Last news in Fakti

13 Януари, 2022 17:41 2 393 46

Сербезова в отговор на Гунчева: 90% от хората в интензивното са неваксинирани

  • сербезова-
  • гунчева-
  • интензивното-
  • неваксинирани

Завършва се нова комуникационна стратегия, в нея няма да има призив "Моля, ваксинирайте се", а ще е насочена към опита на хора, които са се ваксинирали и са били с хронични заболявания, бременни жени, родили живи и здрави деца, и хора с пост ковид синдром

Сербезова в отговор на Гунчева: 90% от хората в интензивното са неваксинирани - 1
Снимка: БГНЕС

Ваксините пазят от усложнения и смърт и числата в Здравната информационна система показват, че 90% от хората в интензивни отделения са неваксинирани. Относно бустерна доза - от над 31 000 загубили битката, само 8 от тях са били с бустер, а повечето от тях са над 80-годишна възраст. Това обясни министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос от страна на депутата от "Възраждане" Елена Гунчев "Защо са нужни ваксини, като данните сочат, че 24.7% от заразените са ваксинирани и какво налага зеления сертификат?". Министърът е на изслушване пред депутатите в Комисията по здравеопазване в парламента, съобщават от news.bg.

Сербезова призна, че наистина 24.7% от заразените са ваксинирани - ваксините не пазят от заразяване, но пазят от смърт. А относно смисъла на зеления сертификат министърът смята, че цитираните от нея данни го показват. В отговор на въпрос дали ваксините са преминали напълно всички етапи на клинични изпитания - отговорът на Сербезова бе лаконичен и категоричен: Да.

Асена Сербезова даде и справка: Към 12 януари 2022 г - 3.2 млн. ваксинирани у нас, което обхваща 1.5 млн. лица със завършен ваксинационен курс, като в цифрата влизат 434 019 бустерни дози. Постигнатият ваксинационен обхват в страната е над 30%, което обаче ни определя едно от последните места в ЕС, затова и ваксинацията е основен приоритет на МЗ.

Тя уточни, че вече има резултати от изследване, направено за българската популация, според което по голямата част от хората у нас биха се ваксинирали, ако имат по-подробна информация на достъпен език, информацията трябва да разсейва страхове и притеснения. Завършва се нова комуникационна стратегия, в нея няма да има призив "Моля, ваксинирайте се", а ще е насочена към опита на хора, които са се ваксинирали и са били с хронични заболявания, бременни жени, родили живи и здрави деца, и хора с пост ковид синдром. От "Продължаваме промяната" препоръчаха да има сайт за нежелани реакции след ваксини, обясни подробно министърът.

Сербезова бе категорична в заключение, че одобрените ваксините са при ускорена централизирана процедура, използва се научният потенциал на 27 страни-членки и са минали всички клинични изпитания.

В отговор на въпрос на депутата от ДПС Хасан Адемов за опашки пред ваксинационните кабинети, Сербезова каза, че наистина има засилен интерес за ваксинацията след обявяване на мярката от 75 лв. за пенсионер и са поставени 100 000 дози. Активно се работи за осигуряване на мобилни екипи, най-вече в домовете при трудноподвижни хора и се увеличава работното време на съществуващи такива. Основният проблем е, че медицинският персонал е в недостиг.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    73 9 Отговор
    90 процента от населението на България не е ваксинирано.

    Коментиран от #23, #44

  • 3 Останалите

    64 4 Отговор
    10% са с фалшиви сертификати

    Коментиран от #39

  • 4 Хахха

    74 10 Отговор
    АМА ТЕ ВАКСИНИТЕ ВИ НЯМАТ НИЩО ОБЩО СЪС КОВИД 19 МА КАКО,ЗАТОВА НЕ СА И ВАКСИНИ АКО БЯХА ВСЕКИ ЩЕШЕ ДА СЕ БОЦНЕ
  • 5 гадно

    71 5 Отговор
    Да и какво общо има това със сертификатите използват човешкото нещастие за да ограниват свободата на другите ваксинирането е доброволно решение.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гдфгдф

    40 0 Отговор
    А пък другите 10% уж Ваксани са къде ....????

    Коментиран от #26

  • 8 Майна

    65 5 Отговор
    Тази тия листове дето ги държи е жалка....ХОРА, ТРЯБВА САБОТИРАНЕ НА ВСИЧКО!!! ВЪПРОСЪТ НАИСТИНА Е НА ЖИВОТ И СМЪРТ!!! ИЛИ ,, НЯМА НАКЪДЕ ДА ОТСТЪПВАМЕ, ЗАД НАС СА...ДЕЦАТА НИ,,
  • 9 КРА

    74 5 Отговор
    Асена "Булката" Сербезова лъже изключително нагло и манипулира обществото. Тия наистина са големи боклуци.
  • 10 ЛЪЖЕШ!

    72 4 Отговор
    МИНИСТЪРКЕ! ВАКСИНИТЕ ВСЕ ОЩЕ СА В ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН ПЕРИОД! ТЕПЪРВА, ЧАК 2023 ЩЕ МИНЕ И ПОСЛЕДНАТА ФАЗА НА ЕКСПЕРИМЕНТ!
  • 11 Да питам

    57 3 Отговор
    Само а починалите със ваксина колко процента са?

    Коментиран от #20

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Рошко

    46 3 Отговор
    И колко от тези 90% са починали от сополи, и как така изведнъж почнахте така усилено да мислите за нашето здраве, като гледам вече половин бг измрвло много стрслен вирус
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ами ...

    47 4 Отговор
    Сред като ваксините не пазят от заразяване, какъв е смисъла от "зеления сертификат"? Не подкрепям "Възраждане".
  • 16 Абе

    50 4 Отговор
    Ако не се ваксинираме,а на бас че ще живеем много повече от ваксинираните.

    Коментиран от #31

  • 17 БГ0000

    48 0 Отговор
    Ама какво става с тези хора...стават министри и....алцхаймер!!! Кацаров по същия начин....оспорвам думите Ви! Над 50% от хората там са с две дози и това се знае...Какво става тук????
  • 18 Хай Хитлер

    53 1 Отговор
    Хич не се чудете! Просто имат заповед от ЕС да се ваксинират 80 процента от населението.Затова са се заели толкова сериозно да ни натискат.
  • 19 Ковидарите

    58 2 Отговор
    Ковидарката Сербезова може ли логично да обясни, защо принуждава хората да се "ваксинурат" при положение, че дори производителите на "ваксини" вече си признават, че не вършат работа! Дори главен ковидарски жрец, като БилГей го призна! Защо не излезе и открито да каже, че просто България не е изпълнила плана и затова е масовото принуждаване, какви са тия глупости "стъкмистики", които дрънка!? Те като нови дерибеии на българския народ могат да си измислят и казват, каквито си искат %-ти ?
  • 20 Няма такива

    3 12 Отговор

    До коментар #11 от "Да питам":

    Само са отчетени а всъщност са с фалшиви сертификати

    Коментиран от #22, #35

  • 21 Кофти

    53 1 Отговор
    Вчера с половин уста казаха , че имали поети задължения към европейските партньори. Още от крадците от СДС започна разпарчалосването на държавата ни , а сега остана само народа си да продават като опитни лабораторни мишки. Безбожници алчни!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 аз пак

    37 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    питам, защо кирчо излъга за 35% ваксинирани, като към днешна дата са 28.2%, всеки може да провери, като напише в гоогле vaccination rate.

    Коментиран от #34

  • 24 Калинов

    46 3 Отговор
    Сербезова е отлично платена слугиня на фармацевтичната мафия! Затова я направиха министърка на "здравеопазването"!
  • 25 Rock

    34 1 Отговор
    Кой носи отговорност за страничните действия от ваксините ?Защо беше въведена деклерацията за съгласие при ваксиниране и защо беше премахната?
  • 26 Вввв

    5 18 Отговор

    До коментар #7 от "гдфгдф":

    Тук! И не са 10,а 30 %. Вие всички питате ли се лекарите как издържат или не ви интересува?

    Коментиран от #30, #42

  • 27 Търновец

    18 1 Отговор
    Боровият мед ваксинира горни дихателни пътища и бял дроб, а майските орехчета – прочистват кръвта и лимфните възли, имат и други полезни ефекти; технически имa и съвсем друг начин за борба с СOVID 19 – може да сe спpе за 3-4 меcеци, като дупченето може да се избегне; аз съм безpаботен не гоня влаcт В Испания вчера има около 200000 заразени и само 25 починали – там ги лекуват, тук в Търново срещам минали през Ковид 19 - първо минават домашно лечение и ако има усложеня – чак тогава в бoлница, a политиците ги приемат още в началото.
  • 28 Преболедувал

    36 2 Отговор
    Долна лъжа. Мои близки за съжаление набодени с по две дози лежаха по различно време в ковит отделене и казаха ,че почти всички са били с тая течност. И сега ако се намери един свестен журналист да си направи труда да провери по болниците съм сигурен че резолтата ще е обратен на лъжите им. Ако погледнем какво става с държави с над 85- 90% прецакани ,какво ще видим,рекорди по болни на ден. Някои тъпак ще каже ,че смъртноса е по малка и е тъка защото все пак се по научиха как да го лекуват тоя грип. И спряха да ползват портокала от СЗО.
  • 29 Гост

    28 1 Отговор
    "използва се научният потенциал на 27 страни-членки и са минали всички клинични изпитания."
    Ако може многосватбената да уточни как точно е използван потенциала на България, след като вчера празна, че никой у нас не може да покаже вируса на микроскоп на маса!?
  • 30 Rock

    17 1 Отговор

    До коментар #26 от "Вввв":

    ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ АТЕСТАЦИЯ ЗА ЗАПЛАТИТЕ ИМ- ТОГАВА ЩЕ ПРОЛИЧИ КОЙ Е ЛЕКАР И КОЙ СЕ ВОДИ КАТО ТАКЪВ- СПОРЕД ЗНАНИЯТА И УМЕНИЯТА .
  • 31 mi6osp

    2 24 Отговор

    До коментар #16 от "Абе":

    Ролята на ваксините е като ролята на чадъра при дъжд- може да се намокриш тук-там плюс краката до коленете, .но главата и тялото остават сухи. Странно, но и антиваксърите излизат при дъжд под чадър. Ковид заразява всички - ваксинирани, неваксинирани и преболедували, но неваксинираните пълнят болниците, интензивните отделения и моргите. Впрочем, от заразяване пазят само изолиращи скафандри, но не ваксини и лекарства. Защото заразяването представлява проникване на патогени от околната среда в човешкия организъм.

    Коментиран от #37

  • 32 А какъв процент

    23 1 Отговор
    са със тежки други заболявания, каквъ процент не са лекувани изобщо с години и без никаква профилактика? Защо преди Ковид никой не се интересуваш от това колко българи умират от калпавата ни здравна система? Много въпроси и един отговор - пълно лицемерие и служба на парите ...
  • 33 Хммм

    5 1 Отговор
    Защо ваксината novavax не се внася в Бг? След като я разрешиха в ЕС, и държави от общността я внасят.
  • 34 Ок!!!!!

    17 1 Отговор

    До коментар #23 от "аз пак":

    Лъже за пред "големите началници", не е заради нас предполагам
  • 35 Ок!!!!!

    15 2 Отговор

    До коментар #20 от "Няма такива":

    Как разбрахте, че са с фалшиви сертификати? Като онзи, дето Кунчев ли го цитира, че влязал в болницата с ковид, имал сертификат и преди да издъхне, последните думи му били, че сертификата бил фалшив.
  • 36 ха ха

    19 1 Отговор
    Сербезова, защо британската статистика показва приблизително същото съотношение като ваксинирани/неваксинирани, а нашата коренно различно?
  • 37 Да бе да

    23 2 Отговор

    До коментар #31 от "mi6osp":

    Ковид ваксините не те предпазват от заразяване, не те предпазват да разнася заразата, не те предпазват и от летален изход! Сербезова, говори, че починалите от ковид хора са над 80 годишни. В същото време обявяват, че само 28% саа ваксинирани в Бг. Тоест само пенсионерите. Извода си направи сам. Тази лъжа у Франция един професор я изкара на светло. Като доказа, че 90% от починалите от ковид в болниците били ваксинирани. Защото и там по същия начин лъжат.
  • 38 Може да е така

    13 1 Отговор
    Ама да каже колко от ваксаните директно отиват в моргата
  • 39 Не позна

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Останалите":

    30% са.
  • 40 бистера мУнчев

    8 1 Отговор
    По данни починалите които са ваксинирани, от усложнения тормози и прочие са 10%.
    Но ни е забранено да казваме.
    А и журналята не питат.
  • 41 Петър

    8 2 Отговор
    Това е долна лъжа ! Пълно е с хора с една доза ваксина ,която не им е понесла и сега берат душа. Тези хора се водят "неваксинирани" обаче - нямали "пълен ваксинационен курс". Хора с две дози също известно време минава докато ги регистрират и през това време също има такива влошили се точно от тези "ваксини". И тях ги види статистиката неваксинирани ,а скоро ще се видят ваксинирани само такива с поне една бустерна доза и изведнъж ще се окаже ,че почти 100% неваксинирани умирали. А всъщност истината е точно обратната - малко заразили се директно с ковид ( неваксинирани) са в интензивното и въобще в болница. Почти всички там са с поне една игла. Измамата на века бих казал.
  • 42 ХХХ

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Вввв":

    Много добре знам как издържат лекарите. Много са си добре "бизнесмени в търговски дружества
  • 43 Мигел

    1 1 Отговор
    "Проповедниците" на въздушно-капковото заразяване като причина за заболяване от ковид, налагащи въз основа на тази сатанинска лъжа, фашистка диктатура и медицински джихад, са едни най-обикновени, смрадливи ЗОМБИТА. Зомбитата или трябва да ги трепеш или трябва да бягаш далеко. Но зомбитата са узурпирали силовите структури, узурпирали са медиите, заграбили са всички пари - бели, черни, мръсни, фалшиви и кво праим сега?! Много скоро ще ни приклещят фатално. Никак не горя от ентусиазъм да се бия със зомбитата. Ще моля Господ да ми помогне когато тръгна да напускам този сатанински свят, да не се мъча много, макар, че все тая.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Тра-ла-ла

    2 0 Отговор
    Приоритет на МЗ бил ваксинацията. А хората, които умират в болниците и извън тях от липса на медицински грижи и сбъркана здравна система, не са приоритет! Важно е да набодем хората с препарата нали?
  • 46 Друг път

    1 1 Отговор
    Пратете хора да проверят тази парцалеса лъже най безобразно.Ами те не останаха неваксинирани хора от лъжливите списъци които се публикуват.Всеки ден се публикуват лъжи .От Омикрон боледуват и се заразяват само ваксинирани.Така е в цял свят и защо,защото имунната им система е в процес на нулиране.