Last news in Fakti

20 Декември, 2021 12:18 1 555 5

В аптеките липсват лекарства за респираторни проблеми

  • лекарства-
  • аптеки-
  • астма

Николай Костов: Има дефицити за важни животоспасяващи медикаменти

В аптеките липсват лекарства за респираторни проблеми - 1
Снимка: БГНЕС

Стефка Стоянова е от Плевен и е майка на 4-годишно дете с астма. В предаването "Хоризонт до обед" тя сигнализира, че от няколко месеца в аптечната мрежа липсва жизненоважно лекарство - пулмикорт, което е широкоспектърно. Други родители с деца с респираторни проблеми също алармират за дефицит на медикамента. Някои дори са принудени да търсят снабдяване от чужбина.

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, потвърди, че има проблем с доставката на лекарството в цялата страна и подчерта, че това е така от месеци.

"Има дефицити за изключително важни животоспасяващи лекарства. Има 340 продукта в специален списък за дефицитни лекарства, който се генерира всяка седмица от система, която събира информация от всички на пазара. Такива лекарства са забранени за износ... Няма как липсата да е резултат от презапасяване, защото опаковките са в стотици пъти по-малко от търсенето, ако изобщо идват, защото има месеци, в които дори не ги получаваме".

Костов посочи, че дистрибуторите заделят за болници, защото лекарството е в протоколите за лечение на Covid-19.

"Дори в болниците снабдяването не е безпроблемно. Ние имаме непрекъснато запитване за други лекарства за хоспитализирани болни".

Той препоръча - в случай на възможност на замяна на лекарството с негов аналог, да се пристъпи към такова решение.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Guest

    5 2 Отговор
    Мерси Радев и г-жа 100 брака !
  • 2 случаен

    11 0 Отговор
    За някои е важно само,че има достатъчно ваксини!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Те не мислят ,че народа има мноооого други проблеми..............
  • 3 Рошко

    8 0 Отговор
    Фармцевтите произвеждат само всксини, ако не се гътнете от тях, то ще се гътнете от липсващите. Наближава и глад дами и господа, дрогаре и дрогарке
  • 4 ХХХ

    3 0 Отговор
    Ще пием квот има, какво да правим друго
  • 5 По Мутафчийски

    0 0 Отговор
    Не тровете детето с тези кортикостероиди. Инхалация с физ. р-р и вентолин за дезобструкция и сингуляр, прахчета от 5мг.