Last news in Fakti

21 Февруари, 2022 08:56 1 690 25

Проф. Попов: Една от причините за COVID смъртността у нас е недостатъчен ресурс в болниците

  • проф. георги попов-
  • covid смъртност-
  • болници

Тривиално е да се отговори, че в България населението е застаряващо, каза още експертът по инфекциозни болести

Проф. Попов: Една от причините за COVID смъртността у нас е недостатъчен ресурс в болниците - 1
Снимка: Shutterstock

„Една от причините за високата COVID смъртност у нас е недостатъчният ресурс в болниците“, каза пред бТВ проф. Георги Попов, експерт по инфекциозни болести в УМБАЛ „Софиямед“ в София и ръководител на коронавирусното звено.

Той допълва, че причините са комплексни. „Тривиално е да се отговори, че в България населението е застаряващо. Отговорът се състои в това, че и за момента не си е съвсем заминал „Делта“ вариантът, както и кадровият дефицит в болниците“, смята Попов.

„В COVID отделенията работят предимно млади хора, специализанти. Възрастните се отдръпнаха от работата в тези звена, поне в началото на пандемията. Те ръководят на заден план лечението, но нуждата от специалист на място е много важна, особено ако пациент се влоши“, каза Попов.

На въпрос дали има единен протокол за лечение на болни от коронавирус у нас, Попов коментира, че има, но той е препоръчителен, а не задължителен, тъй като „няма смелост да се наложи единен начин за лечение за всички болници в страната“.

От опита на проф. Попов най-успешно е лечението с моноклонални антитела, като по думите му пациентите си отиват на практика здрави след 1 час лечение. „Вирусът се неутрализира. От опита ми с такива 50 лекувани болни, никой от тях не постъпи в болницата, няма нито един смъртен случай“, каза още Попов.

На въпрос дали си отива пандемията, проф. Попов коментира, че има данни за оптимизъм.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    36 0 Отговор
    Е, малко ли пари се наляха в здравната система. Какво значи липса на ресурс? Къде са отишли тези пари?

    Коментиран от #3, #14, #17

  • 2 Последния Софиянец

    21 0 Отговор
    А, добър ден!
  • 3 да ама

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    в Банкя чекмеджето е пълно
  • 4 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР

    4 18 Отговор
    ДНЕС ОТВАРЯТ УНИВЕРСИТЕТИТЕ И УЧИЛИЩА ,ПОЧВАЙТЕ ДА БРОИТЕ☝
  • 5 Админ

    27 0 Отговор
    И кой ще понесе отговорност за 30 години унищожение на народа?
  • 6 др Гей Билтс

    34 2 Отговор
    Не е вярно! Убиват горките пенсионери по протокол. Който е с положителен тест директно в ковид интензивно и слагат маската с 100% кислород, който е с отрицателен в "чисто" отделение, където до седмица са го отровили с Ковид и после пак интензивното. Мир на душите на всички избити пенсионери от шайката специализантчета и доктори сатанисти.
  • 7 Да ве

    8 5 Отговор
    Само много проЗд човек може да си пилее здравето и да чака в болницата да му го върнат.
  • 8 лекар сатанист

    23 0 Отговор
    Морят народа от глад и зажда в така наречените Ковид интензивни отделения. 10 дни без храна и на малко глюкоза и си пътник.
  • 9 35 хил евтаназирани

    23 0 Отговор
    Почти никъде не издават Епикриза на покойник от Ковид отделение, което си е чисто престъпление. Търсете си правата хора, иначе утре ще дойдат и за вас, след като им позволихте да посегнат на майките и бащите ви, бабите и дядовците.
  • 10 А каква е причината

    22 0 Отговор
    болният по клинична пътека да плаща пари на ръка за операцията. Каква е причината да се налага да си купуваш сам медичинските консумативи за да могат да ти сменат превръзката след операцията. Каква е причината да сме свидетелие на на еждневно грубо и безхаберно отношение към пациентите....

    Коментиран от #13

  • 11 Мишо

    17 0 Отговор
    Не е проблема в недостатъчния ресурс, а в желанието да се усвояват пари по пътеката за Ковид. Масово водите, че пациентите лежат в интензивни отделения, а те са настанени в отделенията, в които е основното им заболяване, и когато починат - отчитате ги като починали от Ковид
  • 12 От Ковид

    18 0 Отговор
    Лекуват ревматолози, гинеколози и Т.Н.
    Никой не носи никаква отговорност.
  • 13 ГРОБ ДО ГРОБ

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "А каква е причината":

    Как каква? 12г Баце на власт.
  • 14 нннн

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    За началниците. Имаше.данни за директорски заплати от 60 000. Като добавиш шашмите със Здравна каса, лекарства, скъпи ремонти и т.н, и т.н.

    Коментиран от #16

  • 15 Бат Пешо

    15 0 Отговор
    Общо взето изтребването на човечеството си върви по план. Кървава работа ама някой трябва да я свърши. Налагат ти "лечение", "ваксинация", ако си недоволен от цялата работа, идват жандармите и с палките ти наливат акъл в главата(видяхме Канада). Имат си и резервен вариант - война. Всичко е нагласено и уредено, хората трябва да останат около половин милиард и то по простата причина да обслужват елита. Интересното е че хората плащаме на полиция и военни "да ни пазят", а точно те са тези дето помагат на масовото изтребване (видяхме Канада) и не ми казвайте, че армията останала неутрална, какво ще рече "неутрален" в такъв момент?
  • 16 не ходете в болница

    18 0 Отговор

    До коментар #14 от "нннн":

    Тия заплати и бонуси са от дългия списък дарители, който стой до вратите на финансовите им директори. Няма нужда да разяснявам, че половината са производители на ваксини, а останалите на експериментални лекарства. БГ болниците отдавана не са това, което населението се надява да бъдат, а просто едни морги.
  • 17 Бяс

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    Други причини, за които никой не говори са нивото на образование , степента на квалификация, знанията и уменията на лекарите и сестрите и не на последно място тяхната безгранична алчност. Те отдавна са претръпнали да изкарват парите си от страдания и смърт на хората, и всичко се изчерпва с - направихме всичко, което беше възможно. Окрадени и ограбени рушащи се, мръсни болници, които по-скоро приличат на руини, но не и на болници, само, че тия които ги лицензират не го виждат това. И е така от има-няма 30 години. А сега ще жалим за младост - няма нужда, филмът свърши.

    Коментиран от #18

  • 18 Памет

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бяс":

    Маде ин Илко Семерджиев и Стойчо Кацарски 1998 г.
  • 19 Пипи Чорапчето

    14 0 Отговор
    Ако погледнем статистиките, ще установим, че парите за здраве - говоря за бюджетните растат всяка година. Расте и броят на болниците, а населението намалява.
    Професорът говори за "кадрови дефицит", като предполагам, че визира дефицит от лекари, сестри и друг медицински персонал.
    Е, значи парите отиват къде - при шефове, администрация и свързани фирми...
    Няма друго обяснение за странния феномен;) директори на фалирали болници с вид на морги да са със завидно лично финансово състояние. Е, значи нещата опират пак до смяна на модела, по който работи здравната система, ако изобщо искаме да имаме здравеопазване, а не поредната хранилка за оядени и крадливи хрантутници!
    Кво става бе, Сербезова - ще я сменяш ли тази система или ще я нагаждаш за свои хора на принципа "да намерим работа за Хората (ни), а не хора за работа"?!
  • 20 Добро утро

    7 0 Отговор
    "Една от причините за COVID смъртността у нас е недостатъчен ресурс в болниците". Това е не само една от причините, това е основната причина.
  • 21 НЗОК

    7 0 Отговор
    Здравната ни система - бездънна каца. Бялата мафия е по- страшна от всичко друго, политическото й лоби е желязно.
  • 22 Лост

    3 0 Отговор
    Предпоследното изречение е най-важно. Реклама на болницата от първото изречение.
  • 23 Смех

    4 0 Отговор
    Щото преди ковид в България не умираха хора.. разликата е няколко хиляди души... Умират си пак толкова само че ги пишем ковид + едни бонус които не са стигнали до болницата...
  • 24 Бай Манчо

    1 0 Отговор
    В ковид отделенията убиват по протокол - за 10 дена така по протокол си отиде много близък човек в Меден рудник Бургас - отиде на крака сположителен тест - 24 часа нищо не предприеха , следващите 24 часа скъсана кислородна маска и лекарства за грип , няма да си простя , че там се съгласихме да отиде в тази болница .... Убийци
  • 25 007

    2 0 Отговор
    Пари има, просто много се краде от шефовете в болниците