Last news in Fakti

7 Януари, 2022 08:08 2 356 16

Проф. Кюркчиев: Т-клетъчният имунитет не е променен срещу Омикрон

  • т-клетъчен имунитет-
  • омикрон-
  • проф. кюркчиев

Разумното е да се вземат медицински мерки срещу коронавируса, каквато е ваксинацията, но локдаунът не е медицинска мярка, казва експертът 

Проф. Кюркчиев: Т-клетъчният имунитет не е променен срещу Омикрон - 1
Снимка: БНТ

Всички данни показват, че Т-клетъчният имунитет не е променен срещу варианта Омикрон. Промяната е около 20% спрямо първия вариант на коронавируса, а спрямо Бета и Делта вариантите почти не се наблюдава промяна в ефикасността на имунния отговор. Това заяви в "Денят започва" проф. Доброслав Кюркчиев, началник на лабораторията по клинична имунология в болница "Свети Иван Рилски".

Това е добре за хората, които са преболедували или са ваксинирани срещу коронавируса, допълни проф. Кюркчиев.

По думите му трудно може да се каже какво ще е влиянието на Омикрон върху хората, които не са ваксинирани, защото данните от изследванията са от страни с висок процент на ваксинация, където се наблюдава силно разпространение, но по-леки симптоми.

Проф. Кюркчиев призова да не се сравняват имунитетите от това дали си ваксиниран или си преболедувал коронавируса.

Той призова да се фокусира вниманието върху това как се прекарва заболяването, а не какъв е броят на заразените след ваксиниране.

Каза, че е против маски, локдауни, тъй като се е прекалило. Разумното е да се вземат медицински мерки срещу коронавируса, каквато е ваксинацията, но локдаунът не е медицинска мярка, каза проф. Кюркчиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кацко

    36 3 Отговор
    Най-накрая допуснахте нормален ЛЕКАР да си каже мнението.НО след тази статия ур0дите са в стадо.
  • 2 гадно

    49 1 Отговор
    Само ковидидиотите още не са разбрали , че политиците и фармамафията използват вируса за да трупат милиарди и да държат стадото в ъгъла.
  • 3 Съвет

    43 0 Отговор
    Спортувайте.Хранете се рационално.Правете секс редовно.Само така се изгражда имунитет.
  • 4 вввввввв

    38 1 Отговор
    Данните за омикрок от канада - страна с много ниска степен на ваксинация показват, че това е една обикновена настинка. Там всичко е отварено и живота си върви нормално. Тук трябва да изчакаме малко да се наиграят в западна европа. От нашите слуги нищо не зависи. А междувременно, който е глупав се включва в експеримента и пали свещ за здраве, а останалите си живеем нормално без кръчми и молове. Толкова!

    Коментиран от #12

  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    25 5 Отговор
    Не лъжете хората!Ваксината не дава Клетъчен имун.Само и единственно СРЕЩАТА С "НЕЩОТО" ви гарантира ДОживотен имунитет!Когато се каже Доживотен се разбира имунитет до Края на Живота ви.Такъв Период се смята 5г и нагоре.До5г човек може да почине от хиляди неща.Било Преяждане,било атомна война или случаен куршум....
  • 6 Карамунчев

    8 0 Отговор
    Супер си кюрк чиев
  • 7 хХх

    27 0 Отговор
    Каза, че е против маски, локдауни, тъй като се е прекалило. Разумното е да се вземат медицински мерки срещу коронавируса,
    БРАВО!
  • 8 Montreal

    11 1 Отговор
    В Канада почти 80% са ваксинирани. Или за вас това е “много ниска степен на ваксинация”, или бъркате Канада с Камерун, където са ваксинирани 3%. В статистиките по азбучен ред двете държави са една до друга, може това да е причината.
  • 9 Чудно

    17 0 Отговор
    как са се излъгали да допуснат и нормален лекар да се изкаже...
  • 10 Верно ли

    15 1 Отговор
    Бреййй, имало и имунитет значи... Че досега беше тема нон грата.
  • 11 Лесно е

    10 0 Отговор
    Проф. Кюркчиев трябваше по-рано да се включи. Всички останали отричат имунитет и горещо препоръчват 1-ва и2-ра игла и след това първи и втори бустер за леко прекарване на болестта

    Коментиран от #16

  • 12 Канадец

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "вввввввв":

    Работя с колеги от Канада, това не е вярно, в момента са в локдаун.
  • 13 не бързай

    8 0 Отговор
    Не бързай с изводите за ваксинираните държави. Първата информация, че Омикрон не е опасен дойде от Африка. Малко ви е информацията( или част от нея се филтрира).
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Фрика

    0 0 Отговор
    Този от коя лудница го извадихте? Моля ви се вдигнете нивото на агентите за пропагандата излагате се вече.
  • 16 Фрика

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Лесно е":

    Е той до вчера това говореше, че трябвало да си боднат 1-2-3-4 доза. дори тези който са били преболедували.
    Явно са му спрели заплащенето от Евро съюза. ха-ха....
    Сега е обърнал лентата.