Last news in Fakti

12 Март, 2022 20:14 2 366 5

7 трика срещу главоболие

  • главоболие-
  • лечение-
  • облекчаване

Как да преборим главоболието без да прибягваме до аналгетици

7 трика срещу главоболие - 1
Снимка: Shutterstock

Няма човек, който поне веднъж в живота си да не се е сблъсквал с ужасяващо главоболие, а при някои то е постоянно. Причините за мъчителното главоболие могат да бъдат безкрайни - от стрес до генетично предразположение.

Има първични главоболия, които включват мигрена, болка от напрежение, клъстерни болки, отбелязва Робърт Каницки, директор на клиниката за главоболия в Питсбърг, САЩ. И вторични – поради органично увреждане на мозъка или системни заболявания, пише Huffpost.

Повечето пъти главоболието не идва в резултат от сериозно заболяване. Но ако имате тежки или нехарактерни болки, трябва да се консултирате със специалист, за да изключите животозастрашаващо състояние (вътремозъчен кръвоизлив, мозъчен тумор или тромбоза на церебралната вена, аневризма).

За щастие подобни проблеми се появяват рядко. Въпреки това, трябва да знаете как да контролирате неприятното неразположение и да се справите с него.

И тук на помощ идват експертите и техните съвети. Ако често ви се случва да ви мъчи силно главоболие, си заслужава да обърнете внимание на трикчетата им, с които значително да улесните живота си.

Намерете спокойно място

Спокойната, отпускаща обстановка е първата стъпка към премахване на неприятните симптоми, казват експертите.

"Ако ме боли глава, си почивам или лежа колкото мога, без значение в кое време на деня се случва", казва британският невролог Фей Бегети.

Хората, които страдат често от мигрена, откриват, че се чувстват много по-добре, когато се усамотят в тъмна и тиха стая.

Вземете си почивка от работата

Ако по време на напрегнатия работен ден нямате възможност да полегнете, може да използвате друг "трик", казва професорът от Харвардското медицинско училище Рами Бурщайн.

По думите му е нужно поне за малко да изключите вниманието си от задачите и да се отправите на кратка разходка.

Опитайте да разберете какво провокира болката

Разбирането на причините за главоболието може да помогне както за предотвратяването му, така и за бързото му отстраняване.

Тревожност, стрес, противоречиви емоции, визуални тригери или няколко чаши вино могат да действат като подбудител. Друга честа причина за главоболията е нарушението на съня.

Важно е не просто да спите достатъчно, а стриктно да се придържате към графика за сън.

Пийте вода

Много невролози са забелязали, че пият вода, когато имат главоболие. Доцентът в Института по неврология (Западна Вирджиния, САЩ) Кристина Лопес казва, че главоболието ѝ обикновено показва нуждата от повишаване на нивото на вода в организма ѝ.

Има няколко теории защо това се случва, каза Лопес, но учените все още не са стигнали до окончателно заключение. Независимо от това, "глътка животворна влага" при главоболие няма да ви бъде излишна, уверява тя.

Опитайте да пийнете малко кафе

Този метод може да изглежда нелогичен, но в някои случаи наистина помага.

Кофеинът предизвиква свиване на кръвоносните съдове, което намалява притока на кръв към мозъка и може да облекчи болката. Въпреки това, тук ключовата дума е умереност, тъй като редовната консумация на кофеин може да доведе до обратен ефект.

Яжте малки порции през целия ден

Друг съвет от Робърт Каницки е да разделите количеството храна, която консумирате през деня, на пет-шест приема.

Ниското съдържание на захар в кръвта може да изостри главоболието и симптомите на мигрена, сред които са гадене, повишена чувствителност към светлина и шум, умора, замъглено зрение и други.

При нужда вземете болкоуспокояващо

Ако болката е твърде интензивна и гореспоменатите съвети не помогнат, може да вземете болкоуспокояващо. А след това да се консултирате с лекар, който, ако е необходимо, ще ви помогне да изберете правилните лекарства.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антрашпиц

    3 0 Отговор
    Туй съвети за малоумници ли са?
  • 2 zxc

    8 0 Отговор
    Първо си измерете кръвното налягана и тогава решете какво да правите!

    Коментиран от #3

  • 3 антрашпиц

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "zxc":

    Разбира се ,че това се прави.
  • 4 Тотьо

    4 1 Отговор
    Лек срещу женско главоболие, първо я облизваш после я отлепяш поне 3 пъти гаранция болките изчезват поне за седмица напред.
  • 5 един от многото

    2 0 Отговор
    Дадялкай се с ракия , да знаеш поне от какво те боли аритметиката!