Last news in Fakti

17 Декември, 2021 21:04 1 773 56

Проф. Петрова: Задължително е да се постави бустерна доза, за да се опазим от Омикрон

  • проф. петрова-
  • бустерна доза-
  • опазим-
  • омикрон

Петата вълна е неизбежна, бустерът е добре да бъде от РНК ваксините, посочи тя

Проф. Петрова: Задължително е да се постави бустерна доза, за да се опазим от Омикрон - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

България утвърди новия евросертификат за бустерна доза. Директорът на Института по микробиология на БАН - проф. Пенка Петрова, заяви в предаването "Денят ON AIR", че е много полезно бустерната доза да бъде от РНК ваксините.

"Проблемът при тях е, че създават антитела срещу спайк протеина, а Омикрон опитва много успешно да заобиколи ваксините. При Омикрон Pfizer продължава да защитава при 2 дози около 70% от хоспитализация и 33% от заразяване. Задължително е да се постави бустерна доза, за да се опазим от Омикрон. Pfizer обяви, че през март ще има достатъчно дози за всички, които желаят да се ваксинират специално срещу Омикрон", обясни тя.
Счита, че Омикрон се кара по-леко и смъртните случаи са по-малко, но пък се разпространява по-бързо.
"Желателно е да минат няколко месеца от втората доза, за да може да си поставим бустерна. Учените твърдят, че смесването на ваксините води до по-добър имунитет. Проблемът на Великобритания e, че населението е ваксинирано само с AstraZeneca", подчерта проф. Петрова пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че има по-малък риск от странични ефекти след ваксинация при децата. Дозата е по-малка и е адаптирана за детския организъм.
Децата разпространяват вируса доста добре и поставят под риск роднините и учителите си. Няма данни доколко са достоверни тестовете за децата. Спирането на учебния процес е фатално за цялата учебна година", каза още проф. Петрова.
Според нея няма проблем хората с висок титър антитела да се ваксинират - няма рискове и няма от какво да се притесняват, убедена е тя.

"Неизбежна е петата вълна у нас към февруари, въпросът е да няма такъв натиск върху здравната система, така че да не може да поеме новите случаи. Всички, които работят с болни от коронавирус, трябва да се ваксинират", смята директорът на Института по микробиология на БАН.

Проф. Петрова изтъкна, че все още няма грипна епидемия у нас, но има повишен интерес към грипните ваксини. Те обаче не ни предпазват от коронавируса. Симптоматика е много близка - болки в гърлото, хрема и висока температура. Разликата е, че при грипа това се случва за часове и веднага ни поваля.
Според нея "зелените сертификати" мотивират населението да се ваксинира, но депутатите са дали лош пример такъв да не се изисква за влизане в парламента.

Новите лекарства за Ковид-19 може да се прилагат само в първите дни и са доста скъпи - между 800 и 1500 лева за един курс на лечение, стана ясно още от думите на проф. Петрова.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лео клещи от Букурещ

    73 0 Отговор
    Ти си от бялата мафия
  • 2 Брависима

    50 1 Отговор
    Да да жълти книжки за ваксини са точно като войници има графички до като си жив!!!! Само, че ако оцелееш!!!!!!!
  • 3 Динку

    55 0 Отговор
    Не ми е нужно няква като врачка да ми дава мнение.Когато почне да лекува поне 90% а не 50 на 50 да налучква да се обади
  • 4 След 3

    63 0 Отговор
    Идва 4 ваксина и така до края на света
  • 5 Директно:

    80 0 Отговор
    Оу, платена, алчна бабичко, дотегнахте вече жестоко с лъжите и измишльотините си за тая измама(грип)!!!! Не остана много време и търпение...
  • 6 Локо сф

    51 0 Отговор
    Качвай се на влако и бегай далеч много надалеч
  • 7 Хихи

    42 0 Отговор
    2 ваксина не се признава!!!! След3 идва 4, 56,7,100.
  • 8 Госあ

    33 0 Отговор
    Теоретично, възможно най опасния вариант са РНК ваксините. Практиката го показва. Иначе, Астра Зенека дава по дълъг имунитет за въпросния спайк, който при Омикрон се губи на PCRa. Не знам за къв имунитет плямпат. Най добре е деактивирана ваксина, ама иноваторите не пускат от Китай, а на европейската и праат сечено.
  • 9 Иван Грозни

    37 0 Отговор
    Много професор много нещо брей. Като в кауфланд. Много ми прилича на един анекдот от близкото минало. Маруся си скрила главата в една купа сено да се предпази от БОВ които поразяват човешкия мозък. Ивачо като я видял решил да си пробва късмета. А Маруся си повтаряла "набийвай гад свьо равно до галовой не достигнеш".
  • 10 Доктор Мамбов

    59 1 Отговор
    .О Боже,о Боже, толкова много глупости на едно място, при това противоречащи си рядко могат да се срещнат дори и при абсурдната Ковид пропаганда. Да си професор освен да си готов на всичко, без достоинство , явно основното изискване е да си ниско интелигентен екземпляр, нямам думи :))))
  • 11 Фиаско

    49 0 Отговор
    За какво е зеленият сертификат ако шансът на ваксинираните да се заразат е 70% и 30% от тях да стигнат до болница.
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    38 2 Отговор
    Защо не пуснете Холограма на Ванга!ще има по голям ефект!И без това само врачки пускате.Точно пфайзер е опасна за момчета и млади мъже,защото предизвиква МИОКАРДИТ!Девет пъти над нормалното......В Англия ще има апокалипсис Сега,а не защото ,понеже....Астрата...

    Коментиран от #20

  • 13 Шопо

    36 1 Отговор
    ,, План Калерги,--унищожение на човешката популация 🇮🇱
  • 14 Румен

    32 2 Отговор
    Все повече се обеждавам че професорите са кат истрита жкурка.Останало е само хартията за кене——ф
  • 15 6efket

    10 1 Отговор
    Ас фкарах на Жината бустер ахахайайайахойохой в ануса ихихихихахсхах
  • 16 mi6osp

    14 6 Отговор
    От днес, новини за щам Омикрон: Д-р Фаучи, САЩ. Необхома е бустерна доза, осигурява защита срещу щама. Англия : Всички одобрени ваксини не работят добре срещу Омикрон - имат до 20%активност. Русия: проведените изследвания показват, че ваксината СпутникV запазва активност 80% срещу щам Омикрон.
  • 17 Професор Никой си

    34 2 Отговор
    Щом трябва, да направиме следното.
    На ваксинираната професорка слагаме дозите дето предписва и след това да се зарази доброволно с Омикрон, за да докаже, че ваксината действа.
    Май за последното няма да се съгласи и ще изпищи на умряло.

    Коментиран от #28

  • 18 Милен

    23 1 Отговор
    Я недей бабо кавала
  • 19 Ха ха ха ха ха

    33 2 Отговор
    А защо ли създателят на РНК ваксините казва друго? На кой да вярвам сега? На онзи, който я е изобретил или на Пенка?
  • 20 Ваксиниран1403

    5 27 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Да 9 пъти или казано по друг начин очакваните статистически 2-3 случая на милион стават 18-27 случая на милион което изобщо не е доказано ,че е следствие от ваксинацията. Само се констатира увеличението без да се отчита, че по време на вирусна епидемия честотата на миокардити и перикардити винаги нараства при всяка грипна вълна това се вижда от статистиката. Не във Великобритания е апокалипсиса, а в Русия. Смъртността във Великобритания е 100-200 човека на ден, а в Русия 1 000-1 200 и това е така вече 4 месеца. Това е поредното твое предположение което се оказа погрешно. Може да ти се иска да е така, но не е. Нищата не стават според желанията на един или друг, а според логиката на процесите които ги предизвикват.

    Коментиран от #21, #23, #25, #27, #29, #44

  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    19 3 Отговор

    До коментар #20 от "Ваксиниран1403":

    поглеДДДни заразените в англия и в русия....после си затвори устата и се преклони пред Дълбоко виждащ и знанията му.Знаеш ли какво е миокардит мишко???Понеже не виждаш 87 565 са за вчера,а руснаците 28158 и имаш наглоста да говориш.Аз очаквах да си с противогаз,а ти още шаваш???Защо блокирате айпи,като искаш да спориш???

    Коментиран от #35

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Нещастница!

    25 2 Отговор
    Примитивна простакеса! С титла! Срам за бг науката!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Вземи

    21 2 Отговор
    Да ваксинираш сина или дъщеря си! И чакай да видиш резултата! Като пукнат след ваксинация ще си смениш мнението! Нещастница!
  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 3 Отговор

    До коментар #20 от "Ваксиниран1403":

    невероятно ,като бесен триеш.......13/100000,а с пфайзер 117/100000....Миокардит=Инвалидност до живот....

    Коментиран от #39

  • 28 Носферату

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Професор Никой си":

    А не може ли просто да си умре без да пищи?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Реалист

    4 2 Отговор
    Дай си адреса профке че не знам къде да дойда за дозата си:)
  • 31 ХАХАХАХАХАХАХ

    11 2 Отговор
    Я ДА ЗЕМЕШ ДА СИ ИЗБЪРШЕШ СЕЛСКИЯ ЗАД НИК С ТАЯ ДИПЛОМА И ПРОФЕСУРА!
  • 32 НЕ ХРАНЕТЕ

    8 2 Отговор
    ВАКСИНИРАН..... ТОВА Е ДОЛЕН НЕОЛИБЕРАСТКИ ТРОЛ.
  • 33 Стига

    10 2 Отговор
    Къш, Къш бабо ковидарке
  • 34 💉=⚰️

    6 2 Отговор
    На тая е трябвало на млади години да и вкарат повече бустери отзад.
  • 35 Ваксиниран1403

    2 11 Отговор

    До коментар #21 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Първо аз не съм никакъв в този сайт, че да имам нещо общо с блокирането ти тези забележки не към мен моля. Колкото до очакванията ти можеш да очакваш каквото си искаш, но това което се случва както ти казах не се определя от очакванията ти. Аз не просто шавам, а съм си в прекрасно здраве и догодина ще си сложа четвъртата си доза ваксина. Нито аз нито някои от роднините ми са сме се заразили, но всичките сме с три дози отдавна. От всички ваксинирани познати се зарази само един и то 8 месеца след ваксинацията му. Ако си беше сложил третата доза изобщо нямаше да се зарази, но и така освен положителен тест и леко неразположение за 1-2 дни нищо друго му нямаше за сметка на това не ваксинираната му жена вече повече от месец не може да се възстанови напълно, а дори не е стигала до болница. Не няма да си затворя устата а казвам фактите такива каквито са.При началото на делта вълна във Великобритания ковид смъртните случаи бяха 127 583 днес са 147 048. Тоест 19 465 човека са починали от ковид по време на делта вълната във Великобритания. При началото на делта вълна в Русия ковид смъртните случаи бяха 113 976 днес са 295 104. Тоест 181 128 човека са починали от ковид по време на делта вълната в Русия. От началото на делта вълната до сега смъртните случаи на милион човека население при Англичаните са 284.55, а при Руснаците 1240.39 това означава до момента 4.35 пъти по-смъртоносна делта вълна при руснаците въпреки много по-малкото разпространение

    Коментиран от #37, #38, #43

  • 36 Някой

    6 3 Отговор
    Баба Пенка кътка сребърниците
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ваксиниран1403

    2 9 Отговор

    До коментар #27 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Зависи за коя страна вземаш данните да за някои страни не са 27,а 117 на милион случаите, но това е нищо така или иначе. И най-важното е, че състоянията на миокардит и перикардит при адекватно лечение се овладяват много бързо и сравнително лесно без никакви тайни последици. Миокардита е опасен единствено ако не се лекува навременно и адекватно. Това е възпаление на сърцето и се предизвиква от много вирусни заболявания сред които е и обикновения грип, но от него инвалид никой не става.Не лекуването му обаче вече става живото застрашаващо състояние.

    Коментиран от #47, #49

  • 40 др ливайн

    8 2 Отговор
    г-жо професор,задължително посетете кабинета на ч-чко доктор да ви прегледа главата и да ви изпише хапче та да спрете да ръсите врели некипели
  • 41 ЕВРО НЮЗ

    4 2 Отговор
    Много обичам хора от пътя да ми дават съвети и задължават за моя сметка... Ама то лицемерието, наглостта и безочието си вървят за ръка с турбо глобалния либерален консуматорски капитализъм
  • 42 Копипасте

    5 1 Отговор
    Кaквoтo и дa cи пишeм тук зa вaкcинитe - и "кoрoннитe" вaкcини ca зa пaри, тъй кaктo ca прoтивoгрипнитe! C прoтивoгрипнитe нe ни зaрибихa дa ce вaкcинирaмe вcякa eceн-зимa мacoвo! Ceгa имa ceгрeгaция нa бaзa "вaкcинирaн-нeвaкcинирaн" зa кoрoнaвируc, aмa и кoрoнaвируca мутирa кaтo грипнитe вируси и щaмa, мутaнтa .... oт ++++ вaкcинaтa на ++++ мaй нe гo "хвaщaлa"- нямa прoблeм буcтeр/дeмeк пoдcилвaч пoдкaрвaч/зa cтaрaтa или пък нoвa вaкcинa щe ви нaпрaвим! И ни нaмeрихa цaкaтa : cлeд кaтo нaрoдoнaceлeниeтo нe ще да дaвa пaри зa грипни вaкcини - щe плaщaт държaвитe oт дaнъцитe нa нaрoдoнaceлeниeтo за "коронни" засега! За по-нататък ще видим!
    + На мястото на + всеки коментатор може да постави производител на ваксина и място на мутиране!
    +Зeлeния ceртификaт бeшe дoживoт, нo кoй знae зaщo тaкa тихичкo някaкcи изoтдaдзe cтaнa cрoчeн зa гoдинa, пocлe зa 9 мeceцa, a cигурнo щe гo cкъcят и дo 6 мeceцa! И ще е добре дa ce нaпрaви тийм билдинг нa вcичкитe aкaдeмици, прoфecoри, дoцeнти, мaтeмaтици, имунoлoзи, вируcoлoзи и прoчee eруптирaщи пo тeмaтa! Дa ги зaтвoрят кaтo кaрдинaлитe при избoр нa пaпa! И кaтo излязaт дa гoвoрят eднo и cъщo! Щoтo нaрoдa cлушa eдиния, пocлe другия, трeтия и cи викa нaум : a бe щo нe cи трa-лa-лa и хъм-тръм-тaрaръм тaкoвaтa и нa тaкoвaтa тaкoвaтa!
  • 43 Ами ...

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Ваксиниран1403":

    Прав си в едно- развитието на обективните процеси не зависи от субективните очаквания. По време на епидемия не се предприема масова ваксинация, защото патогена започва да мутира. Наблюдаваш процеса в момента. И друг процес ваблюдаваш. Неговия обхват се разширява и скоро ще бъдеш свидетел на обективните последствия. И никаква доза/бустер няма да ти помогне.

    Коментиран от #45, #46

  • 44 селтак

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ваксиниран1403":

    Не дей да ми даваш за пример разните му там ингилизи или некакви други,а си задай въпроса,защо у БГ.при 30% ваксинирани(а колко са с фалшиви сертификати не се знае),заразените се задържат на едно ниво или спадат,а при ингилизите и другите има бум на ново заразени? И не ми излизай със тезата за смъртността,щото знаем наще кво прават! Дали па ни не натискат толкова неистово да се ваксинираме,щото в един момент истината ше лъсне? И ше стане така че,простия Ганьо е излязъл по умен от,, цивилизованата" Европа? Нищо лично,който иска да се ваксинира,ама все пак погледни и от тая гледна точка!

    Коментиран от #48

  • 45 селтак

    1 2 Отговор

    До коментар #43 от "Ами ...":

    Ами така е! Всеко същество,па било то и вирус,се опитва да оцелее! А сега ситуацията е критична,щото ние стреляме по вируса със автомати,образно казано,ми много ясно че,ше се опитва да избегне огъня и да остане жив!
  • 46 Ваксиниран1403

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "Ами ...":

    Дали ваксинираш или не вируса ще си мутира защото мутациите са следствие на разпространението, а не на ваксинацията. Ако се види от къде произлязоха всички притеснителни мутации до сега се вижда че това са се от страни където разпространението на вируса е огромно и безконтролно и в които ваксинация нямаше или е в много малка степен. А таи като ваксинацията забавя разпространението на вируса единствено с нея се забава появата на нови вариант. Освен бустери ще има и адаптирани ваксини за актуалните варианти така че всичко е въпрос на състезание ако се ваксинират всички и то с огромна скорост вируса няма шанс, но ако това не стане така вируса ще продължи да съществува и ваксинацията няколко пъти в годината ще е стандарт където ваксинацията срещу грип.

    Коментиран от #50

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ваксиниран1403

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "селтак":

    Като сравняваш страни е хубаво да сравняваш и нивото на тестване в тях.Ако не тестваш достатъчно няма да има голям бум, но това не значи че нямаш проблем с вируса.Тежките и смъртните случаи в много по-малка степен остават скрити и именно това е причината при нас смъртността да в пъти по-голяма отколкото в тези страни. Простия Ганьо винаги ще си е прост и ще си плаща за простотията.

    Коментиран от #51

  • 49 Qqqq

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Ваксиниран1403":

    И понеже говорим за Англия , ето давам пример: Спират английския шампионат заради COVID кризата. Пак 6е почва от ночало. Отмяна на спортни мероприятия , забрани и ограничения за придвижване. Също така няма значение колко ватенки умират от ковид , защо аз ще трябва да се изравнява с тях и да падам до тяхното ниво , като в моята страна ще почнат да измират по 1000 , 1200 човека на ден от глад или в следствие на стрес и притеснение заради шепа побъркали се хипохондрици , които имахме нещастието да са лидери на ЕС.

    Коментиран от #52

  • 50 селтак

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Ваксиниран1403":

    Ако си се набоцкал и със 3-те дози,по добре почвай от довечера да четеш по 5 пъти ОТЧЕ НАШ,КОЙТО СИ НА .......!!!!

    Коментиран от #54

  • 51 селтак

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "Ваксиниран1403":

    Естественият подбор е във основата за просъществуването на живота на тая планета! Вируси винаги е имало,има и ще има! За природата,ние въобще не сме фактор! Това че я тровим и довеждаме до тотално изчезване на биологични видове,няма да остане без последствия които ще се окажат фатални за нашия вид! ТЯ природата дисбаланс не търпи! А със тоя вирус изкуственяк, чашата вече е пълна,спрете се със тая алчност щото прелее ли,няма връщане на зад! Колкото и да са ти платили,няма да има значение,троле!!!

    Коментиран от #53

  • 52 селтак

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Qqqq":

    Нещо се случва,нещо е извратено,джендърията,еднополови бракове,всичко е тръгнало на зле! Нито в Библията,Корана,Будизма не се толерират тези разбирания,спомнете си Содом и Гомор,това което се случва в момента е брутално погазване на моралните устои на човешката цивилизация,не ни чака нищо добро,проклет да е тоя дето е измислил парите!!!
  • 53 Ваксиниран1403

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "селтак":

    Вируси винаги е имало и ще има но някои вируси са изличени от земята и то точно чрез ваксинация, а не с нещо друго. Човек е най-добър в изличаването на различни форми на живот и това е доказано от историята Не са еди и два животинските и растителните видове които са напълно унищожени съзнателно или не чак толкова съзнателно от хората и тяхната дейност Няма защо от това да правят изкушение. Единствената грешка е че се подхожда с тотално сбърканата стратегия за съвместно съществуване и контролиране на вируса, а не се предприема стратегията за пълно изличаване на вируса за много кратко време с цената на всичко. Всъщност това не е грешка за всички, а това е целенасочено и преследвано действие за някои. От пандемията се печели и някои изобщо не искат да свърши никога, а да експортират завинаги и да печелят за сметка на умиращите хора и обедняващите които са преживяли вируса. Затова нещата се развиват така и това няма да се помени за съжаление. Много са малко хората които осъзнават истината за случващото се, а са много тези които биват елементарно манипулирани и разделени на лагери по добрия стар принцип “разделяй и владей”.
  • 54 Ваксиниран1403

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "селтак":

    С три дози съм да и в началото на следващата година ще си сложа и четвъртата без грам съмнение или колебание. Няма нужда да чета каквито и да е молитви и ли да се надявам, защото съм напълно убеден в това което правя зная защо го правя и нямам никаква нужда да се уповавам на измислени неща като религиите които не са нищо друго освен средство за манипулация.

    Коментиран от #56

  • 55 Locco

    0 1 Отговор
    Да слушаш някой от БАН да говори за наука е изключително развлекателно!
  • 56 лершер

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "Ваксиниран1403":

    И десетата бустерна на седемдесетата редовна ще си сложиш, знам. Твой избор. Радвам се, че в поста си не приканваш други хора да правят същото. Ето, това се опитваме да ви обясним ние, които няма да се ваксинираме никога за ковид. PS Имам всички други ваксини от ваксинационния календар и вярвам в тях.