Last news in Fakti

31 Декември, 2021 16:23 6 188 118

Пет ваксини - коя е най-добра?

  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • омикрон

Някои хора се опасяват, че РНК и векторните ваксини могат да променят генетичната информация

Пет ваксини - коя е най-добра? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Векторни и РНК-ваксини, протеинови и "убити" – битката срещу коронавируса се води и с помощта на ваксините, които обаче действат различно. В ЕС одобрените са пет на брой. Коя от тях какви предимства и недостатъци има?

Имунизираните германци вече са над 61 милиона, но това все още не е достатъчно - едно твърдо ядро от хора продължава категорично да отхвърля Ковид-ваксинациите. Надежда, че те могат да променят мнението си, дава протеиновата ваксина Nuvavoxid на производителя Novavax. „Смятам, че неимунизираните над 60 години биха могли по-лесно да приемат този базиран на протеина препарат", казва председателката на Германското дружество по имунология Кристине Фалк.

Всички залагат на шиповия протеин

Дълго време най-големи надежди се възлагаха на РНК-ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna. Те бяха първите, получили одобрение в ЕС. Това бе технологичен пробив, но всъщност този вид ваксини се изследват от над 20 години. Те, както и другите одобрени типове ваксини, са фокусирани върху т.нар. шипов протеин на коронавируса. Препаратите по изкуствен път изграждат този вид протеин, който след това може да бъде разпознат от имунната система. Тя активира защитните клетки и изгражда антитела. Ако впоследствие се стигне до зараза, тялото разпознава шиповия протеин и го атакува.

Векторните ваксини на AstraZeneca и на Johnson & Johnson залагат на генетичния строеж на шиповия протеин. Но те се базират на обезвредени и неопасни за хората простудни вируси, използвани като транспортни коридори за генетичната информация за шиповия протеин. И при тях впоследствие тялото само доизгражда протеина.

Измененията в генома са изключени

Ваксината на AstraZeneca вече не се прилага в Германия. Още в самото начало бе констатирано, че тя предлага по-малка защита от РНК-препаратите. Освен това стана ясно, че тази ваксина може да причини, макар и в много редки случаи, тромбози във венозните синуси при младите хора. А пък ваксината на Johnson & Johnson осигурява само 65-процентна защита от коронавируса, по данни на Института "Роберт Кох".

Някои хора се опасяват, че РНК- и векторните ваксини могат да променят генетичната информация. Според имуноложката Фалк това е изключено. "РНК изобщо не може да проникне в клетките. При векторните ваксини такава възможност съществува теоретично, но вероятността това да се случи клони към нулата", уверява тя.

Новият тип ваксина

Препаратът Nuvavoxid на производителя Novavax е поредният, одобрен от Европейската агенция по лекарствата ЕМА. Базираните на протеин ваксини не съдържат генетична информация на протеина, а самия шипов протеин в себе си – като негово синтетично копие.

Т.е. тялото няма нужда само да доизгражда протеина – една от стъпките се прескача. Така обаче отслабва и силата на имунната реакция. Затова ваксината съдържа един вид катализатор, който усилва действието на препарата и вкарва шиповия протеин в клетките. За целта Novavax залага на едно относително ново вещество, което се добива от кората на чилийските сапунени дървета.

Ефективността на Novavax по отношение на по-раншните варианти на вируса бе изчислена на 90 процента при клиничните изпитания. Нови проучвания показват, че тази ваксина може да се използва и като бустерна. ЕС вече е поръчал 100 милиона дози от нея.

Не е класическа "убита" ваксина

Някои хора очакваха дълго препарата на Novavax, тъй като той бе определян като първия с умъртвен вирус. Но не е точно така, защото тази ваксина съдържа само изкуствено създадения шипов протеин на вируса, а не целия вирус, отгледан преди това във вирусни клетъчни култури и впоследствие умъртвен, т.е. деактивиран.

А понеже протеинови ваксини като Novavax се използват отдавна, този препарат може да се пребори със скептицизма на част от нерешилите да се ваксинират, макар за него да няма научно основание.

Как влияят ваксинациите на Омикрон?

Въпреки двойната имунизация, а в някои случаи и след поставена бустерна доза, хора продължават да се заразяват с Омикрон. Но от това не следва, че одобрените до момента ваксини не дават ефект. "Чрез имунизацията се активират три линии на защита: антителата в устата и гърлото, в кръвта и в Т-клетките в лимфните възли. От тези трите само първата линия не функционира добре срещу Омикрон – изградените антитела в устата и гърлото не стигат за избягването на заразата", казва имуноложката Фалк.

Но имунизацията предотвратява тежкото протичане на заболяването. Затова сега би трябвало да бъде предприето всичко възможно за поставянето на третата доза максимално бързо – а и повече хора да се решат да си сложат първа ваксина. През това време производителите на ваксини работят по вариант, съобразен с Омикрон. Но няма смисъл да се чака, защото и съществуващите сега ваксини предлагат добра защита, уверява експертката.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    105 44 Отговор
    Най добра е непоставена ваксина.

    Ваксинацията е варварска практика и една от най-фаталните от всички заблуди, които са в наше време". – Махатма Ганди, Ръководство за здраве (публикувана през 1921 г.)

    Коментиран от #113

  • 2 антрашпиц

    85 36 Отговор
    Най-добрата ваксина е домашната ракия!!!Набийте си го в главите !!!
  • 3 Доктор

    105 32 Отговор
    Най-добрата ваксина е тази, която никога няма да ти се налага да използваш. Отделно, че препаратите в статията НЕ СА ваксини.
  • 4 Хммм

    37 36 Отговор
    Ако ЕМА одобри ваксината Valneva, ще се ваксинирам с нея. Ако ли не, никаква ваксинация с наличните в ЕС! По-добре да прекарам вируса!

    Коментиран от #33, #34, #91

  • 5 DW-пропаганден машинен

    84 30 Отговор
    "Коя е най-добра" !? Аве да не е 1-ви априюл ве идиоти хаха ! Дойче психопати! Най-добрата "ковид ваксина" е непоставената!
  • 6 Последния Софиянец

    27 20 Отговор
    Времето ще покаже.
  • 7 Раданч Татлъту

    69 22 Отговор
    Аутапсиите показват,че всички ваксини са добри!☠💉🤡🥳👍
  • 8 йфъкйх

    32 18 Отговор
    Поради слабото търсене, ваксините залежават. Сегашните са произведени отдавна, технологична разработка и изпитания преди производството оддалечават актуалността им. Първо китайски вирус, второ английски, делта - индийски, сега Омикрон. Вируса е три обиколки напред. А е нужен и месец на тялото за да изгради защита.
  • 9 наблюдател

    33 21 Отговор
    най-добрата, най-вероятно, е тази, която меките китки от брасълс не пускат на най-свободния и демократичен пазар - спутник v.
  • 10 Ценител

    12 25 Отговор
    На Рашков сливовата е най-добра.
  • 11 Статистик

    53 16 Отговор
    Всъщност в ЕС нито една "ваксина" не е одобрена. Има само разрешени за спешна/извънредна употреба. И нито една не е преминаала докрай третия етап на изпитания - по данни от Европейската комисия по лекарствата. Колкото до РНК ваксите - потърсете в Тубата интервюто с Р о б е р т М а л о у н - "Деца на светлината"
  • 12 Exanches

    58 16 Отговор
    Нито една! Всички са боклук!
  • 13 Zrock

    36 22 Отговор
    Най- ефективен и безопасен е Спутник но но корумпираните "То" и ЛГБТ-та от Европа и ФАЩ не дават..
  • 14 Читател

    51 19 Отговор
    За да бъде наречен един препарат ваксина са необходими три стадия, които общо траят между десет (10) и петнадесет (15) години. Това включва разработка, тестване и одобрение. И ако науката е напреднала и може да се създадат бързо ваксини и ако се натиснат регулаторите (или им се плати), то най-важният - тестването върху доброволци не може да се прескочи. Така че, няма как петгодишен тестов период да се мине за три месеца както се случи с тези препарати. Ковид препаратите не са ваксини, а дали ще станат такива само времето ще покаже. Тъй като автоматичният модератор не пуска коментари с връзки пишете в търсачката Vaccine Development, Testing, and Regulation. Сайтът е historyofvaccines.

    Коментиран от #114

  • 15 КОКО

    36 14 Отговор
    Според Д-р Бахди е добре всеки ваксиниран да си направи лабораторно изследване на д-димерите в кръвта, докато не е станало твърде късно. За да разбере дали е започнало образуването на съсиреци, които могат да доведат до множество необратими последици.

    Коментиран от #24

  • 16 Osman

    4 22 Отговор
    Защо не се споменава турското чудо Турковак,която защитава на 100%?
  • 17 Радо

    40 13 Отговор
    Това не са ваксини. Забележете, че истинските ваксини се обновяват през десет години, а дори може и никога, а тези бъркочин на три месеца.
  • 18 Българин

    36 11 Отговор
    Унгария , която ползва различни ваксини , призна Спутник V за най-ефективната ваксина.
    Според данните на унгарското правителство при руската ваксина са най-малко и нежеланите странични ефекти .
  • 19 Аз съм

    38 10 Отговор
    EC защо не одобрява ваксини разработени от Куба, Китай, Русия и други производители? За бизнес ли става въпрос или за световно здраве? Има затишие в пропагандата срещу китайските прилепи и китайците. Защо? Китайците имат скрит контра коз срещу САЩ?

    Коментиран от #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сандо

    43 9 Отговор
    Статията от ДВ повече прилича на рекламен каталог от ограничен и предварително съставен списък на стоки от привилегировани производители.Иначе казано:Купувайте посочените продукти на нашите хора,те доста се потрудиха за да получат почетното звание "Наш човек" - и сега трябва да си възстановят похарченото.

    Коментиран от #32

  • 22 Мислител

    44 12 Отговор
    Да поразсъждаваме малко. Какво значи завършен ваксинационен цикъл от две дози? След като е завършен, защо трябва да слагаме трета игла? Ако не е пък завършен, значи предишният цикъл не работи. Как така ще проработи като към един неработещ цикъл добавиш още една неработеща част? Това са въпроси за онези, които могат да мислят.
  • 23 Oli gofrenite от Дойче Зеле

    24 11 Отговор
    Някой има ли още съмнения че целта е да си изшие населението със "супата " ?
  • 24 Димер

    10 13 Отговор

    До коментар #15 от "КОКО":

    Само дето д- димер е неспецифичен показател и се повишава при много различни състояния на организма, дори банална инфекция

    Коментиран от #31

  • 25 Hoho Boho

    17 10 Отговор
    Става забавно - ще си играем на руска рулетка.:))
  • 26 Не е нужно такава информация.

    14 39 Отговор
    Не виждам, защо ги обяснявате тези неща. Масата полуграмотни и без това няма да го разберат.

    Оставете простолюдието да мисли, че ще ги чипират, ще им променят днк-то и ще им пораснат опашки.

    Така по-бързо ще се избавим от тях. Антиваксърите са сухите съчки - ще изгорят.

    Коментиран от #37, #47

  • 27 Анонимен

    35 6 Отговор

    До коментар #19 от "Аз съм":

    А как възхитително Файзер изтика елегантно Астрата далеч от кокала! Не беше толкова назад във времето! Безспорно за печалба е заигравката, а не за благотворителност и от човеколюбие!
  • 28 Кую

    6 4 Отговор
    Шестата.
  • 29 Demonaz

    29 5 Отговор
    Никоя.Дано новата година е по-добра за всички,но за ковид пландемиците да е последна.
  • 30 Винкело

    21 4 Отговор
    И веднага под тази хвалебствена ода - свързано заглавие:
    "Маските на открито във Франция стават задължителни".
    Неправилни внушения поради грешна структура, съзираме май? Да не последват глоби?
  • 31 КОКО

    11 5 Отговор

    До коментар #24 от "Димер":

    Значи, като минимум "ваксините" с/у Ковид причиняват "банална инфекция" с неизвестна продължителност!
  • 32 Копипасте

    12 4 Отговор

    До коментар #21 от "Сандо":

    Навремето имаше немски каталог - Neckermann! Не съм проверявал има ли го още! Поръчваш си и ти го доставят до вратата в къщи/в Германия, а не в България разбира се/! На това ми прилича статията!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ами ...

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хммм":

    Няма да я одобрят преди края на пандемията. Няма да пиша повече, за да не дразня модераторите.

    Коментиран от #46

  • 35 провинциалист

    18 5 Отговор
    "всъщност този вид ваксини (РНК - б.а.) се изследват от над 20 години" - т.е. от над 20 години тази технология не проработва, а ваксината на Файзер беше първата, използваща тази технология. Доколко е проработила - следете другите ми коментари.
  • 36 провинциалист

    26 4 Отговор
    "Имунизираните германци вече са над 61 милиона, но това все още не е достатъчно - едно твърдо ядро от хора продължава категорично да отхвърля Ковид-ваксинациите." - т.е. искаме да набодем всички на всяка цена.
  • 37 Ами ...

    24 5 Отговор

    До коментар #26 от "Не е нужно такава информация.":

    Дали ще изгорят? Като гледам в най-ваксаните държави, горят именно ваксинирани. 😀

    Коментиран от #45

  • 38 провинциалист

    18 3 Отговор
    "Ако впоследствие се стигне до зараза, тялото разпознава шиповия протеин и го атакува." - практиката вече показва, че след 3-6 месеца тялото нищо не разпознава и не атакува.
  • 39 провинциалист

    13 2 Отговор
    "Някои хора се опасяват, че РНК- и векторните ваксини могат да променят генетичната информация. Според имуноложката Фалк това е изключено." - а според други?
  • 40 Госあ

    5 4 Отговор
    От водеща световна сила при ваксините, швабите с техните задокеански приятелчета направиха така, че производители на виагра и шампоани напълно заличиха Франция от картата. Разбира се, производителите на виагра делкат кинти с швабите посредством измислени герои със сладникава любовно-емигрантска историйка. Нито помен от протеиновата или деактивирана френски ваксини.
  • 41 осман октан

    21 3 Отговор
    моята класация е следната:
    1-сунгурларска гроздова
    2-троянска сливова
    3-пещерска двойно преварена
    4-карнобатска отлежала
    5-поморийска мускатова
    31.12 е време за масова ваксинация
  • 42 Пешо

    19 2 Отговор
    Чудя се дали след десетина година да не се ваксам, като им минат тестовете, но най-вероятно ще пропусна...
  • 43 Наркос

    20 2 Отговор
    Журналята за хиляден път си продават дупарата с тия статии.. гнусни хора сте ей
  • 44 Hoho Boho

    20 3 Отговор
    Сетих се за нещо, което бях писал преди време:
    При толкова много ваксини на пазара, някои ваксинирани ще изтеглят късата клечка,
    Наистина Ще Я Изтеглят, защото ще нацелят ваксината с най-неприятните странични ефекти в дългосрочен план.
    Да не забравяме, че никой от препаратите не е тестван какво ще се случи след две-три години!
    Засега се наблюдават само странни изменения в имунната им система - Омикронът ги заразява с предимство, нали...

    Коментиран от #49

  • 45 Сложи си очила

    3 21 Отговор

    До коментар #37 от "Ами ...":

    Не заблуждавай. Данните показват друго. Заразените там са неваксинираните.

    Коментиран от #52, #54

  • 46 Хммм

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Ами ...":

    А дали я има в Сърбия? Знаеш ли?
  • 47 ген. Вазов

    19 1 Отговор

    До коментар #26 от "Не е нужно такава информация.":

    пожелавам ти да доживееш истината...заблуден ваксан, после дано имаш пари да ги съдиш че си осакатен, сложени са ми всички доказани ваксини в историята на човечеството.....не експериментални разтвори, успех в мола и баровете то там ви е мястото да сеете заразата.....ти ако мислиш че не я носиш в тебе жестоко се лъжеш, 2 ма се боцнаха в семейството ми и заразиха всички покрай тях, как минахме през това само ние си знаем, а ти си бай на кой му никнат опашки, простолюдието??? огледай се в огледалото да го видиш
  • 48 Госあ

    8 3 Отговор
    И още едно уточнение, адюванта при протеиновата ваксина се използва за усилване на имунния отговор и влияе само върху дендритните клетки на имунната система, които единствено имат досег с шиповия протеин. Но в крайна сметка това им е функцията. Рекомбинантния шипов протеин, който се прилага не влиза в никакви други клетки !!! За разлика от рнковите ваксини, които вкарват абсолютно всички типове клетки - от половите до нервните и тези на миокарда да в режим на свръхпродукция на този доказано реактивен белтък. Векторните поне имат някакво насочване основно в белодробния епител и чревен ендотел.
  • 49 Госあ

    18 2 Отговор

    До коментар #44 от "Hoho Boho":

    Най нелепото е че ги карат да теглят клечки през три месеца !

    Коментиран от #53

  • 50 Госあ

    10 3 Отговор
    Швабите и дума не обелват за китайската назална ваксина с впръскване или руската която ще излезе в началото на следващата година.
  • 51 az #Контрапропаганда

    5 0 Отговор
    То се знае - "Спутник V"!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Hoho Boho

    10 1 Отговор

    До коментар #49 от "Госあ":

    А още по-нелепо е, че ги карат да използват различни ваксини.
    Така им нараства шанса да изтеглят "късата клечка".

    Коментиран от #55

  • 54 ген. Вазов

    12 2 Отговор

    До коментар #45 от "Сложи си очила":

    Вярвай ти на Дойче Зеле и другите медии и стакмистики ,направени за такива като тебе, тебе май не ти стигат 30+г. истина от български и евроджендърски марионетки(правителства). Чети малко за БЦЖ и виж след колко години разработка е вкарана в употреба. И не си сменяй името че простолюдието ти мирише!
  • 55 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #53 от "Hoho Boho":

    Честно казано, по добре да ползват протеинова за бъдещите ваксинации ( където могат, де) Иначе е наистина адски нелепо да набодат една камара народ и после да кажат че ваксината е опасна и да я изтеглят като случая с Астра Зенека 😂 Основно с търговска цел. Аз лично имам повече доверие на Астра Зенека отколкото на рнковите боклуци. По ред причини. Ако става дума, Швеция, Финландия, Норвегия и Япония изхвърлиха модерна.

    Коментиран от #56

  • 56 Hoho Boho

    5 1 Отговор

    До коментар #55 от "Госあ":

    Аз нямам специални предпочитания.
    Важна е тръпката...
    Руската рулетка вдига адреналина.
  • 57 Ваксиниран1403

    18 3 Отговор
    Вижте всички демократични държави, в които имаше пълен локдаун, строги мерки, дисциплинирани общества и вече над 90% ваксинирани населения – никъде не спря разпространението на вируса. Даже напротив – тези, които много стриктно се пазиха сега понасят най-големи щети. Нещо повече – болниците се пълнят, нищо, че ваксинираните не влизали в болница и не умирали. Просто така няма да стане.

    Вижте и държави без никакви мерки – проверете как е в Танзания /Занзибар/ или Египет, примерно – всеки ден кацат хиляди хора от „заразените“ страни, но там болест, мерки, тестове и рестрикции няма. Питайте защо. Дори мерките да имат малък временен ефект, в дълготраен план нищо не се променя.

    Дали ваксините и ваксинациите ще променят това и ще заживеем нормално – защо се залъгвате. Питайте хората в Нидерландия, Дания, Англия…

    Ограниченията се спускат отново, просто защото идва следващия серотип на вируса. Сами чувате – преболедувалите също трябва да се ваксинират, ваксинираните също ще спазват всички мерки, трябва вече да имат и бустерни дози и да се готвят за следващите дози. Това на справяне с кризата ли ви прилича. Така може да продължава до края на света.

    Коментиран от #59

  • 58 Рекламирани отрови

    16 2 Отговор
    Ако са хубави, нямаше да има осакатени, парализирани, мъртви и заразени точно от ваксините, нали? Толкова са хубави, че след 3-та доза се умира. Да не говорим за гинекологичните и ендокринологичните фатални последици за момичета и жените....
  • 59 Госあ

    3 16 Отговор

    До коментар #57 от "Ваксиниран1403":

    Така е бацка ! Виж Ганьо колко по добре е от Дания или Норвегия ! 😂 С има нема тридесет пъти повече фърлили топа на глава от населението. Ама важно е гюбека и чибапчетата да вървят 😂

    Коментиран от #61, #67, #68

  • 60 Хм Хм

    3 9 Отговор
    Ей сега, сега , сега започват за измират ваксинираните. Има-няма след 70 години се активира 5G, графен ДНК, тромбози и т.н. Колко тъжно, че хората ще умрят на 90 години. Е, тези с Ковид до 10 дни, но това не е толкова важно. Важно е да има конспирация нали, Ганьо!
  • 61 Прост

    9 0 Отговор

    До коментар #59 от "Госあ":

    А ве, по-голям Ганьо от тебе нема. Бацка. Ти или са молоумен или да. Бацка

    Коментиран от #63

  • 62 Унуфри

    11 0 Отговор
    Баба ми почина на 93. Ехххх, ако се беше вакснала с 5 супер бустерни дози щеше да живееее поне до 200
  • 63 Госあ

    0 8 Отговор

    До коментар #61 от "Прост":

    Кое ве тпанар ? Кое искаш да кажеш ве ? Колко зле са Дания ли ве млоумник ? Само това, че ползваш чужд ник е достатъчно

    Коментиран от #65

  • 64 ттт

    2 2 Отговор
    Най-добра е Спутник V.
  • 65 Прост

    9 0 Отговор

    До коментар #63 от "Госあ":

    Стига си ревал ве... Разбрахме. Нещо още за Ганьо имаш ли да кажеш ? А познай ти дали няма да умреш като си ваксиниран с 10 дози, а мисъл ? Предполагам знаеш отговора, или си мислиш, че си вечен
  • 66 .....

    13 0 Отговор
    Срока за изпитване на ефективността и страничните ефекти от една ваксина е около 15 години. Тази статия е от вида "гледане на кафе" или хвърляне на боб". Това не е наука а псевдо-наука.

    Коментиран от #69, #77

  • 67 Ваксиниран1403

    13 0 Отговор

    До коментар #59 от "Госあ":

    Ами не е така бацка! И преди ковида си бяхме първи по смъртност. Има едно нещо на което му викат "Здравеопазване" и "Стандарт на живот". Почети, сравни ги тия неща с нас и другите страни и пак ела ди си приказваме.
    У нас броят положителни е нисък, много нисък, защото българите преболедуваха и ЗАЩОТО Е МНОГО НИСЪК ПРАГА НА ВАКСИНАЦИЯ.
    И затова днес е денят, в който аз ще почета и поздравя Ганьо.
    Ганьо, да си жив и здрав, че от толкова умнота и красота колата уйде пак у рЯката и пак ти, Ганьо, ще я вадиш!
    И да подчертая, че Ганьо живее много повече у тези, които любят Запада като майка си и баща си. Барем вземете да я прочете тая книга пак, да си я припомните!
  • 68 Хммм

    11 1 Отговор

    До коментар #59 от "Госあ":

    Мисля, че е си прав! Това за "хвърляне на топа" говори какво здравеопазване имаме! Аз прибавям и сръкмистиката. Тоест, че се вписват починали от друго хора с ковид. Най-простичкото е, че една ковид пътека е неколкократно повече кинти за болницата. Прибавям и това, че спускане от "големите началници" да се вдига бройката на починали от ковид, независимо от каакво аа починали, за да се плашат хората и да тръгнат да се бодат. Прибавям и малък процент на грешки в лечението в болниците-антибиотици, изгорени дробове от кислород.. и всичко си идва на мястото. Или всички тези фактори взети заедно ни дават бройката на починалите от ковид! Иначе нито е толкова опасен, нито толкова смъртоносен. От вирусни инфекции винаги са умирали хора и ще умират. Ваксини за вирусни инфекции.. също са "пунта мара" :)) а пък тези сега за ковида, които забъркаха за броени месеци си е направо смях. Дори не се срамуват да го наричат и всксини.

    Коментиран от #73

  • 69 Госあ

    3 5 Отговор

    До коментар #66 от ".....":

    Според мен, най малко 120 години трябва да се изпитват 😂

    Коментиран от #70, #72

  • 70 Прост

    10 1 Отговор

    До коментар #69 от "Госあ":

    Е ти нали си ваксиниран, ще доживееш да видиш :)
  • 71 Този материал

    2 10 Отговор
    На елементарните антиваксдебили звучи на китайски 😂😂😂😂
  • 72 .......

    9 0 Отговор

    До коментар #69 от "Госあ":

    Ти колко медицински книги си прочел, или изпити по медицина, си взел, уважаеми?

    Коментиран от #76

  • 73 Госあ

    9 2 Отговор

    До коментар #68 от "Хммм":

    Лечение за covid в България - няма ! Лично съм говорил с моя близка току що завършила медицина в МУ и работеща в едно от най големите covid отделения докато си прави специализацията. Това е положението.

    Коментиран от #78, #80, #90

  • 74 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    11 0 Отговор
    от горенаписаното следва, че няма успешна ваксина!
  • 75 Всички ваксини са боклуци..🤣

    13 0 Отговор
    Гледайте професор Ботев в ютюб..той казва истината 😇
  • 76 Госあ

    5 5 Отговор

    До коментар #72 от ".......":

    Аз съм чел много дебели книги по Биохимия, Клетъчна Биология, Молекулярна Биология и Органична Химия. Това ме прави много по запознат от тези чели Анатомия и Вътрешни Болести. Капиш ?

    Коментиран от #81, #82, #84

  • 77 30 000 за година

    0 5 Отговор

    До коментар #66 от ".....":

    За 15 години 450 000. Няма да останат ганювци бре....
  • 78 Прост

    15 0 Отговор

    До коментар #73 от "Госあ":

    Туко що завършила медицина, пхахахаххахахаха. Аз пък лично съм говорил с приятел който е завеждащ кромид отделение. Истината за високата смъртност е , че един лекар и три сестри се грижат за по 80-100 човека и физически няма как да се справят. Това което наричате ковид е чисто и просто пневмония. Много от хората които са приети не са за болница, но са приети заради познай кое? Парички. Айййй твоята позната да понатрупа малко стаж и тогава говори

    Коментиран от #83

  • 79 киро

    9 0 Отговор
    Правилният въпрос е не ,коя е най-добрата,а коя е най-безопасната!
  • 80 .......

    7 0 Отговор

    До коментар #73 от "Госあ":

    Има- по медицински протпкол, спуснат от МЗ, т.е. не е важно кой каква клинична картина има, придружаващи заболявания, наследствена обремененост. Като знаем колко болен по принцип е българина, чудно ли е защо умират в болниците като мухи!

    Коментиран от #99

  • 81 Прост

    10 0 Отговор

    До коментар #76 от "Госあ":

    Ти си просто един самовлюбен глупак. Който си мисли, че е над другите и само той ги разбира нещата. Той бил чел, той разбирал, другите били Ганьовци.... Тц, тц, тц . Това му се вика комплексарщина
  • 82 Това те прави

    8 0 Отговор

    До коментар #76 от "Госあ":

    Пълен профан по медицинските въпроси. Т.е. толкова запознат колкото и тези които не са чели тези книги.

    Коментиран от #86

  • 83 Госあ

    2 6 Отговор

    До коментар #78 от "Прост":

    Аве тпак, по какво се различават според теб току що завършил медицина (с повече от много добър успех) и чичак завеждащ отделение, след като не се прилага никакво лечение в България ?

    Коментиран от #85

  • 84 .....

    7 0 Отговор

    До коментар #76 от "Госあ":

    Добре, и какво си прочел за срока, свързан с изпитването на една ваксина, защото етапите на изпитване, не може да се съкратят в резултат от напредъка на науката.

    Коментиран от #89, #93

  • 85 Прост

    8 0 Отговор

    До коментар #83 от "Госあ":

    Единият е чел. Другият го е прилагал на практика над 20 години. Познай кой разбира повече ? Ти или си плосък или да
  • 86 Госあ

    0 9 Отговор

    До коментар #82 от "Това те прави":

    Пълни профани са хора които коментират тези въпроси с прочетена Винету. Като повечето от вас. Ваксините и лекарствата ги правим ние. Също така казваме на лекарите как да ги предписват. Те бият инжекцията. Капиш ?

    Коментиран от #87

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Госあ

    1 7 Отговор

    До коментар #84 от ".....":

    Напредъка в науката позволява по много по бързата диагностика, както на причинителя на болестта така и на методите за лечение. Все едно да сложиш парен двигател на кола и водороден такъв и да кажеш, че тази с водородния не може да измине разстоянието София - Павликени по бързо от тази с парен 💁

    Коментиран от #95

  • 90 Хммм

    11 0 Отговор

    До коментар #73 от "Госあ":

    Кажи ми лечение за вирусна инфекция? И второ- след като няма лечение за ковид в България, което е вирусна инфекция, защо ги взимат в болниците? Да източват здравната каса ли? И защо от ковид умират само в болниците? Аз лично познавам много хора (и по млади и по възрастни, дори с придружаващи заболявания) , които прекараха ковид, никой не влезе от тях в болница, и никой не умря! Някои го прекараха по-тежко, други по-леко.... Както грип. Веднъж го изкарваш по-леко, друг път по-тежко!

    Коментиран от #92, #97

  • 91 Петър

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хммм":

    Аз пък чакам СПУТНИК-V. Сериозен съм,просто не ми се ходи до Сърбия.
  • 92 Хммм

    15 0 Отговор

    До коментар #90 от "Хммм":

    И да допълня... Живея в Гърция и едно момче от квартала - 25-27 годишно почина след поставяне на ваксина. Било е болно от ковид, без всякакви симптоми... и заради пусти сертификат, който въведоха и тук.. отива да се ваксинира. Това за тези, които смятат да ваксинират децата си. Преди това поне да направят тест, ако изобщо и на теста може да се вярва.
  • 93 Госあ

    1 6 Отговор

    До коментар #84 от ".....":

    Друг е въпросът, че науката ни позволява да бъдем Оракули ! 😅 Както казва Витанов, който е с много добър импакт, апропо ! Та, когато оракулите казваме, че има много вероятни събития които могат да се случат с РНК ваксините на този им етап от развитие, то към тях трябва да се подходи особено внимателно и да се заложи повече на добре познати и изпитани вече технологии. За съжаление, обаче, оракулите бяхме изритани от търгашите с помощта и съгласието на простолюдието 💁

    Коментиран от #96

  • 94 Баце

    4 1 Отговор
    Гроздомицин естествено в разфасовка от 250 мл. и кисела трушия за сезона.
  • 95 .....

    8 0 Отговор

    До коментар #89 от "Госあ":

    Човече, светни ме как точно можеш да проследиш причините за възникването на ново заболяване, породено от изменението в генома на клетката от една ваксина в експериментална фаза 2 или 3, т.е. на година прилагане. За развитието на някои заболяванина отнема период от 10 и пивече години. Решението за ваксиниране е въпрос на личен избор и отговорност и не е свързано с обществения интерес. Бъди здрав!

    Коментиран от #103

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Госあ

    3 6 Отговор

    До коментар #90 от "Хммм":

    В много страни използват Ивермектин и Нафамостат Мезилат. Такива са Норвегия, Финландия, Япония, Южна Корея,Китай,Австралия. Все много зле с короната и с много умрели според разбирачите. Може да има и други. Факт е, че наистина по някое време вируса може да бъде неутрализиран, но да завещае остра двустранна бронхопневмония. Тогава би трябвало да има лечение с антибиотик. Но това е въпрос на диагностика и протоколи за лечение и това вече са медицински теми по които аз съм некомпетентен, пък макар и Оракул 😅

    Коментиран от #98, #101

  • 98 Прост

    6 0 Отговор

    До коментар #97 от "Госあ":

    Ти винаги си бил некомпетентен.
  • 99 Hoho Boho

    9 0 Отговор

    До коментар #80 от ".......":

    Не знам протокола - но е вярно, че в Бг има странна и висока смъртност от Ковид.
    Дори и ваксинираните, които по протокол не трябва да умират - умират.
    Умират по десетина на ден, колкото е пълната смъртоност
    примерно във Финландия - заразени за деня - 9619; умрели за деня - 6
    (а ние имаме 904 ваксинирани за деня и 5 умрели за деня)

    Е какво помагат ваксините, щом ваксинираните продължават да поставят рекорди по смъртност?

    Нещо май ви е изкривена медицината и лечението, приятели...

    Коментиран от #100

  • 100 Hoho Boho

    2 0 Отговор

    До коментар #99 от "Hoho Boho":

    (а ние имаме 904 ЗАРАЗЕНИ, които са ваксинирани за деня и 5 умрели ОТ ТЯХ за деня)
  • 101 Хммм

    6 0 Отговор

    До коментар #97 от "Госあ":

    Как ще протече инфекцията, е ясно, че зависи каак ще отговори имунната система! Но аз питам... защо с вирусна инфекция, па била тя и от ковид ги взимат в болницата, като нямат лечение за това??? За бронхопневмония също е ясно, че се минава на антибиотик, НО защо без пневмония ги тъпчат с антибиотик?
  • 102 mi6osp

    3 0 Отговор
    Заразяването с ковид 19 се получава, когато вирусите К19 от околната среда (въздуха, водата, храната, твърди повърхности) попаднат върху и проникнат в клетките на лигавиците на човека . Няма никакво значение дали този човек е ваксиниран или не, той е заразен. Ваксините не са изолиращи костюми, за да предпазят човек от вируси. Ваксините подготвят имунната система да реагира и унищожи максимално бързо проникналите в организма определен вид патогени
  • 103 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #95 от ".....":

    Опасност за генома представлява шиповия протеин. Беше доказано, че може да навлезе в ядрото и да блокира репарацията на ДНК. В тази връзка и самият вирус сам по себе си може да го направи, въпреки че аз имам собствена теорийка, която на никого не натрапвам, че при спациотемпоралния синтез и сглабяне на вирусните частици в еквимоларни съотношения, шиповия протеин се сглабя във вирусните частици и прави по малко поразии в клетката, отколкото натрупването му в свободно състояние както при тези модерни ваксини (вирусните частици могат да я разрушат, но това е за предпочитане понякога отколкото да я повредят). Както и да е, та, блокирането на репаративните механизми са временни (колко временни и Оракулите не знаем) и после се възстановяват, но при това временно блокиране могат да нанесат доста поразии. Особено в активно делящи се клетки. Такива са и сперматозоидите. Току виж такъв сперматозоид продължи рода ми 💁 Лоша работа. Та затова изобщо не съм фен на рнк ваксините, но съм любител на протеиновите и деактивирани такива. Мисля че и назалните са окей.
  • 104 Ваксата

    2 3 Отговор
    Абе аз съм с 4 дози РНК. Ваксах се в Англия, втората я направих в БГто, но албионците не ми я признаха, ваксаха ме с 3, а сега ми сложиха 4та( за тях трета) . Е и ? Та по този повод изчетох всичко налично, не срещнах нещо, което да ме тревожи.

    Коментиран от #105, #110

  • 105 Hoho Boho

    6 0 Отговор

    До коментар #104 от "Ваксата":

    Нема да се плашиш!
    А всяка сутрин одя да се ваксам.
    Нели е безплатно. Келепира не се изпуска...
  • 106 Да бе да

    9 0 Отговор
    Тия ни взеха хептен за мезета. Сто пъти в статията ви пише "Генетичния РНК" алооу взехте да си играете на Господ и да се бъркате в генетиката където има милиони години еволюция! Въобще не ме интересувате вие и вашите глупости от Дойче Зеле! Не променяли генетиката а се ровите точно в генетиката! Този коментар е писан от краен ултраляв антиваксър! Хайде да видим как ще ме набодете ? Възможността ви е една когато вече съм студен! Bye
  • 107 нЕма спор

    7 0 Отговор
    Най добрата Фашкия срещу нищото е изхвърлената на боклука.
  • 108 Влади

    7 0 Отговор
    Най добрата ваксина е неизползваната
  • 109 един от стадото

    6 0 Отговор
    отвратителна хигиена. Така казват мои добри познати изпратили една жена от тях в Ковид отделение. При лечението и явно са се навъртали наоколо в болницата, защото- споделиха, лекуващ персонал от ковид отделението се разхождат насам натам без маски, но с калцуните, мушамите, пият кафе на автомата и после айде пак вътре. Жената почина.. на три антибиотика. Разбира се от ковид. Затворен ковчег, и по пътя си. Но. Синът и разтропано момче, как не знам успява да изкопчи информация от вътре. Вътреболнична инфекция- сепсис е причината. И това често се случвало и преди и сега, но никога не се пише в официалната диагноза за причина на смъртта.. На мнение съм, че от там идват и големите разлики на болни и починали у нас и по света в болници, най вече в Европа. Скромно мнение на един с техническо образование
  • 110 Алфа Вълкът

    4 0 Отговор

    До коментар #104 от "Ваксата":

    Забравил си да минеш да ти сложа и една кожна ваксина!
  • 111 Госあ

    1 0 Отговор
    Признавам само кожените ваксини!
  • 112 Смех

    3 0 Отговор
    Най-добрата е тая дето не ти я бият...
  • 113 ясно е в кое време

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кики":

    продължаваш да живееш, щом цитираш източник отпреди век. По онова време е нямало например редовен самолетен транспорт - значи ли това, че не би го ползвал днес?
  • 114 Понастоящем се правят

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Читател":

    опити да се интензифицира този процес. Един от начините е количеството на обектите, върху които ке се осъществи това изпробване. Имам основателни подозрения, че у нас тези обекти са пенсионерите - вие преценете кое ги прави толкова удобни обекти. А онези 75 лева, които ще получат за участие в експеримента, са нищо пред парите, които ще получат посредниците /кои ли са те?/ - и фирмите, които произвеждат или ще произвеждат препаратите. Впрочем - и едно досещане - ако в Европа /вкл. и у нас/ се мислеше за хората, а не за "правилните" и добре плащащи фирми, щяха да бъдат предоставени на всички доказалите се ваксини - и руските, и китайската, и кубинската - и да се предостави правото на личен избор на всеки дали и с каква да се ваксинира. Но...
  • 115 Лъже

    2 0 Отговор
    Авторът лъже като дърт ц...ган. повече от холандското правителство
  • 116 ivan

    2 0 Отговор
    ваксините отдавна изгубиха битката с ковид,няма такива успе6ни ваксини който да се прилагат през 3 месеца,това е нелепо,смърди отвсякъде а Омикрона е една лека настинка според състоянието на имунната система на всеки 4овек,с намалена иммуна система дори и ваксиниран с бустер го кара6 тежко,най ваксинираните държави поставят рекорди на заразени,вълната ве4е е на ваксинираните,данните от ЕЦ го доказват всекидневно,в САЩ 600000на ден нови заразени,голяма панацея се оказаха ваксините т.е. препаратите
  • 117 незнайко

    0 0 Отговор
    Когато човек прочете заглавието очаква да получи отговара в статията ! За пореден път това не се случва и заглавието е подвеждащо !!!
  • 118 miro

    0 0 Отговор
    тази която я дадеш на кунчев,най добрата е тази.