9 Февруари, 2022 16:08 5 776 37

6 признака, че COVID-19 е увредил мозъка ви

  • covid-19-
  • мозък-
  • увреждане-
  • коронавирус-
  • боледуване-
  • признаци

Гени, свързани с познавателните способности, шизофренията и депресията, се активират много по-често в мозъка на страдащите от COVID-19

6 признака, че COVID-19 е увредил мозъка ви - 1
Снимка: shutterstock

Още в началото на пандемията беше ясно, че COVID-19 не е просто респираторен вирус, а такъв, който има мащабни последици за редица системи в организма ни, от кръвоносните съдове до мозъка.

Въпреки че варианти на вируса, като Делта и Омикрон, изглежда водят до по-малко тежко първоначално протичане на заболяването, лекарите съобщават, че дори хора, чиито симптоми първоначално са били леки, съобщават за неврологични симптоми, които продължават доста дълго време.

Отдавна беше съобщено, че COVID-19 влияе и на мозъка. През лятото на 2021 г. учени от Станфордския университет установиха мозъчни увреждания, типични за пациенти с болестите на Алцхаймер и Паркинсон, при пациенти починали от коронавируса.

Гени, свързани с познавателните способности, шизофренията и депресията, се активират много по-често в мозъка на страдащите от COVID-19, сочат данните от проучването.

„Имаше също и признаци на изтощение в невроните в мозъчната кора – частта от мозъка, която има важна роля при взимането на решения, паметта и математическите разсъждения“, каза тогава Тони Уис-Корей от научния екип.

Ако и сте преболедували COVID-19, има как да разберете дали вирусът е „увредил“ мозъка ви.

Ето признаците, които показват това:

Мозъчна мъгла

Трудността да се концентрираме, известна още като „мозъчна мъгла“, е често срещан симптом при COVID-19. Някои хора съобщават, че не могат да се съсредоточат върху работата си или върху прости задачи, или имат трудности с краткосрочната памет или намирането на правилните думи.

Загуба на вкус или мирис или изкривяване на тези сетива

Загубата на вкус и мирис беше отличителен симптом на COVID-19 в ранните вълни на пандемията. Това вече е по-рядък симптом, но все още се случва. Някои хора, които са загубили вкус или мирис, все още не са се възстановили. При други тези сетива са се изкривили и те не могат да понасят собствената си миризма или са открили, че храната има толкова лош вкус, че не могат да понасят да ядат нищо.

Шум в ушите

Проучване от 2021 г. установи, че близо 15% от хората с COVID-19 са развили шум в ушите, често в началото на заболяването си. Но някои хора развиват промени в слуха, които не изчезват.

СПОТ

Състояние, наречено СПОТ или синдром на постурална ортостатична тахикардия, може да се развие при заболяване от COVID-19 и да продължи дълго, след като тялото се е изчистило от вируса. Той причинява бързо ускоряване на пулса и повишаване на кръвното при изправяне, което може да доведе до замаяност или припадък.

Депресия или тревожност

Някои хора, които са имали COVID-19, съобщават, че развиват разстройства на настроението като депресия или тревожност. Проучване установи, че COVID-19 увеличава риска от психиатрично разстройство, деменция или безсъние. Пандемията е депресираща и страшна, а проблемите с настроението може да се влошат от физическия и психически стрес, свързан с т. нар. дълъг COVID.

Преждевременно стареене

Според едно проучване някои хора, които са имали COVID-19, може да имат дългосрочни „когнитивни дефицити“, сравними със стареенето на мозъка с 10 години, пише Блиц.бг.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Псевдоним

    38 6 Отговор
    Вярвате на всичко, което ви покажат по телевизора.

    Коментиран от #24, #30

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Чеп

    32 9 Отговор
    Набили сте си бустер и вярвате,че САЩ са прави за всичко.
  • 5 В Борисов

    35 11 Отговор
    Признак номер 7
    Четете тази статия и вярвате на глупостите написани в нея.
    Честито вие сте идиот, само автора на статията е по-голям идиот от вас.
  • 6 Доказано също, че

    25 4 Отговор
    Два от кабиноидите в растението КОНОП(канабис) предпазват човек от еС шипчестата заразна част на Ковид 19. Тъй като в България, тов растение е грубо казано криминализирано(за разлика от белите държави), хората които искат да се предпазят са гонени от закона и съдени! Говорим за медицинска употреба! Затова алкохолизирана и мека казано тоталитарна България не върви напред! Пийте си ракията и слушайте математиците...и гледайте артистите в НС.! Жалка територия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Да да

    42 1 Отговор
    Нищо не може да увреди мозъка повече от гледането на мисирките от Нова,Бтв и БНТ.
  • 9 Петър от Харманли

    7 7 Отговор
    Аз прекарах ковид 19 и загубих сексуалната си мощ тази година прекарах и омикрона и тотално се превърнаха в Джендър
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    20 4 Отговор
    Стига сте лъгали хората.Обонянието се губи не ,защото ""Нещото"" го унищожава,а защото Мозъка ви го открива и се ИЗОЛИРА от НЕГО,а после го унищожава!Обонянието ви се връща 99,99%,КОГАТО МоЗЪКЪТ реши ,че е безопасно за него и респективно вас.Там горе в ЦНС е вашия Хранител.Научете се къде се намират центровете в мозъка отговарящи за обоняние.На мен ми се върна след около поровин година и отгоре.това са елементарни работи не може да лъжете с това хората.По може да хване дикиш нещо,като ...Не възможност да създадът поколение....Като гледам как всички отивате ин витро това по може да има някаквоа доза истина...да това ви го казах преди 2години почти.""НЕЩОТО"" е биологично оръжие,което се стреми да атакува ЦНС или мозъка,като прави опит да проникне през обонянието.Опасно е,ако сте заразен и в един момент не загубите обоняние.

    Коментиран от #22, #34

  • 11 7-ми признак

    5 14 Отговор
    Най висока степен на увреждане са:

    Русофилия, Путинофилия, Борисофилия.

    Коментиран от #19, #21

  • 12 Я го знам ...

    14 2 Отговор
    Те за това чичо Били ще ви вкара по един чип в кратуните,та да сте вечно ухилени и млади.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Теодоро

    9 2 Отговор
    Вървя и гледам няколко човека се мажат с фекалии,питам ги защо го правите..? А те ухилени до уши: защото така казаха по телевизията..

    Коментиран от #15

  • 15 провинциалист

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Теодоро":

    Това се прави като срещнеш мечка в гората. А иначе трябва редовно да се ръси с розов цвят против крокодили.
  • 16 Ваксиниран3002

    8 1 Отговор
    Къде са mi6osp и Ваксиниран1403, те да ни кажат, че имат и повече, но от ваксите :)
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ХИТ НА 21ВЕК

    5 2 Отговор
    ПОЛЕЗНА СТАТИЯ ЗА ВСЕ ОЩЕ МОЖЕЩИТЕ ДА ЧЕТАТ: ПРОТИВНИЦИТЕ НА ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ☝
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Христо

    11 0 Отговор
    Абе, не знам ковида колко уврежда мозъка, ама препаратите го правят на пихтия. Справка: Джок Съдбата и другите "ваксъри".
  • 21 8-ми признак

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "7-ми признак":

    Ваксинофобия

    Коментиран от #23

  • 22 Ужас!

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Аз изкарах ковид без да загубя обоняние!
    И сега какво - ще умиргам ли?!?

    Коментиран от #27

  • 23 Задължителни имунизации

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "8-ми признак":

    всички новородени се имунизират с ваксина срещу хепатит Б през първите 24 часа от раждането и с ваксина срещу туберкулоза /БЦЖ/ от 48-мия час след раждането до изписването им от родилния дом
    от втори, трети и четвърти месец децата се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, както и срещу хепатит Б, ако ваксината срещу хепатит Б е в състава на многокомпонентна ваксина
    ако хепатит Б ваксината не е в състава на многокомпонентна ваксина, втора доза се прилага от първия месец и трета доза от шестия месец
    ваксината срещу пневмококови инфекции на третия месец не се прилага при децата, родени след 31.12.2019 г.
    между 7 и 10 месечна възраст на децата без белег от БЦЖ имунизацията в родилния дом се поставя БЦЖ ваксина след отрицателна туберкулинова проба
    от тринадесетия месец децата се имунизират с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит
  • 24 Това пред теб

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Псевдоним":

    не е телевизор, а монитор.
    Ти на какво вярваш и откъде го гледаш?
  • 25 Познах ли

    11 1 Отговор
    Всичко това за уврежданията на мозъка не важи за ваксинирани. Ха-ха-ха
  • 26 Sieg

    4 1 Отговор
    Все неща, които ги имаше и преди това. Да ви в измислиците!!!
  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ужас!":

    Нищо ти няма.Ти дори не си го усетил.Говоря за ковид,който караш тежко,но не губиш обоняние.В къщи тук в бг бяхме 4ма .Всеки го изкара различно!Включително исинът ни не спря да ходи на ски на витоша,а според ....е от най застрашените..Ясно е -Неточно съм се изразил.Лично аз го усетих ,като НЕщо,което се опитва да влезе средно ухо ИТН.Ако не бе непрестанното плямпане по медиите,нямаше да му обърна внимание.Сега го мелим 2години и носим маските.Колко пари за маски са дадени...Поне не съм се харчил за да ми бъркат в носа.Но жена ми и после синът ни дадоха тя 40,той по малко бе набарал до някакъв мол и даде помалко,но не помня.ако си до 40 и около не обръщай внимание какво си говорят дъртите,като мен!

    Коментиран от #28

  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    До40години и около въобще не обръщайте внимание вие сте Друго поколение.
  • 29 Добре де

    11 1 Отговор
    Защо забравихте да ни кажете, че сега е момента да си сложим бустер, защото изследванията показвали, че бустера спасава от тези увреждания? Направо съм разочарован.... Свикнал съм да чета това след всяка статия за ковид.
  • 30 KORONA

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Псевдоним":

    МОЗЪКА НА ВСИЧКИ ВЯРВАЩИ В ГЛОБАЛИСТКАТА ЛЪЖА КОРОНА Е УВРЕДЕН СЪС РАЖДАНЕТО!!!!СЕКТА!!!!
  • 31 Грульо

    6 0 Отговор
    Тва горе са признаци на стрес, затлъстяване и одъртяване. Признакът, че ковит ви е увредил мозъка е, ако след 3 дози и 2 прекарини ковита, пак отивате за нов бустер. :D
  • 32 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    8 1 Отговор
    Същата статия вчера мина през Вести и Дир. Поне се правете, че сте независими медии и има конкуренция. За ковид-грипа статиите така ги въртят. За да всяват страх и паника. Рано или късно народът ще набара и журналята. Никой не е останал ненаказан.
  • 33 Седми признак

    3 3 Отговор
    Ставаш заклет антиваксър. Тука вече нищо не помага. Науката е безсилна срещу това мозъчно увреждане
  • 34 Най-лесно се прониква в мозъка

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    През очите, дори може да се каже, че окото е част от мозъка, ама ти това няма как да го знаеш. Ако мозъкът се пазеше от "нещото" трябваше да ослепееш, а не да загубиш обоняние. Явно не си ослепял, следователно "нещото" е проникнало в мозъка ти, доколкото го има и го е увредило необратимо.

    Коментиран от #35, #36

  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Най-лесно се прониква в мозъка":

    виж къде са очните нерви и как са защитени.Виж къде е основата на мозъка..във всяко действие има хармония.Нещото атакува от там където има най лесен достъп до Ангел хранителя...НЕЩОТО заразява през очите но единствен път към мозъка е от носоглътката и тези странични нишки ,които се пускат от зоната на мозъка която управлява обонянието. Ако бе както си открил щеше да правят балсамациите през очите,а не да достигат през горната част на носа.Понякога човек си мисли,че е открил колелото,особенно като прави първи стъпки в мисленето.Но все пак те поздравявам-мислиш и се мъчиш да мислиш,а това е похвално!жалко,че си забравил какво съм писал преди почти 2 години.Просто нямаше да си правиш трудът да обиждаш.Пак помисли,и зкарай на компа череп.Виж къде е основата на мозъка.виж къде са очите.Виж как са навързани Уста нос уши..В едно цяло ИИИ....Виж очите...Създателя как ги е защитил вътрешно и външно.като видиш всичко това ще виждаш и по надълбоко в нещата.Когато правиш Нещо независимо Какво Правиш основа...Когато рушиш Нещо ,независимо какво атакуваш ОСновата,младеж!
  • 36 куца ти логиката

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Най-лесно се прониква в мозъка":

    "нещото" атакувало не увредената част, а онази която не е засегната:))
    Да не говорим за отчайващата дебилност да допуснеш че за разлика от зрението обонянието не е свързани с мозъка :))))
    Завивай си краката нощем, че си настинал.
  • 37 Има и

    1 0 Отговор
    Седми признак - ако вярвате на Кирчо Промяната !