Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 14:25 5 435 53

Защо и ваксинирани влизат в болница с COVID-19: експерти обясняват причините

  • германия-
  • коронавирус-
  • ваксина-
  • пандемия

Макар че делът на ваксинираните сред заболелите с изявена симптоматика в Германия нараства, специалистите не се съмняват, че ваксинацията много помага - особено на най-застрашените

Защо и ваксинирани влизат в болница с COVID-19: експерти обясняват причините - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нови данни от Германия сочат, че все повече хора, ваксинирани срещу Ковид-19, влизат в болница, като немалко от тези пациенти са на възраст под 60 години. На какво се дължи това? Експерти обясняват причините.

Учените, лекарите в интензивните отделения и специалистите от института „Роберт Кох“ в Германия са единодушни в този свой общ извод: ваксинациите срещу коронавируса ефикасно предпазват ваксинираните от тежко протичане на Ковид-19 и от смърт. Според най-сериозната експертна инстанция в Германия, института „Роберт Кох“, ефективността на ваксинациите за всички хора над 18 години възлиза средно на 72%.

И ваксинирани се разболяват от Ковид-19. Защо?

В същото време редица експерти не крият, че и ваксинирани хора се разболяват от Ковид-19. Най-известният германски вирусолог, д-р Кристиян Дростен, заяви в интервю за седмичника „Ди Цайт“: „Имаме си работа с една пандемия, за която допринасят всички, включително и ваксинираните, макар и в по-малка степен“.

Макар че делът на ваксинираните сред заболелите с изявена симптоматика в Германия нараства, специалистите не се съмняват, че ваксинацията много помага - особено на най-застрашените. Карстен Вацл от Германското дружество по имунология казва, че при неваксинираните във възрастовата група над 60 години рискът от заболяване със симптоматика е 3-4 пъти по-висок, отколкото при ваксинираните. А опасността от наложителна хоспитализация дори надвишава този риск. В момента ваксинираните, постъпили в болница с Ковид-19, са много по-малко от неваксинираните. Ако процентът ваксинирани в Германия не беше толкова висок, интензивните отделения вече щяха да са пред колапс.

Но как все пак да си обясним тревожния факт, че броят на така наречените „ваксинационни пробиви“ (тоест - заразени хора с имунизация) в Германия расте? Епидемиоложката Биргит Ланге, а и други експерти, обясняват този привиден парадокс по много прост начин: колкото по-малко ваксинирани има, толкова по-малко са и пробивите - както и обратното. Формулирано още по-ясно: когато 100% от хората са ваксинирани, тогава 100% ще са и ваксинираните сред пациентите с коронавирус в болницата.

На фона на растящите числа в Германия специалистите настойчиво препоръчват бустерна ваксинация, особено в групата на най-застрашените. Вирусологът Оливер Кеплер казва пред агенция ДПА, че четири месеца след втората доза ваксина имунитетът - най-вече при по-възрастните хора - намалява по-бързо от очакваното. Друга причина за т.нар. „ваксинационни пробиви“: сред ваксинираните има много хора, които вярват, че са напълно защитени - и затова стават непредпазливи.

18 милиона неваксинирани в Германия

До края на годината в Германия трябва да се ускори темпото на ваксинации, включително и чрез масово предлагане в супермаркетите, във фирмите и в специални имунизационни центрове. Защото в страната има още 18 милиона неваксинирани (без да броим децата под 12-годишна възраст). Според допитване на демоскопите от института „Форса“ неваксинираните в Германия са предимно по-млади хора, процентът им в източните провинции на страната е по-висок, повече неваксинирани има и сред хората с миграционни корени. Други проучвания показват, че процентът на антиваксърите е по-висок сред безработните, сред по-бедните и сред привържениците на крайнодесни партии. В Германия напълно ваксинирани са 67% от населението.

На отделни места в страната вече частично се въвеждат ограничения за хора, които не са ваксинирани и не са преболедували. Възможно е да се наложи и частично ограничаване на контактите в определени случаи, за да се прекърши новата вълна на пандемията - например за най-масовите мероприятия или пък за неваксинираните.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хдфх

    78 10 Отговор
    имунитета е плод на 8млрд. години еволюция,а вие си слагате ваксина на 1г и се чудите защо сте в болница....

    Коментиран от #13, #23, #41

  • 2 др Гей Билтс

    39 5 Отговор
    Щото са попаднали на партида светена водица, плацебо. Някои нямат тоя късмет и не стигат дори и до болницата, а направо като Кунчо отпътува за Метавселената.
  • 3 провинциалист

    51 2 Отговор
    Ваксаджийски прочит на "Новите дрехи на царя"...
  • 4 Ваксини

    13 4 Отговор
    = витамини !
  • 5 9236

    9 67 Отговор
    Защото този вирус е роднина на грипа. Срещу грипа белите хора се ваксинират вече повече от 15 г. по 1 -2 пъти годишно. Какво не е ясно? Този грип е по-по, така че 1-2 ваксини годишно си е съвсем в реда на нещата. Свиквайте, белите хора го направиха, Столюпино даже не ще и да се тества.
  • 6 Boko

    59 1 Отговор
    Пфайзер 8млрд долара печалба за 3 месеца...за останалите от лапаницата не знам -

    Коментиран от #12

  • 7 Пич

    46 2 Отговор
    Защото това не са точно ваксини бе , нашия... Колкото и да искарват псевдоучени на амбразурата , още се оплитат като кокошки в кълчища...
  • 8 Рошко

    51 1 Отговор
    Тва пропагандната помия край няма, 65%ужким чипирани 18 мил нечипирани, болниците ужким пълни и като сметнеш колко мил са в Германия и Айнщайн няма да може да сметне задачата, затова е казал сигурно, че, необятни са вселената и човешката глупост, в случая ковид идиотщината
  • 9 Истината

    45 2 Отговор
    И без да съм експерт ще си отговоря: Защото не са ваксини.
  • 10 Подсилват

    2 22 Отговор
    имунната система - нищо друго !
  • 11 Грульо

    49 3 Отговор
    Дойчо веле домъкна от 100 кладенеца вода, за да оправдае, че ваксините не пазят от ковит. Аниваксърите били от безработни и бедни, а ваксарите богати и заети, което е основната причина ваксаните да карат по-леко не само ковит, но и други заболявания и да търсят и могат да си позволят навреме медицинска помощ, което е решаващо за здравето. Много хитро манипулират, че уж било заради ваксините. :D
  • 12 Истината

    33 1 Отговор

    До коментар #6 от "Boko":

    За миналата години общата печалба е 36 милиарда. А баш баш шефа им не иска да се ваксинира.
  • 13 Голям Слон

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "хдфх":

    Какви 8 милиарда години те гонят, бе, момче? Земята е на около 4 милиарда година. Сведенията за първите човеци са на няколко милиона години.

    Коментиран от #35

  • 14 SH BG

    28 3 Отговор
    Скоро инжектираните с намсиквото ще влизат направо в чувалите, и затова се бърза да се инжектират колкото се може повече хора, докато не са се усетили...!!!

    Е те така...!!!

    Дааа...!!!
  • 15 Последния Софиянец

    37 1 Отговор
    Да питаме Кунчев!?

    Коментиран от #19

  • 16 ЕВРО НЮЗ

    27 1 Отговор
    Защо влизат го знаем.... А затова не излизат е по важното
  • 17 Кеша на Ковид

    45 0 Отговор
    Опаа, вече минаха на обяснителен режим - що, видете ли и ваксинирани влизат в болница!!!?!?!?!??

    Ами като се въведат тестове за антитела на ваксинираните, ще се разбере защо...
  • 18 Асан

    7 0 Отговор
    Хма хах ги разбирами би ... туй пруфесурити репа да ръбат
  • 19 Ти мое

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Последния Софиянец":

    да питаш Кирчо що се е ваксал.
  • 20 Эъофпм

    14 0 Отговор
    На хората им залепват лъжици по ръцете,а на мене след ваксината ми се лепи ракията в устата.Заради ваксината е.Преди това беше защото нямам.

    Коментиран от #21, #24

  • 21 Ами как

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Эъофпм":

    я пробутваш ракията надоле? С мезенце?
  • 22 бай онзи

    13 0 Отговор
    БАРТЕР ГОЛФ 5 ЗА СЕРТИФИКАТ

    Коментиран от #27

  • 23 Батиста

    7 34 Отговор

    До коментар #1 от "хдфх":

    При Испанския грип 1918 година умират 80 000 Българи и над 50 милиона по света . Това ли трябва да се случи ? Да чакаме естествения подбор !

    Коментиран от #28, #31, #51

  • 24 4537

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Эъофпм":

    + + +. Добро чувство на хумор!
  • 25 Миро

    36 0 Отговор
    Погледнете графиките за Ирландия, Германия и България. В Ирландия са повече от 90 процента ваксинирани. В Германия са около 70. В България около 30. Броя на заразените е най голям в Ирландия! Ако имахме здравеопазване и беше обяснено на хората какво да правят нямаше да имаме и голяма смъртност. Ваксините се оказва че не предпазват от заразяване а са за по леко протичане на заразата. И кажете го в прав текст че ваксинираните допринасят за разнасяне на заразата.
  • 26 ИВАН

    18 0 Отговор
    Всеки човек е частица от Бога и носи божественото в себе си, но тези които се ваксинирват явно нямат доверие в себе си и в Бога ... Е, всеки си намира това което е търсил и заслужил.

    Коментиран от #32

  • 27 Не е ли за

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "бай онзи":

    СПЪТНИК 5?
  • 28 Абсолютно!

    9 1 Отговор

    До коментар #23 от "Батиста":

    Който си бие дори една ваксинка е ваксър,
    а който земе дори едно хапченце е хаптър!
  • 29 DW-пропаганден машинен

    30 0 Отговор
    Нещо за миокардитите да кажете дървени филисофи от DW и защо зирлем инвалидизирате здрави хора? Това за болните с "ваксини" няма, каквода се обяснявате и на децата е ясно, че това не са ваксини и не работят, като такива?
  • 30 Covid

    21 1 Отговор
    Ваксините са измама !
  • 31 провинциалист

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Батиста":

    Вместо?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Верно ли

    24 1 Отговор
    Скоро от Зелето ще обясняват и за смъртните случаи от ваксината, но и за "ползата" от нея!
  • 34 Наркос

    23 0 Отговор
    Експертите, лекарите и журналята се омотаха в лъжите си като куче на синджир!
  • 35 хдфх

    15 0 Отговор

    До коментар #13 от "Голям Слон":

    на ваксинирани няма смисъл да се обяснява....
  • 36 гост

    21 0 Отговор
    Ами просто е, защото ваксините не работят.

    Коментиран от #48

  • 37 ivan

    18 0 Отговор
    хахаахах лъжата за ефикастноста на ваксината по4ва да лъсва,имунната система на ваксинираните спада с 5% на 10дена според проу4ване във ВБритания
  • 38 Тези са

    20 0 Отговор
    изперкали идейоти. Никога не съм си представял, че такава престъпна наглост ще доживея. Чудно е защо тъпите немци търпят това издевателство и геноцид?
  • 39 Гост

    18 0 Отговор
    Какво значи понятието: "напълно непредпазливи ваксинирани хора"? Съвсем ни взимате за ЕдЕоти! За чиф к. да се ваксинираме тогава?! За да се "пазим" ли?!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Смех

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "хдфх":

    леко да не е 10 млрд години планетата я има от 4.6 млрд години

    Имунитет има от както има многоклетъчни организми..

    Коментиран от #44, #46

  • 42 МмАаНн

    18 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: когато 100% от хората са ваксинирани, тогава 100% ще са и ваксинираните сред пациентите с коронавирус в болницата.

    Откровен цинизъм!

    Коментиран от #43

  • 43 Ъхъ ъхъ

    7 0 Отговор

    До коментар #42 от "МмАаНн":

    В Гибралтар даже са 118%.
    Циници, кво ги прайваш?
  • 44 Хама

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "Смех":

    всилената е на 13 млрд. годинки и тя нали еволира и дава плод - тва сме ний тука, най-умнити сащества вав всилената!
  • 45 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 1 Отговор
    Не самО влизат,амиии и мрат,мрат ваксърите.ААА,как е кунчев-велик лекар 21г???Писал ли е скоро???
  • 46 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Смех":

    ти ли определи или такъв ,като теб ,че планетата е на 4,6милиарда години.Правилно е да кажеш:Никой не знае!
  • 47 Робърт Кох

    7 0 Отговор
    "...Публикувано във факти.бг: тогава 100% ще са и ваксинираните сред пациентите с коронавирус в болницата." КАЗАХА ВИ ГО!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Човек от щаба

    15 0 Отговор
    Боже, колко нелогично започва да звучи логиката на вирусолозите? Вместо да ни убеждават с факти, че колкото повече ваксинирани, толкова по-малко заразени, те ни казват, че при 100 % ваксинация, 100 % ваксинирани ще са в болница??? Е за какво се борите тогава? Каква ви е идеята с тоя натиск?

    Коментиран от #52

  • 50 (^...***...^)

    6 0 Отговор
    Фашизъм и дискриминиране по медицински статус!
    Днешните Жълти звезди се наричат "зелен сертификат".
  • 51 да ВИДИМ

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Батиста":

    института „Роберт Кох“, ефективността на ваксинациите за всички хора над 18 години възлиза средно на 72%.пРЕДИ ГОДИНА процентите беха-96.7 . сега 72 .ДРУГАТА ГОДИНА МАЙ ЩЕ СТАНАТ -32 .вЕЛЕ НИЕ ПОМНИМ .непием Белина и непускаме вентилатори срещу торнада.
  • 52 Казано е

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Човек от щаба":

    Човек и 100% добре да живее, 100% умира и друг се ражда.
  • 53 изроди

    3 0 Отговор
    ЗAЩOoo нaли ca инжeктирaни мacoвo ????

    инжeктирaни c oтрoви, кoитo им унищoжaвaт имуннaтa cиcтeмa и cтaвaт зaвиcими зaвинaги oт пoрeднитe "вaкcинию", кoитo oбaчe вeчe щe ca плaтeни, и кoйтo имa пaри щe живee, кoйтo нямa - чao, Плaнът нa изрoдитe ce изпълнявa 2 в 1, пълeн кoнтрoл и рeдуцирaнe нa нaceлeниeтo !