Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 17:26 1 140 26

Сербезова: Ще има одит на всички спешни звена на болниците в страната

  • сербезова-
  • одит-
  • спешни звена-
  • болници-
  • страната

Моят избор е не да използвам човешки трагедии за политически цели, а да подобря системата, казва здравният министър по повод исканата ѝ оставка от лидера на партия "Възраждане"

Сербезова: Ще има одит на всички спешни звена на болниците в страната  - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова излезе с официална позиция пред медиите по повод поисканата ѝ оставка от председателя на политическа партия „Възраждане“ Костадин Костадинов заради случая с починалата жена в Спешното отделение във Враца.

На първо място, изказвам своите най-искрени съболезнования на близките на жената от врачанското с. Пудрия, починала в Спешното отделение на МБАЛ „Христо Ботев” - Враца, заявява проф. Сербезова, цитирана от БНТ.

Ето и цялата позиция:

Недопустимо е бюрократични изисквания да отнемат шанса за живот в ситуация, в която всяка секунда е ценна. В системата на здравеопазването трябва да се допускат и задържат хора, които са не само ценни със своите знания и опит специалисти, но преди всичко са човеци – с хуманно отношение към страдащите. И в същото време с професионална мисъл и бързина да дадат най-доброто от себе си, но и да бъдат емпати, защото няма нищо по-ценно от човешкия живот.

Каквито и протоколи да има, в болничните лечебни заведения работят хора и личностните качества на всеки един трябва да бъдат преценявани през призмата и на емпатията. Директорът на болницата във Враца д-р Керемидчиев ме уведоми, че е освободил служителката на регистратурата, която е била дежурна по време на трагичния случай.

Не е достатъчно. Необходимо е да се направи проверка дали това поведение не се дължи на организационни пропуски. По тази причина бяха назначени незабавни проверки от страна на РЗИ Враца и Изпълнителна агенция “Медицински надзор”. Целта е да се установи има ли организационни пропуски, вкл. направено ли е обучение за необходимостта от различно поведение в зависимост от спешността на ситуациите.

В тази връзка ще бъде извършен одит и на всички спешни звена на болниците в страната за спазването на въведените изисквания по стандарта за Спешна медицина.

Освен това, разпоредих и преглед в спешен порядък на действащия стандарт, както и относно спазването на правилата за вътрешния ред и съответните протоколи за поведение. Целта е да се установи дали е необходима системна промяна, за да няма ситуации, при които пациенти, близки и ние като общество да се чувстваме безпомощни, защото бюрократични процедури са станали бариера пред противошоковата зала. За резултатите от тези проверки българските граждани ще бъдат информирани.

А сега за искането на оставката ми от лидера на политическа партия “Възраждане” като “морален акт”. Моралът е система от ценности. Да постъпиш морално означава да не вредиш на околните, а да им помагаш, с каквото можеш, и да ги подкрепяш. Моралният акт показва системата от ценности на конкретния индивид, т.е. моралът, който изповядва. Моралният акт сам по себе си не може да бъде добър или лош, а показва същността на разбиранията, според които индивидът, правещ даден избор, живее. Моралният акт се извършва пред свидетели, което обосновава и решението ми да напиша настоящото изявление след призива на г-н Костадинов.

На първо място споделям ценностите да помагам, подкрепям, стабилизирам, както и да бъда част от екип със здрави морални устои. Морален акт не е да предавам доверието, което ми е гласувано. Морален акт е да опитам с всичките си сили и възможности да се справя с тежкото наследство, което заварих… Избирам да помагам дотогава, докато е необходимо.

Моралният акт може да покаже принадлежност към общността, но може да покаже и обратното. Морален акт, с който овластени към момента хора показват ценностната си система, са и действията на различни нива, целящи дестабилизиране на правителството във важен за страната момент, когато са нужни консенсус и разбирателство. Същото важи и за използването на една човешка трагедия за политически цели.

Морален акт, който показва “ценности”, са и заплахите, които получавам от симпатизанти на една политическа партия. Определена ценностна система е и поведението, когато си поканен на среща в Министерството на здравеопазването, за да водиш диалог, вместо това да крещиш, обиждаш и размахваш пръст. Нима е морално да се заблуждава обществото за броя на смъртните случаи, асоциирани с употребата на ваксини? Или пък е морално да се тиражира заблудата, че ваксините не са изпитани в клинични изпитвания?

Всеки прави своите избори - моралният акт е избор, направен пред всички. Моят е не да говоря от трибуната и да използвам човешки трагедии за политически цели, а да създам организация, за да подобря системата, в която са натрупвани дефицити в продължение на десетки години. Това е моето морално задължение!", завършва проф. Сербезова.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    45 2 Отговор
    Морално беше да подаде оставка,а дали ще я приемат е друг въпрос.Въпрос на морал!

    Коментиран от #21, #23

  • 2 Грульо

    42 1 Отговор
    Оставка, ма фармакалинко! :D
  • 3 Кириос

    26 0 Отговор
    Тази и Асен се видяха още при 800 дни .10 г след това отново на власт Неразбираемо
  • 4 Биг Фарма

    31 0 Отговор
    Касапи
  • 5 Анализатор

    39 1 Отговор
    Сербезова е много далеч от истината
  • 6 СПОКО

    36 1 Отговор
    бе, вие още нямате месец като правителство :Д въпроса е след 2 години какво оправдание ще използвате, а извинявай няма да изкарате толкова :Д
  • 7 гадно

    28 0 Отговор
    Я "младата" невеста се "разработи".
  • 8 Гост

    38 0 Отговор
    Само одити правите вие политиците бе, само одити и то постфактум. Одитите ги правете преди леталните случки, лелче
  • 9 Много станаха

    37 0 Отговор
    Пруверки, одити, а резултати никакви. Бездушие в бяло не се лекува с проверки и етични комисии.

    Коментиран от #14

  • 10 туй онуй

    34 2 Отговор
    Стигнахме до ситуация в която по-добре да не влизаш в болница, модерните убиици на нашето време явно са политиците, администраторите и докторите. Разлика между Боко минискуса и Кирчо грайндъра има май само в перчема и размера на абсурдите, като им гледам скоростта на Радевските избраници Боко скоро ще изглежда като недоносче.

    Коментиран от #12

  • 11 Да виждате някаква промяна?

    26 3 Отговор
    ПП"Пипнахме парите"- оставка!!!
  • 12 Мамул

    22 0 Отговор

    До коментар #10 от "туй онуй":

    И друга разлика има! На Боко му водеха Мата Хара за по пет хиляди лева, а Кирчо сам си търси Матю Хари в Grindr. Но май отново няма да прокопсаме!
  • 13 Ъщъров

    25 0 Отговор
    Всички промени в милата ни родина започват след смъртен случай. Промени при влакове, промени в автобуси, промени при шахти, промени, промени след фатален край! Как не ви е срам? Как имате очи да говорите всички, не само г-жа Строгова( на български от сербез). Горкото мъниче как ще расте? Бащата как ще преживее това? Големи фафли се разтягат и нищо конкретно за пореден път! Като шамаросат някой лекар(най-често с основание) БЛС излизат по всички медии и обвиняват "неуравновесения" българин в какво ли не! Къде сте сега БЛС? О ......., спирам вече, че ......
  • 14 Display

    27 1 Отговор

    До коментар #9 от "Много станаха":

    Одит, след одит и нищо, хората ще си умират, те ще папкат и продължаваме "промяната"...........
  • 15 прост шоп

    27 0 Отговор
    Ми не е морално, неуважаема госпожо, точно днес и точно вие да говорите за морал, когато заради бюрокрация човек не получи помощ и си отиде , не само ще чувате гневни реплики и крясъци, доста повече ще ви се наложи да изтърпите.
    Няма правописна грешка в обръщението.
  • 16 Лесно е

    10 0 Отговор
    Само одити. Огромна администрация. Никаква емпатия. До смърт изплашени хора от Ковид вируса. Бюрокрация страшна. Никакво заплащане поради липса на професионализъм.
    Специалисти, лекари, санитари бягат на запад за високо заплащане.
  • 17 ЯЛОВИЦИ и ИМПУТЕНТНИ !

    8 0 Отговор
    Лайкучки джафкат безсмислици за отчитане на активност и действие , вече ТРИДЕСЕТ години! Време е за Единен Народен Отечествен ФРОНТ за защита на НАСЕЛЕНИЕТО !
  • 18 Анонимен

    9 0 Отговор
    Кога ще разберете, че пациентът е Човек, нуждаеш се от адекватна помощ, а не източник на пари? Оставка!

    Коментиран от #20

  • 19 Анонимен

    10 0 Отговор
    Министърката се мъчи да излезе от ситуацията с одити. Не е това начинът! Покажете най-сетне, че имате някакъв морал и че за вас човешкият живот значи нещо!
  • 20 Ами значи

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Анонимен":

    прав си,ама за касата,министерството,енергото,доставчиците на лекарства,вода и бинт парите трябва някой да ги плати,държавата преди повече от 20год. каза на болниците,че те ще плащат за тези неща,и какво предлагаш?
  • 21 ОСТАВКА

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ОСТАВКА НА ОЧЕЛАТОТО ЧУЧЕЛО!ГЛОБАЛИСТКА СЛУГА ОСТАВКА И ЗАТВОР!
  • 22 Рошко

    3 0 Отговор
    А за надписаните ковид жертви ще има ли одит, аз лично знам за 5 случая на 100%
  • 23 Рошко

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Посочи ми един бг политик с морал и срам, изобщо знаят ли значението им за достойнство изобщо не питам. Това е в миналото откакто се спонсорира чалгата и престъпността демек ненаказаността, един осъден бг политик или олигарх да си чул, няма и да чуем
  • 24 Одит

    2 0 Отговор
    Лекари проверяват свои колеги. Резултатът ще бъде нулев. Контролните органи във всяка една сфера не работят
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 алиса

    1 0 Отговор
    само , че в Европа при такъв случай хората си подават оставките, ние нали сме в Европа. Хората ви искат оставката.