22 Декември, 2021 05:49 2 099 25

Доц. Гломб: Реалната заболеваемост е по-висока, хората си правят тестове вкъщи, за да не ги карантинират

  • доцент гломб-
  • коронавирус-
  • ваксиниране-
  • омикрон

Родителите не трябва да се притесняват от нежелани реакции след ваксинирането на децата, смята вирусологът

Доц. Гломб: Реалната заболеваемост е по-висока, хората си правят тестове вкъщи, за да не ги карантинират - 1
Снимка: Стопкадър БНТ

"Като вирусолог съм привърженик на строгите мерки. Но те имат своето икономическо и социално отражение. Апелирам за мъдро решение от всички. Знаем как да се предпазим - за ваксините, маските, дистанцията, за препълнените заведения. Ако всеки е с глава на раменете си, може да намери разумния компромис за запазване на живота в нормални граници, за да оцелеем икономически".

Това заяви вирусологът от НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб в студиото на "Денят ON AIR" на телевизия Bulgaria ON AIR.

Прогнозите ѝ са за покачване на случаите у нас, което ще усетим в началото на януари.

"Българският опит с празниците показва, че грипната вълна идва с българите, които се прибират за празниците от чужбина. Тя започваше от началото на януари. Тъй като не искаме да си променим навиците, предполагам, че и тази година много хора ще си дойдат да се видят родните си. Моят призив е да дойдат подготвени, да са си направили бустерна доза. А посрещачите тук също да са ваксинирани. Тържествата трябва да бъдат в разумни граници", призова Гломб.

"Когато много хора боледуват, неминуемо се качва и броят на смъртните случаи. В Европа процентът на починалите е сравнително малък, но у нас виждаме, че Ковид-19 убива по два-три автобуса хора дневно. Това се дължи основно на ниския процент ваксинирани", подчерта вирусологът.

Другите проблеми, които водят до високата смъртност, според нея, са късното търсене на лекарска помощ и мисленето на хората, че Ковид-19 няма да ги застигне.

"При бустерната доза ефективността се вдига на 80%. Няколко клинични проучвания показаха, че когато се кръстосат ваксините се получава по-добра ефективност. Опитът от други ваксини е показал, че тридозовият режим е по-успешен", заяви доц. Гломб.

И уточни, че честотата на нежеланите реакции не се променя, когато за подсилваща се използва ваксина, която е различна от първата поставена.

Вирусологът от НЦЗПБ беше категорична, че няма смисъл да се тестват антителата преди подсилващата доза. Имунитетът не можел да се пренатегне.

"AstraZeneca се оказа една много добра ваксина. Тя се нуждае от бустер. Всички, които са се ваксинирали с нея и са минали повече от 6 месеца, е време на направят трета имунизация с Pfizer или Moderna. Тази комбинация векторна с РНК се оказа много сполучлива", подчерта доц. Гломб.

"Определено ползата /б.р. от детските ваксини/ е много голяма, хиляди и милиони деца вече са ваксинирани. Родителите не трябва да се притесняват от нежелани реакции. Те са като при останалите ваксини от имунизационния календар", уточни вирусологът.

У нас вече има потвърден случай на сезонния грип "Камбоджа". Симптомите между него и коронавируса могат да се препокрият.

"Трудно е да се различат. При грипа има правило, че човек може да каже в колко часа се е разболял, изведнъж му става лошо и вдига температура. Но и хора, които са прекарали Ковид-19, казват същото. Има описани случаи на смесена инфекция - едновременно грип и Ковид-19. При тези пациенти заболяванията протичат много по-тежко", предупреди експертът от НЦЗПБ.

Доц. Гломб добави, че реалната заболеваемост у нас е по-висока от официалните данни, защото много хора си правят тестове у дома, за да не бъдат карантинирани.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Геро

    88 1 Отговор
    Спрете да пропагандирате вакса при дечицата! Те не се разболяват или поне заболяването протича изключително леко! Не се знае в бъдеще какви поражения ще има върху здравето и психиката им!

    Коментиран от #3

  • 2 С тези приказки

    71 1 Отговор
    Хората разбраха, че не ви е грижа за тях и се спасяват по единично. Поне не са затворени като говеда и могат да си купуват храна и лекарства, иначе "карантините" ви им осигуряват почти сигурна смърт. Така населението поне ще се проепидемичи и ако се спрете с факсините си, може най-накрая да излезем от трилъра в който ни вкарахте по волята на господарите си.
  • 3 Обущар

    38 1 Отговор

    До коментар #1 от "Геро":

    Ваксата е много полезна - пази от влага.
  • 4 ЕС - EU

    40 1 Отговор
    ВСИЧКО Е ПУНТА МАРА !
  • 5 МмАаНн

    76 0 Отговор
    И по времето на социализма, когато нямаше българи да се завръщат от чужбина, грипът си почваше през януари. Ако заболеваемостта биваше голяма, в училище даваха 1-2 седмици грипна ваканция и ние умирахме от кеф. Естествено, неминуемо си изкарвахме по един грип или друго вирусно заболяване за сезона. То беше очаквано и никой не всяваше паника за това.
    Тази вешица чува ли се, какви глупости дрънка?

    Коментиран от #25

  • 6 Той

    60 0 Отговор
    Стига сте агитирали за тези отрови. И защо да ваксинират, който и да било като казаха, че тези течности не влияят особено на новия вариант?
  • 7 Алфа херинга

    59 0 Отговор
    Госпожо Тромб, хората вече гледат да ги карантинират, за да вземат зелен сертификат. Вие май следите събитията 3-4 месеца назад.
  • 8 Тъмен субект

    52 0 Отговор
    Пристигащите от чужбина да са с бустурна доза, а посрещачите да са ваксинирани?! - и едните, и другите заразяват и се разболяват и бустура почти не е защита нито за Делта, нито за Омикрон! Въобще за какво говори тази женица?
  • 9 яяяя

    50 0 Отговор
    Гаден лъжлив гломб! Прилича на вирус.
  • 10 Асфг

    51 0 Отговор
    Оставам с впечатление, че май сте недоволна от малкия брой болни ?!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 нннн

    34 1 Отговор
    Айде емнаха ни пак от ранни зори! Ваксината, че ваксината... "Ваксината - тя води двама млади/ към висини и звездопади..." Толкова много ли им плащат? А съвест нямат ли?
  • 14 промяна

    30 1 Отговор
    Здравната ни система е по-зле от в която и да е африканска държава! Вирусни инфекции се лекуват с антибиотици....Тук, освен от клинични пътеки, по които се крадат милиарди от Здравната каса, нищо друго не е важно! Пациентът е само ключето към касата. Вече и много наши лекари отиват да се лекуват в чужбина.
  • 15 Много

    36 0 Отговор
    Много грозно е да пропагандираш ваксини , които не са проучени за децата! Тази полуграмотна тетка не спира да говори глупости!
  • 16 beast

    20 0 Отговор
    Не стъпвам при бялата мафия каквото и да става ...

    Коментиран от #17

  • 17 При

    2 9 Отговор

    До коментар #16 от "beast":

    черната мафия по-добре ли е?
  • 18 Матей

    11 0 Отговор
    Ами скатават се хората,да не са луди сами да отиват на вълка в устата,такава е вечната борба между хищници и жертви.Овълчване на агресивната част от обществото,винаги е имало такива ,но сега си проличава много добре кой какъв нрав притежава.Вече всичко се разкрива за мижавия вирус,който не може да стигне и най-невинния грип,и безполезните и зловредни ваксини,плащани лично от нас чрез данъците.Плащаме за да ни разболяват зорлен.
  • 19 Аватар

    7 0 Отговор
    Защо доц.Гломб не предположи,че хората правят тест в дома си,за да не разнасят заразата?
  • 20 селтак

    7 0 Отговор
    Докато.МАНГЪРОВ не каже че са безопасни не вервам на никой от тия платени бок.....!
  • 21 Смех

    7 0 Отговор
    Ама за да умрат трябва да идват в болницата, където да ги отровят с антибиотици...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 хихи

    0 0 Отговор
    Гледам и си мисля няма ли кой
    и сам
    си отговарям
    няма
  • 24 Интензивното

    3 0 Отговор
    Ваксинирани и неваксинирани в болниците са изравнени,но мисирките отразяват фалшивите новини за което им плащат.Скоро хоспитализираните ще бъдат основно ваксинирани,защото се разболяват по няколко пъти последните месеци и това е тревожно.В почти всяко семейство има 1 ваксиниран и хората се притеснявт за него с основание
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.