Last news in Fakti

25 Януари, 2022 16:58 4 284 3

Портокаловият сок за нормално кръвно и здраво сърце

  • портокалов сок-
  • кръвно налягане-
  • здраве-
  • сърце

Чаша портокалов сок дневно намалява систоличното кръвно налягане с три десети

Портокаловият сок за нормално кръвно и здраво сърце - 1
Снимка: shutterstock

Голяма порция портокалов сок понижава кръвното налягане, а редовната консумация на напитката предотвратява сърдечни проблеми, пише в. Daily Express.

Д-р Кари Ръкстън от Научния център за плодови сокове в Белгия разказа за свойствата на популярната напитка. Тя отбеляза, че една чаша портокалов сок дневно намалява систоличното кръвно налягане с три десети, а диастоличното - с почти две.

Както портокалите, така и портокаловият сок съдържат растителен полифенол, наречен хесперидин, който отпуска кръвоносните съдове и улеснява контрола на кръвното налягане. Той се усвоява по-ефективно от сока, отколкото от целите портокали, тъй като малкото количество фибри в целите портокали пречи на организма да усвои хесперидина. Портокаловият сок също така е източник на калий, който помага за контролиране на кръвното налягане", обяснява Ракстън.

Според специалиста хесперидинът се превръща в хесперетин в човешкия организъм при храносмилане.

"Новото съединение в кръвта ни, наречено хесперетин, помага за отпускане на кръвоносните съдове, което има значителен ефект върху кръвното налягане, особено при хора с риск от сърдечносъдови заболявания", добави тя.

Артериалната хипертония е синдром на повишено систолично кръвно налягане и едновременно или независимо от него - на диастолично кръвно налягане. Повече от 20 комбинации в човешкия генетичен код допринасят за появата на хипертония.

По данни на Световната здравна организация до края на 2020 г. повече от един милиард души в света са с хипертония, две пети от хората не знаят за диагнозата си и само един на всеки десет се лекува от нея.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    1 2 Отговор
    Най вредният сок
  • 2 Д- Хаус

    6 0 Отговор
    Имате ли представа колко е 3 десети от кръвното бе мисирки?! Та това даже апаратът не може да го отчете. Стига сте лъгали хората
  • 3 Смех

    3 0 Отговор
    Също така прави бързите тестове положителни от Ковид 19