Last news in Fakti

5 Февруари, 2022 18:06 7 388 5

Защо тази група от хора не трябва да пие аспирин?

  • аспирин-
  • лекарства-
  • лекари-
  • съвет-
  • антикоагулант

Лекарите дават съвети кога не е удачно да пием аспирин

Защо тази група от хора не трябва да пие аспирин? - 1
Снимка: Shutterstock

Аспиринът, или по-точно ацетилсалициловата киселина, наистина е едно от лекарствата, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, като инхибират слепването на тромбоцитите и по този начин намаляват риска от запушване на кръвоносните съдове, следователно и последващо развитие на инфаркт или инсулт, пише zdrave.to.

Освен това, той разширява до известна степен кръвоносните съдове, има противовъзпалителни, аналгетични и антипиретични ефекти.

От десетилетия аспиринът се препоръчва за почти всички над петдесет години, но това сега се промени. Причината е в негативния ефект на ацетилсалициловата киселина върху стомаха, въпреки наличието на специални защитни обвивки в съвременните форми.

Също така, аспиринът може да увеличи или инхибира активността на други лекарства, затова не е препоръчително да се приема при редица заболявания, които не са свързани със сърдечносъдовата система.

Ето защо днес аспиринът се препоръчва да се приема само от хора със сериозна патология на сърцето и кръвоносните съдове, и то само по препоръка на лекар.

Обърнете внимание, че всичко по-горе не се отнася за профилактика и лечение на венозната тромбоза, където като правило се използват лекарства от друга група - антикоагуланти.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    16 1 Отговор
    Препоръчвам на чипираните да вземат по два протекта на ден

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 500

    7 0 Отговор
    Тиквата от 2 протекта му се привиждат 500 милиона км магистрали
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 2 Отговор
    Ежедневно пия аспирин протект от 9години ...никакви оплаквания.на всичкото отгоре аспиринът профилактира и няколко вида Рак!Само ПРИ непоносимост към върбовата киселина не пийте,а вземайте краищата на краставиците,които хвърляти и ги яжте.те съдържат същото,като аспирина.за такава безплатна инфо се казва -Благодаря,а не се трие факти!
  • 5 Късметлийка

    0 1 Отговор
    Поздравления!Този екип, спаси и нашата мечта, родена в 25 г.с, 1350 гр.Всеотдайни и изключително внимателни.Бъдете здрави и дарявайте надежди.Успех и на малкият юнак!Проф.Кръстева е личност с голям опит и отдаденост!❤