Last news in Fakti

21 Януари, 2022 17:54 7 700 4

Защо е толкова полезна райската ябълка?

  • райска ябълка-
  • полезно-
  • здраве-
  • плод

Райската ябълка е чудесен източник на редица полезни вещества

Защо е толкова полезна райската ябълка?  - 1
Снимка: Shutterstock

Райската ябълка е прекрасен плод с наситено сладък и същевременно леко тръпчив вкус. Тя е един чудесен дар от природата, особено през зимата. Този сочен плод, който расте и у нас, носи изключителни ползи за здравето.

На външен вид райските ябълки приличат на оранжеви домати по форма. Ципата им е по-твърда, заради което някои хора предпочитат да я белят преди да я изядат. Други обаче ги ядат заедно с кората.

Както в кората, така и в сърцевината на този плод, се съдържа изобилие от витамини, минерали, антиоксиданти, които са много ценни за здравето, информира здравният сайт WebMD, цитиран от Флагман.

Райската ябълка е много богата предимно на витамин А, който ѝ придава и характерния оранжев цвят. Витамин А е незаменим мастноразтворим витамин, който играе съществена роля за здравето на очите, според healthline.com.

Бета-каротинът, който в организма се разпада до витамин А, поддържа състоянието на роговицата добро и забавя стареенето.

В райската ябълка се среща и висока концентрация на витамин С, който е мощен антиоксидант, предпазващ клетките от възпаления, стареене, стимулира имунната, сърдечносъдовата система, допринася в превенцията на диабет.

Райските ябълки са отличен източник на фибри. Реколтата им се прибира през есента, което означава, че през зимата ще имате възможност да добавите повече местни продукти богати на фибри, витамини и минерали към диетата си.

Храните с високо съдържание на фибри подпомагат функциите на храносмилателната система, а тя от своя страна допринася за стимулирането на здрава имунна система.

Фибрите подхранват полезните бактерии в червата, ускоряват техните движения, като това стимулира редовното изхождане и правилното усвояване на хранителните вещества. Фибрите осигуряват и по-дълготрайна ситост през деня.

Райските ябълки са плод с нисък гликемичен индекс, което според healthline.com, е прекрасен начин да контролирате нивата на кръвната захар. Наблягането на храни с нисък гликемичен индекс и повече фибри в менюто е един от най-добрите начини да се предпазите не само от наднормено тегло, но и от диабет.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абеее ей,

    14 8 Отговор
    1. Райските ябълки са с висок гликемичен индекс.
    2. Повече от две ябълки на едно хранене предизвикват запек. Какви фибри и какви перисталтики ти се мотат из главата, ма моме.
  • 2 Тоалетна хартия

    13 2 Отговор
    Събке, намери някой да ти изпапка сливата!!! В тоз сайт, само недолюбени моми....Венелина е N1 в недолюбването...
  • 3 Мустафа

    3 3 Отговор
    Райската ябълка наистина е прекрасен плод.Много я харесвам, но не си позволявам повече от две ябълки на ден.
  • 4 Васик атанасова

    4 2 Отговор
    Събина освен полезни имат и доста противопоказания
    Прочети. Ги
    А за някой хора. Са забранени
    Значи освен ползите е. Добре да се спомене и това другото