Last news in Fakti

14 Ноември, 2023 11:09 1 122 3

Илко Гетов: Все още се търси вариант за електронен отпечатък на белите хартиени рецепти

  • илко гетов-
  • електронен отпечатък-
  • хартиени рецепти

В петък се очаква среща при премиера, на която да се реши въпросът с частичното връщане на хартиените рецепти, обясни зам.-министърът на здравеопазването 

Илко Гетов: Все още се търси вариант за електронен отпечатък на белите хартиени рецепти - 1
Снимка: БГНЕС

В никакъв случай не се предвижда и няма да предвидим сканиране на рецепти в аптеките, защото това в никакъв случай не е дигитализация. Все още се търси вариант за електронен отпечатък на белите хартиени рецепти. Сканираният документ не попълва базата данни на Националната здравноинформационна система (НЗИС), което е една от целите на дигитализацията. В петък се очаква среща при премиера, на която да се реши въпросът с частичното връщане на хартиените рецепти, каза в предаването „Денят започва“ по БНТ заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, цитиран от БТА.

Последното предложение от Българския лекарски съюз постъпи в Министерството на здравеопазването в четвъртък, ние го разгледахме и възложихме на експертите да търсят варианти регулаторно това да се случи, каза още Гетов. Днес отново ще има среща по темата.

Предложението на Българския лекарски съюз е хартиената бяла рецепта да бъде върната частично само за антибиотиците. Мотивите са грипният сезон, който предстои, сложността или затруднението при предписване на антибиотици от членове на Лекарския съюз, които не са регистрирани като практика, спешните кабинети, съботно-неделните дежурства, които се дават.

БЛС подкрепя категорично оставането на антидиабетните лекарства на електронни рецепти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    2 2 Отговор
    Да бяхте се ваксинирали, да не стигате сега до тия водевили с рецептите.
  • 2 Мнение

    1 0 Отговор
    Здравето на всеки човек е конфиденциалта информация. Сега всяка аптека, която си е търговско дружество ще има достъп до такъв вид информация. Сиреч ако някой иска да ви навреди с цел материална облага ще може за го прави през вашите болешки. В тази връзка, кой има държи аптеките? Много лесно информацията за нашето здраве може да напусне пределите на нашата държава.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.