Last news in Fakti

24 Декември, 2021 19:58 9 396 2

Лесно упражнение за подобряване на зрението

  • зрение-
  • очи-
  • офталмолог-
  • опазване на зрението-
  • упражнение-
  • светлина

Червената светлина действа благоприятно на зрението

Лесно упражнение за подобряване на зрението - 1
Снимка: Shutterstock

Гледането в наситена червена светлина само за три минути може драстично да подобри влошаващото се зрение, според ново проучване, публикувано в списание „Scientific Reports”, пише zdrave.to. Впечатляващо е, че подобрението след само една сесия продължава цяла седмица, с важното уточнение, че то е ефективно само, ако се прилага сутрин.

Учените обясняват, че зрението има тенденция да се влошава с възрастта, тъй като митохондриите в нашите фоторецепторни клетки започват да стават по-малко ефективни при генериране на енергия под формата на молекула, наречена аденозин трифосфат (АТФ).

Предишни изследвания показват, че производството на митохондрии може да бъде усилено от светлина с дълги вълни, която има наситено червен цвят, а следователно, и да възстанови функцията в тези клетки.

Ретината съдържа два различни типа фоторецепторни клетки: пръчици и колбички. Пръчиците ни помагат да виждаме при слаба светлина, но могат да умрат с течение на времето, ако техните енергийни нужди не са изпълнени, докато колбичките ни даряват с цветно зрение. Важно е, че колбичките не умират, ако не получават достатъчно АТФ, а просто намаляват функцията си, което означава, че повишаването на митохондриалната ефективност вероятно ще възстанови и зрението.

Миналата година същите учени публикуваха проучване, в което става ясно, че три минути дневно излагане на наситена червена светлина за период от две седмици подобрява цветното зрение при хората на възраст над 40 години с 22%. В последното си проучване те си поставят за цел да определят дали една експозиция може да генерира подобни ползи.

Затова набират 20 участници на възраст между 34 и 70 години, като всеки прекарва по три минути, взирайки се в наситено червена светлина с дължина на вълната 670 нанометра. Тъй като предишни изследвания показват, че митохондриалната функция се колебае през целия ден, авторите настояват участниците да провеждат леката си терапия сутрин, между 8 и 9 сутринта.

След три часа учените тествали зрението на всеки участник, като установили, че еднократното излагане на наситено червена светлина подобрява цветното зрение средно със 17%. При някои от по-възрастните хора степента на подобрение е над 20%.

Коментирайки тези констатации, авторът на изследването – проф. Глен Джефри уточнява, че еднократното излагане на наситена червена светлина, с дълга вълна, сутрин може значително да подобри влошаващото се зрение, което е основен проблем за здравето и благосъстоянието, засягащ милиони хора по света.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    4 1 Отговор
    Само сутрин минавал номера... Те затова червените фенери са вечер... ;)
  • 2 име

    4 0 Отговор
    Аз знам от Мирзакаим Норбеков, че е полезно да гледаш сутрин слънцето със затворени очи, като в същото време разперваш пръстите на двете ръце и махаш с тях пред очите. Вижда се червен цвят през наситените с кръвоносни съдове клупачи. За късогледство пък е полезно дахокусиратена далеч и после нещо съвсем на близо, като постепенно увеличавате разстоянието. Така се тренира способността на очната леща да се свива и разширява и да се променя фокуса за да виждате на далеч.