Last news in Fakti

30 Януари, 2022 07:14 8 419 49

Проф. Николай Петров описа пациента, който стига до интензивното

  • професор николай петров-
  • коронавирус-
  • интензивно отделение-
  • пациенти

Хората не трябва да се плашат от това, че са позитивни, заяви ръководителят на катедрата по анестезиология и интензивно лечение във ВМА

Проф. Николай Петров описа пациента, който стига до интензивното  - 1
Снимка: БГНЕС

Омикрон протича наистина по-леко от предходните варианти, много хора го карат на крак у дома, някои нямат никакви симптоми. Това заяви в студиото на "Говори сега" по БНТ проф. Николай Петров, ръководител на катедра по анестезиология и интензивно лечение във ВМА.

Дали се вижда обаче краят на пандемията ще го кажат ясновидците, а лекарите не са от тях, каза професорът. Той все пак изрази надежда, че с Омикрон се върви в посока да се изгради групов имунитет срещу коронавируса.

Хората не трябва да се плашат от това, че са позитивни, това не означава непременно, че са болни, каза проф. Петров.

Уточни, че при предните вълни от 10 души в реанимация - 9 са губели живота си, но вече не е така.

Интензивните отделения в момента не са така натоварени, както при предишни вълни, което е надежда за самата специфика на протичане на заболяването.

И все пак - какъв е профилът на пациент, който стига до интензивно лечение?

"Неваксиниран, над 60 години, със затлъстяване, диабет и няколко хронични заболявания, които не са под добър контрол. По две причии - че той се страхува или е немарлив да ходи редовно при специалист да поддържа диабета си или няма този лесен достъп до специалист, както досега", каза проф. Петров.

Това обаче не означава, че по-младите, дори и да не са ваксинирани, са застраховани да не стигат до реанимация.

По думите на проф. Петров хората не отчитат колко натоварени са интензивните отделения от самото начало на пандемията.

"Малко хора си дадоха сметка, че всяка болница, за да функционира по стандарт, разполага с едно интензивно отделение. В рамките на пандемията това интензивно отделение трябваше да поема и тежките ковид пациенти, тоест работата стана двойно по-голяма. В интензивните клиники много трудно може да се открият нови легла, защото всяко легло върви с оборудване и персонал. Два до три пъти повече са пациентите и натоварването на персонала и това доведе до изпепеляване на хората", каза професорът.

Натоварването е избило в няколко посоки като заболявания и за съжаление някои лекари са си отишли, други получиха екземи, някои са с ментални проблеми, други са получили инсулти. Товарът в интензивните отделения е смазващ, казва проф. Петров.

Тази вълна тече с по-малко натоварване към интензивните клиники, което се дължи от една страна на спецификата на вируса, от друга страна на натрупания опит на лекарите от други специалности, които вече доста по-ефективно се грижат за пациентите, а това дава резултат като по-малко постъпили в интензивни клиники.

По отношение на ваксинирането професорът смята, че в изграждане на доверието принос имат и медиите и препоръча гласност да се дава предимно на хора, които контактуват с пациентите, които са на първа линия и имат доверието на пациентите.

Проф. Петров определи като непочтено публичното говорене на една от политическите сили, която успя да влезе в парламента с кампания срещу ваксинирането.

"Хората го казват за n-ти път - дистанция, маска, ваксина. Силовото убеждаване за ваксинация обаче не е решение", каза професорът.

Той сподели и научна новост, с която се е запознал наскоро - бустерната доза е добре да бъде от различна на първите две дози ваксина.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Севда

    17 75 Отговор
    "Проф. Петров определи като непочтено публичното говорене на една от политическите сили, която успя да влезе в парламента с кампания срещу ваксинирането" - Това е партията на Копейкоденгин!

    Коментиран от #3, #10, #36

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    84 8 Отговор

    До коментар #1 от "Севда":

    И дяволът така чете Евангелието! НИКОЙ не е против ваксинирането ‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️ Хората са против привилегиите на ЗАРАЗОНИСИТЕЛИТЕ със ЗС ‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рошко

    85 9 Отговор
    Аууууу колко бързо ме резнахте, ок искам тези "доктори професори доценти и математици и мисирки" да ми обяснят защо тройно чипнати пак се разболяват и кой плаща сметката за експеримента

    Коментиран от #12

  • 6 КРА

    84 6 Отговор
    На ковид "фронта" се пускат нови играчи. Това няма да промени факта, че експерименталните препарати наречени "ваксини" са напълно безполезни, а все повече медицински изследвания показват много негативни последствия от тях. Вие лекарите сами се компрометирахте и вече хората не ви вярват, така че не се хабете да ни облъчвате.
  • 7 Милен

    56 3 Отговор
    "Дали се вижда обаче краят на пандемията ще го кажат ясновидците, а лекарите не са от тях, каза професорът." Прав е професорът, макар че много от неговите колеги включително и няколко" математика" претендират да притежават ясновидска дарба.
  • 8 Ясен си доФтуре.

    61 7 Отговор
    Ти си от новите, дето карат с мекия брус. Всичко беше добре до де не стигнахме до фъксините. Значи и ти си служител на тъмните сили. Абсолютно съм сигурен, че си съвсем на ясно с експерименталките, но си се продал за тея пусти пари. На много хора са взели ума. Да градиш благополучието си за сметка на мъките на останалите, трябва да си много ниско паднал. То и физиономиите на престъпните лъжци ясно го показват.
  • 9 бай Иван

    60 7 Отговор
    Бустерна доза различна,значи тука има тука няма,коя подейства.Правим експеримент за без пари и има опитни зайчета.

    Коментиран от #16

  • 10 Като станеш

    34 5 Отговор

    До коментар #1 от "Севда":

    вече ненужна с троленето, ще пуснат водата от казанчето и оттичаш в канализацията. Така постъпват господарите ти с ненужните отпадъци.
  • 11 Биг Большой Идьотукрат

    34 8 Отговор
    Профила на кандидат за интензивното е НЕчОВЕК Рекламиращ в сайтове, радия и Тв отровите незнайно защо наречени ваксини. Срещата на такъв лицемерен и нечестив екземпляр с нормален и интелигентен, но дошло му до гуша човек не бива да се подценява от първия , защото заслужено може да завърши в реанимацията
  • 12 Не само се

    51 7 Отговор

    До коментар #5 от "Рошко":

    разболяват, но и заразяват. Те са разпространителите и производители на мутациите. А организмът им губи имунитета си и се самоунищожава.

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Рошко

    23 4 Отговор

    До коментар #12 от "Не само се":

    Аз това го знам и тогава следва логично следващия въпрос, същите тези "професори доценти доктори математици и мисирки" не го ли знаят и те тогава. Та кой ще плати сметката или тези замени само от последното правителство затова ли бяха и тези хрантутници в парламента те ли ще я плащат. Съмнявам се

    Коментиран от #21

  • 15 Фактите

    20 1 Отговор

    До коментар #13 от "Всеки сам си преценя":

    друго говорят. Точно обратното, а ти прави със себе си, както прецениш.
  • 16 Професор

    23 1 Отговор

    До коментар #9 от "бай Иван":

    БУСТЕРНА ЛИ Е БУСТЕРНАТА ДОЗА И ИМА ЛИ ТЯ ПОЧВА У НАС ?
  • 17 Механик

    44 3 Отговор
    "Дали се вижда обаче краят на пандемията ще го кажат ясновидците, а лекарите не са от тях, каза професорът."
    От това становище и ако мислим логично, излиза, че разните му професорки, доцентки, кунчевци, мунчевци и пр. дето по цял ден всяват паника предричат смърт, чували, трупове, НЕ СА никакви лекари, а обикновенни ясновидци/гледачки ?! Ти да видиш.
    Ми оня лаборант от Берн, май и той е обикновен гадател?
  • 18 Иван

    38 3 Отговор

    До коментар #13 от "Всеки сам си преценя":

    Прочете ли профила на хората в интензивно? Защото за умрелите и същият. 23% някъде от умрелите са от 60 до 69 годишни, 63% са над 70, а само 1.4% са под 40 и там са далеч под естествената смъртност извън епидемия, т.е. примерно имаме 10 писани като умрели с ковид деца от 0 до 19г за 2021(ваксина там няма) при 1000-1100 умиращи годишно. Ама трябва да ги ваксинираме? С ваксина, която не пази от заразяване, а от тежко боледуване и смърт, каквито при тях от ковид няма?

    Та я сега пак помисли дали ваксината има смисъл за всеки под 60 без хронични заболявания. Там и без ваксина никога сме нямали повече жертви от броя при сезонен грип и рискът е 1:100000 примерно.

    Вместо да наблегнат на превенция и лечение на рисковите, го обърнаха на търгашество и всичко да отива в пробутване на ваксина на всички. Е, затова и има много умрели. А броят им всъщност вдига леко смъртността на възрастните- ако 2017 над 70 са умирали 7.3%, 2020 умират 8.3%.

    В цял свят е същата картинка. Не е само у нас.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Баш софиянец

    32 2 Отговор
    Т.е. умират хората, които по принцип са в лошо здравно състояние, немарлеви към себе си или твърде лошо обгрижени от здравната ни система. Казва и да не се плашим, ако сме по зитивни, това не значело че сме болни.... А сега си спомнете какво говореха и правеха повече от 1 година шайката от НОЩ (единия му е началник).
  • 21 Не се знае кой

    33 1 Отговор

    До коментар #14 от "Рошко":

    ще плаща. Животът е колело. Освен това хората в целия свят масово протестират и влизат в сблъсъци със силите на "реда". Абсолютно в цял свят. И не се делят на инжектирани, и ни инжектирани. Вчера гледах как в брюксел са обсадили европарламента и бяха запалили добри огньове. В Канада правят поход на свободата. Над сто хиляди превозвачи с тирове пътуват към столицата. Към тях непрекъснато се присъединяват всякакви превозни средства и хора . По пътищата ги приветстват и са направили пунктове с храни и напитки за тях. Всичко това направено от гражданите. Направени са и сметки от доброволци в тяхна помощ. За сега събраните средства са над 6 милиона долара. И в Европа се подготвя такъв поход на свободата. В изстрадалата ни родина пълно мълчание за това, но продължаваме да се дърлим жалко за проваксърство и антиваксърство.

    Коментиран от #27

  • 22 От Сутринта ся се наредил търговците на

    25 2 Отговор
    Здраве да си предлагат стоката! Най рано будни са!! Направиха много пари, голям келипир падна! Починалите Бог да ги прости, но Келепира много Голям!! И тоя беше от Любимците на Бойко,!!
  • 23 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "Всеки сам си преценя":

    Чудно защо си още жие ‼️‼️‼️ Грамотния човек ПРЕЦЕНЯВА! "ПРЕЦЕНЯ" е грешна форма на глагола или неправилно ползвана форма ! А по повод мъдрия ти извод - явно Архимед, Айнщайн, Леонардо ... са още живи !
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    СТИГА ВЕЧЕ
  • 25 ///

    10 2 Отговор
    Николай Кирилов Петров е български военен лекар (генерал-майор), професор, член-кореспондент на БАН. В периода 13 март 2013 – 29 май 2013 е министър на здравеопазването в състава на служебното правителство на Марин Райков.2 От 4 май до 10 ноември 2017 г. проф. Петров отново е министър на здравеопазването – в правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти.

    Коментиран от #44

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Рошко

    12 2 Отговор

    До коментар #21 от "Не се знае кой":

    Наведена глава сабя не я сечяла, затова сме най бързо топящата се нация

    Коментиран от #47

  • 28 Двете дози от файзер

    20 1 Отговор
    като не свършиха никва работа, я зЕми пробвай с янсен - пък после....Я камилата, я камиларя...

    Коментиран от #31

  • 29 Като си толкова умен

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Всеки сам си преценя":

    потърси и прочети доклада на д-р Пабло Кампра и на д-р Рикардо Делгадо. Има и много добър видео материал по темата.
  • 30 Ваксиниран

    19 2 Отговор
    Колега с две ваксини Астра Зенека плюс трета бъстерна доза в момента е с Ковид под карантина.

    Коментиран от #32

  • 31 Всички РНК

    17 1 Отговор

    До коментар #28 от "Двете дози от файзер":

    "ваксини" са с почти еднакво съдържание, независимо от коя държава са произведени. А следите им стигат до шепата банкстери на наднационалния капитал.
  • 32 И още не е умрял?!?

    1 12 Отговор

    До коментар #30 от "Ваксиниран":

    Че как така, нали ваксите умират масово?
  • 33 хNх

    22 5 Отговор
    "Той все пак изрази надежда, че с Омикрон се върви в посока да се изгради групов имунитет срещу коронавируса.

    Хората не трябва да се плашат от това, че са позитивни, това не означава непременно, че са болни, каза проф. Петров."
    Всички ще седнат на големия Мангъров!!
    Съд за НОЩ и началникаМу
  • 34 Не съм много съгласен

    21 1 Отговор
    С профила на пациента в интензивни отделения съвсем не съм съгласен . Най - вече с първото определение. Понеже имам близки - ваксинирани и интубирани.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Не се пЕни толкова.

    2 3 Отговор

    До коментар #35 от "с два крака":

    И на тебе ще ти пуснат водата от тоалетното казанче. Въпрос на време.
  • 38 Антон

    15 4 Отговор
    Страдали докторите от претоварване. Ами това им е работата в интензивните отделения, те не са на почивка там, а на работа. Да го кажем по друг начин, просто работния им ден е бил плътно ангажиран, така както на много други професии ежедневно.
  • 39 Другарят

    16 1 Отговор
    професор , и сина си нагласи във ВМА , Кунчев и той уреди сина си на шефски пост , че и снахата дори ! При началство - наемник , само шуробаджанащина , прахосване на милиони и кадри от червено котило ! Читави медици там не виреят !

    Коментиран от #41

  • 40 Rock

    6 0 Отговор
    Мечката знае 40 песни- 39 са за... круши.
  • 41 Хама

    8 0 Отговор

    До коментар #39 от "Другарят":

    Точно казано.Така е от край време.За да работиш там в някои клиники дори с много пари не става.Шефовете просто си заменят синове,дъщери и др. роднини доктори.Може да си най добрия и паметен доктор кандидат но никога няма да се класираш в централните привилегировани болници.
  • 42 Да отиде

    10 0 Отговор
    “Де е Канада”! Да беше отишъл вчера в Отава, да им обясниш колко са лоши отказалите насилствено набождане!
  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 1 Отговор
    Този бивш министър, Бойко нали го изхвърли защото се доказа, че е корумпиран.
  • 44 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "///":

    Този бивш министър, Бойко нали го изхвърли защото се доказа, че е корумпиран.
  • 45 Минева

    0 1 Отговор
    Някои лекари не правят профили на пациенти. Гледат си работата за разлика от неуважаемия петроф.
  • 46 Ами ...

    1 1 Отговор
    "Хората не трябва да се плашат от това, че са позитивни, това не означава непременно, че са болни, каза проф. Петров." БРАВО!
  • 47 Ами ...

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Рошко":

    Глупости. В България и 30% ваксинирани не могат да докарат. Това е масова съпротива и трябва да се уважава.
  • 48 МИХАЙЛОВ

    1 0 Отговор
    ....ЕТО КАКВИ СА
    ИСТИНСКИТЕ ПРИЧИНИ
    ЗА ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ
    ОТ КОВИД В БЪЛГАРИЯ:
    ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ
    НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ГОДИНИ
    БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ Е ЗАЕМАЛА
    ПРИЗОВИТЕ ЧЕЛНИ МЕСТА
    ПО СМЪРТНОСТ ОТ ИНФАРКТИ,
    ИНСУЛТИ, РАК, ДИАБЕТ
    И СВЪРЗАНИ С ТЯХ ЗАБОЛЯВАНИЯ
    И УСЛОЖНЕНИЯ.
    ПОРАДИ НАЛАГАНИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ ПРЕЗ
    ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ
    И ТОТАЛНИЯ ХАОС
    В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,
    ГРАЖДАНИТЕ НУЖДАЕЩИ СЕ
    ОТ ДИАГНОСТИКА, ПРЕГЛЕДИ,
    ИЗСЛЕДВАНИЯ И ЛЕЧЕНИЕ
    ЧЕСТО НЯМАХА ДОСТЪП
    ДО БОЛНИЦИТЕ И
    ДО ЛЕКАРИ СПЕЦИАЛИСТИ.
    ПРИ ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ
    ЗА КОВИД ВСЕКИ ГРАЖДАНИН
    БЕШЕ ПОСТАВЯН
    ПОД ДОМАШЕН АРЕСТ - КАРАНТИНА
    И ТАКА БЕШЕ ЛИШАВАН
    ОТ КАКВИТО И ДА Е ПРЕГЛЕДИ,
    ИЗСЛЕДВАНИЯ, ЛЕЧЕНИЕ...
    ...НЕ МОЖЕШЕ И РЕНТГЕНОВА
    СННИМКА НА БЕЛИЯ ДРОБ
    ДА СИ НАПРАВИ...
    ...МИНАВА ДЕН ДВА
    ДОКАТО УСПЕЕ ДА СЕ СВЪРЖЕ
    ПО ТЕЛ. С ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР...
    / А НАД ЕДИН МИЛИОН БЪЛГАРИ
    НЯМАТ ЛИЧЕН ЛЕКАР
    ПОРАДИ БЕДНОСТ И БЕЗРАБОТИЦА /
    ...ЛИЧНИЯ ЛЕКАР
    МУ ПРАЩА ПО ТЕЛ.
    ЕДНА ШАБЛОННА РЕЦЕПТА...
    ...МИНАВА ОЩЕ ЕДИН ДЕН
    ДО КАТО С КУРИЕР
    МУ БЪДАТ ДОСТАВЕНИ
    ЛЕКАРСТВАТА / АКО ИМА ПАРИ
    ЗА ЛЕКАРСТВА /...
    ...ВЕЧЕ Е ВДИГНАЛ ВИСОКА
    ТЕМПЕРАТУРА И Е РАЗВИЛ
    ДВУСТРАННА СКОРОТЕЧНА
    ВИРУСНА ПНЕВМОНИЯ,
    НЕ МОЖЕ ДА СЕ ХРАНИ И ДВИЖИ
    И Е В БЕЗПОМОЩНО СЪСТОЯНИЕ...
    ...ВИКА БЪРЗА ПОМОЩ...,
    КОЯТО ИДВА СЛЕД
    НЯКОЛКО ЧАСА
    СЛЕД КАТО СЕ ОБАЖДА
    ПОНЕ ТРИ ЧЕТИРИ ПЪТИ...
    ...КАТЕГОРИЧНО МУ ОТКАЗВАТ
    ДА ГО ЗАКАРАТ В БОЛНИЦА,
    ЗАЩОТО СЪС СЛУШАЛКИТЕ
    НЕ МОГАТ ДА УСТАНОВЯТ
    ПНЕВМОНИЯТА И ЗАЩОТО
    ВСЕ ОЩ
  • 49 МИХАЙЛОВ

    1 0 Отговор
    ...И ТАКА ЦЯЛА СЕДМИЦА...
    ...ДО КАТО ЧОВЕКА
    ИЗПАДА В КРИТИЧНО СЪСТОЯНИЕ,
    ЗАДУШАВА СЕ, ГУБИ СЪЗНАНИЕ
    И САТУРАЦИЯТА МУ СЕ СРИВА...
    ...И ПАК НЯКОЛКО ЧАСА ЧАКАНЕ
    НА БЪРЗА ПОМОЩ
    СЛЕД ТРИ ЧЕТИРИ ОБАЖДАНИЯ...
    ...КАЧВАТ ГО НА НОСИЛКА
    В ЛИНЕЙКАТА И ПОЧВАТ
    ДА ОБИКАЛЯТ
    ОЩЕ НЯКОЛКО ЧАСА
    ОТ БОЛНИЦА НА БОЛНИЦА
    И НИКЪДЕ НЕ ГО ПРИЕМАТ
    ЗАЩОТО НЯМАЛО
    СВОБОДНИ ЛЕГЛА
    В КОВИД ОТДЕЛЕНИЯТА...
    ...И ТАКА ГО РАЗКАРВАТ
    ДО КАТО НАЙ - НАКРАЯ
    НАМЕРЯТ В НЯКОЯ БОЛНИЦА
    СВОБОДНО ЛЕГЛО...
    ...НО ВЕЧЕ Е ФАТАЛНО КЪСНО
    И ЧОВЕКА УМИРА
    ИЛИ В ЛИНЕЙКАТА
    ИЛИ ДО КАТО ТРАЕ
    НЯКОЛКО ЧАСОВАТА ПРОЦЕДУРА
    ПО НАСТАНЯВАНЕТО МУ
    В КОВИД ОТДЕЛЕНИЕТО...
    ...И ГО ПИШАТ, РАЗБИРА СЕ,
    ЧЕ Е УМРЯЛ ОТ КОВИД...
    ...И ТОВА Е В СОФИЯ...
    ...А В ПРОВИНЦИЯТА КАКВО Е...
    ...БЕДНА ВИ Е ФАНТАЗИЯТА...