Last news in Fakti

26 Януари, 2022 22:44 1 716 18

Огнян Кунчев: Пикът на петата вълна ще бъде в средата на февруари

  • огнян кунчев-
  • пета вълна-
  • февруари-
  • омикрон

От май месец идва летният сезон, когато заболеваемостта ще спадне, казва математикът от БАН

Огнян Кунчев: Пикът на петата вълна ще бъде в средата на февруари - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ще достигнем ли в пика на пандемията от Омикрон 70 хил. заразени на ден?

"Частичните мерки дават резултат. Въпросът е доколко те ще бъдат адекватни и дали ще трябва да бъдат усилвани. Предупреждението на всички експерти е, че заразата се разпространява бързо. Болшинството случаи го прекарват леко, но в един момент ще стигне до тези, които не го прекарват леко. Трябва да помислим за хората с имунокомпрометирана система", каза математикът от БАН проф. Огнян Кунчев пред "Денят ON AIR".По думите му Европейският център за превенция и контрол на болестите казва, че от всички болни от Омикрон 1.14% са били хоспитализирани, 0.16% са се нуждаели от интензивно легло, а 0.06% са починали.

"Пикът на кривата е в средата на февруари. Той ще достигне 63 хиляди души. Включваме вътре и тези, които не показват никакви симптоми. Това е при положение, че никакви мерки и локдауни не са въведени", коментира проф. Кунчев пред Bulgaria ON AIR. Математикът добави, че ще се разболеят около 3,5 млн. души до май месец.

"Когато имаме 3 милиона заразени при никакви мерки, ще имаме 40 хиляди хоспитализирани. А от реанимация ще имат нужда 5600 души. Ще починат 2 100. Устройва ли ни това? Това е цената", поясни проф. Кунчев.

При пълен локдаун кривата ще падне след десетина дена, но след като се отпуснат мерките, кривата пак ще се качи, стана ясно от думите му. Математикът изтъкна, че тези 3 милиона и половина или трябва да се ваксинирани с бустерна доза, или да изкарат вируса. Ако се ваксинират, кривата на заболеваемостта ще се намали.
"Сдържащите мерки забавят процеса и дават възможност да се ваксинираме. Но те не го спират. Той пак ще дойде. Тук е, докато не дойде лятото. От май месец идва летният сезон, когато заболеваемостта ще спадне. Болниците няма да издържат, ако има 40 хиляди хоспитализирани. Но когато затегнем мерките, тогава те ще издържат", обясни проф. Кунчев.

"Омикрон е ваксинация. Просто по-леко изкарване на заболяването. То служи като щит срещу другите варианти", посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поредният

    32 2 Отговор
    ШАРЛАТАНИН-ШАМАН ЗА 💸💸💸💸💸💰💰💰💰💰
  • 2 Грульо

    32 1 Отговор
    "Огнян Кунчев: Пикът на петата вълна ще бъде в средата на февруари"

    А защо не пре юли, бе Кунчев?! Нали ковита не е сезонен? :D А таз годнина нали преди месец казаха, че щяло да има и силна вълна от грип, де е грипа?
  • 3 оня с магарето

    33 1 Отговор
    колко математици имало в България! а имало недостиг на учители!?
  • 4 Тоя е умствено изостанал....

    32 1 Отговор
    Те вече обявиха и от сзо че ВАКСИНИТЕ нямат смисъл..и няма да има повече локдауни..вместо да спи..да почне да чете повече 😂🤣😅
  • 5 Мда

    18 0 Отговор
    Вакса, само за две цигари лъскам обувки стари такса,,,
  • 6 НАТО ВЕЦ

    31 1 Отговор
    За сатанистите нещо е много важна тази среда на февруари! Едни гласят "пик на пЛандемията". Други пък начало на война. Що ли така наведнъж!
  • 7 Само Кукунчевци в тая държава

    25 2 Отговор
    Ковид париците дрънкат в джоб чета, торби и чекмеджета! Шиб@ни продажници!
  • 8 no name no face no number

    13 0 Отговор
    А пък шестата вълна ще е цунами
  • 9 Vaccine

    21 1 Отговор
    Математикът, някакъв си "проф" се опитва да бъде лекар и стана шаман. Бълва заклинания, няма да остане гладен.
  • 10 Лост

    12 0 Отговор
    И като видим и долната статия -Русия напада Украйна по средата на февруари.
  • 11 Hoho Boho

    10 1 Отговор
    Пикът е сега.
    27.01.2022 г.
  • 12 Нумерологъ

    7 1 Отговор
    На 22.02.2022 г. ще има някакво събитие. Този е объркал събитието. Не е точно това, което предсказва по опорки. Не е баба Ванга - факт.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Доктор

    11 0 Отговор
    Помияр!
  • 15 Ами ...

    9 0 Отговор
    "но в един момент ще стигне до тези, които не го прекарват леко" Значи вируса подбира. Първо тези, които го изкарват леко. 😀 И още: "Омикрон е ваксинация. Просто по-леко изкарване на заболяването. То служи като щит срещу другите варианти" Значи вече приехме, че всички ще го изкарат. Какво казваше Мангъров? "Ще мине през всички." Готвят ни локдаун. "Болниците няма да издържат, ако има 40 хиляди хоспитализирани. Но когато затегнем мерките, тогава те ще издържат". В България просто няма достатъчно хора, за да има 40 000 хоспитализирани. Към момента, хоспитализираните 5372, при 222 161 активни. Т.е. 2,4 % от активните са хоспитани. За да има 40 000 хоспитализипани, ни трябват 1 600 000 активни.
  • 16 д-р Халосян

    12 0 Отговор
    Ми добре, да каже сега за 6тата и 7мата вълна точно кой ден да ги чакаме
  • 17 Давай, давай

    11 0 Отговор
    шашкай те го още тоз хубав и кадърен народ. Не ви е срам получавате пари за да убивате психически хората.
  • 18 хихи

    0 0 Отговор
    и него да weba