Last news in Fakti

14 Март, 2022 14:56 22 501 2

Популярна наша подправка има мощни лечебни свойства

  • масло-
  • черен кимион-
  • диабет-
  • болест-
  • лечение-
  • кръвна захар

Маслото от черен кимион се използва в борбата с диабет тип 2

Популярна наша подправка има мощни лечебни свойства - 1
Снимка: Shutterstock

В наши дни диабет втори тип е същинска епидемия, затова тази информация ще е полезна за всеки, който се бори с него. Маслото от черен кимион се извлича от дребните черни семенца на растението Nigella Sativa – черен кимион на български, наричано още челебитка. То е едногодишно тревисто растение от семейство Лютикови, информира zdrave.to.

Смята се, че оказва много добър терапевтичен ефект при редица заболявания и състояния. Това натурално средство често се използва при главоболие, болки в гърба, високо кръвно налягане, инфекции и възпаления.

Съгласно обзор за терапевтичния потенциал на маслото от черен кимион се оказва, че то също така е ефективен и в профилактиката на рака, в качеството му на стомашно-защитно средство и не на последно място – при хора, страдащи от диабет тип 2.

В частност, ролята на маслото от черен кимион за лечение на диабета става все по-значима. То съдържа няколко антидиабетични средства, които могат по различен начин да понижават нивото на глюкозата. По данни от Diabetes UK, маслото от черен кимион също така повишава изработката на инсулин, толерантността към глюкозата и производството на бета-клетки.

Обзор от седем изследвания за ролята на маслото от черен кимион при диабет показал, че масло, използвано с медицински цели, може да помогне да се подобрят няколко маркера за контрол на глюкозата, включително нивото на инсулина и на захарта в кръвта по време на гладуване и веднага след ядене.

Освен това, многобройни изследвания стигнали до извода, че семената на черния кимион ефективно понижават нивото на захар в кръвта на гладно, намаляват нивото на хемоглобина А1Са, индикатор за дълготраен контрол на нивото на захар в кръвта.

Глюкозата е ключов източник на енергия за човека, тъй като тя обезпечава организма с хранителни вещества.

Високата кръвна захар в кръвта обаче, може да увреди кръвоносните съдове и кръвообращението. Като добавка при диабет тип 2 маслото от черен кимион може да се приема вътрешно под формата на капсули или в течна форма. Имайте предвид и това, че този продукт има много силен вкус, той е леко горчив и пикантен.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скъпа Събинче

    9 0 Отговор
    Изкарай някой лекарство за лечение на огнестрелни рани! Сега това продава, диабета като дойде мирът!
  • 2 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 0 Отговор
    Всеки един интелигентен човек се досеща, че няма нито една подправка или билка, която решава даден здравен проблем сама по себе си. Важно е всичко, което прави човек, въздържане от вредни храни и навици и заблуждаващи статии. Нужно е и подходящо лечение.