Last news in Fakti

23 Декември, 2021 10:21 1 508 34

Проф Гетов: Можем да станем гнездо на нов вариант на вируса

  • илко гетов-
  • гнездо-
  • нов-
  • вариант-
  • вируса

Ваксината на "Пфайзер" няма да бъде единствената ваксина за деца от 5 до 11 години, казва експертът 

Проф Гетов: Можем да станем гнездо на нов вариант на вируса - 1
Снимка: БГНЕС

В последния епизод за годината на подкаста на БНР "COVID Ваксините" e поканен международно признат учен в областта на фармацията и лекарствената регулация. Това е проф. Илко Гетов - българският представител в Европейската агенция по лекарства.
Той коментира най-новата информация за ваксините за най-малките и данните за ваксинационното покритие при децата в европейски мащаб, както и има ли странични реакции при децата от 5 до 11 години. Засегна и темата затихват ли Covid вълните с новия щам Омикрон и кога се очаква една ваксина срещу всички коронавируси.

"Ваксината на "Пфайзер" няма да бъде единствената ваксина за деца от 5 до 11 години. В момента в ЕМА има постъпило заявление за одобряване и оценяване на ваксината на "Модерна" за деца от 6 до 11-годишна възраст, текат и клинични изпитвания за ваксина за децата между 3 и 5 години.

Работи се усилено на международно научно ниво и върху т.нар. "пан коронавирусна ваксина", която да може да ни защитава от всички настоящи и бъдещи може би коронавируси. Това е все още на лабораторен етап, далеч е от разрешаване за употреба, но са ангажирани едни от най-добрите учени в света и до пет години може би да имаме ваксина срещу коронавирусите.

Компаниите работят също и върху подобрени или "ъпдейтнати" варианти на ваксините, тези които са базирани на информационна РНК, като до март 2022 компаниите трябва да представят данни за подобрените варианти за идващите щамове.

Очакваме до края на 2021 година окончателни данни на ефекта на сега съществуващите ваксини срещу Омикрон. Но данните показват, че използваните досега ваксини са ефикасни на 70 на сто срещу Омикрон ", каза проф. Илко Гетов.

Проф. Гетов е категоричен, че в медицината подходът е поставяне на ваксина в детска възраст. Защото се създава по-добър и траен имунитет, детския организъм не реагира рязко на внесените ваксини, няма нищо странно в това, че имаме и вече ваксини за деца - това е нормално. След това, ако се налага, се прави реваксинация, така е и с другите ваксини. Много зависи от вида на щама и на инфекциозния агент, за да се прецени дали да бъде еднократна ваксината или не.

Засега ваксината за деца се приема добре в другите страни от ЕС. У нас има заявени 120 записани за ваксина деца, във Варна са десетина деца. Но е добре разумно да изразходим количествата за България, защото пак ще трябва да изхвърляме и даряваме. А при другите страни като Германия има огромен недостиг - те ще ни ги вземат.

У нас дойдоха 42 хиляди дози ваксини за най-малките. Ваксинираните деца от 11 до 18 години в ЕС са над 15 милиона дози на "Пфайзер". В България също все повече деца над 11 години се ваксинират", поясни проф. Гетов.

Проф. Гетов каза, че няма тежки странични реакции при децата до 18 години след ваксина. Ваксината не отключва заболявания, РНК ваксината се разпада до два дни. А при децата има само от този тип ваксини.

Но вече има случаи на починали от вируса деца, а също са установени тежки постковид синдроми при децата. Вирусът е многолик и обхваща всички органи и системи на организма.

На 10 хиляди симптоматични за Covid-19 деца - 60 постъпват в болница, а 6 влизат в интензивно отделение", даде още статистика проф. Гетов.

Според фармацевта засега локдаун не се очаква.
"Аз съм привърженик на по-строгите мерки и задължителните сертификати, защото за мен общественото здраве стои на първо място.
Няма да се борим с антиваксърите - те са 10 на сто, ние трябва спокойно да убедим колебаещите се, но съм против стимулиране с материални средства - не може с публични средства да се стимулира някой, защото решил да се ваксинира.

Ако до март нямаме 50 на сто ваксинирани, ще станем "гнездо на нов вариант на вируса", счита проф. Гетов.

Последните проучвания сочат, че двете дози ни предпазват до 9 месеца, сега се изследва колко време ще имаме имунитет след бустера. Най-вероятно от 9 месеца до една година.

Ако си си поставил двете дози в България, а бустерната доза е в чужбина, би следвало Националната информационна система у нас да съдържа информация и за бустерна доза.

"Бустерната доза се поставя след шест месеца. Като аз съм привърженик да се направи бустер със същия вид ваксина, с който си започнал. Ако си с "Янсен", може след два месеца бустерна пак на "Янсен", а ако си с Астра Зенека след 56 месеца се поставя бустер на РНК ваксина.

Положителната новина е, че вирусът започва да се самоограничава към септември - октомври 2022 година , особено след Омикрон.

А в чужбина има нови заразени при много голям процент ваксинирани, но това е вълната на неваксинираните, а тези от заразените не стигат до болница или до тежък изход", поясни още проф. Илко Гетов.

У нас не се поставят ваксини с изтекъл срок на годност, а от догодина ще има нови количества. На този етап у нас не е поръчана новата ваксина "Новавакс", заради наличието на достатъчно количества от другите. За нея тепърва ще събираме опит, тя е направена по по-конвенционален метод. Това обобщи българският представител в Европейската агенция по лекарства.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MERS

    55 2 Отговор
    А твойто гнездо на коя хранилка е?
  • 2 Гаглей

    27 1 Отговор
    А може ли да сме просто гнездо.?
  • 3 Кунчев

    30 2 Отговор
    В Банкя има гнездо на Герботрон.Да се изгори веднага.
  • 4 ХАХАХАХАХАХА

    43 1 Отговор
    ПРОДАЖЕН НЕЩАСТНИК!
  • 5 Майна

    48 1 Отговор
    Вие сте скопени от морал и човечност! Можахте да стигнете до такова ПАДЕНИЕ за едни кървави пари...ДА СЕ ЗАДАВИТЕ С ТЯХ ...,ПОГУБВАЙКИ ХОРАТА !!!
  • 6 Мохамед Салах

    30 1 Отговор
    Не лъжи Алах те гледа.
  • 7 ????

    36 1 Отговор
    Халал да са им на Германия ваксините за деца! Ние не ги искаме, жалко че разхищават нашите пари за нещо, което не искаме.
  • 8 Поредния

    38 1 Отговор
    Агент на бялата мафия.Отвратителни са
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    44 1 Отговор
    "... международно признат учен в областта на фармацията и лекарствената регулация. Това е проф. Илко Гетов - българският представител в Европейската агенция по лекарства.".
    И такава ли "обраст" има науката - лекарствена регулация!? Какво искате да чуете от платен слуга на фармамафията?
  • 11 Неможем тъп.ак

    36 1 Отговор
    Магат ваксинираните нации да станат не ние,леле колко сте се продали,нищажества..
  • 12 Мивка от Фермата

    26 1 Отговор
    Ти излизаш по голям лъжец и от мене
  • 13 Раданч Татлъту

    37 1 Отговор
    Може....ако се ваксинираме наистина ще станем!Попитайте някой доктор(не от платените папагали) да ви обясни ЗАЩО мутират вирусите!😎☠😎☠😎
  • 14 Фермер

    12 1 Отговор
    Най дълбокото изследване на ваксините може да видите в Thebulgariantimes
  • 15 Хвани Лъжеца

    36 2 Отговор
    Антиваксарите били 10% , ама още не можем да стигнем 50% ваксинирани ! Ти да видиш !
  • 16 Сух

    25 1 Отговор
    Може да стане, ама може и да не стане.. Още един професор..
  • 17 Идва ви времето

    28 1 Отговор
    Много дълъг стана списъкът за Нюрнберг-2.
  • 18 хихи

    17 1 Отговор
    Казват, че израз на "Народната любов"е да те сърби на едно определено място. Той трябва де мазохист...
  • 19 NikNay

    18 1 Отговор
    Потърсих информация за условия за влизане в Австрия и открих че епидемиологичните мерки и сертификати важат само за простолюдието - .....следните лица са освободени от представяне на доказателство за ваксинация или преболедуване:

    чужденци, които притежават документи за самоличност съгласно параграф 5 от Закона за дипломатически представителства и международни организации (дипломати)
    Лица, които влизат в страната с цел постъпване на работа като членове на персонала на дипломатически мисии, консулски служби или като служители на международни организации, както и лицата, които живеят с тях в едно домакинство и
    лицата, които служебно посещават международна институция по смисъла на Раздел 2 № 1 от Закона дипломатически представителства и международни организации ....
  • 20 И. Иванов

    13 1 Отговор
    Духовата музика с клоунадата.
  • 21 Истината-винаги

    17 1 Отговор
    Боже още един зомбиран ваксър.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Роки

    26 1 Отговор
    Пич, не може да си професор, когато викаш "ваксина" на експериментална течност. Ваксината се слага ЕДНОКРАТНО, а това, с което бодете хората е нещо, за което никой не носи отговорност. Защо, бе байо, никъде няма статистика КОЛКО ИНЖЕКТИРАНИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС СА УМРЕЛИ???
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ти си

    15 1 Отговор
    Тоя да не почне и той да вади черни чували и хладилни камиони ?
  • 26 Аватар

    11 1 Отговор
    Децата,стигащи до болнично лечение са с тежки хронични заболявания и затлъстяване.Такова е мнението на българските педиатри.Има информация за 12 починали деца след заразяване с коронавирус.По-подробна информация има за дете с ДЦП и епилепсия и за кърмаче с имунен дефицит в следствие на недохранване,които са сред починалите деца.Гетов изнася информация,че от 10 000 болни деца,60 стигат до болница,а 6 до интензивно отделение.Какъв е процента на деца в болница и интензивно отделение при грипна епидемия?
  • 27 Чудя се

    12 1 Отговор
    Защо ги поръчвате тези ваксини, като знаете, че ще ги хвърляте. После ще ревете, че никой не ги иска. Дарявайте ги още от сега на която държава ги иска,
  • 28 Силистар

    15 1 Отговор
    Онзи другият доктор соросоид предричаше лятото, че България ще стане ендемична зона… Живеем в един скапан сериал с повтарящ се сюжет всеки сезон.
  • 29 Чумав

    16 1 Отговор
    Всеки тъпак професор . В БГ всичко се купува
  • 30 Може, ама ако първо го създадете тоя вар

    6 1 Отговор
    Ама нямате милиардите кил геноцидис и фаучито му за това......ха ха нещастни социопати....
  • 31 00014

    9 2 Отговор
    Яяяя, какви златни пръстени е спечелил от слугуване на соросоидите.
  • 32 пфуй

    10 1 Отговор
    Аман от "умници" и безумните им хипотези.
  • 33 Ком

    8 1 Отговор
    Колко ти дадоха за тази реклама? Дано да ти стигнат за още едно златно пръстенче и на дясната ръка.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.