Last news in Fakti

18 Февруари, 2022 14:18 1 542 19

България обмисля препродажба на ваксини срещу COVID-19

  • ваксини-
  • коронавирус-
  • продажба

Преразпределени са около 3 млн. дози

България обмисля препродажба на ваксини срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

725 971 дози от ваксините за коронавирус са били поставени у нас в периода от 15 декември 2021 до 15 февруари 2022 г. Това съобщи пред депутатите министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Около 135 хиляди ваксини са поставени като първа доза, почти 148 хиляди за втори прием и 442 хиляди за бустерна доза.

"Споразумението за закупуването на ваксини, сключено от ЕС задължава държавите да закупят определените им дози от препаратите срещу COVID-19", обясни министър Сербезова на въпрос защо България продължава да взима нови дози от препаратите, въпреки отлива на интерес към имунизацията.

Тя информира депутатите, че поради тази причина България проучва възможността не само да дарява, но и да препродава част от ваксините, които ще бъдат доставени през 2022 г.

"Преразпределени са около 3 млн. дози от тези за България и те са пристигнали директно във Франция. Преговаряме с Иран и Уганда да им дарим ваксини на "Астра Зенека", към които у нас имаше отлив", обясни още министърът.

"Направете така, че повече български граждани да се ваксинират. В момента само 30% от населението са с пълен ваксинационен цикъкл и само 10% са с бустер", заяви Асен Балтов от ПГ на ГЕРБ-СДС. От опозицията упрекнаха управляващите, че не спазват обещанието си имунизацията срещу COVID-19 да бъде сред приоритетите им.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бийте бустери на

    51 2 Отговор
    последните 3 правителства те хвърлят нашите пари на евреите, там хвърлят и златото ни, робство е това.
  • 2 123

    37 3 Отговор
    Закривай!
  • 3 провинциалист

    54 1 Отговор
    "заяви Асен Балтов от ПГ на ГЕРБ-СДС" - Балтов, виж какъв е скокът в заразяемостта с омикрон във високонабодените страни и у нас и тогава ще се сетиш какво да направиш с ваксините.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ИВАН

    47 0 Отговор
    Е кво сме виновни българите, че не сме чак такива балами да ви се ваксинираме, не че сме много умни де - позволихме да ни разсипят и ограбят държавицата и ни тъпчат отвсякъде, така навремето сме се отнасяли и с богомилите, сега си плащаме ... ще си платят и нашите подтисници
  • 6 Грульо

    56 1 Отговор
    Защо ще ги продават, да ги бият на Кирчо, баба Радка, НОЩ и останалите вакса пропагандатори, защото сме загрижени за тяхното здраве. :D
  • 7 Аха

    58 0 Отговор
    Забележете!!!- ЕС задължава да се закупят ваксините! От днес нататък българино,ще живееш по нови и модерни правила.Честито на младите и на все още живите.

    Коментиран от #9

  • 8 мислещ

    36 1 Отговор
    Кирчо ще трябва ада дава обяснения за тия поръчани...колко беше, по 5 дози за цялото население ли?
  • 9 Бат Пешо

    46 1 Отговор

    До коментар #7 от "Аха":

    "Споразумението за закупуването на ваксини, сключено от ЕС задължава държавите да закупят определените им дози от препаратите срещу COVID-19" - и мене ме притесни точно това изречение. Споразумение сключено от някакви неизвестни бюрократи от ЕС ни задължава да плащаме и да се бодем с разни експериментални течности, без въобще някой да ни пита за нещо. Да живее демокрацията! Да живее свободата на избора!
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    26 1 Отговор
    Защо не препродавате -Тестовете???За какво са ви ТестУУУУУУУванията???какво показвате,че се кланяте ниско на англосаксите,ли??И без тестовете ви знаят........
  • 11 Груби сметки

    21 1 Отговор
    ""725 971 дози от ваксините за коронавирус са били поставени у нас в периода от 15 декември 2021 до 15 февруари 2022 г."". Това прави по 12 099 средно на ден поставени дози. В единният информационен портал пък пише, че за последните две седмици са поставени 73 692 общо за страната. Продължете вие със смятането. Може и да греша някъде, но информацията е налична.

    Коментиран от #19

  • 12 Бат Пешо

    43 0 Отговор
    И забележете и друго, когато е сключено "споразумението" вътре са сметнати и бройките за бустерните дози (затова продължаваме да купуваме) и съм сигурен, че това се е случило доста преди да стане ясно че ще трябват и бустерни дози за "борбата" с ковида. Явно не само ние имаме велики математици-врачки ами и тия бюрократи от ЕС
  • 13 Гъдю Гъдев

    13 0 Отговор
    Включете ме и мен в далаверата..
  • 14 Абе

    29 1 Отговор
    ЕС примами европейските страни със отворени и свободни граници,и сега ще им играем по гайдата.Вече няма независимост....ЕС беси и коли.Ако се дърпаш - санкции,наказания ,и непризнаване от Европа.Това е новата демокрация.Роби на сбирщина самозабравили фашисти.
  • 15 Явно сме виновни,

    27 0 Отговор
    че не сме прости. Тези са ги обучавали да командват овце но видяха, че картинката е друга. Още сме хора и знаеме какви мародери ни управляват.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЕДИН ОТ МНОГОТО

    15 0 Отговор
    ДАЙТЕ ГИ НА ТЕО УШЕВ ЧЕ ТАКА СЕ Е ЯДОСАЛ НА АНТИВАКСЪРИТЕ,ДАЖЕ ЩЕ ПРАВИ ПРОТЕСТ АМА НА СКАЙП ОТ БЕРН
  • 18 МмАаНн

    9 0 Отговор
    Страхотно споразумение е сключил ЕС...
    Идеята за ЕС е опорочена напълно. Това трябваше да бъде европейско споразумение за свободно движение на хора и капитали и нищо повече. Впоследствие всичко се изроди до небивали размери
  • 19 Хмммм

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Груби сметки":

    Нали за това ни броиха, че да не объркат сметката. Броиха в доста държави още тогава :D