21 Декември, 2021 20:00 3 525 33

Проф. Ботев: Антибиотичната терапия за COVID пациенти трябваше да бъде спряна

  • проф. чавдар ботев-
  • covid-19-
  • антибиотици

Вина имат Кацаров и Райнов, каза Ботев

Проф. Ботев: Антибиотичната терапия за COVID пациенти трябваше да бъде спряна - 1
Кадър NOVA NEWS

Безразборното изписване на антибиотици на болни с COVID-19 е най-големият проблем на българската здравна система. Това мнение изрази в ефира на NOVA NEWS хематологът проф. Чавдар Ботев, преподавател в Йълдъз техникум юнивърсити в Истанбул и експерт към ООН. По думите му в други европейски страни антибиотично лечение се изписва единствено от болниците.

„Здравната система има огромна вина за това. В момента не трябва да има война със здравните специалисти от ГЕРБ например и опозицията. Бившият здравен министър Стойчо Кацаров и бившият съветник на премиера Стефан Янев Емил Райнов имат огромна вина за тази антибиотична терапия, която не спряха. Изписват се безразборно антибиотици, още при първа фаза на лечението. Лекарите изпълняват единствено нарежданията на властите. Приемът на антибиотици обаче унищожава микробиома на организма, който се възстановява след това в рамките на 18 месеца. Вирусът не е нещо опасно, той е инструмент на еволюцията, който отстранява неприспособените”, обясни той.

Според проф. Ботев е необходимо да се спре изписването на антибиотици и да се наблегне на диагностиката.

„Трябва да се създаде национална програма за антибиотиците. Единствено България и Албания нямат такава. Не можем да сме либерални в това отношение. Важно е смао болниците да имат право да изписват антибиотично лечение”, допълни хематологът.

Проф. Чавдар Ботев коментира още, че в България се купуват най-скъпите медикаменти за лечение симптомите на COVID, което създава съмнения за корупционни схеми.

„В България лечението не протича на етапи. Лекарство, необходимо за втория етап от лечение, се намира изключително трудно”, каза още той.

Проф. Ботев допълни, че новият вариант на вируса Омикрон не е толкова страшен, като наложените локдауни в редица страни не са необходими.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    41 3 Отговор
    Най-големият проблем на здравната система е тоталното безхаберие на бившето управление на Борисов. Той се напъна да строи с близки нему фирми сума ти ултраскъпи калдъръми, а заряза здравеопазването по време на 12 годишното си дерибействане България.
  • 2 Жан вължан

    58 3 Отговор
    Този лекар има интервю в бългериан онеър където казва че ваксинираните сеят зараза ТОВА Е ИСТИНА ПОСЕГНАХА ВЕЧЕ И НА ДЕЦАТА БОГ ДА НИЕ НА ПОМОЩ
  • 3 Петко

    27 1 Отговор
    А бе д-р Ботев, не беше ли ти този , който под крилото на зам. министьр Матеи Матеев дереше нещастните пациети за псевдолечение сьс стволови клетки в болница св.Иван Рилски- София?
  • 4 Anonim

    13 17 Отговор
    Тоя е професор ама друг път,в повечето случай ковид прави възпаления с чай стигаш до болница и тръби ,явно господина нищо не разбира

    Коментиран от #12

  • 5 Цоко

    23 10 Отговор
    Без антибиотик - ето ти пневмония и години лечение. Мечтата на бялата мафия е да й станеш абонат до жиот.

    Коментиран от #18, #21

  • 6 BDAP

    23 2 Отговор
    Цитат от излиянияата на про-герб/дпс експерта: Бившият здравен министър Стойчо Кацаров и бившият съветник на премиера Стефан Янев Емил Райнов имат огромна вина за тази антибиотична терапия, която не спряха. " А нали при Борисовото управление имаше финансист - Министър на здравеопазването, А после Борисов нагласи напълно неадекватния "проф" Ангелов. Нали точно тези люде направиха антибиотичната програма през 2020 г.?
  • 7 Би бум

    18 1 Отговор
    Колко горица избихте така????
  • 8 .....

    27 6 Отговор
    Прегледайте внимателно интервютата на този човек. Там обяснява подробно безумията, които се случват с хората, влезли в болници с грипоподобни симптоми, в резултат на които се качва смъртността не само последните 3 години. И още нещо - някой да не си мисли, че турциъе ще си хвърлят парите на вятъра с него?

    Коментиран от #9

  • 9 BDAP

    17 3 Отговор

    До коментар #8 от ".....":

    Това, че работи за Турция или за ООН, не е аргумент за компетентност. Този се изказва силно в полза на герб/сдс, които оплескаха нещата с антибиотиците преди една година. Къде беше точно преди година същият този проф. Ботев, за да критикува неадекватните лечения в пробитата от герб здравна система? Когато хората умираха по стълбите на болниците?

    Коментиран от #17

  • 10 ПСР

    7 8 Отговор
    За употребата на антибиотици-да,така е.
    В останалата част-тежък нацизъм и срам.
    "Еволюционен инструмент,който засяга неприспособимите...."Направо ги чисти слабите,хронично болните,уязвимите....срам,срам за"лекар",който лансира подобна фашистка теза.Отврат.

    Коментиран от #25

  • 11 Защо в края на изказването си

    12 7 Отговор
    Този лекар ми звучи като д-р Менгеле??? Ако искате да убивате неприспособимите и слабите, раздавайте направо цианкалий! Според думите му излиза ,че коронавирусът е направо полезен за човечество! А какво стана с прехваления от него Ивермектин?

    Коментиран от #15, #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Миризлив пор

    2 7 Отговор
    Поредното гуру, което не е влизало в ковид отделение .

    Коментиран от #22

  • 14 NikNay

    12 0 Отговор
    А стига бе, още един професор ! В бедна България има повече професори отколкото общи работници .....

    Коментиран от #20

  • 15 Ами,

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "Защо в края на изказването си":

    Човекът е поканен в Истанбул в Техническия университет Йълдъз и там му е дадена възможност да има екип, с който да лекува болни - legi artis! А не по протоколи, с които вместо да се лекуват, в наши болници пациентите биват изпращани на оня свят

    Коментиран от #32

  • 16 Ако

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "Защо в края на изказването си":

    Бяха послушали доц.Мангъров, щяхме по-добре да се справяме!
  • 17 Човекът

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "BDAP":

    Говореше и тогава, никой не искаше да го слуша!
  • 18 Голям праз

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Цоко":

    Браво, гений, и защо ти е антибиотик при вирусна инфекция?
  • 19 късо име-корав у-й!

    5 4 Отговор
    Още миналата година ви обясних,че НЕЩОТО не прави пневмония.Казах ви ,че не трябва да ходите на Графия бял дроб,защото показва матово-стъклено тяло,което няма нищо общо с пневмонията.Говорих ви,че сам пробвах след седмия ден от срещата си с Нещото антибиотик,когато се появи отново температура и установих ,че е грешка.Спрях го на 5ден,макар да е е редно.Нищо от това не поехте.Антибиотик се дава,когато се появи бактериална пневмония.За един здрав човек пневмония се кара и на крак.След време се вижда..Като плеврено срастване!бАКТЕРИАЛНАТА ПНЕВМОНИЯ СЕ ВИЖДА НА ГРАФИЯТА яСНО И НЕ МОЖЕ ДА СЕ СБЪРКА.тЯ НЕ Е,КАТО матово -стъкло,а като плътно бяло .на снимката не се вижда нищо освен бяло.Няма бронхи,като при матовото стъкло!Не може човек на когото медицината е хоби да ви преподава уроци по пулмология ,но съм длъжен вие сте Неграмотни!Неграмотни и житейски и финансово и медикал!

    Коментиран от #24, #31

  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "NikNay":

    В бг има повече просттфесори от колкото пи...и въшки...Това е мой цитат!
  • 21 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Цоко":

    Точно при вирусна пневмония антибиотикът какво по-точно ше направи?
  • 22 Аноним

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Миризлив пор":

    Изкарах го с антибиотик ,а ти мисли с малоумницата преди фа драскаш Ганьо балкански
  • 23 Професоре

    4 5 Отговор
    това което говориш просто не е вярно.От уважение няма да използвам обидни епитети.Ще кажа само че Без АНТИБИОТИЦИ не може да се излекува човек от ковид.Става въпрос за усложнено боледуване.Преболедувах ковид тежко,пневмония в начален стадии.Лечение с два различни антибиотика и инжекции.Благодарение на личния си лекар лечението беше успешно.

    Коментиран от #27

  • 24 А бе ти

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "късо име-корав у-й!":

    Не си добре.Определено.
  • 25 Абсолютно

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "ПСР":

    си е прав професора! Работата на лекарите е да помогнат колкото могат на болните, а не да вкарват в концлагери здравите, което уви правят, врещейки наляво и надясно за мерки срещу младите и бъдещето!
  • 26 Hoho Boho

    6 2 Отговор
    Лекарите, които предписват антибиотици срещу вируси са престъпници. А тези, които ги пият са прости! Антибиотикът помага срещу бактериална инфекция и НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ВИРУСИТЕ.
  • 27 Hoho Boho

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Професоре":

    С антибиотика ти НЕ МОЖЕШ да се излекуваш от КОВИДА!. Може да бъдеш лекуван от евентуалните УСЛОЖНЕНИЯ, ако възникнат. Иначе се тровиш напразно.
  • 28 Госあ

    0 1 Отговор
    И какво разбира от еволюция тая калинка ? Некомпетентни, нахални , но с някакво смешно положение
  • 29 няма лекари

    3 0 Отговор
    Имаме ли лекари ? Знаят ли какво правят ? Големият парадокс не е само по отношение на антибиотиците. Ако човек отиде на няколко специалиста, заради някои здр.проблеми, всеки изписва лекарства и изобщо не се интересува от това, какво друго предписание има. Никой не обобщава, никой не се интересува дали едно лекарство не е протовопоказно на друго. Изписват лекарства, като за световно.
  • 30 За овце

    0 1 Отговор
    Един разумен глас.
  • 31 Лекар Образна диагностика

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "късо име-корав у-й!":

    Малко си далече от истината.
  • 32 петко

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ами,":

    Този "професор" е в Турция за да му лекуват маясьла с древни турски техники ! Нали затова е в техническия университет.
  • 33 11112222

    0 0 Отговор
    Ако само болниците изписват антибионици или ще се препълняг или смъртността особено детската ще нарастне.
    Един бактериален менингит се развива за два дни, доката изберат болница детето е пътник.