е полезна и за кожата – употребена във вид на домашен крем. Можете да я добавите към сладолед, желе, сметана и конфитюр. А сокът от този плод е изключително полезен за мариноване на месо и риба.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    4 3 Отговор
    Тц, след малко колегата ти шумов ше те контрира че са отровни щот са турски също като с магданоза
  • 2 Мазохист

    4 1 Отговор
    Най-големи бомби стават от зелето и боба
  • 3 dddddddd

    2 0 Отговор
    Особено химикалите в Каофаланд и т.н
  • 4 Ако

    5 0 Отговор
    ги береш от градината , иначе са пълни с пестициди , а кората им е обработвана с восъчен слоой !
  • 5 Няма как

    5 0 Отговор
    да са бомба от МИНЕРАЛИ, щото ще си потрошим зъбите докато ги папкаме.Минералите (кварц, калцит, пирит примерно) са твърди вещества и няма как да ги има в мандарините. Може би става дума за т.н. минерални соли?

    Коментиран от #6

  • 6 Наркос

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Няма как":

    Така става като копират статии от английски и не знаят как да ги преведат...