4 Ноември, 2021 14:15 1 882 20

Мария Шаркова: Не може в крачка да побългаряваме изискванията за зелен сертификат

  • сертификат-
  • зелен сертификат-
  • пандемия

Министерство на здравеопазването не спази собствения си план за пандемията

Мария Шаркова: Не може в крачка да побългаряваме изискванията за зелен сертификат - 1
Снимка: БГНЕС

"За заповедите във връзка с пандемията на МЗ в началото можеше и да има извинение, че не са били съвсем ясни и точни какво може и какво не може да се прави. Сега обаче, година и половина след началото на Covid кризата това не бива да се случва. А те продължават да бъдат хаотични и неясни", коментира пред БНР Мария Шаркова, адвокат по медицинско право, адекватността на мерките и компромисите със зелените сертификати.

"Това касае и казуса, че с новата заповед вече сертификат при първа доза няма да се получава веднага, а след 15 дни. Като цяло Министерство на здравеопазването месеци по-рано трябваше да подготви хората за навлизането задължително зелените сертификати. А не сега да побългаряваме този сертификат и да предвиждаме различни изключения, които не почиват на базата на науката и да одобряваме хора с една доза, да получават зелен сертификат. Защото в епидемиологията се работи чрез оценка на риска. В останалите държави този риск е оценен.

И всичко това се случва на базата на това, че Министерство на здравеопазването първо не спазва собствения си план за пандемията. Имаше и дълъг период на бездействие.

А предприемането на своевременни и адекватни противоепидемични мерки не е въпрос на оперативна самостоятелност на този орган. А е въпрос на задължение да се създаде такава организация в държавата и на здравната система, която да не позволи да се стигне до изчерпване на ресурсите и до ограничаване на медицинската помощ и правото на пациента да получи правилна медицинска помощ", поясни още адвокатът по медицинско право Мария Шаркова в "Преди всички".

Защо МЗ не спазва част от задълженията си, защото в една такава ситуация, има решения на Европейския съд за правата на човека, основани на член 2 от Конвенцията, по който държави са осъдени за неизпълнение на позитивното си задължение да осигурят такава организация на медицинската помощ, особено на спешната, че да не стига до отказ от предоставяне на медицинска помощ или за несвоевременна медицинска помощ.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 я бре

    45 0 Отговор
    Що пък да не може? Да не сме под европейско робство?

    Коментиран от #6, #10

  • 2 Пучо Капучо

    37 0 Отговор
    Еми, побългариха го вече. А утре ептен ше го побългарят - премахват го и готоу...и нема вече сертификатчета.
  • 3 Може,може..

    24 0 Отговор
    Бъди оптимистка,моме Шарколия!
  • 4 Ай стига

    32 0 Отговор
    ма!
    Значи ваксиниран няколко пъти да има постоянен сертификат а преболедувал да има за 6 месеца?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Верно ли

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "я бре":

    Ми май сме под евроGейско робство, ама пък ние що да не си ги "побългаряваме"? По-добре така, отколкото мерки от кандидат-г..олизците от ДБ, че техните ще бъдат съвсем комсомолски.
  • 7 Псевдоним

    25 1 Отговор
    Някои люде продължават да търсят упорито медицинската логика. Единственото логично нещо е, че това не е грижа за здравето и всякакви напъни на адвокати, лекари и експерти да открият такава грижа е сизифов труд.
  • 8 Хх77

    16 0 Отговор
    Тая мастия като не иска да бе излиза от тях !коя е тя че да решава за моята съдба
  • 9 нагла си

    25 0 Отговор
    Не само че може. Може даже да ги изхвърлим като непотребни парцали. А заедно с тях е дошло време да изхвърлим всички, дето ни натрапват простотиите на ЕС и твърдят, че ние нищо не можем да правим, само трябва да изпълняваме безропотно. Срам ме е, че има такива индивид - дори хора и българи не мога да ги нарека. Ние сме суверенна държава и не сме под нечие робство.
  • 10 Баш софиянец

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "я бре":

    Подкрепям. Крайно време е да спрем да се държим като крепостни.
  • 11 Антифашист

    20 0 Отговор
    Сертификатите били свобода и грижа за здравето - ти да видиш...
    Фашисти, сър...
  • 12 Тъмен субект

    18 0 Отговор
    Такава ни е ситуацията, така действаме. ЕС му "пука" за нас, само когато има изгода. Как пък преди не се загрижиха, че сме първи по смъртност изобщо в ЕС и си пробутват тука боклучавите стоки. Не се впечатлиха много, че българите месеци наред протестираха миналата година срещу корупцията и беззаконието. Сега си налагат правилата. Да си ги ползват у тях си със здраве.
  • 13 БАЙ Х@Й‼

    17 0 Отговор
    Обожавам "ОЦЕНКА НА РИСКА" ‼️ Ако ваксината е 100% ефикасна - ще има 0 починали ❗ Ако ваксината е физиологичен р-р ( 0% ефикасност ) - починалите ще са колкото уж ваксинираните -20% ❗ Та какъв е риска и каква е ефективността щом 10% от починалите са ваксинирани ❓ Калкулатор трябва ли Ви ❓

    Коментиран от #15

  • 14 МЗМЗМЗ

    6 0 Отговор
    министерството на зеления хайвер...
  • 15 По-точно

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ваксинирани в България 22.3%.
    Починали ваксинирани - 6.67%
    ОЦЕНИ РИСКА с твоя калкулатор.

    Коментиран от #17, #19

  • 16 Rock

    2 0 Отговор
    Издаването на сертификат веднага след ваксинирането не е правилно-няма образувани антитела до две седмици. Това на практика означава, че ваксинираните до две седмици са защитени колкото са защитени и неваксинираните.
  • 17 за статистиката

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "По-точно":

    "Ваксинираните" с 1 игла, дори с 2 игли, ако не са минали 14 дни след 2та игла, влизат в бройката на неваксинираните. Така, че това което получавате като информация не е истина.

    Коментиран от #18

  • 18 Сроковете

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "за статистиката":

    са за начало на валидност на сертификатите, а не за поставените ваксини или броя на ваксинираните.
  • 19 Сметало

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "По-точно":

    И откъде взе процентите на починалите ваксинирани, като такава статистика нЕма! Има някаква за ОБЩО ПОЧИНАЛИ! Купи си читав калкулатор, мой!
  • 20 Просветен илюминат

    1 0 Отговор
    Тя и конституцията се оказа излишна.
    Ако някъде нещо по света е прецакало останалите със сигурност има българска жилка.