Last news in Fakti

22 Януари, 2022 13:55 4 606 37

Ваксините срещу COVID-19 променят менструалния цикъл

  • ваксини-
  • covid-19-
  • менструален цикъл

Д-р Сашо Райков, дългогодишен специалист по репродуктивна медицина обяснява причините

Ваксините срещу COVID-19 променят менструалния цикъл - 1
Снимка: shutterstock

Според скорошно медицинско проучване, ваксинацията срещу COVID-19 може да причини нарушения на менструалния цикъл при ваксинираните жени, това разкри д-р Сашо Райков, дългогодишен специалист по репродуктивна медицина.

„Ваксинацията срещу COVID-19 може да причини промени в менструалния цикъл при ваксинираните жени. Тези промени в менструалния цикъл се наблюдават след прилагането на различни видове ваксини, което предполага, че тази реакция вероятно се дължи на имунен отговор“ – допълни той.

Доктор Райков обаче смята, че тези наблюдения не трябва да служат като аргумент срещу ваксинацията, тъй като рискът от заразяване с COVID-19 за фертилитета при жените е по-висок. Според проучването цикълът се нормализира при повечето жени с този тип реакция и няма доказателства за ефект на ваксината върху фертилитета.

Според други проучвания нежеланата бременност се среща с еднаква честота при ваксинирани и неваксинирани жени. Освен това е известно, че инфекцията с COVID-19 се отразява негативно върху плодовитостта и всяка терапия, която намалява риска от него, е добре дошла.

Въпреки че нарушенията в цикъла след ваксинация отзвучават спонтанно при повечето жени, когато това не се случи или ако засегнатата жена има други възможни причини за стерилитет, се препоръчва оценка в специализиран център за лечение на безплодие.

„Без да изпадаме в паника, но всяка аномалия в менструалния цикъл на жената не трябва да се приема лекомислено. В случай на нарушена функция на яйчниците, особено при жени с предишни проблеми с фертилитета, замразяването на яйцеклетки може да бъде решение. Всъщност, промените в менструалния цикъл след ваксинация може да са просто признак на нарушена функция на яйчниците, която би настъпила на по-късен етап по спонтанен начин" – допълва д-р Райков.

Има публикувани ръководства на големите репродуктивни асоциации, как да действаме срещу инфертилитета във времената на COVID-19, приложими както за ваксинирани, така и за неваксинирани хора, като се препоръчва критериите и мерките, които трябва да се предприемат по отношение на запазването на фертилноста чрез различни методи от медикаментозно лечение до замразяване (витрификация) на яйцата.

„Всъщност подобни промени в менструалния цикъл се наблюдават след употребата на ваксини срещу други заболявания, например срещу човешкия папиломен вирус, но не се забелязва дългосрочен неблагоприятен ефект.

"Като заключение, може да се изтъкне, че „всяко нарушение на менструалния цикъл, което не се възстановява бързо, изисква специализирана медицинска помощ. Независимо от това дали засегнатото лице е ваксинирано или не ", допълва д-р Сашо Райков.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бая

    64 4 Отговор
    бели правят !

    Коментиран от #10

  • 2 Пенди

    36 2 Отговор
    Може или променя? А ти Трачева като те гкедам най не ти е свършвал?
  • 3 Раданч Татлъту

    55 1 Отговор
    Мноо са полезни,даже лекуват и от хронична тъпост!💉🤡🥳👍
  • 4 На старите

    70 4 Отговор
    баби ще им дойде , на младите ще им спре !
  • 5 сила

    72 1 Отговор
    на Кунчев вече му е редовен.....
  • 6 5577

    80 3 Отговор
    Само статистика дайте, колко диагнози на инфаркта, инсулта и тромбози са поставени след ваксинация. Само информация искаме. Разбира се пояснете че те и без ваксината са щели да се разболеят. Никъде я няма тая информация, а трябва ежедневно да се съобщава по информационния бюлетин. Моля спасете човешки животи. Колкото по рано толкова пораженията ще са по малко. Така или иначе историята ще ви заклейми. Туй за женския цикъл е най малкото което прави.

    Коментиран от #17

  • 7 много са

    38 1 Отговор
    добри даже ваксините щом даже инвалиди след ваксинация ставтат и почват да бягат..

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Последния Софиянец

    47 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бая":

    Спонтанни аборти, безплодие, инсулти,СПИН.Много им стана

    Коментиран от #24

  • 11 Делю Хайдутин

    41 2 Отговор

    До коментар #7 от "много са":

    В Индия глух и парализиран след ваксинация проходил и почнал да чува.
  • 12 Иван Грозни

    23 1 Отговор
    Лошото настъпва когато цикъла продължава цял месец и така всеки месец. Тогава българсото население ще се ....
  • 13 Ха така

    42 1 Отговор
    Добре е да се пише цялата истина, а не само политическите директиви !
  • 14 Stefan

    49 1 Отговор
    Истината ама наполовина, променяло цикъла, ама не вредяло кой се сетил се сетил
  • 15 ПАСИВЕН ПУШАЧ

    5 3 Отговор
    НИЕ (👬👬👬)НЯМАМЕ ПРОБЛЕМИ С ...ЯТА,ПРАВЕТЕ ВАКСИНА С ЛЮБОВ💏
  • 16 СЛЕД НЯКОЛКО БУСТЕРА...

    34 0 Отговор
    МОЖЕШ ДА ЗАБРЕМЕНЕЕШ БЕЗ ПОЛОВ АКТ!ТОВА И ПРИ МАРСИАНЦИТЕ ГО НЯМА..🤪

    Коментиран от #23, #25

  • 17 Пешо

    52 1 Отговор

    До коментар #6 от "5577":

    Когато му дойде времето тогава ще се тръби. Тогава ще има и трибунали, само се моля всички журналистчета съучастници в цялата пропаганда до момента да си го получат. За съжаление докато стане това ще изгорят още офчици и невинни деца.

    Коментиран от #27

  • 18 Hoho Boho

    36 3 Отговор
    Това не е никакъв аргумент в полза на ваксините:
    "Доктор Райков обаче смята, че тези наблюдения не трябва да служат като аргумент срещу ваксинацията, тъй като рискът от заразяване с COVID-19 за фертилитета при жените е по-висок."

    Ваксините не предпазват от заразяване.
    След ваксиниране пак се разболявате с COVID-19...

    И тогава се акумулират двата негативни ефекта - от ваксинирането и от заболяването.
  • 19 😷😷😷

    40 2 Отговор
    "...и се оказало, че при 81,9% от жените, получили противоковидна ваксина до двадесетата седмица от бременността, е настъпил спонтанен аборт.

    А ако имунизирането е било направено до 13 седмица на бременността, шансът за нормално износване на детето се стопява до 7,7 процента. ..... Мисля менструалния цикъл е най-малкия проблем?
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    13 4 Отговор
    Ако е вярно.......това е ужасно...целия алгоритъм на организма се нарушава.това означава,че тези инжекции Мога да ....Увреждат или Лекуват,но не са Ваксини срещу ковид19!Според мен могат да ги инжектират на раково болни и вероятно определен процент от раково болните ще се ИЗлекуват бед нищо друго.Говоря за РНК-инжекцията!
  • 21 Тиква

    19 2 Отговор
    Поредния Плашитурник наш Доктор! Кога го изследва това нещо бре доктор Райков? Дай да видим официални публикации на световно ниво за да сме сигурни, че е истина!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 АААААААААа

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "СЛЕД НЯКОЛКО БУСТЕРА...":

    Ако си спала с комшията и не си разбрала?
  • 24 АААААААААа

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Някои неща без онуй с 200 не стават? Просто не се получават?
  • 25 Идън

    14 0 Отговор

    До коментар #16 от "СЛЕД НЯКОЛКО БУСТЕРА...":

    А какво е ин витрото? Може би трябва да се направи подобно изследване и за мъжете.Ако има проблеми с подвижността и броя на живичките и силничките опашатковчета при ваксинираните това е ужасяващо.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пешо":

    За Бога, не се ваксинирайте? Последствията от нежелани странични реакции на здрави , но ваксинирали се хора са ужасни!!! Да, с "ваксината" може и да не се разболееш от Ковид-19, но 3-4 МЕСЕЦА СЛЕД ВАКСИНИРАНЕТО внезапно ставаш буквално на ПАРЦАЛ!
    Проверете какво се случва в клиниката на "4-ти километър" - София...наплив от хора с тежки проблеми...записването за преглед е за след 3-4 дни...най-рано!!!
  • 28 Ахбале

    26 0 Отговор
    Кого лъжеш?!? Ако се разболели от ковид било по -лошо …Ами нали като им инжектират експерименталките зорлем ги разболяват ,че и после имат бонус - още по -лесно се заразяват. Серийни убийци сте …..
  • 29 незнайко

    26 0 Отговор
    Полека лека започват да плюят камъчетата от устите си !!! Колко още промени в имунната система след ваксините ще намерят не е ясно !!!

    Коментиран от #32

  • 30 така е

    1 9 Отговор
    русофилите кървят
  • 31 незнайко

    18 0 Отговор
    ХОРА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ НИКОЙ НЕ СЕ БОРИ С КОВИД !!! Същото е и борбата с високото кръвно, което се лекува без да се знае причината !!! Пият се лекарства, но те не лекуват ПРИЧИНИТЕЛЯ !!! Целта на ваксините е ПЕЧАЛБА КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ !!! Защо не измислят да пръскат срещу КОВИД, както ръсят срещу хиляди болести по растенията ??? Да тогава няма да има ПЕЧАЛБА !!!

    Коментиран от #35

  • 32 Rock

    17 1 Отговор

    До коментар #29 от "незнайко":

    Няма как да е само в имунната системал Веществото вкарано в кръвта оказва влияние на ВСИЧКИ системи- те са взаимно свързани.Предстои да се видят пораженията и в дългосрочен план. Призивите за ваксинация, без никой да носи отговорност са престъпление.
  • 33 Минчо

    4 1 Отговор
    Вярно е .....и на мен ми се промени
  • 34 Хихата

    0 1 Отговор
    Също така бременните жени масово помятат след ваксата. 92.3% от бременните до 13 седмица и 81.7% от останалите. Така, че ако някоя девойка/булка иска да се отърве от нежелана бременност да иде да се вакса!
  • 35 Хихата

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "незнайко":

    Абе те са го измислили, обаче пръскат ЗА ковид, а не ПРОТИВ!

    Коментиран от #36

  • 36 Хахита

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Хихата":

    На 99.99% от неваксинираните им се променя умствения цикъл след като пипнат ковида
  • 37 Коко

    0 0 Отговор
    Разбира се че се променя, аз откакто се ваксинираш нямам никакъв "цикъл"