Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 09:33 2 161 14

Знае ли се колко германци са прекарали COVID-19?

  • германия-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия

За съжаление, постигането на стаден имунитет върви ръка за ръка с увеличаващия се брой на инфекции и смъртни случаи, особено на по-възрастни хора

Знае ли се колко германци са прекарали COVID-19? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С покачващия се брой нови инфекции с коронавирус в Германия расте и броят на оздравелите от Ковид-19. Знае ли се колко са те? И как се доказва, че си прекарал болестта?

Според преценки на института "Роберт Кох", към 10 ноември 2021 година хората в Германия, които са прекарали Ковид-19, са били близо 4,4 милиона. Броят им е установен въз основа на регистрираните съобщения за инфекции и смъртни случаи. Става дума само за преценки, защото броят на оздравелите в страната не се регистрира. Заразените, които оздравяват, по правило се смятат за прекарали болестта най-късно 28 дни след началото на инфекцията. Сред прекаралите болестта има и ваксинирани, които са се заразили въпреки имунизацията.

Какъв е действителният брой?

Броят на "незабелязаните" случаи явно е значим. Според студия на института "Роберт Кох" и Института за икономически изследвания, проследила пандемията от коронавирус между октомври 2020 и февруари 2021, има вероятност всеки втори, който се е заразил с коронавирус, да не е бил нито тестван, нито регистриран като болен.

Това означава, че броят на инфекциите и на оздравелите хора навярно може да се окаже двойно по-голям от официално известния. По всяка вероятност болестта е била прекарана в действителност от близо 9 милиона души. За сравнение: предполага се, че в Германия има около 15 милиона души, които не са ваксинирани.

Какво точно означава "оздравели"?

За "оздравели" се смятат онези, които са прекарали инфекция с коронавирус преди по-малко от 6 месеца. Защото само в този период от време съществува значителен имунитет срещу SARS-CoV-2. Това се отнася и до хората, които са се заразили с коронавирус след направена първа доза с ваксина. Към същата група не се причисляват обаче прекаралите болестта, които след оздравяването си са се ваксинирали. Те се смятат за изцяло ваксинирани. В Германия обаче не се води статистика за броя на лицата, които са прекарали болестта, а след това са се и ваксинирали.

В болниците се регистрира само дали пациентите с Ковид са били ваксинирани, или не. Там обаче не се води статистика за оздравелите, казва говорителка на института "Роберт Кох" и пояснява: "Оздравелият се води или като вече ваксиниран, или като неваксиниран, дори и да е прекарал инфекцията преди по-малко от 6 месеца".

Как се доказва, че си прекарал болестта?

Всички, които са прекарали инфекция с коронавирус, имат право да получат т.нар. сертификат за преболедували. Условието за това е да докажат, че са имали положителен ПСР-тест за коронавирус, от който са минали най-малко 28 дни, но не повече от 6 месеца. Въпросният сертификат се издава от всички лекари в страната. От края на август дигитални сертификати и за оздравелите се издават и в аптеките. Има държави, които признават този сертификат и в комбинация с актуален ПСР-тест пускат такива хора като туристи на своя територия. Такива са например Испания, Франция, Гърция, Италия, Бразилия, Индия и Израел. Великобритания допуска прекарали заболяването, но изисква от тях няколкоседмична карантина и много на брой ПСР-тестове. Прекаралите болестта не се приемат в САЩ, там се допускат само напълно ваксинирани.

Как оздравелите влияят на хода на пандемията?

Главният вирусолог в берлинската клиника "Шарите" Кристиан Дростен смята, че групата на прекаралите болестта играе важна роля в борбата срещу пандемията. "Оздравелите запълват известна част от недостига на имунитет в обществото", заяви той наскоро. Но, за съжаление, постигането на стаден имунитет върви ръка за ръка с увеличаващия се брой на инфекции и смъртни случаи, особено на по-възрастни хора.

Дростен сравнява положението в Германия с това във Великобритания, където нивото на ваксинираните е сходно с това в Германия. "В Германия има близо 100 000 починали от и с коронавирус", казва той. Във Великобритания, която известно време залагаше на постигането на стаден имунитет, сега броят на починалите е двойно по-висок. При наличие на стаден имунитет автоматично има и много голям брой хора, които са прекарали болестта. Дростен стига до извода, че Германия следва британския пример - ако броят на ваксинациите продължи да стагнира, явно че на страната ѝ предстои да измине труден път, докато постигне стаден имунитет. "В такъв случай би трябвало да се подготвим за това, че в Германия ще има най-малко 100 000 нови смъртни случая, преди пандемията да се укроти", казва той.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 25 Отговор
    Няма значение, колко са прекарали след като имунитетът им важи 6м. До 22 март 2022 трябва да сте си сложили двете дози и бустерите, нямате вече никакво време за губене, понеже ще идете в последбния вагон на ЕС без субсидии, фалирана икономика, Кирчо и Кокорчо с развързани ръце да продават на кг и км2

    Коментиран от #6

  • 2 Механик

    31 2 Отговор
    Аз пък се питам, защо под заглавието на статия не се поставя името на източника?
    Имам предвид, че повечето хора, не бих си прави труда да отварят статия с източник дойчевеле, поради всеобщо известни причини.
  • 3 въпроси

    45 2 Отговор
    Защо в Нидерландия, която е със 73% ваксинирано население е обявен частичен локдаун, заради Делта варианта? Това не е ли показател, че сегашните ваксини са неефективни? Защо правителствата се интересуват дали си ваксиниран, а не дали си защитен от КОВИД?

    Коментиран от #11

  • 4 плевен

    16 0 Отговор
    Смятам, че тези шест месеца са някаква долна граница, целяща да обхване абсолютно всички. Реално имунитета го има поне да година от боледуването. Точно година след като проболедува, на жена ми се наложи да се грижи за двама тежко болни в къщи. Не можеше да се пази по никакъв начин, но не се и разболя.
  • 5 Активист на БКП

    9 0 Отговор
    Знае се ама МАНЯНА !!!
  • 6 sss

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    То бустерите ще са постоянни със сегашните ваксини - допълнителна игла на най-много всеки 6 месеца.
  • 7 Факт

    23 0 Отговор
    Има ли все още някой неразбран че никой не се интересува за здравето на хората. Щом и в Германия не искат да направят проучване на преболедувалите- чак измислят и нова"медицина" нови природни закони- преболедувалите имали имунитет 6 мес-СМЯЯЯХ
  • 8 На кратко

    16 0 Отговор
    Стаден имунитет, ще се постигне когато ликвидират стадото бееееее!
  • 9 😷😷😷

    6 0 Отговор
    Не знаем, но знаем, колко германци са ги ПРЕКРАЛИ с ковид, справка виж бройката "ваксинирани"!
  • 10 Престанете

    8 0 Отговор
    Да пишете за Германия бре! На никой нормален българин не му пука какво мислите и правите в Германия! Толкова сте отвратителни с тия статии от ДВ, че сериозно се замислям да бия Х на ФактиБг. Окончателни. То па бива бива продажни писаници ма това направо отвращава. Германия тва, германия онова, педалите тва, българите все най-лоши. Гнусна медия...
  • 11 Е, сещай се що!

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "въпроси":

    На кого му пука за нас, че да ни пази толкова? Те и в немските концлагери, под претекст да ги изкъпят, щото много са държали на хигиената, малко са ги позадушавали! Та тъй и сега!
  • 12 Некой

    2 0 Отговор
    О какво от това винаги са умирали и ще умират хора, няма безсмъртни.
    Долу Мерките
  • 13 гост

    5 0 Отговор
    точно заради ваксините заразата се разпространява толкова много, и всеки който твърди, че ваксината е решението, лъже. единственната полза от ваксината е, че има висока вероятност да оживееш, а не да умреш, това е, не е малко, но по никакъв начин не те спасява от заразяване, следователно не пази от разпространение, и стана така, че имунизираните разпространяват брутално и навсякъде, не се пазят "спокойно, аз съм ваксиниран" и хайде да сеем зараза. голяма част от моите познати са ваксинирани и целите им семейства пламнаха и пак са в карантина.
  • 14 Аватар

    1 0 Отговор
    Кристиян Дростенноще ли е съветник по здравните въпроси в Германия???!