Last news in Fakti

6 Март, 2022 18:20 2 171 5

Кои са вредните за слуха ни шумове

  • шумове-
  • слух-
  • възпаление

Акустична травма се появява от силен шум от изстрели и взривове

Кои са вредните за слуха ни шумове - 1
Снимка: Shutterstock

През тази седмица започна информационната кампания на Световната здравна организация, посветена на слуха. Акцент в нея е безопасното слушане, като средство за поддържане на добър слух през целия живот. Кой шум е вреден за слуха ни? Кои са най-честите причини за загуба или намаление на слуха при възрастните и при децата, коментира пред NOVA NEWS доц. д-р Тодор Попов, УНГ хирург в ИСУЛ.

По думите му акустична травма се появява от силен шум от изстрели и взривове. "Сетивните клетки на вътрешното ухо биват разрушени. Това е много тежка травма, рядко има значимо подобрение", обясни той. И допълва, че опасните нива на шум са над 80-90 децибела.

"При по-ниски децибели също може да има нарушения на слуха. За сезона са характерни острите инфекции на ухото, а помощ трябва да се потърси бързо. Силното възпаление предполага големи проблеми, но ако се диагностицира навреме, с консервативна домашна терапия, нещата могат да бъдат овладени", посочи доц. Попов. Според него внезапното намаление на слуха е често явление.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЛАНдемия➡ВОЙНА➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    8 0 Отговор
    "Акустична травма се появява от силен шум от изстрели и взривове" - и тук ПРОПАГАНДА, а? Както и в Кулинарната тема. Ние да не сме западно стадо? 😄😃😉
  • 2 DW-пропаганден машинен

    6 2 Отговор
    Шумът от крясъците на либерал джендър атлантиците е изключително вреден и води до тежки увреждания на слуха и психиката!
  • 3 Кики

    7 2 Отговор
    Чалгата
  • 4 фгрт

    3 0 Отговор
    В Бг хората с увреден слух са оставени на произвола на съдбата.
  • 5 един от многото

    2 0 Отговор
    Лая на комшийските кучета!